HRANITELJSTVO

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Znam samo jedno bolje te pare da daju pravim roditeljima nego hraniteljima .
Zato je sve vise dece bez roditelja spremnih za hraniteljstvo.Ovamo sjedne strane drzava fddaje recimo socijalu ugrozenoj troclanoj porodici 7000 dinara a tamo nekom iz p.... m..... 19 000 dinara .
Podrzavam hraniteljstvo ali i zakon iz EU je da dete po svako cenu mora biti uz roditelje i pomoci im po svaku cenu izuzev ako su roditelji takvi da lose uticu na odgoj i vaspitanje deteta.
I sam sam bio kao dete u hraniteljskim porodicama pa se nesto ne mogu pohvaliti -Novac im je bio preci pre svega/Promenih bar 5 porodice -SVI SU ISTI SAMO ZA PARE

Meni je jako žao što neko, zbog lošeg iskustva "ofrlje" postavlja, loše činjenice, generalno na hranitelje.
Kao prvo, moja supruga nije "tamo neko iz p.... m.....". Kao drugo, za svoj hraniteljski rad plaćena je nešto više od 9.000 dinara mesečno (sa nepotpunim penzijskim stažom). Kao treće, u jednoj kalendarskoj godini provodi 7 do 8 meseci sa štićenikom na habilitaciji deteta a to znači da, celo to vreme ja izigravam "belog udovca". Kao četvrto, Ona je majka četvoro naše biološke dece a koja danas vode samostalno svoj život. I kao peto, ja imam svoju privatnu zanatsku radnju od koje idržavam naše domaćinstvo, pa čak i dotiram troškove hraniteljskog udruženja.
Koliko ljudi znaju kako izgleda borba za dobijanje saglasnosti Centra radi neophodnog hiruškog zahvata nad štićenikom, kako izgleda borba sa javnim institucijama za spašavanje deteta koje te iste institucije predodrede kao "društveni škart", kako izgleda borba sa "stručnim timovima" za izbor "normalne" škole ili "specijalne". To se zove psihološka cena i pripada nemrljivoj kategoriji.
Na žalost dece, ona druga kategorija hranitelja broji većinu, koja zaista rešava svoje materijalno stanje putem hraniteljstva i kao "podobni" dobijaju po tri štićenika, a ne retko i "prekobrojnog" (četvrtog). Ali to je već stvar radnika Centara i posledica niskih društvenih vrednosti.
Usput da napomenem i ovo: hraniteljskim udruženjima je potrebna saradnja bivših štićenika. Njihova iskustva su od nemerljivog značaja za promenu klime u današnjem hraniteljstvu, Ali, opet na žalost, koliko ja znam, nema takvog interesovanja od strane bivših štićenika.

Zar deca u porodicama svojim nemaju potrebe, a koliko porodica živi na socijalnoj pomoći i tada država daje manje novca za potrebe tog deteta? Zar ne bode oči razlika u novcu?

Zašto? Da se stimuliše ljubav kod hranitelja?

Ovo nabrajanje..pranje..kuvanje..peglanje..vaspitavanje... mi istinski izaziva gadjenje, kada to neko nabraja i sopstvenom detetu, a kamoli detetu, koje je tu samo odredjeno vreme.
A zasto se gadis kad su to cinjenice:eek:
Mnogo je njih koji bi da prihvate i pomognu nekom detetu ali nemaju sredstava za tako nesto.
To je ipak samo dobra volja hranitelja da preuzme ulogu i obavezu roditelja:rtfm:
Mnoga deca nisu tu samo odredjeno vreme:roll:
Nego uz dobre hranitelje zavrse visoke skole i krenu od NJIH svojim putem.
Zasto osuditi DOBRE ljude zbog nekih ekstremnih slucajeva:think:

