Hrišćanstvo i islam, diskusija

Naznake učenja o Svetoj Trojici imamo još u Starom zavjetu. U Postanju se koristi množina Elohim za Boga. Kada je Avram ugledao Jahvea vidio je tri ljudske prilike. Kada andjeli slave Boga koriste trisveto: Svet, svet, svet je Gospod Savaot.
Trojičnost Boga mnogo jasnije nam se otkrila u Novom zavjetu. Najbolji primjer je Isusovo krštenje . Sin se pogružava u vodu, čuje se Očev glas sa neba, a Sveti Duh silazi u obličju goluba.

Riječ je o tri ličnosti/ipostasi (koje se ne zamišljaju jedna bez druge) a ne o tri božanstva (suštine).

Bog nije čovjek ali je Bog postao čovjek, kako bi čovjek mogao postati bog.

U Postanju se koristi množina Elohim za Boga.

to onda nisi razumiio

elohim ne znaci vise bogova, nego pluralis majestis, kraljevsko mi, kao kad kralj kaze kad govori Mi smo...iako prica on sam ne vise njih.

i to nemoj slucajno pred zidovima spominjati samo bite ismijali

. Sin se pogružava u vodu, čuje se Očev glas sa neba, a Sveti Duh silazi u obličju goluba.

ovo je onda mnogobostvo

Sin Bog, Otac Bog, Sveti duh Bog

a vidi kako to islam poslaze

Otac je Bog

Sin je samo njegov poslanik

A sveti duh je andjeo Gabriel, koji prenosi objavu od Boga poslaniku Isusu.

Zar mozes vjerovati da je Bog golub?

Bog nije čovjek ali je Bog postao čovjek,
ali biblija kaze Bog se ne mijenja

nigdje u bibliji ne pise Bog postao covjek.

Ne moze Sveti Duh da bude Andjeo. No ako mislis da je donosilac vesti kao Andjeo, ali nije samo to.
Zapravo tu ima nejasnoca, jer u Bibliji jasno pise da je Bog duh.

moze

to se moze odgonetnuti istom metodom u Bibliji i Kuranu

na jednom mjestu bibliji pise dosao Gabriel mariji, na drugom mjestu pise Dosao sveti Duh Mariji

u kuranu pise na jednom mjestu donnosi Gabriel Kuran Muhammedu, na drugm mjestu pise donosi ssveti duh Kuran Muhammdu

znaci istom metodom u bibliji i Kuranu odgonetnemo ko je sveti duh. znaci andjeo gabriel. donosioc Objave od Boga.

moze

to se moze odgonetnuti istom metodom u Bibliji i Kuranu

na jednom mjestu bibliji pise dosao Gabriel mariji, na drugom mjestu pise Dosao sveti Duh Mariji

u kuranu pise na jednom mjestu donnosi Gabriel Kuran Muhammedu, na drugm mjestu pise donosi ssveti duh Kuran Muhammdu

znaci istom metodom u bibliji i Kuranu odgonetnemo ko je sveti duh. znaci andjeo gabriel. donosioc Objave od Boga.
Ja kolko znam ne pise Gavrilo je oplodio Mariju nego Sveti Duh. Ako mislis da je Isus sin Gavrila, a stoji da je Sin Oca Jahvea.
Dakle Sveti Duh je Jahve ako mu je Otac Bog.

Ne moze Sveti Duh da bude Andjeo. No ako mislis da je donosilac vesti kao Andjeo, ali nije samo to.
Zapravo tu ima nejasnoca, jer u Bibliji jasno pise da je Bog duh.

ne moze kazes

a sta je ovo

Hebrejima 1,13A kojemu od anđela reče kad: "Sjedi meni s desne strane, dok položim neprijatelje tvoje za podnožje nogama tvojim.
Hebrejima 1,14Nijesu li svi službeni duhovi, koji su poslani na službu zbog onih, koji će baštiniti spasenje?
https://biblehub.com/hebrews/1-14.htm
Are not all angels ministering spirits sent to serve those who will inherit salvation?

