Pera zdera
Buduća legenda
- Poruka
- 42.584
jeste. Od Starijih žena sam bio posavetovan.
Pogotovo ako je zub malo truo, sa tamjanom se i živac zaleči.
Hvala brate
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
jeste. Od Starijih žena sam bio posavetovan.
Pogotovo ako je zub malo truo, sa tamjanom se i živac zaleči.
Nema na čemu, i drugi put.Hvala brate

Jesi li sigurna?Ne bih rekla, principi se znatno razlikuju ako u islamu vlada, kako ti kazes, odnos gospodar-rob, u pravoslavlju je taj odnos na relaciji otac-sticenik, sluga.
No kako tema nije avramske religije bolje vratiti se koncentrisati na islam.
Hvala brate
Pogrešno, ljudi na Balkanu nisu prisiljavani da prihvate Islam, a ovi u Siriji što to rade su nikakvi vjernici, u Kur'anu se fino kaže da u vjeru nema prisile.

/ otac je iznad gospodara, nepromjenjiv /nezavisno od volje I slabosti/ I autoritetivan /zavisno od slabosti I volje/@israphel...
ne znam koji si godiste i da li imas decu, cerku konkretno.
ako nemas ti cerku verovanto ima neko od tvoje rodbine.
da li biste bili u fazonu da udajete cerkice od 9-10 godina za matore ljude?
kako ti licno gledas na to obzirom da je u islamu totalno kul da matori ljudi imaju seksualne odnose sa decom?
zasto se onda u islamskim zemljama apostasija kaznjava smrcu?
zasto su Turci oduzimali decu hriscanima i prevodili ih u Islam i janicare? kako je u Beogradu nekada cistom hriscanskom gradu izgradjeno preko 200 dzamija i naseljeno toliko muslimana da cine vecinu? zasto je najveca pravoslavna crkva u Carigradu pretvorena u dzamiju? zasto je unistena jedna tako napredna kultura i civilizacija kao sto je vizantijska?
to je sve dokaz da se Islam sirio macem i silom na ovim prostorima
i tvoji preci su postali muslimani prvenstveno da bi preziveli, da bi se zastitili i dobili neke povlastice, a ne zato sto su smatrali da je to ona prava vera
iz bosanske vikipedije
Islam je prihvaćen kako među bosanskim plemstvom koje je željelo zadržati svoja stara prava i posjede, tako i među običnim stanovništvom. Razlozi masovnog prelaska na islam su višestruki. Prema nekim izvorima, značajan faktor su odigrale sličnosti ranije dominantne religije u Bosni, Crkve bosanske sa islamom (molitva pet puta na dan, post, neprihvatanje krsta, skromne bogomolje, zabrana ikona itd.). Neki izvori pominju povlastice koje je imalo islamsko stanovništvo (raja) u odnosu na kršćansko (uglavnom katoličko) i dodatne namete prema kršćanskom stanovništvu od strane feudalaca (kao npr. danak u krvi). Treći izvori sugerišu da je islam prihvaćen kao rekacija na brojne ranije pokušaje pokrštavanja bosanskih heretika, te krstaške ratove koji su imali za cilj uništenje Crkve bosanske.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Islam_u_Bosni_i_Hercegovini
zasto se onda u islamskim zemljama apostasija kaznjava smrcu?
zasto su Turci oduzimali decu hriscanima i prevodili ih u Islam i janicare? kako je u Beogradu nekada cistom hriscanskom gradu izgradjeno preko 200 dzamija i naseljeno toliko muslimana da cine vecinu? zasto je najveca pravoslavna crkva u Carigradu pretvorena u dzamiju? zasto je unistena jedna tako napredna kultura i civilizacija kao sto je vizantijska?
