HRANITELJSTVO

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja samo da kazem da sam danas u Beogradu proveo malo vremena s Foster Parentom. Dosao je s malim na lekarsku kontrolu u Beograd. On i njegova supruga se inace brinu o jednom prelepom malom 'garavom' nepokretnom decaku predivnog osmeha. Trebam li reci da gorivo za tih par stotina kilometara i putarine niko i ne razmislja da mu pokrije 'da se ne bi obogatio' baveci se hraniteljstvom. To sto ovakvi dolasci podrazumevaju da se tih dana kada malog dovodi u Beograd zatvara i njegova zanatska radnja - sto znaci da nece nista zaraditi a i drzavi ce se platiti manji porezi, naravno ne smeta nekim komentatorima na ovoj temi da ga stavi u isti kos sa losim hraniteljima. Inace danasnju posetu Beogradu iskoristio je i da obidju zoloski vrt.
Ovo sam napisao cisto da se vidi koliko hranitelji rade svoj 'posao' bez ljubavi i kako cekaju 25. u mesecu da odu po svoje prinadleznosti - kao sto rece Emotivac.

Ako iznesem podatak da smo ja i supruga obeleženi kao nepoželjne osobe, i od strane
Centra kao i od strane velikog broja hranitelja a usput smo tek nakon pet godina hraniteljstva nad istim detetom jedva dobili starateljstvo, mnoge stvari su jasnije.
Hranitelji mogu biti svakakvi. Trenutna društvena klima natera ljude da se dovijaju na sve moguće načine da dođu do novca. Ali su radnici odgovorni za slučajan ili nameran odabir neodgovornih osoba za hraniteljstvo. Ja lično a i moji saradnici imamo problem jer ne možemo naći osobe koje će timskim radom odraditi stuje slučajeva radi prezentacije validnim organizacijama. Na žalost, ostaje nam samo da se dopisujemo preko raznih foruma dok nas vreme ne pojede.
Šta reći za osobu koja je pre koju godinu dana proglašena (od strane državne institucije) za hranitelja godine a posle godinu dana se otkrilo da je ona samo još jedna od onih koje ne pripadaju dobrim primerima. I to je naša stvarnost

Mislis hranitelj ne hranitelji .....
Ne svrstavam vec samo iznosim cinjenice DA pored dobrih ima i losih koji VOLE PARE
ZELE LAK POSAO I RADNI STAZ
NEZAPOSLENOST JE VELIKA POSLEDNJIH GODINA TE SE NEKIMA OVO ZVANJE CINI KAO LEBA BEZ MOTIKE
NA to samo ukazujem
Ostajem pri svemu sto sam izneo kao cinjenicu.
Da budem iskren ,
Po P219/07 od 19,.12.2007 Opstinskog suda jednoga grada a 6.meseci pre presude
I ja imam dete koje je zbog udarca u glavu u metalnu kapiju zamalo nastradalo od strane majke koja je vrsila roditeljsko pravo i dete podvrgavala raznim ritualima Jehovinih svedoka -ima rasekotinu na obrazu
Isao sam najmanje 20 puta u institut za majku i dete a koliko kosta put?
Moja plata je 22 000 i ja sam morao 2 puta mesecno da idem za BG + lekovi i ostalo
Sada je dete zdravo i normalno i pohadja prvi razred normalne skole zahvaljujuci MENI
Niko mi nista nije platio niti sam trazio niti bivsa salje izdrzavanje i dan danas.
Krije se zbog 2000 dinara mesecno..................
POTPUNO SAM GA CUVAM I PEREM I SPREMAM HRANU BEZ ICIJE POMOCI.
I TO IZ INATA DRUGIMA KOJI NISU VEROVALI DA TO MOGU A I DA POMOGNEM DETETU KOJE CE NADAM SE MI JEDNOG DANA BITI ZAHVALNO

Ja samo da kazem da sam danas u Beogradu proveo malo vremena s Foster Parentom. Dosao je s malim na lekarsku kontrolu u Beograd. On i njegova supruga se inace brinu o jednom prelepom malom 'garavom' nepokretnom decaku predivnog osmeha. Trebam li reci da gorivo za tih par stotina kilometara i putarine niko i ne razmislja da mu pokrije 'da se ne bi obogatio' baveci se hraniteljstvom. To sto ovakvi dolasci podrazumevaju da se tih dana kada malog dovodi u Beograd zatvara i njegova zanatska radnja - sto znaci da nece nista zaraditi a i drzavi ce se platiti manji porezi, naravno ne smeta nekim komentatorima na ovoj temi da ga stavi u isti kos sa losim hraniteljima. Inace danasnju posetu Beogradu iskoristio je i da obidju zoloski vrt.
Ovo sam napisao cisto da se vidi koliko hranitelji rade svoj 'posao' bez ljubavi i kako cekaju 25. u mesecu da odu po svoje prinadleznosti - kao sto rece Emotivac.

