Hrišćanstvo i/ili budizam

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
dal dela dal nedela, pitanje je sad...

ма небитно... битно је да си посто неозбиљан... :zcepanje:

том брзином постижем циљ, да ми више није ни забавно...

ај.. пиши озбиљне коментаре са гломазним речима, нећу више да ометам... :lol: :bye:

Pih.... ovo se razvodni i pređe u praznoslovlje... begam ja... :ok:

:super:

Reci mi koje je to autenticno ucenje a nabroj mi nekog slobodnog letaca...cisto da bi se razumeli... I cega da se spasemo...to mi nije jasno?

Mogu ti samo reći principe verodostojnoga učenja, a ostalo odredi sam.

Imaš sveti spis, imaš predanje (parampara - neprekinuto učeničko nasleđe, svetootačko predanje) i imaš konkretne aktuelne, žive osobe u konkretnom predanju. Ako nema to troje, koje je jedno, onda nije autentično, i ako je neko izvan toga - nije autentičan.

Imaš sveti spis, imaš predanje (parampara - neprekinuto učeničko nasleđe, svetootačko predanje) i imaš konkretne aktuelne, žive osobe u konkretnom predanju. Ako nema to troje, koje je jedno, onda nije autentično, i ako je neko izvan toga - nije autentičan.

Ovde me od tebe malo zbunjuje ono...svetootačko predanje...

A koja je ŽIVA OSOBA mislim čija je inkarnacija u vezi sa tvojim da kažem učenjem i verovanjem u isto.

Ok. Budizam zadovoljava sva tri kriterijuma....a za Sri Cinmoja mislim da nemaju spise...ali nisam siguran. A nisi mi rekao sta je to od cega trebamo da se spasimo?
Te kriterijume zadovoljava i hriscanstvo i islam.

Poslednja izmena:
Preneo sam ono što čovek reče, i to je sve.

Pa koliko ima vrsta samadhija? A samadhi je dublja spoznaja od nirvane. Al očito, nismo na istim talasnim dužinama Stoga - putuj igumane...:mrgreen: u skladu sa sklonoću srca svog...

Jesi li siguran da govoris o budistickoj nirvani, a ne o tuposti, obamrlosti, koja zna ponekad da se javi kod praktikanata i jeste ispod samadija?

Koja religija je starija, a koja brojnija. Na koji način su se razvijale i granale i zašto.
Koje su sličnosti, a koje razlike. Kakav uticaj na psihu ima molitva, a kakav meditacija.

???

Eto.. pitajte se i odgovarajte...:D

Budizam je nekada davno , mnogo pre Hrista , bilo Budino ucenje koje uglavnom nema veze sa drugim tradicionalnim religijama . Samo sto je primitivan narod dalekog istoka kao i svi drugi primitivni narodi od blata pravio Budu i stvorio nekako religiju i to njegovo ucenje je previse grubo i bukvalno shvceno .

U budizmu nema boga i nema raja i nema uopste zivota posle smrti . Milim da su razlike ogromne . Oni sve to gledaju nekako drugacije , raj za njih je neki period u zivotu koji se oslikava nirvanom .

Da u Budizmu ima nekih 300 sekti , dok u hriscanstvu ima manje . E nisam siguran da li je budizam poceo kao sekta kao sto je slucaj sa hriscanstvom .

Budizam je nekada davno , mnogo pre Hrista , bilo Budino ucenje koje uglavnom nema veze sa drugim tradicionalnim religijama . Samo sto je primitivan narod dalekog istoka kao i svi drugi primitivni narodi od blata pravio Budu i stvorio nekako religiju i to njegovo ucenje je previse grubo i bukvalno shvceno .

U budizmu nema boga i nema raja i nema uopste zivota posle smrti . Milim da su razlike ogromne . Oni sve to gledaju nekako drugacije , raj za njih je neki period u zivotu koji se oslikava nirvanom .