Meni je jako žao što neko, zbog lošeg iskustva "ofrlje" postavlja, loše činjenice, generalno na hranitelje.
Kao prvo, moja supruga nije "tamo neko iz p.... m.....". Kao drugo, za svoj hraniteljski rad plaćena je nešto više od 9.000 dinara mesečno (sa nepotpunim penzijskim stažom). Kao treće, u jednoj kalendarskoj godini provodi 7 do 8 meseci sa štićenikom na habilitaciji deteta a to znači da, celo to vreme ja izigravam "belog udovca". Kao četvrto, Ona je majka četvoro naše biološke dece a koja danas vode samostalno svoj život. I kao peto, ja imam svoju privatnu zanatsku radnju od koje idržavam naše domaćinstvo, pa čak i dotiram troškove hraniteljskog udruženja.
Koliko ljudi znaju kako izgleda borba za dobijanje saglasnosti Centra radi neophodnog hiruškog zahvata nad štićenikom, kako izgleda borba sa javnim institucijama za spašavanje deteta koje te iste institucije predodrede kao "društveni škart", kako izgleda borba sa "stručnim timovima" za izbor "normalne" škole ili "specijalne". To se zove psihološka cena i pripada nemrljivoj kategoriji.
Na žalost dece, ona druga kategorija hranitelja broji većinu, koja zaista rešava svoje materijalno stanje putem hraniteljstva i kao "podobni" dobijaju po tri štićenika, a ne retko i "prekobrojnog" (četvrtog). Ali to je već stvar radnika Centara i posledica niskih društvenih vrednosti.
Usput da napomenem i ovo: hraniteljskim udruženjima je potrebna saradnja bivših štićenika. Njihova iskustva su od nemerljivog značaja za promenu klime u današnjem hraniteljstvu, Ali, opet na žalost, koliko ja znam, nema takvog interesovanja od strane bivših štićenika.

Nisi samo spomenuo koliko te "vole" u CSR jer se boris za dete...

Mnogo je njih koji bi da prihvate i pomognu nekom detetu ali nemaju sredstava za tako nesto.
To je ipak samo dobra volja hranitelja da preuzme ulogu i obavezu roditelja:rtfm:

Evo price o jednom momku, inace mom prijatelju, koji je i nakon hraniteljstva ostao da zivi u svojoj hraniteljskoj porodici u kojoj je odrastao.

http://www.nedeljnitelegraf.co.rs/pregled/108/

Eh da,to je kod nas u modi,pljuvati po onome što je plemenito i humano.:sad2::dontunderstand:

Gadim se kada neko nabraja što radi ono što je normalno i što se podrazumeva. Pranje, kuvanje itd..ako je to tebi posao svaka ti čast, nabroj i udisanje vazduha....

Za PISMENE nema potrebe da pišem da dobre humane ljude niko nije osudio, već neke koje su i sami hranitelji pomenuli.

Rekoh već, svaka čast onima koji to rade iz ljubavi.

Poslednja izmena:
Najlakše je osuđivati ili laskati pa čak i udeljivati pohvale. Učiniti konkretne stvari za neko nejako, od društva marginalizovano i žigosano ljudsko biće, mali broj ljudi za to ima petlju.
Kada uđete u svet hraniteljstva, ugledate štap i šargarepu. Nekolicina dobiju štap a većina se usreći šargarepom. Onda vas susretnu čuda! Oni hranitelji koji budu kritikovani od okoline obično dobijaju pohvale od državne institucije i obrnuto. Ako pitate zašto, odgovoriće vam da je to "u najboljem interesu deteta". A decu niko ništa ne pita jer su "potekli od retardiranih, pijanih, drogiranih, asocijalnih roditelja" pa prema tome "nisu sposobna za ispravno rasuđivanje". Njihovu sudbinu društvo je unapred deklarisalo kao "otpisani". Žalosno ali istinito.

Gadim se kada neko nabraja što radi ono što je normalno i što se podrazumeva. Pranje, kuvanje itd..ako je to tebi posao svaka ti čast, nabroj i udisanje vazduha....

Za PISMENE nema potrebe da pišem da dobre humane ljude niko nije osudio, već neke koje su i sami hranitelji pomenuli.

Rekoh već, svaka čast onima koji to rade iz ljubavi.

Sta si se natovrzla na mene:eek:
Procitaj malo bolje sta je napisano.
A zasto nije posao osnovne kucne obaveze:think:
Imas li ti caroban stapic ili placas zenu da to uradi umasto tebe.
Pa ne shvatas koji je to posao i trud.
I ja negujem nekoga pa ne talasam.Jer to radim iz ljubavi a ne zbog novca:mrgreen:

Padre o tome pricam.Steta sto je momak propustio sansu da zavrsi fakultet.
Ali nije vazno :DNajvaznije je da je on imao srecno detinjstvo:klap:
:bye:

:rtfm:Ispričaj nam svoju životnu priču.Zašto i kako si dospeo u hraniteljsku porodicu?Kako si se osećao kod njih?Da li je zaista bilo sve tako crno?:bye:

Ta prica se nece procititati nikada na internetu.