Mislis hranitelj ne hranitelji .....
Ne svrstavam vec samo iznosim cinjenice DA pored dobrih ima i losih koji VOLE PARE
ZELE LAK POSAO I RADNI STAZ
NEZAPOSLENOST JE VELIKA POSLEDNJIH GODINA TE SE NEKIMA OVO ZVANJE CINI KAO LEBA BEZ MOTIKE
NA to samo ukazujem
Ostajem pri svemu sto sam izneo kao cinjenicu.
Da budem iskren ,
Po P219/07 od 19,.12.2007 Opstinskog suda jednoga grada a 6.meseci pre presude
I ja imam dete koje je zbog udarca u glavu u metalnu kapiju zamalo nastradalo od strane majke koja je vrsila roditeljsko pravo i dete podvrgavala raznim ritualima Jehovinih svedoka -ima rasekotinu na obrazu
Isao sam najmanje 20 puta u institut za majku i dete a koliko kosta put?
Moja plata je 22 000 i ja sam morao 2 puta mesecno da idem za BG + lekovi i ostalo
Sada je dete zdravo i normalno i pohadja prvi razred normalne skole zahvaljujuci MENI
Niko mi nista nije platio niti sam trazio niti bivsa salje izdrzavanje i dan danas.
Krije se zbog 2000 dinara mesecno..................
POTPUNO SAM GA CUVAM I PEREM I SPREMAM HRANU BEZ ICIJE POMOCI.
I TO IZ INATA DRUGIMA KOJI NISU VEROVALI DA TO MOGU A I DA POMOGNEM DETETU KOJE CE NADAM SE MI JEDNOG DANA BITI ZAHVALNO

[/B][/U]

Najljubaznije te pitam, zaista, šta podrazumevaš pod zahvalnošću?
Koja su tvoja očekivanja od deteta, ali molim te samo da ne bude fraziranja?

Poslednja izmena:
Najljubaznije odgovaram,
Ово није фраза
Само једно
чувати своју породицу као ја њега .
У мом случају i o mom detetu
Тако треба васпитавати децу

A moja ocekivanja za dete su da bude samostalan i da bude sposoban da donosi odluke,
Da bude dobar roditelj i suprug-a,otac,
Sposoban da samostalno zaradjuje i bude nezavisan
Da mi pomogne kada ostarim
Dobar uspeh u skoli i kasnije uspeh na poslu.
DA CUVA SVOJU PORODICU I BRINE O NJOJ TO MI JE VELIKA ZELJA ZA SVU DECU KOJA IDU ISTIM PUTEM NE SAMO ZA MOJE DETE

Poslednja izmena:
Najljubaznije odgovaram,
Ово није фраза
Само једно
чувати своју породицу као ја њега .
У мом случају i o mom detetu
Тако треба васпитавати децу

A moja ocekivanja za dete su da bude samostalan i da bude sposoban da donosi odluke,
Da bude dobar roditelj i suprug-a,otac,
Sposoban da samostalno zaradjuje i bude nezavisan
Da mi pomogne kada ostarim
Dobar uspeh u skoli i kasnije uspeh na poslu.
DA CUVA SVOJU PORODICU I BRINE O NJOJ TO MI JE VELIKA ZELJA ZA SVU DECU KOJA IDU ISTIM PUTEM NE SAMO ZA MOJE DETE

Lepo si sve rekao, malo me ja žacnulo ovo...da mi pomogne kada ostarim.
Da li to zamišljaš da budu uvek tu kada ostariš, ili da ti se nađu kada su ti njapotrebniji, ili pod obavezno moraju da te gledaju u starosti, jer si ih ti gledao u mladosti.

Lepo si sve rekao, malo me ja žacnulo ovo...da mi pomogne kada ostarim.
Da li to zamišljaš da budu uvek tu kada ostariš, ili da ti se nađu kada su ti njapotrebniji, ili pod obavezno moraju da te gledaju u starosti, jer si ih ti gledao u mladosti.

samo kada mi bude najpotrebniji ja doduse sam i navikao da budem sam i mogu sam sve ali ako se razbolim kada ostarim ipak samo njega imam .
Pa kad umrem da znam da sam bar nesto uradio za dete za razliku od mojih roditelja koji nisu uradili bas nista za mene

