Hrišćanstvo i islam, diskusija

Objasni sustinu.

pa dosta krscana konta Allah je neki muslimanski Bog koji nema veze sa Biblijom i Isusom, a kad se otvori Biblija na aramejskom jeziku, jeziku Isusa

naletimo na ovo

Peshitta, biblija na aramejskom jeziku, jeziku Isusa.
Matej 5:8
Tuvayhon l'aylên dadkên blebhon: dhenon nehzon l'alâhâ.
Blagoslovljeni su koji su čista srca! Oni će Alaha gledati.

Krscani i zidovi su zvali Boga Allah jos prije nego se Muhammed rodio.

pa dosta krscana konta Allah je neki muslimanski Bog koji nema veze sa Biblijom i Isusom, a kad se otvori Biblija na aramejskom jeziku, jeziku Isusa

naletimo na ovo

Peshitta, biblija na aramejskom jeziku, jeziku Isusa.
Matej 5:8
Tuvayhon l'aylên dadkên blebhon: dhenon nehzon l'alâhâ.
Blagoslovljeni su koji su čista srca! Oni će Alaha gledati.

Krscani i zidovi su zvali Boga Allah jos prije nego se Muhammed rodio.
Da li je Allah Ilah ili nije?

Stari zavjet nagovjestava dolazak proroka/poslanika Muhammeda iz redova arapa

Ponovljeni zakon 18,18 Podignut ću im proroka između braće njihove, kao što si ti(Mojsije). Riječi svoje stavit ću u usta njegova, da im kaže sve, što mu zapovjedim.

Ponovljeni zakon 18,19 A tko ne posluša riječi mojih, što će ih govoriti u ime moje, toga ću ja sam povući za to na odgovornost.

braca izraelcana su arapi, izraelcani su od Isaka, arapi su Ishamelci
najslicniji Mojsiju je bio Muhammed
Objava od Boga je stavljana na usta Muhammedu
Svako poglavlje u Kuranu pocinje

U ime Boga , Milostivog samilosnog.

Djela apostolska, koja su pisana nakon uzdignuca Isusa na nebo, kazu da Isus treba da bude na nebu dok se ne obistini prorocanstvo iz starog zavjeta koje je nagovjestilo proroka

Djela apostolska 3,19 Pokajte se dakle i obratite da se izbrišu grijesi vaši
Djela apostolska 3,20 pa od Gospodina dođu vremena rashlade te on pošalje vama unaprijed namijenjenog Pomazanika, Isusa.
Djela apostolska 3,21 Njega treba da nebo pridrži do vremena uspostave svega što obeća Bog na usta svetih proroka svojih odvijeka.
Djela apostolska 3,22 "Mojsije tako reče: Proroka poput mene od vaše braće podignut će vam Gospodin, Bog vaš. Njega slušajte u svemu što vam god reče.
Djela apostolska 3,23 I svaka duša koja ne posluša toga proroka, neka se iskorijeni iz naroda
.

znaci Isus ce biti na nebu dok se ne obistini prorocanstvo iz starog zavjeta

da se pojavi taj prorok...jer ako je Isus taj prorok nema logike da spominju to prorocanstvo apostoli poslije Isusova uzdignuca na nebo kad je vec bio sa njima.

Isus nagovjstava dolazak Duha istine poslije njega, a Duh po Bibliji je sinonim za proroka

Ivan 16,13 Ali kad dođe on, Duh istine, uvest će vas u svu istinu, jer neće od sebe govoriti, nego će govoriti što čuje, i javit će vam buduće stvari.

Sinonim Duh = Prorok ---> lazni duh= lazni prorok--->istiniti duh = istiniti prorok
1. Ivanova 4,1 Ljubljeni, ne vjerujte svakome duhu, nego kušajte duhove, jesu li od Boga; jer mnogi lažni proroci iziđoše na svijet.

A pazite sad ovo zasto bi Biblija naznacila da nema proroka poslije Isusa, jednostavno kazes nema vise proroka poslije isusa i gotova stvar, ali ovdje naznacava da ce biti i laznih i pravi prorok...pa ko je taj prorok ako nije Muhammed.

sporedite slicnost ovoga

Bog govori o proroku sto treba da se poojavi
Riječi svoje stavit ću u usta njegova, da im kaže sve, što mu zapovjedim.

Isus govori o Duhu=Proroku koji treba da dodje poslije njega
jer neće od sebe govoriti, nego će govoriti što čuje,

obadva prorocnstva govore isto

Da nece govoriti od sebe nego sto cuje od Boga.

Izaija nagovjestava Muhammedu selidbu iz Mekke u Medinu, gdje bjezi od Maceva Kedarovih sinova iz mekke

Izaija 21,13 Proročanstvo nad Arabijom. U šumi ostanite navečer, putnici od Dedana!
Izaija 21,14 Iznesite vode pred žedne, stanovnici od Teme! Pružite jelo bjeguncu!
Izaija 21,15 Jer pobjegoše od mačeva, od mača gologa, od luka zapetoga, od žestine boja.
Izaija 21,16 Jer ovako mi reče Gospod: "Još godina kao godina nadničara, i nestat će sve slave Kedrove.
Izaija 21,17 Ostatak strijelaca od sinova Kedarskih bit će malen brojem; jer tako reče Gospod, Bog Izraelov."

gdje je tema, Tema je podrucje Medine sad
(320 km) north of Medina,
https://en.wikipedia.org/wiki/Land_of_Tema