to je sve dokaz da se Islam sirio macem i silom na ovim prostorima
i tvoji preci su postali muslimani prvenstveno da bi preziveli, da bi se zastitili i dobili neke povlastice, a ne zato sto su smatrali da je to ona prava vera
iz bosanske vikipedije
Islam je prihvaćen kako među bosanskim plemstvom koje je željelo zadržati svoja stara prava i posjede, tako i među običnim stanovništvom. Razlozi masovnog prelaska na islam su višestruki. Prema nekim izvorima, značajan faktor su odigrale sličnosti ranije dominantne religije u Bosni, Crkve bosanske sa islamom (molitva pet puta na dan, post, neprihvatanje krsta, skromne bogomolje, zabrana ikona itd.). Neki izvori pominju povlastice koje je imalo islamsko stanovništvo (raja) u odnosu na kršćansko (uglavnom katoličko) i dodatne namete prema kršćanskom stanovništvu od strane feudalaca (kao npr. danak u krvi). Treći izvori sugerišu da je islam prihvaćen kao rekacija na brojne ranije pokušaje pokrštavanja bosanskih heretika, te krstaške ratove koji su imali za cilj uništenje Crkve bosanske.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Islam_u_Bosni_i_Hercegovini
Kako muslimani gledaju na Isusa Hrista?
Da li Kuran ima nekakvo tumacenje o Isus Hristu?
Kako Islam kao religija pominje Isusa Hrista?
Zasto u Islamu nije dozvoljeno davati imena kao sto su Marko, Zoran, Vojislav, itd?
Ja mislim da je odgovor na sva tvoja pitanja to da muslimani imaju vise dece od hriscana i da su se sami hriscani sa tim pomirili.
Ne verujem da su ljudi primali Islam na silu. Oni su videli neku sansu u primanju Islama. A posle primanja su imali vise potomaka te su generacijama polako postajali vecina. Dobar primer je bliski istok, gde jos uvek postoje hriscanske zajednice koje su nesto vece nego one u srednjem veku, ali su zato muslimanske zajednice ljudi vece za milion puta.
I što se onda nisu svi vratili hrišćanstvu? Zašto onda Islam nije nestao na svim mjestima gdje se pojavio?
Naravno da se islam širio na silu. Kao i hrišćanstvo. I naravno da će muslimani kao i hrišćani reći da ti koji su ga nasilno širili nisu "pravi" vernici. Međutim upravo tu dolazimo do problema, jer se vernici u ogromnoj meri razlikuju od vere koju propovedaju. Da su vernici više okrenuti veri ovaj svet bi bio divno mesto.
Međutim ono što ide uz islam je arabizacija, i ja bih Sudijsku Arabiju i taj njen vehabizam označio kao glavnog krivca.
Mislim u samom šerijatskom zakonu stoji da se apostazija(istupanje iz vere, promena vere) kažnjava smrću. Kako mi tu možemo govoriti o bilo kakvj toleranciji?
Ako je suditi po ovoj sceni iz filma-idu.Kontam da je glupo zaključak donositi iz filma,nek' Israphel demantuje ako ima potrebe.Zasto kod muslimana zene ne idu na groblje kada neko umre... ( ili sam ja slucajno naletila na sahranu gdje nije bila ni jedna zena)
DA NEGUGLA!Tamjan je vrlo jak i može druge zube da uništi oko kvarna zuba.Tu budi oprezan.Toliko je jak da može za 30 minuta zub da uništi do korjena.
Ali ne vjeruj ni meni raspitaj se proguglaj....

Mislim da je to glupost, i nisam nikad čuo za tako nešto. Možda nisam u pravu.Naisao sam ranije na neku diskusiju u kojoj su tvrdili pojedinci da su gutali zrna tamjana, kao leci neke bolesti.

Vjerovatno ciljaš na zabludu vezanu za Aišu i Muhameda...
U knjizi “El-Bidaja ve-l-Nihaja” (“Početak i kraj”) autora Ibn Kesira, u četvrtom dijelu, na str. 315., spomenuto je, da je hz.Esma, kći Ebu-Bekra r.a, bila starija od svoje sestre hz. Aiše r.a 10.god.
U istoj knjizi se navodi da je hz. Esma, kći Ebu-Bekra r.a, preselila u 100-toj godini života, tj. preselila je 73.godine po Hidžri.