Poslednja izmena:
Nije ovo jedini forum na kome se jedan broj htanitelja osmelio da svojim stavovima u javnost iznese sopstveno neslaganje sa neprimerenim pojavama u hraniteljstvu koje se dešavaju generalno na celoj teritoriji ove države već dugi niz godina (ali i decenijama). Bez namere da komentarišem postove koji zbog različitih načina pisanja dobijaju neželjenu negativnu konotaciju, želim pohvaliti osobe koje putem ovakvih foruma, mada u malom broju, ali ipak javno pokazuju interesovanje za hraniteljstvo. Međutim, plašim se da sve to ipak ostaje samo na onoj staroj poslovici "psi laju a karavani prolaze". Reforma hraniteljstva deklaradivno je otpočela tamo neke 2002. Do danas praktično je urađeno gotovo ništa ako izuzmemo donošenje Pravilnika o hraniteljstvu i malo friziranja Zakona o socijalnoj zaštiti i Porodičnog zakona i rešavanja finansijskih nadoknada, koja u stvari postala sredstvo za manipulisanje ekonomski ugroženih osoba.. Ima nekih naznaka iz prve polovine ove godine, o nameri validnoh državnih funkcija da se loše stvari poprave na bolje, ali sve to, meni lično, izgleda traljavo kao da se nema "političke volje". Zato sam ubeđen da bi osnivanje Foruma za hraniteljstvo (u obliku organizacije civilnog društva), putem svojih izveštaja moglo da bitno doprinese uklanjanju devijacija u hraniteljstvu. Za sada imamo jedan broj hraniteljskih udruženja od kojih su neka umrežena a neka još uvek pokušavaju da nešto muljaju samostalno. Moram priznati da je rad skoro svih udruženja, na promeni hraniteljske klime više nego jadan iz tazloga što mnogi hranitelji bojkotuju ova udruženja iz raznih razloga (svi razlozi su vam dobro poznati). Centri su prepoznali određenu snagu manjeg broja "ispravnih" hranitelja i dodatno bojkotuju članove upravnih odbora udruženja koja nisu pod "kotrolom" centara.
Jedna OCD (Forum za hraniteljstvo) morala bi da u svojim radnim telima ima isključivo osobe koje tretiraju hraniteljstvo kao profesionalni odnos prema marginalizovanoj grupi i/ili kao socijalnu odgovornost i osobe koje ni na koji način nisu zavisne od centara.
Eto, malo sam vas opteretio nekim razmišljanjima ali samo toliko koliko da se vidi da ima mnogo posla za sve one koji hoće nešto konkretno da urade za dobrobit dece.

Poslednja izmena:
samo kada mi bude najpotrebniji ja doduse sam i navikao da budem sam i mogu sam sve ali ako se razbolim kada ostarim ipak samo njega imam .
Pa kad umrem da znam da sam bar nesto uradio za dete za razliku od mojih roditelja koji nisu uradili bas nista za mene

Koliko si ti svestan i da li si uopšte zapazio, i da li ponekad analiziraš takozvane "normalne" porodice?
Uočavaš li anomlije i kod njih, i to ne malo zanemarljive.
Pitam te to, jer predpostavljam, da si sklon analizi baš te problematike.
Jesu li deca bez roditeljskog staranja po pravilu više nesrećna, nego ona koj su imala roditeljsko staranje, ma kakvo ono bilo?

Ukratko ono sto je najgore.......
Deca bez roditeljskog staranja cesto dozivljavaju uvrede i to bas od svojih vrsnjaka
Po njihovom misljenju ono je manje vredno jer je siroce i nema prave roditelje.
ILi mu nesto fali mentalno ili ima anomalije pa je sklono podrugivanju od okoline.
Njegovi roditelji su sve i svasta pa i cak da je dete dobro okolina ga drugacije prihvata on je ovo on laze,krade i tako dalje.......
Uvek ono bude optuzivano za svaku stetu-uglavnom
Cesto dobija batine jer se zna da je preko Centra obicno kada krene u skolu te stvari isplivaju na videlo kada krene uzina koja je besplatna za tu decu i na roditeljskom sastanku .
Roditelji medjusobno komentarisu te to cuju njihova deca pa kasnije svi znaju.
Svaki nestasluk biva neshavec od okoline te ponekad za najmanju sitnicu ta deca uvek budu vise kriva nego njihovi vrsnjaci koji su sa roditeljima.
I takva deca mogu biti zapustena jer hranitelj brine ,oblaci ga hrani,interesuje se za njega ali ga ne zanima sta se desava van kuce.
Ponekad ima razlike u odevanju,skolskom priboru,uzini,cistoci i sl.
A ponekad izgleda kao da je dete nekog direktora lepo vaspitano i sredjeno u svakom smislu.
Iako su neki hranitelji dobri neka deca nisu.Te cesto se desava da ta deca nastave sa tim kradjama i neprivikavanje na porodice,cesto beze ukradu novac ,ne uce i skloni nasilju i narkomaniji i alkoholu pa cak i prostituciji.