Ne volim kada neko ulepsava stvarnost.Deca ne idu u hraniteljstvo samo zbog zatvora.
Kao sto neko rece ovde.
Ako je majka u ztvoru ima oca,babu ,dedu ,tetku strinu,tecu nisu bas svi u zatvoru.
Drzavi je lakse takvu decu dati u hraniteljstvo.
No ima i slucajeva kao ja gde su deca ostavljana posle porodjaja,zbog nemastine napustana itd.
Treba razlikovati dom za vaspitavanje od doma za sirocad prema tome toliko i .
Pogotovu Milosevac koji je 90-ih decu terao na neiscrpan rad i jos su se hvalili time.Nebitno ja i jos 100 000 generacija znaju o cemu pricam koje su svoje najlepse detinjstvo proveli kod staraca ili onih kojima je stalo do para pa kad bi im koji dinar okasnio odma su takvu decu vodili nazad odakle su ih uzeli.
I sada neki uzimaju decu zbog para i radnog staza nemoj niko u to da me ubedjuje.
Veoma je lako odglumiti te fore za par stotine centar zavrsava posao.
Na zalost .
Ali necu izostaviti da ima ljudi koji bi uzeli decu iz ljubavi no svakim danom ljubav prelazi u zelju za novcem pa eto toliko sa strane i gledista nas koji smo tako odrasli i odrastamo
A tek batine.
Bolje da cutim i da ne pricam nista zadnjih nekoliko godina je to ok i prava deteta .Kome smo mogli da se zalimo pre toga samo Svetom Petru.U centru vise veruju hranitelju nego detetu i jos te izmeste u drugu,pa trecu porodicu i onda kazu ne moze se dete naviknuti a zasto?
Deca po uzoru na EU moraju po svaku cenu ziveti u svojoj rodbinskoj porodici ako ih niko ne zeli onda stvar preuzima drzava.
Tada nije bilo tako..........do pre 4-5 godina

Poslednja izmena:

Ja ne postavljam ofrlje ja sam odrastao po hraniteljskim porodicama i bar 300 mojih prijatelja.
Tako da slobodno mogu pricati o tome najmanje mesec dana no necu se prepucavati rekao sam svoje misljenje.
Toliko

Poslednja izmena:

Ne volim kada neko ulepsava stvarnost.Deca ne idu u hraniteljstvo samo zbog zatvora.
Kao sto neko rece ovde.
Ako je majka u ztvoru ima oca,babu ,dedu ,tetku strinu,tecu nisu bas svi u zatvoru.
No ima i slucajeva kao ja gde su deca ostavljana posle porodjaja,zbog nemastine napustana itd.
Pogotovu Milosevac koji je 90-ih decu terao na neiscrpan rad i jos su se hvalili time.Nebitno ja i jos 100 000 generacija znaju o cemu pricam koje su svoje najlepse detinjstvo proveli kod staraca ili onih kojima je stalo do para pa kad bi im koji dinar okasnio odma su takvu decu vodili nazad odakle su ih uzeli.
I sada neki uzimaju decu zbog para i radnog staza nemoj niko u to da me ubedjuje.
Na zalost .
Ali necu izostaviti da ima ljudi koji bi uzeli decu iz ljubavi no svakim danom ljubav prelazi u zelju za novcem pa eto toliko sa strane i gledista nas koji smo tako odrasli i odrastamo
A tek batine.
Bolje da cutim i da ne pricam nista zadnjih nekoliko godina je to ok i prava deteta .Kome smo mogli da se zalimo pre toga samo Svetom Petru.U centru vise veruju hranitelju nego detetu i jos te izmeste u drugu,pa trecu porodicu i onda kazu ne moze se dete naviknuti a zasto?
Deca po uzoru na EU moraju po svaku cenu ziveti u svojoj rodbinskoj porodici ako ih niko ne zeli onda stvar preuzima drzava.

Sto se Milosevca tice... Ne znam koliko si upoznata da uprao zbog nekih od tih stvari Beograd vec nekoliko godina ne salje svoju decu tamo.
Sto se tice srodnika i sl. Moje dete je imalo obe babe i baba tetku, jednog dedu, majku i oca, kumove... I... I on i sestra su zavrsili u domu jer ih niko od njih nije hteo a deca ne spadaju u kalup porodica odakle deca idu u dom vec po meni u red emotivno operisanih porodica.
Ja ne osporavam da neki uzimaju decu radi novca i staza. Ali i tu postoje oni koji to odrade ok kao i oni drugi. Medjutim, cinjenica je da centri vise vole one koji decu uzimaju zbog para je s njima mogu da manipulisu nego npr. mene koji sam finansijski potpuno stabilan i bez njihovih para.
I molim te imaj na umu da se slika hranitelja menja i da je poslednjih nekoliko godina ipak doslo do znacajnog pomaka nabolje.

Deca ne idu u hraniteljstvo samo zbog zatvora.
Kao sto neko rece ovde.