Ko je bjegunac, pa Muhammed je bjegunac iz mekke ljudi

Jer pobjegoše od mačeva,

Muhammed in njegov drug Ebu bekr pobjegli od Maceva praunuka Kedra , to su stanovnici Mekke, jer Kedar je pradjed Muhammeda

Kedar was the second son of Ishmael, the ancestor of the Prophet Muhammad.
znaci drugi sin Ishamela , pretak Muhamemdov

i nestat će sve slave Kedrove.

s obzirom da ih je taj bjegunac porazio kada je ponovo zauezeo Mekku nestala je njihova slava

a sta tek reci za ovo

Izaija 42 poglavlje

Izaija 42,1 "Evo sluga moj, kojega ljubim(Ahmod/Ahmad u tekstu ne hebrejskom), izabranik moj, koji mi se dopada! Mećem na njega duh svoj, istinu će javljati nežidovima.

Izaija 42,2 Neće vikati ni kričati, niti će se čuti glas njegov po ulicama.

jedna od karakteristika Muhammeda je da nije dizao glas po trznicama

Izaija 42,6 "Ja, Gospod, dozvao sam te u dobroti. Držao sam te za ruku i čuvao te. Učinio sam te za narod posrednikom zavjeta, svjetlom nežidovima,
znaci nežidovima poslat

Izaija 42,11 Neka kliče pustinja sa svojim gradovima, što stanuju na Kedru! Neka podvikuju stanovnici Sela, neka kliču svrh gora!

Kedar je pradjed Muhammed, to se odnosi na stanovnike Mekke

Stanovnici Sela, Sela je brdo u Medini

znaci jasno ko dan o kome je prorcanstvo ovdje

מִי עִוֵּר כִּי אִם-עַבְדִּי, וְחֵרֵשׁ כְּמַלְאָכִי אֶשְׁלָח; מִי עִוֵּר כִּמְשֻׁלָּם, וְעִוֵּר כְּעֶבֶד יְהוָה.
Izaija 42,19 Tko je slijep na slugu mog, i gluh na glasnika mog, kojega sam poslao? Tko je tako slijep na Muslimana (Mushlam) i slijep na slugu Jehove

מְשֻׁלָּם
Mushlam =Musliman

kakvo gubljenje vremena sa osobom koja nema veze sa islamom osim sto pronlazi tekstove online i lupeta..
na osnovu cega zakljucujes da nemam veze sa islamom?

ti dostavljas navucene tekstove islamskih teologa sto bi bilo kad bi baba usnila..drugim rijecima cisto silovanje tekstova...za argumente nisi doso sigurno..niti te zanimaju..

sad ovdje pricas malo napamet

tekst koji ja pisem ovdje, ja licno izvadim iz biblije stih za argument koji iznosim, a ne da kopiram tudje tekstove koje ja nisam provjerio....to da znas odmah.

druga stvar, ja ne samo da studiram sta pise u prevodu Biblije, nego citam manuscripte pokusavam da pohvatam neke stvari, pogotovo kumranske spise.

Ja sam u poziciji da ucim islamske teologe o Bibliji, a ne oni mene.

Zamolio bih učesnike diskusije da ne vrijeđaju vjerska osjećanja drugih ljudi.

Kako vi krscani shvatate trojstvo?
Da li je Isus Bog, ili je samo Boziji sin a ne Bog?
Bog nam se otkrio kao Sveta Trojica. Tri lica iste božanske prirode, jedne suštine i energije.

Isus Hristos je ovaploćeni Logos (Bog Sin). On je potpuni čovjek i potpuni Bog.

Zamolio bih učesnike diskusije da ne vrijeđaju vjerska osjećanja drugih ljudi.

Bog nam se otkrio kao Sveta Trojica. Tri lica iste božanske prirode, jedne suštine i energije.

Isus Hristos je ovaploćeni Logos (Bog Sin). On je potpuni čovjek i potpuni Bog.

Bog nam se otkrio kao Sveta Trojica

gdje to pise u bibliji da je Bog ->Trojica

Isus Hristos je ovaploćeni Logos (Bog Sin).

ali to je onda 2 Boga, Bog Otac i Bog sin....znaci mnogobostvo.....a prva zapovjed biblijska, Bog je jedan.

On je potpuni čovjek i potpuni Bog.

Ovo je paradox, ovo se kosi sa Biblijom jer tamo pise Bog nije covjek

gdje to pise u bibliji da je Bog ->Trojica

ali to je onda 2 Boga, Bog Otac i Bog sin....znaci mnogobostvo.....a prva zapovjed biblijska, Bog je jedan.

Ovo je paradox, ovo se kosi sa Biblijom jer tamo pise Bog nije covjek
Naznake učenja o Svetoj Trojici imamo još u Starom zavjetu. U Postanju se koristi množina Elohim za Boga. Kada je Avram ugledao Jahvea vidio je tri ljudske prilike. Kada andjeli slave Boga koriste trisveto: Svet, svet, svet je Gospod Savaot.
Trojičnost Boga mnogo jasnije nam se otkrila u Novom zavjetu. Najbolji primjer je Isusovo krštenje . Sin se pogružava u vodu, čuje se Očev glas sa neba, a Sveti Duh silazi u obličju goluba.

Riječ je o tri ličnosti/ipostasi (koje se ne zamišljaju jedna bez druge) a ne o tri božanstva (suštine).

Bog nije čovjek ali je Bog postao čovjek, kako bi čovjek mogao postati bog.

Back