Ima i toga jer dete pogotovo zensko a preko Centra cesto iskoriscavaju za svoju blud.

No dosta sam rekao valjda je dovoljno

Mada ima i to necu kriti i obrnutih situacija kada deca sa oba roditelja zive gore i bivaju neuredna iako imaju roditelje i veoma nevaspitana buduIako imaju EKSTRA USLOVE
Znam za par slucajeva iz ranijih godina kada su deca iz prave porodice predate u dogovoru sa Centromc i po odluci Suda U Zavodu za vaspitavanje mladezi u Knjazevcu na prevaspitanje na 1,2,3, pa nekad i svih 8 godina skolovanja obzirom da je tada postojala osnovna skola u krugu doma
Cak neka deca ciji su roditelji profesori ,direktori ili sta vec na nivou njihova deca sklona asocijalnom ponasanju ,sitnim kradjama i sl.
U prvom mahu ti roditelji ne veruju u takve stvari no kasnije je kasno.......
Nema nazad deca maltretiraju manju decu sklona nasilju,kradjama kradu od roditelja itd.....
Ta deca kasnije ili bivaju robijasi ili se poprave i vrate na pravi kolosek....

Koliko si ti svestan i da li si uopšte zapazio, i da li ponekad analiziraš takozvane "normalne" porodice?
Uočavaš li anomlije i kod njih, i to ne malo zanemarljive.
Pitam te to, jer predpostavljam, da si sklon analizi baš te problematike.
Jesu li deca bez roditeljskog staranja po pravilu više nesrećna, nego ona koj su imala roditeljsko staranje, ma kakvo ono bilo?

Poslednja izmena:
Hvala Emotivac, ništa ne znam o hraniteljstvu, ne mislim da je tema omanula. Kao posmatrač sa strane, a zanima me ovo o čemu se ovde govori, ja sam zadovoljna i sa tvojim pogledom na hraniteljstvo i ostalih koji imaju suprostavljene stavove tvojim.
Ipak ste zajedno uspeli da nam rasvetlite hraniteljstvo kao nešto što postoji u svim društvima i zemljama, i što će nažalost uvek postojati, hteli mi to ili ne.
Zaista ti želim puno sreće u životu i borbi (makar se činila na prvi pogled uzaludnom), da se hraniteljstvo podigne na viši nivo.
Naravno ne samo tebi već i drugima koji su na neki način u ovoj priči.

U suštini, u današnje doba, sva deca su duboko nesrećna. Razlika je samo u tome što su neka deca svesna svoje nesreće i pokušavaju da se izbore sa njom a neka nisu svesna toga jer su im (njima bližnji) nesreću umotavali u novac. I drga bitna stvar je da se sva deca rađaju ista. Razlike među njima nastaju tek u dobu razvijanja (najbitnija je prva faza do pete godine starosne dobi a potom i druga faza do 12 godine) u zavisnosti od njihovog okruženja. Iz tog razloga ja ne pravim razliku po tome da li je dete raslo u biološkoj ili hraniteljskoj porodici ili pak u zatvorenoj instituciji. Kako je ovo tema hraniteljstva, mene samo interesuje gde se mogu naći osobe pozitivne energije sa snagom pozitivne misli i voljom za konkretnu podršku neophodnom hraniteljskom preobražaju.