Taj ''neko'' sam ja i nigde nisam napisala da deca idu na haniteljstvo zbog zatvora nego sam to navela kao primer onima koji misle da na hraniteljstvo idu isključivo deca iz siromašnih porodica. Za hraniteljstvo postoji 1001 razlog.
Koliko se meni čini državi je hraniteljstvo jedna od skupljih opcija, ne vidim zašto se ne bi uzdali u babe, tetke, strine itd... To je možda tvoja lična percepcija, ali po mojim informacijama pre odlaska na hraniteljstvo se preispitaju sve moguće druge opcije koje su bolje za dete i jeftinije za sistem.

Koliko se meni čini državi je hraniteljstvo jedna od skupljih opcija, ne vidim zašto se ne bi uzdali u babe, tetke, strine itd...
Pa meni bi recimo da su mi umrli roditelji bilo bolje da živim sa Padre-om u biblioteci nego sa mojom nepismenom rodbinom na selu i da ne završim nikakve škole i ostanem da okopavam useve motikom i čuvam kravu-dve na pašnjaku. Svako je slučaj za sebe.

Kao sto neko rece ovde.
Na zalost .
A tek batine.
Zato sam te i prozvala da ispričaš svoju priču jer mislim da treba sve da se zna bez ulepšavanja.Molim bez uvreda jer ni ja nisam ovde na forumu zato da bi me neko pljuvao i to bez razloga. I nemojte misliti da svakome teče med i mleko samo vama ne.Ja još uvek smatram da je hraniteljstvo human i plemenit posao naravno ukoliko se odradi valjano.Miloševac je toliko hvaljen, da su mi sve te priče postale sumnjive.Želela sam imati jednu kompletnu sliku o hraniteljstvu i konačno sam je dobila.Pre godinu dana i ja sam želela da postanem hranitelj jednom detetu ali sam odustala pošto su mi CSR ponudili 4 romske dece,tri sestre i brat starosti od 5 do 15g.U izveštaju je pisalo da su deca zapuštena,sklona prosjačenju ,krađi i kriminalu. Nisu pohađala redovno školu pa su kasnila za svojim generacijama.Njihovi roditelji su lišeni roditeljskog staranja i hitno se tražio smeštaj za ovu decu.Sve je veoma traljavo odrađeno od strane CSR i da ne bih dužila priču ja odustah od svega.
Podigla sam tri svoja deteta,najstariji se osamostalio i upravo sprema diplomski na ETF i ako sam ja nepismena i bez mozga bar nisu moja deca.Možda sam mogla tako "glupava" još jedno dete izvajati u poštenog i dobrog čoveka.Možda bi to dete imalo podršku od mojih dečaka.Ali ja odustah.Razlog znaju hranitelji ako ne svi bar ovi koji su trenutno na ovoj temi.Zahvaljujem se i njima na iskrenosti.
Da dodam,porodica se planira.To znači ako nisam u mogućnosti da podignem dete ne bih trebala ni da ga rađam.A ako se već rodi, nema opravdanja u stilu "pa siromaštvo, nemaština" pa dete ostavi još u porodilištu ili negde na ulici zamotano u ćebence na božiju milost ili nemilost.

Pa razumela bi kada bi se potrudila da bolje čitaš postove i onda bi do mozgića stiglo da se osudjuju negativne pojave ljudi koji žele da zarade preko dece, ali pa ne može svako da razume pisanu reč. Žao mi je zbog toga.
I meni je žao što ti ne možeš da razumeš da država zarađuje preko svih nas, a naročito i preko naše biološke dece. Na odrastanje i školovanje moja tri deteta, budućih poreznika, ja sam potrošila ceo moj radni vek pa opet mi ni u jednom momentu nije palo napamet da ih negde ili nekom ostavim.

Taj ''neko'' sam ja i nigde nisam napisala da deca idu na haniteljstvo zbog zatvora nego sam to navela kao primer onima koji misle da na hraniteljstvo idu isključivo deca iz siromašnih porodica. Za hraniteljstvo postoji 1001 razlog.
Koliko se meni čini državi je hraniteljstvo jedna od skupljih opcija, ne vidim zašto se ne bi uzdali u babe, tetke, strine itd... To je možda tvoja lična percepcija, ali po mojim informacijama pre odlaska na hraniteljstvo se preispitaju sve moguće druge opcije koje su bolje za dete i jeftinije za sistem.