U knjizi ”El-Ealam” od Zriklija, kao i u mnogo drugih knjiga iz historije islama, nalazimo sličnu predaju.
Također, znamo da je Poslanik a.s stupio u brak sa hz.Aišom r.a druge godine po Hidžri.
Na osnovu prethodno navedenih predaja zaključujemo sljedeće:
a- Ako je hz. Esma r.a umrla 73. hidžretske godine u 100-toj godini života, razumijemo da je imala 27 godina pred Hidžru ( 100 god- 73 hidžretske godine = 27 godina starosti hz. Esme pred Hidžru)
b- Ako znamo da je hz. Esma r.a bila starija 10 godina od hz. Aiše r.a, zaključujemo da je hz. Aiša r.a pred Hidžru i dvije godine prije braka sa Poslanikom a.s imala 17 godina.
Na osnovu ovih priloženih dokaza, da se zaključiti da je hz. Aiša r.a prilikom stupanja u brak sa Poslanikom a.s imala 19, a ne 9 godina.
Sve ovo nas navodi na zaključak da je prenosilac rivajeta, iz nehata ili zaborava, izgubio iz vida 10 godina razlike u godinama hz. Aiše r.a.
Kao jedan od dokaza o stvarnim godinama hz. Aiše r.a kada je stupila u brak sa Poslanikom a.s, nalazimo i u knjizi “El-Marif” od Ibn Kutejbe, gdje se navodi da je hz. Aiša r.a preselila kada je imala 77 godina, tj. u 58. godini po Hidžri.
To znači matematički 77-58=19.
Vidimo da je hz. Aiša pred Hidžru imala 19.god. I ako se Poslanik a.s oženio hz. Aišom r.a tada, zajednički život su počeli druge godine po Hidžri, tj. kada je hz. Aiša r.a. imala 21 godinu.
Jedan od dokaza o starosti hz. Aiše r.a, u trenutku stupanja u brak sa Poslanikom a.s, nalazimo u knjizi od Imama Taberija pod nazivom “Tahir El –Umam”. U toj knjizi se tvrdi da su sva djeca hz. Ebu Bekra r.a rođena prije Objave.
Na osnovu dokaza, znamo da je hz. Aiša r.a pred Hidžru imala 19 god, a Poslanik a.s, nakon primanja prve objave, provodi u Meki 13 godina, što znači da je hz. Aiša r.a na početku Poslanstva imala 6 god (19-13=6).
Dokazi za ovo se nalaze u velikom broju hadisa u kojima hz. Aiša r.a prenosi mnoge događaje u kojima je ona bila svjedok prvog perioda Poslanstva, konkretnije 4. i 5. godine po Poslanstvu.
Većina tih hadisa govori o vrijeđanju i maltretiranju muslimana od strane nevjernika, o životu hz. Ebu Bekra r.a, o posjetama Poslanika a.s porodici Ebu-Bekra r.a, o postupcima Pejgambera a.s prema muslimanima i njegovom odnosu prema nevjernicima.
Većina ovih hadisa se nalazi u Buharijinom Sahihu, kao npr. u prvom tomu, na str.181, hadis br.464. Zatim, u drugom tomu iste zbirke, hadis na str. 804. Također, i u Musnedu Imama Ahmeda, u šestom tomu, na str.198. itd…
Čitajući ove hadise iz gore navedenih izvora, možemo zaključiti:
Da bi nam mogla prenijeti ovako važne događaje, hz. Aiša je morala imati minimalno 6 godina, prilikom objave Poslanstva. Jer, nemoguće je da ovako bitne stvari zapazi i prenese dijete tih godina i mlađe.
Također, vezano za tradiciju arapskog naroda, u praksi nije postojalo to da supružnici stupaju u brak u tako ranim godinama.
Sve gore navedeno je minimum od velikog broja dokaza, koji pobijaju netačnu tvrdnju da se Poslanik a.s. oženio hz. Aišom kada je imala 9 godina, ali zbog malog prostora, nemoguće je sve iznijeti.