Od peт zaječarskih osnovnih škola samo jedna ima izgrađen kredibilitet za prihvat dece sa posebnim potrebama. To nije sreća. Kada dođete u sukob sa direktorom osnovne škole u predgrađu Zaječara zbog njegovog/njenog negativnog stava prema detetu na hraniteljstvu, takođe nije sreća jer vam preti opasnost da vam centar izmesti dete u drugu porodicu. Kada vidite da roditelji svoju decu sa smetnjama u razvoju drže zatvorenu u kućama zbog straha od društvenog žigosanja, totakođe ne mogu nazvati srećom. Obiđem "izbeglički kamp" u Grljanu kod Zaječara i naježim se od "sreće" kada vidim decu koja odrastaju u uslovima iz prošlog veka. Onda mi neka dečica mojih prijatelja ispričaju kako njihove drugarice iz srednje škole posećuju klub u kome "uživaju" u društvu srednjovečnih muškaraca, (daleko im bila lepa sreća). Jehovi svedoci (ili kako se već zovu i njima slični) redovno uzimaju svoj danak. Iz knjaževačkog doma hranitelji veoma retko prihvataju decu (iz mnogih razloga) tako da ta deca odrastaja bez porodičnog okruženja. U Negotinu takođe funkcioniše dom i to dugi niz godina ali broj hraniteljskih porodica se može izbrojiti na prste jedne ruke. Tako izgleda "sreća" nepoželjne dece.
Za trenutak zaboravimo decu bez roditeljskog staranja i/ili decu sa posebnim potrebama jer o njima nemamo konkretne statističke podatke verovatno što bi oni predstavljali neopisivo veliku društvenu bruku pa se ova deca zato i drže na marginama društvenih zbivanja.
Ako po zvaničnoj statistici znamo da se svaki četvrti brak raspadne nakon pete godine, da nemamo ni prostu reprodukciju porodice što znači da pet porodica imaju manje od deset deteta onda je sasvim jasno zašto svako dete u posedu komjutera pre doručka trči na fejsbuk.
Kada dete ima sa kime da podeli sladoled može biti sreća ali kada ima sa kime da pdeli par grama "fiksa" to sigurnu nije sreća.
Tako je barem u istočnoj Srbiji a južnije još je tužnije. Za Beograd ne znam jer to je neki drugi svet.

Sve sto si rekao apsolutno je ISTINA
100%

Od peт zaječarskih osnovnih škola samo jedna ima izgrađen kredibilitet za prihvat dece sa posebnim potrebama. To nije sreća. Kada dođete u sukob sa direktorom osnovne škole u predgrađu Zaječara zbog njegovog/njenog negativnog stava prema detetu na hraniteljstvu, takođe nije sreća jer vam preti opasnost da vam centar izmesti dete u drugu porodicu. Kada vidite da roditelji svoju decu sa smetnjama u razvoju drže zatvorenu u kućama zbog straha od društvenog žigosanja, totakođe ne mogu nazvati srećom. Obiđem "izbeglički kamp" u Grljanu kod Zaječara i naježim se od "sreće" kada vidim decu koja odrastaju u uslovima iz prošlog veka. Onda mi neka dečica mojih prijatelja ispričaju kako njihove drugarice iz srednje škole posećuju klub u kome "uživaju" u društvu srednjovečnih muškaraca, (daleko im bila lepa sreća). Jehovi svedoci (ili kako se već zovu i njima slični) redovno uzimaju svoj danak. Iz knjaževačkog doma hranitelji veoma retko prihvataju decu (iz mnogih razloga) tako da ta deca odrastaja bez porodičnog okruženja. U Negotinu takođe funkcioniše dom i to dugi niz godina ali broj hraniteljskih porodica se može izbrojiti na prste jedne ruke. Tako izgleda "sreća" nepoželjne dece.
Za trenutak zaboravimo decu bez roditeljskog staranja i/ili decu sa posebnim potrebama jer o njima nemamo konkretne statističke podatke verovatno što bi oni predstavljali neopisivo veliku društvenu bruku pa se ova deca zato i drže na marginama društvenih zbivanja.
Ako po zvaničnoj statistici znamo da se svaki četvrti brak raspadne nakon pete godine, da nemamo ni prostu reprodukciju porodice što znači da pet porodica imaju manje od deset deteta onda je sasvim jasno zašto svako dete u posedu komjutera pre doručka trči na fejsbuk.
Kada dete ima sa kime da podeli sladoled može biti sreća ali kada ima sa kime da pdeli par grama "fiksa" to sigurnu nije sreća.
Tako je barem u istočnoj Srbiji a južnije još je tužnije. Za Beograd ne znam jer to je neki drugi svet.

Ta prica se nece procititati nikada na internetu.

Ne volim kada neko ulepsava stvarnost.Deca ne idu u hraniteljstvo samo zbog zatvora.
Kao sto neko rece ovde.
Ako je majka u ztvoru ima oca,babu ,dedu ,tetku strinu,tecu nisu bas svi u zatvoru.
Drzavi je lakse takvu decu dati u hraniteljstvo.
No ima i slucajeva kao ja gde su deca ostavljana posle porodjaja,zbog nemastine napustana itd.
Treba razlikovati dom za vaspitavanje od doma za sirocad prema tome toliko i .
Pogotovu Milosevac koji je 90-ih decu terao na neiscrpan rad i jos su se hvalili time.Nebitno ja i jos 100 000 generacija znaju o cemu pricam koje su svoje najlepse detinjstvo proveli kod staraca ili onih kojima je stalo do para pa kad bi im koji dinar okasnio odma su takvu decu vodili nazad odakle su ih uzeli.
I sada neki uzimaju decu zbog para i radnog staza nemoj niko u to da me ubedjuje.
Veoma je lako odglumiti te fore za par stotine centar zavrsava posao.
Na zalost .
Ali necu izostaviti da ima ljudi koji bi uzeli decu iz ljubavi no svakim danom ljubav prelazi u zelju za novcem pa eto toliko sa strane i gledista nas koji smo tako odrasli i odrastamo
A tek batine.
Bolje da cutim i da ne pricam nista zadnjih nekoliko godina je to ok i prava deteta .Kome smo mogli da se zalimo pre toga samo Svetom Petru.U centru vise veruju hranitelju nego detetu i jos te izmeste u drugu,pa trecu porodicu i onda kazu ne moze se dete naviknuti a zasto?
Deca po uzoru na EU moraju po svaku cenu ziveti u svojoj rodbinskoj porodici ako ih niko ne zeli onda stvar preuzima drzava.
Tada nije bilo tako..........do pre 4-5 godina