Da se razumemo, hranitelji srodnici imaju pravo na hanarinu (nakanada za izdrzavanje dece) a dete na dzeparac, ali najcesce hranitelji-srodnici nemaju prvo na nakanadu za rad 'platu'. Dakle drzavi je 'jeftinije' da deca idu na smestaj kod srodnika nego klasicne hraniteljske porodice. S druge strane, neretko ni ti srodnici nemaju visok kvalitet i nikada ne bi ni bili odobreni osim za to odredjeno dete - srodnika, jer je krug siromasvo, alkohol, kriminal najcesce zacaani krug ako razumete sta zelim da kazem. Da se ne lazemo smrt oba roditelja je jedan od najredjih slucajeva dece na hraniteljstvu i takva deca najcesce zavrse kod srodnika ukoliko nije u pitanju porodica iz socijalno ugrozenog okruzenja.

Sta si se natovrzla na mene:eek:
Procitaj malo bolje sta je napisano.
A zasto nije posao osnovne kucne obaveze:think:
Imas li ti caroban stapic ili placas zenu da to uradi umasto tebe.
Pa ne shvatas koji je to posao i trud.
I ja negujem nekoga pa ne talasam.Jer to radim iz ljubavi a ne zbog novca:mrgreen:

Padre o tome pricam.Steta sto je momak propustio sansu da zavrsi fakultet.
Ali nije vazno :DNajvaznije je da je on imao srecno detinjstvo:klap:
:bye:

Tema je hraniteljstvo.
Nije tužbalica o muci i težini kućnih poslova.
Posao u smislu posla kućne obaveze za mene nisu, kao što nije oblačenje, kupanje, šminkanje, udisanje vazduha, hranjenje...
Nemam ženu koja radi umesto mene, niti bih to želela, jer je to za mene zadovoljstvo i igra.

Znači, ne volim kada žene nabrajaju obične poslove kao nešto teško, kao što ne volim kada je nekome bolestan čovek-roditelj muka i teret i kada se busa kako je on human, jer neguje bolesnika-svoju krv. Mogla bi i tu tema da se otvori, verovatno se penzije ili drugi prihodi od takvih ljudi ne diraju, jer se sve radi zbog ljubavi prema roditeljima, deci..svojim ili tuđim....
"Mučenici" su mi posebno ogavna kategorija.

Govorila sam o najgoroj pojavi , o interesu koji se umotava u oblandu "ljubavi", a tema je hraniteljstvo.

I meni je žao što ti ne možeš da razumeš da država zarađuje preko svih nas, a naročito i preko naše biološke dece. Na odrastanje i školovanje moja tri deteta, budućih poreznika, ja sam potrošila ceo moj radni vek pa opet mi ni u jednom momentu nije palo napamet da ih negde ili nekom ostavim.

Opet se radi o zameni teza.
Konstatovala si da ljudi osuđuju ono što je dobro i humano, a to nije bilo tačno, zato sam ti rekla pročitaj bolje postove.

Nisam pisala o razlozima, zašto neko dođe u situaciju, da svoje dete ostavi ili mu ga država oduzme.

Razumem izuzetno dobro ono što država radi i neodobravam, zato se i postavlja pitanje razlike u novcu, koji se daje socijalno ugroženim porodicama i hraniteljima, a u pitanju je isto dete (deca su sva ista, zar ne?)

Druga tema je moje mišljenje o trošenju radnog veka da bi odgajio i školovao svoju decu, druge su teme o majkama koje svoju decu ostavljaju ocu zbog ljubavnika, razvoda...itd.
Ne bih o tome ovde, jednostavno ne mislim da treba da se dele medalje, jer neko pravi, a zatim i čuva svoju decu.

Poslednja izmena:
Evo ja da dodam da kucne poslove smatram poslom i da zbog toga placam 'domacicu' koja nam kuva, pegla i delimicno sredjuje stan. Takodje smatram i da hranitelji imaju prava na svoju naknadu od koje se niko nije obogatio jer po detetu primaju izmedju 7.000 i 10.000 din. mesecno za 24-casovnu brigu x 365 dana godisnje bez prava na odmor i bolovanje. Ja na poslu primam daleko vise za 5 dana x 7 sati a licno smatram da mi posao oduzima manje vremena od vaspitavanja i brige za Nikolu.
Ovde smo culi da postoje brojni hranitelji koji zaradjuju na deci, koji ih iskoriscavaju itd itd. Ja kazem da postoje i mnoga deca na hraniteljstvu koja ne pokazuju bas previse zahvalnosti za to sto hranitelji za njih cine, koji danas-sutra odu svojim putem i zaborave na hraniteljsku porodicu kao da nisu nikada ziveli s njima i sl. Dakle ako cemo o kuknjavi mogu obe strane da kukaju kao sto i obe strane mogu da govore o blagoslovima i lepim iskustvima.

Back