[the angels]

πάντες (pantes)

ministering
λειτουργικὰ (leitourgika)

spirits
πνεύματα (pneumata)

ne moze kazes

a sta je ovo

Hebrejima 1,13A kojemu od anđela reče kad: "Sjedi meni s desne strane, dok položim neprijatelje tvoje za podnožje nogama tvojim.
Hebrejima 1,14Nijesu li svi službeni duhovi, koji su poslani na službu zbog onih, koji će baštiniti spasenje?
https://biblehub.com/hebrews/1-14.htm
Are not all angels ministering spirits sent to serve those who will inherit salvation?

[the angels]

πάντες (pantes)

ministering
λειτουργικὰ (leitourgika)

spirits
πνεύματα (pneumata)
Znas kako Gavrilo je javio Mariji da ce zaceti od Boga, tj Svetog Duha, sto u sustini govori da je Sveti Duh Bog. To je nedvosmisleno.

Ja kolko znam ne pise Gavrilo je oplodio Mariju nego Sveti Duh. Ako mislis da je Isus sin Gavrila, a stoji da je Sin Oca Jahvea.
Dakle Sveti Duh je Jahve ako mu je Otac Bog.

nisi dobro upratio

treba pazljivo da citas sta pise

pa da krenemo zajedno odrijesiti misteriju

Zeceta po Svetom duhu kad je bila Marija zarucena za Josipa

Matej 1:18 Rođenje Isusa Krista bilo je ovako: Kad je njegova majka Marija bila zaručena s Josipom, nađe se, da je bila začela po Duhu Svetom, još prije nego se sastaše.

Poslan Andjeo Gabriel kad je bila zarucena za Josipa

Luka 1:26 U šestom mjesecu poslan bi anđeo Gabriel u grad galilejski, koji se zove Nazaret,

27 K djevici zaručenoj mužu, kojemu je bilo ime Josip, iz kuće Davidove. Ime je djevici bilo Marija
.

ista tehnika u Kuranu

Bog kaze za objavljivanje kurana Muhamedu

قُلْ نَزَّلَهُ رُوحُ الْقُدُسِ مِنْ رَبِّكَ بِالْحَقِّ لِيُثَبِّتَ الَّذِينَ آمَنُوا وَهُدًى وَبُشْرَىٰ لِلْمُسْلِمِينَِ

16:102. Reci: “Spušta ga(kuran) Duh Sveti (na arapskom Ruhul-kudus) od Gospodara tvog s Istinom, da učvrsti one koji vjeruju, i (kao) uputu i radosnu vijest muslimanima.

na drugom mjestu se kaze

2:97 Reci: 'Ko je neprijatelj Gabrielu? – a on, Allahovom voljom, tebi stavlja na srce Kur'an – koji potvrđuje da su i prijašnje objave istinite – kao putokaz i radosnu vijest vjernicima.'

dodjemo do zakljucka Sveti duh je adjeo gabriel, misterija rijesena.

Znas kako Gavrilo je javio Mariji da ce zaceti od Boga, tj Svetog Duha, sto u sustini govori da je Sveti Duh Bog. To je nedvosmisleno.
to sto andjeo Sveti DUh/Gabriel javi da ce zaceti sina, ne znaci da je On Bog.

to samo prenese vijest od Boga Mariji.

nisi dobro upratio

treba pazljivo da citas sta pise

pa da krenemo zajedno odrijesiti misteriju

Zeceta po Svetom duhu kad je bila Marija zarucena za Josipa

Matej 1:18 Rođenje Isusa Krista bilo je ovako: Kad je njegova majka Marija bila zaručena s Josipom, nađe se, da je bila začela po Duhu Svetom, još prije nego se sastaše.

Poslan Andjeo Gabriel kad je bila zarucena za Josipa

Luka 1:26 U šestom mjesecu poslan bi anđeo Gabriel u grad galilejski, koji se zove Nazaret,

27 K djevici zaručenoj mužu, kojemu je bilo ime Josip, iz kuće Davidove. Ime je djevici bilo Marija
.

ista tehnika u Kuranu

Bog kaze za objavljivanje kurana Muhamedu

قُلْ نَزَّلَهُ رُوحُ الْقُدُسِ مِنْ رَبِّكَ بِالْحَقِّ لِيُثَبِّتَ الَّذِينَ آمَنُوا وَهُدًى وَبُشْرَىٰ لِلْمُسْلِمِينَِ