pozdrav emotivac:bye:
mogu samo da kazem da mi je krivo,zbog tvog loseg iskustva u hraniteljskim porodicama...tvoj slucaj nije usamljen,ali kao sto i sam kazes kome ste mogli da se pozalite...
pre par meseci sam upoznala jednu mladu zenicu...danima sam je posmatrala i pitala se kakvu tugu sa sobom nosi..malo nam je trbalo po upoznavanju da otvori svoju dusu..kao dete svoje detinstvo je provela po hraniteljskim porodicama,koje ni malo nije bilo lepo...ona i sestra su zajedno bile...a,ostala braca i sestre rasuti..
blaga je rec ako ti kazem da je bila zlostavljana,ali ako bi se i obratila centru za pomoc oni bi je ucutkali i rekli da bolje za nju ne postoji...malo li je da neko za kaznu spava u štali...uzas...
danas je ona majka,jednom preslatkom bicu...presrecna je...ali znas sta me je prenerazilo...kada mi je rekla,ja svoje dete volim naj vise na svetu,ali ne znam tu svoju ljubav da mu iskazem naj bolje jer je meni niko nije imao pruziti,ali se trudim,ucim od drugih...
naravno sa ovom pricom ja necu reci da su sv hrantelji losi,naprotiv ima divnih hranitelja koji su posveceni svojoj deci,koji zaista nisu odabrali hraniteljstvo kao posao zarad neke crkavice...ali i njih je malo,vise ima onih kojima je bitno koliko po komadu dobijaju...namerno sam rekla po komadu,jer je to izraz jedne od zena koje se bave hraniteljstvom...

:bye:

pozdrav emotivac:bye:
mogu samo da kazem da mi je krivo,zbog tvog loseg iskustva u hraniteljskim porodicama...tvoj slucaj nije usamljen,ali kao sto i sam kazes kome ste mogli da se pozalite...
pre par meseci sam upoznala jednu mladu zenicu...danima sam je posmatrala i pitala se kakvu tugu sa sobom nosi..malo nam je trbalo po upoznavanju da otvori svoju dusu..kao dete svoje detinstvo je provela po hraniteljskim porodicama,koje ni malo nije bilo lepo...ona i sestra su zajedno bile...a,ostala braca i sestre rasuti..
blaga je rec ako ti kazem da je bila zlostavljana,ali ako bi se i obratila centru za pomoc oni bi je ucutkali i rekli da bolje za nju ne postoji...malo li je da neko za kaznu spava u štali...uzas...
danas je ona majka,jednom preslatkom bicu...presrecna je...ali znas sta me je prenerazilo...kada mi je rekla,ja svoje dete volim naj vise na svetu,ali ne znam tu svoju ljubav da mu iskazem naj bolje jer je meni niko nije imao pruziti,ali se trudim,ucim od drugih...
naravno sa ovom pricom ja necu reci da su sv hrantelji losi,naprotiv ima divnih hranitelja koji su posveceni svojoj deci,koji zaista nisu odabrali hraniteljstvo kao posao zarad neke crkavice...ali i njih je malo,vise ima onih kojima je bitno koliko po komadu dobijaju...namerno sam rekla po komadu,jer je to izraz jedne od zena koje se bave hraniteljstvom...

U kom periodu su bile na hraniteljstvu i gde?

Milosevac kod Velike Plane od 1979 god. kad su bile jednogodisnje bebe pa do zavrsetka osnovne skole suprugu su prebacili u krusevac u dom za nezbrinutu decu a njenoj sestri su dozvolili udaju iako kao ustanova za brigu o deci to nisu smeli da dozvole tako da sad i ona ima ne zdravstvenih vec porodicnih problema pa je sad trenutno kod nas jer vise nemoze da podnese kockara, pijanca pa uz to jos i seceras jos od svoje cetvrte godine ona je radila a on se ceo zivot vadio na bolest i trosio ono sto ona zaradi.