Da u Budizmu ima nekih 300 sekti , dok u hriscanstvu ima manje . E nisam siguran da li je budizam poceo kao sekta kao sto je slucaj sa hriscanstvom .

Koliko znam, svako ko je cuo makar i jedan govor Bude, odmah je prihvatio njegovo ucenje. Zbog toga mislim da nije poceo kao sekta. U sustini, ne postoji mogucnost da ne prihvatis Budino ucenje jer sve sto je zapisano a sto je on izgovorio, vezano je za realnost: to da postoji patnja, zbog cega nastaje i kako je se izlazi iz patnje.
Ne bih znao za taj broj sekti u budizmu. Svako ko iole proucava Tipittaku, shvata sta budizam jeste a sta nije....tako da je tesko zalutati u nekoj budistickoj sekti i uopste joj dati naziv vezan za budizam. Jedina za koju ja znam na nasim prostorima je Niciren budizam. Predstavljaju se kao budisti ali nemaju ni B od budizma. Sve sto sadrzi njihovo ucenje je kontra produktivno gledano sa budisticke strane.
Budizam je mozda jedina religija (ili filozofija - nazovi je kako god zelis) koja ima mogucnost prilagodjavanja. Budizam u Britaniji, nije isti kao i budizam na Sri Lanki. Tradicije se razlikuju pa tako i neki obicaji. Ali i jedno i drugo jeste budizam. Izvorni budizam verujem da mozes naci u Britaniji, Italiji, Srbiji, Hrvatskoj.....u svim zemljama gde budizam jos uvek nije poprimio elemente tradicije naroda sa tog podneblja. Ali i spajanjem budizma sa tradicijom naroda, ne gubimo nista od budizma. Cak ga mozda jos vise produbljujemo.
Verujem da si lose shvatio budisticki odnos prema raju i zivotu posle smrti.

Poslednja izmena:
Ovde me od tebe malo zbunjuje ono...svetootačko predanje...

A koja je ŽIVA OSOBA mislim čija je inkarnacija u vezi sa tvojim da kažem učenjem i verovanjem u isto.

Tebe više zanima onaj koji govori i da nešto znaš o njemu nego li ono što je kazato. Dobio si princip na kome se temelji autentično primanje, prenošenje i sticanje duhovnog znanja. Ako s tim nisi zadovoljan ne mislim da u vezi sa tim pitanjem mogu još nešto pomoći.

Ok. Budizam zadovoljava sva tri kriterijuma....a za Sri Cinmoja mislim da nemaju spise...ali nisam siguran. A nisi mi rekao sta je to od cega trebamo da se spasimo?
Te kriterijume zadovoljava i hriscanstvo i islam.

Predanje mora da vodi od Boga, u neprekinutom lancu, a ne da se odnosi na narodne običaje i nošnje od Pere, Mike ili Đoke... :mrgreen: Budizam je autentično učenje, ali je kako rekoh, u suštni ateizam. Njime se može osloboditi od materijalnog postojanja i iluzije vezane za materijalno postojanje, ali se ne može spoznati duhovno, niti se duša može vratiti u izvrorni, večni, i konstitucionalni položaj, može da predstavlja napredak, ali ne nužno.

Hrišćanstvo i Islam su već teološka učenja, a ovi slobodni strelci - to su, većinom - zamlate... :mrgreen:

@Kartiikeya

Nasao sam neke tekstove na wikipediji, zanima me da li mogu da ih uzmem kao polaznu tacku za tvoje stavove ili imas neke zamerke na navode u tekstovima?

http://en.wikipedia.org/wiki/Yoga_Sutras_of_Patanjali

http://en.wikipedia.org/wiki/Raja_Yoga

http://en.wikipedia.org/wiki/Samādhi

Patanjalijeve Yoga sutre su autentične osnove mistične, aštanga yoge. One spadaju u jednu od šest ortodosknih školi vedskog znanja, A Patanđali koji ih je zapisao je autentičan predstavnik te škole. Problem je samo što su prevodi sa sanskrita uglavnom očajno loši... pa to imaju u vidu kada budeđš tražio. Patanjali je vrlo jezgorvit, vrlo jasan, ali kad ga prevedu neki ehm... "filosofski" umovi to onda postane visokoparno palamuđenje...:mrgreen:

No da bi znao mesto i ulogu aptanga sistema yoge, moraš poznavati (da ne kažem u prste) svih šest sistema i konačne zaključke kako pojedinih, tako i svih kao jedne celine. E to ide malo teže... ;)

Da, nema veze sa tradicionalnim religijama. To učenje ima veoma jaku filosofiju, vrlo je duboko i jako, nema govora o tome da se može potcenjivati. Ali nije teizam. To je ateističko učenje, namenjeno onima koji imaju u suštini ateističke sklonosti, al istovremeno nisu za prizemno materijalno postojanje.

Tačno. Imaju nazive koji se mogu naći i u teološkim učenjima, al su duh, smisao, značenje, konotacije koje su u vezi sa tim nazivima potpuno drugačije od teoloških učenja.

Koliko je meni poznato hrišćanstvo ima preko 2000 sekti. Zahvaliti Americi. :mrgreen:

Pa svi koji započinju su od strane ustoličenih proglašavani za sektu. Misim, šta reći kad su samog Isusa razapeli, i to prevashodno oni koji su se pozivalina ustoliče nu religiju tog vremena i na Boga.

Predanje mora da vodi od Boga, u neprekinutom lancu, a ne da se odnosi na narodne običaje i nošnje od Pere, Mike ili Đoke... :mrgreen: Budizam je autentično učenje, ali je kako rekoh, u suštni ateizam. Njime se može osloboditi od materijalnog postojanja i iluzije vezane za materijalno postojanje, ali se ne može spoznati duhovno, niti se duša može vratiti u izvrorni, večni, i konstitucionalni položaj, može da predstavlja napredak, ali ne nužno.

Hrišćanstvo i Islam su već teološka učenja, a ovi slobodni strelci - to su, većinom - zamlate... :mrgreen:

A ko je i sta je Bog? (ovo pitanje se je vrtelo milion puta na razlicitim temama)
Osloboditi se materijalnog....jok, jok. Osloboditi se iluzija o materijalnom tj. od vezanosti za materijalno...da, da. A sta se krije iza tih iluzija? Krije se Istina. Krije se ono sto jeste.
A sta je to dusa i gde je njen izvor? Baveci se meditacijom i posmatrajuci sebe i druge, a sa druge strane koristeci nauku, dosao sam do zakljucka da u nama ne postoji nista trajno. Ta dusa je prema mojim shvatanjima i iskustvu...nesto samo imaginarno. Znam za primere gde su duhovni ucitelji pokusavali da nauce meditante da traze svoje duhovno srce. Takvo srce mozes zamisliti u masti ali ako treba da ga pokazes....to neces uspeti, jer ne postoji.
Verovanje u postojanje duse, izvora i Apsolutnog Boga je samo pokusaj da se ulije neko samopouzdanje u ljude....da im se ulije nada da postoji neko bolje mesto gde mozemo otici....Jer veoma tesko ljudi mogu prihvatiti cinjenicu da su samo proces...jedan deo procesa...da apsolutno nemaju svoju svrhu...da su nastali, da ce trajati i da ce nestati....i da vise nista vezano za njih nece postojati....Da sve sto je nastalo, sigurno ce i nestati. Ovakve reci u ljudima izazivaju gadjenje...prosto ne zvuce lepo kao recimo recenica....Ako se drzite odredjenih pravila, za vas ce postojati bolji i vecni zivot, bicete nagradjeni za dobra dela....itd.