16:102. Reci: “Spušta ga(kuran) Duh Sveti (na arapskom Ruhul-kudus) od Gospodara tvog s Istinom, da učvrsti one koji vjeruju, i (kao) uputu i radosnu vijest muslimanima.

na drugom mjestu se kaze

2:97 Reci: 'Ko je neprijatelj Gabrielu? – a on, Allahovom voljom, tebi stavlja na srce Kur'an – koji potvrđuje da su i prijašnje objave istinite – kao putokaz i radosnu vijest vjernicima.'

dodjemo do zakljucka Sveti duh je adjeo gabriel, misterija rijesena.

to sto andjeo Sveti DUh/Gabriel javi da ce zaceti sina, ne znaci da je On Bog.

to samo prenese vijest od Boga Mariji.
Losa ti Biblija:
18. А рођење Исуса Христа било је овако: кад је Марија, мати његова, била испрошена за Јосифа, а још док се нијесу били састали, нађе се да је она трудна од Духа светога.

Matthew 1:18 Now the birth of Jesus Christ was on this wise: When as his mother Mary was espoused to Joseph, before they came together, she was found with child of the Holy Ghost.

Znaci i Engleska i srpska su nedvosmislene. Koji je tvoj prevod?

Losa ti Biblija:
18. А рођење Исуса Христа било је овако: кад је Марија, мати његова, била испрошена за Јосифа, а још док се нијесу били састали, нађе се да је она трудна од Духа светога.

Matthew 1:18 Now the birth of Jesus Christ was on this wise: When as his mother Mary was espoused to Joseph, before they came together, she was found with child of the Holy Ghost.

Znaci i Engleska i srpska su nedvosmislene. Koji je tvoj prevod?

prevod Ivana Šarića

uostalom pise i tu da je duh sveti

nisi shvatio poentu

Trudna je od preko DUha Svetog to jeste preko andjela Gabriel

Mozda se pitas kako to

Andjeo Gabriel dosao kod Marije i puhnuo u njenom pravcu , taj zrak je ucinio da ona zatrudni.

poenta je da se ujednom stihu spminje DUh sveti a u drugom adjeo Gabriel dok je bila zarucena sa Josipa.

Nema absolutno nikakve logike da je DUh sveti Bog, da je Bog golub.

i ne samo to nego kako to da Bog Otac salje drugog Boga kojeg zove Sveti duh

po bibliji

biti sin Boziji nije nista specijalno, i ostali ljudi su bili sinovi Boziji.

pa sta je to specijalno sa Isusom?
Zacet je diretkno od Boga. Ja imam Oca i Majku, a oni sigurno nisu bogovi, za mene jesu doduse :P

kakva sad metafora

ili je sveti duh golub ili nije, kakva metafora???
Znas kako, sleti ti beli golub na prozor. Lep trip je da poverujes da te posetio Sveti Duh :P
Nekom se to svidelo, pa se pesnicki izrazio :P

to onda nisi razumiio

elohim ne znaci vise bogova, nego pluralis majestis, kraljevsko mi, kao kad kralj kaze kad govori Mi smo...iako prica on sam ne vise njih.

i to nemoj slucajno pred zidovima spominjati samo bite ismijali
Crkva to tumaci kao ukazivanje na Boziju trojicnost.
ovo je onda mnogobostvo

Sin Bog, Otac Bog, Sveti duh Bog

a vidi kako to islam poslaze

Otac je Bog

Sin je samo njegov poslanik

A sveti duh je andjeo Gabriel, koji prenosi objavu od Boga poslaniku Isusu.
Rekoh vec da mijesas bozanstvo (sustinu) i ipostas (lice).

Zar mozes vjerovati da je Bog golub?
Bog nije golub vec je u toj prilici uzeo oblicje goluba. Zelis reci da svemoguci Tvorac ne moze da se pretvori u sta hoce?
ali biblija kaze Bog se ne mijenja
nigdje u bibliji ne pise Bog postao covjek.
Ovaplocenje Logosa nije nista oduzelo od bozanske prirode. Zato kazemo da je Hristos Bogocovjek: potpuni Bog i potpuni covjek.

Back