Nije kriva ustanova za zivot posle njenog napustanja......
Krivica drzave i ustanove je trenutak kada je ista dobrovoljno to i trazila da je puste da se uda........
Ne verujem da je to ucinjeno na silu
Verovatno su to ucinili u najboljoj nameri-da zasnuje svoju porodicu.
ILi sto pre da je otkace -jedan broj manje na evidenciji CZSR a posto su uvideli da ista zeli da zasnuje zajednicu.
Jer je to jedini bio spas da napustite dom a da ste maloletni

Poslednja izmena:
Milosevac kod Velike Plane od 1979 god. kad su bile jednogodisnje bebe pa do zavrsetka osnovne skole suprugu su prebacili u krusevac u dom za nezbrinutu decu a njenoj sestri su dozvolili udaju iako kao ustanova za brigu o deci to nisu smeli da dozvole tako da sad i ona ima ne zdravstvenih vec porodicnih problema pa je sad trenutno kod nas jer vise nemoze da podnese kockara, pijanca pa uz to jos i seceras jos od svoje cetvrte godine ona je radila a on se ceo zivot vadio na bolest i trosio ono sto ona zaradi.

Ja sam ranije vec rekao da Beograd vise ne salje decu u Milosevac upravo zato sto decu kad zavrse osnovnu skolu vracaju kao i uslove u kojima deca zive, s tim da poznajem i decu koja su OK prosla u Milosevcu. Upravo ovih dana iz jednog BG doma izlazi momak koji je do kraja osnovne skole ziveo u Milosevcu. Ja imam u komsiluku devojku koja je pre nekoliko meseci izasla iz doma i koja bar 1x mesecno odlazi u svoju hraniteljsku porodicu na vikend u Milosevac. I ona je bila u Milosevcu do kraja osnovne skole.
Inace mislim da je pogresno uporedjivati hraniteljstvo od pre 20-30 godina i sadasnje trendove u hraniteljstvu.
A sto se tice udaje... Kada bi znao koliko devojaka dzeparac koji dobijaju od drzave dopunjuju 'sponzorisanjem' verovatno bi ti postalo jasno da su saglasnost za udaju videli kao pozitivnu stvar jer zeli da zasnuje porodicu.

Poslednja izmena:
Ja sam ranije vec rekao da Beograd vise ne salje decu u Milosevac upravo zato sto decu kad zavrse osnovnu skolu vracaju kao i uslove u kojima deca zive, s tim da poznajem i decu koja su OK prosla u Milosevcu. Upravo ovih dana iz jednog BG doma izlazi momak koji je do kraja osnovne skole ziveo u Milosevcu. Ja imam u komsiluku devojku koja je pre nekoliko meseci izasla iz doma i koja bar 1x mesecno odlazi u svoju hraniteljsku porodicu na vikend u Milosevac. I ona je bila u Milosevcu do kraja osnovne skole.
Inace mislim da je pogresno uporedjivati hraniteljstvo od pre 20-30 godina i sadasnje trendove u hraniteljstvu.
A sto se tice udaje... Kada bi znao koliko devojaka dzeparac koji dobijaju od drzave dopunjuju 'sponzorisanjem' verovatno bi ti postalo jasno da su saglasnost za udaju videli kao pozitivnu stvar jer zeli da zasnuje porodicu.

Citat iz priručnika „Porodični smeštaj dece – više od roditeljstva“ pisanog perom osobe koja je verovatno najkompetentnija osoba za reformu hraniteljstva:
“Izbor hraniteljske porodice za konkretno dete obavlja se među hraniteljskim pordicama koje su dobile sertifkat za bavljenje hraniteljstvom a u skladu sa njegovim potrebama, što podrazumeva da su prethodno potrebe dece dobro sagledane.
Ovaj segment rada stručnjaka spada u ključni deo postupaka i njegova osetljivost je u pravilnoj proceni i izboru odgovarajuće porodice za dete, odnosno, u dobrom povezivanju potreba deteta i karakteristika hraniteljske porodice. Propust u izboru hraniteljske porodice dovodi do ometanja razvoja deteta, daljih oblika zaštite ili hraniteljskih porodica, diskontinuiteta u zaštiti deteta i narušavanja principa stalnosti stabilnosti odnosa za dete, što može dalje ugrožavati detetov razvoj.“

Kako to izgleda u praksi?
Pod pritiskom društvenog negativnog stava prema svemu što je pozitivno učestali su slučajevi da „stručni radnici“ centara ne sagledavaju u potpunosti stvarne potrebe deteta a koje se u najvećem procentu moraju posmatrati kroz kategoriju posebnih potreba deteta. Ako tome dodamo i činjenicu da se radi o „deci na revers“ (kako to jednom na televiziji reče jedan od bivših štićenika) onda je jasno da veliki broj „stručnih radnika“ nema izgrađen osećaj za potrebom „zamajavanja“ oko pravilne procene hranitelja. U zajednici koja visoko ceni nemoralne vrednosti ovo se smatra normalnim.