A ko je i sta je Bog? (ovo pitanje se je vrtelo milion puta na razlicitim temama)
Osloboditi se materijalnog....jok, jok. Osloboditi se iluzija o materijalnom tj. od vezanosti za materijalno...da, da. A sta se krije iza tih iluzija? Krije se Istina. Krije se ono sto jeste.
A sta je to dusa i gde je njen izvor? Baveci se meditacijom i posmatrajuci sebe i druge, a sa druge strane koristeci nauku, dosao sam do zakljucka da u nama ne postoji nista trajno. Ta dusa je prema mojim shvatanjima i iskustvu...nesto samo imaginarno. Znam za primere gde su duhovni ucitelji pokusavali da nauce meditante da traze svoje duhovno srce. Takvo srce mozes zamisliti u masti ali ako treba da ga pokazes....to neces uspeti, jer ne postoji.

То су основне ствари које ако неко потеже као тобож питања, онда треба да се врати у први разред.

Verovanje u postojanje duse, izvora i Apsolutnog Boga je samo pokusaj da se ulije neko samopouzdanje u ljude....da im se ulije nada da postoji neko bolje mesto gde mozemo otici....Jer veoma tesko ljudi mogu prihvatiti cinjenicu da su samo proces...jedan deo procesa...da apsolutno nemaju svoju svrhu...da su nastali, da ce trajati i da ce nestati....i da vise nista vezano za njih nece postojati....Da sve sto je nastalo, sigurno ce i nestati. Ovakve reci u ljudima izazivaju gadjenje...prosto ne zvuce lepo kao recimo recenica....Ako se drzite odredjenih pravila, za vas ce postojati bolji i vecni zivot, bicete nagradjeni za dobra dela....itd.

:mazi:

То су основне ствари које ако неко потеже као тобож питања, онда треба да се врати у први разред.

:mazi:

Neka bude i tako. Nisam pismen, ne znam nista o Bogu, dusi, izvoru....Pa posto ja ne znam, ti mi objasni da bih shvatio. Moje pitanje nije sarkasticno....spreman sam da cujem ako imas neko objasnjenje...koliko je god to moguce objasniti recima.
Kvantna fizika i mehanika, dosta dobro daju objasnjenje o onome sto ja govorim (na subatomskom nivou). Takodje, i moje iskustvo stoji iza toga. Ali, ne kazem da je sve ovo tacno. U ovom trenutku mi se cini da je istinito...medjutim, spreman sam da cujem suprotno misljenje sa argumentima i da razmislim o njemu pa na kraju i da ga prihvatim ako budem uvideo da to misljenje vodi ka vecoj Istini. Izvoli.....

Neka bude i tako. Nisam pismen, ne znam nista o Bogu, dusi, izvoru....Pa posto ja ne znam, ti mi objasni da bih shvatio. Moje pitanje nije sarkasticno....spreman sam da cujem ako imas neko objasnjenje...koliko je god to moguce objasniti recima.

Као што већ споменух кад се неко држи предубеђења, има већ формиран став кога се држи и не жели да одступи, и када су питања постављају у изазовном духу а не из искрене радозналости, обично је бактати се тиме губљење времена.

А одговарати на питање ко је Бог, на форуму "религија" мислим да нема никаквог смисла. Нисам још срео никога ко то искрено не зна те ми је очито да питање није поставњено из радозналости.

Kada coveku sa prosecnim shvatanjem kazes da nakon pet minuta vise nece biti skroz ista osoba ili da za mesec dana vise uopste nece biti ista osoba kao pre pocetka isteka tog perioda, taj covek moze samo da pomisli da si zreo za psihijatriju. Klasicno razumevanje "sopstva" nam govori da smo mi jedna te ista osoba tokom celog zivota...mi vidimo kontinuitet...ali ustvari, iz sekunda u sekundu se menjamo...prolazimo kroz proces...da bi na kraju nestali.

Као што већ споменух кад се неко држи предубеђења, има већ формиран став кога се држи и не жели да одступи, и када су питања постављају у изазовном духу а не из искрене радозналости, обично је бактати се тиме губљење времена.

А одговарати на питање ко је Бог, на форуму "религија" мислим да нема никаквог смисла. Нисам још срео никога ко то искрено не зна те ми је очито да питање није поставњено из радозналости.