Kada hranitelj zatraži od voditelja slučaja ili savetnika (radnika centra zaduženog za slučaj hraniteljstva) saradnju u smislu timskog prevazilaženju krizne situacije, onda se takva tražnja ocenjuje kao neznanje hranitelja i sve se završava pretnjom izmeštanja deteta u dugu porodicu. U najboljem slučaju, hranitelju se savetuje da se ne vezuje emotivno za dete jer je dete samo privremeno na smeštaju u toj porodici. Tako se šalje jasan signal ostalim hraniteljima da „ne talasaju“.
Kada se jedan izuzetno mali procenat hranitelja (manji od 10%) organizuje u hraniteljska udruženja sa željom da hraniteljstvo, u pravom smislu, opravda svoju svrhu onda im se pretećim tonom nabrajaju „pet kompetencija“ izvan kojih nemaju zvanična ovlašćenja za delovanje u smislu zaštite deteta.

Slučaj iz moje prakse:
Nakon jednog emitovanja na loklanoj televiziji, izjave hraniteljice (bivše štićenice) o lošem tretmanu pojedinih hranitelja, odmah je ostala uskraćena za dalje hraniteljstvo dece bez roditeljskog staranja. Danas se samoorganozovano bavi brigom o starijim osobama.
Prema tome, uzroci devijantnih pojava u današnjem hraniteljstvu leže u lošim postavkama nadležnih i ovlašćenih lica (svaka čast izuzecima). Hranitelji se samo prilagođavaju društvenim „vrednostima“ sa jednim od dva moguća cilja: da zadrže pravo novčane nadoknade ili da održe kontinuitet u zaštiti deteta, (stalnost i stabilnost odnosa prema detetu), kako bi sprečili dalje ugrožavanje detetovog razvoja. Ovaj drugi cilj, na žalost, još uvek je u znatno manjoj meri.

Post u kome Padre kaže: "A sto se tiče udaje... Kada bi znao koliko devojake džeparac koji dobijaju od države dopunjuju 'sponzorisanjem' verovatno bi ti postalo jasno da su saglasnost za udaju videli kao pozitivnu stvar jer zeli da zasnuje porodicu.", sadrži još jednu temu koja se itvara na činjenicama neadekvatnog odnosa države prema štićenicima, što nikako ne umanjuje odgovornost hranitelja.

Poslednja izmena:

ko je bio u porodici grujic u milosevcu ne verujem da se dobro proveo

Post u kome Padre kaže: "A sto se tiče udaje... Kada bi znao koliko devojake džeparac koji dobijaju od države dopunjuju 'sponzorisanjem' verovatno bi ti postalo jasno da su saglasnost za udaju videli kao pozitivnu stvar jer zeli da zasnuje porodicu.", sadrži još jednu temu koja se itvara na činjenicama neadekvatnog odnosa države prema štićenicima, što nikako ne umanjuje odgovornost hranitelja.

Da se razumemo, sticenica i sticenik doma za decu bez roditeljskog staranja, kao ni dete na hraniteljstvu ne moze ukoliko je srednjoskolac ili student da zadovolji sve svoje potrebe od dzeparca koji iznosi cca. 2.500 din mesecno. Konkretno, od deteta smestenog u instituciju (dakle dom) se ocekuje da od dzeparca sebi kupi carape, donji ves i ostale stvari ako ne stignu preko crvenog krsta ili neke donacije i sl. Dzeparac je inace isti od polaska u osnovnu skolu (dakle 7. godine zivota) do zavrsetka skolovanja. Uzmimo npr. momka/devojku od 15 godina. Ako mislite da im je dzeparac od 85 din dnevno dovoljan da kupe sve sto im je potrebno - gresite. U to stavite da bi od tih para ta deca trebala da izadju sa drustvom, kupe sebi neku sitnicu, krpicu, sredstvo za zastitu (jer su obicno u tom uzrastu vec seksualno aktivni), mobilni, dopunu... Po meni pitanje dzeparca nije nikako regulisano jer a) iznos nije dovoljan za stariju decu b) uplacuje se na racun domova ili hranitelja koji mogu da im isti uskracuju i sl. pa da ne dobiju ni tu crkavicu.

Back