Ne znam da li nisam bio jasan....Ja zelim da cujem odgovor. Hiljadu puta sam u zivotu menjao svoje stavove iz razloga sto sam uvek bio otvoren da cujem nesto novo...pa da razmislim o tome i ako na kraju shvatim da je to uredu...onda promenim svoj nacin razmisljanja tj. svoje stavove. Isto tako sam voljan da cujem i tebe.

Ne znam da li nisam bio jasan....Ja zelim da cujem odgovor. Hiljadu puta sam u zivotu menjao svoje stavove iz razloga sto sam uvek bio otvoren da cujem nesto novo...pa da razmislim o tome i ako na kraju shvatim da je to uredu...onda promenim svoj nacin razmisljanja tj. svoje stavove. Isto tako sam voljan da cujem i tebe.

Познато ми је колико су људи, посебно овако преко форума, спремнина промену ... :mrgreen:

Одговор на шта? Шта то као не знаш? Не знаш ко је Бог?

Patanjalijeve Yoga sutre su autentične osnove mistične, aštanga yoge. One spadaju u jednu od šest ortodosknih školi vedskog znanja, A Patanđali koji ih je zapisao je autentičan predstavnik te škole. Problem je samo što su prevodi sa sanskrita uglavnom očajno loši... pa to imaju u vidu kada budeđš tražio. Patanjali je vrlo jezgorvit, vrlo jasan, ali kad ga prevedu neki ehm... "filosofski" umovi to onda postane visokoparno palamuđenje...:mrgreen:

No da bi znao mesto i ulogu aptanga sistema yoge, moraš poznavati (da ne kažem u prste) svih šest sistema i konačne zaključke kako pojedinih, tako i svih kao jedne celine. E to ide malo teže... ;)

Ok, tebe ne moze da razume niko izuzev par ucitelja u Indiji. :roll:
I ovo nije provociranje, vec konstatacija, jer ocigledno smatras da ti niko nije ravan sagovornik, ako ne poznaje vede u prste, cak iako vede nisu osnova ucenja koje proucava. :confused:

Kada coveku sa prosecnim shvatanjem kazes da nakon pet minuta vise nece biti skroz ista osoba ili da za mesec dana vise uopste nece biti ista osoba kao pre pocetka isteka tog perioda, taj covek moze samo da pomisli da si zreo za psihijatriju. Klasicno razumevanje "sopstva" nam govori da smo mi jedna te ista osoba tokom celog zivota...mi vidimo kontinuitet...ali ustvari, iz sekunda u sekundu se menjamo...prolazimo kroz proces...da bi na kraju nestali.

Не мењамо се МИ, не мења се јаство, оно је сведок промена, мења се пуно тога у нама, ал носиоц промена "ја" је увек исти ОНАЈ - он никада није исти ОНАКАВ, ај је увек исто ОНАЈ који одувек и јесте. ;)

Истинско јаство никада не нестаје, оно је вечно. душа је вечна. Није настала, не настаје и неће настати. Оно што нестаје а што ми мислимо, услед погрешне идентификације, да је наше "ја" никада није ни имало истинско, већ само привидно, привремено постојање - а то је "АХАНКАРА" , или - "лажни ја"

Poslednja izmena:
Познато ми је колико су људи, посебно овако преко форума, спремнина промену ... :mrgreen:

Одговор на шта? Шта то као не знаш? Не знаш ко је Бог?

Da, ne znam ko je Bog. Ne znam cak ni ko si ti ali sa tobom imam trenutno neki kontakt pa si mi koliko toliko stvaran. Ali ko je ili sta je Bog? Sta je dusa i koji je njen izvor? Ja to stvarno do sada nisam uspeo da uvidim. Uspeo sam da stvorim neku sliku ali posmatrajuci tu sliku, vremenom uvidim da je iluzija. Mozda samo ne umem dobro da pogledam....

Back