HRANITELJSTVO

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hraniteljstvo ne bi trebalo da bude posao, za neke unosan biznis, znaci 21000.00 ili 31500,00 din nije mala cifra ako se uporedi sa 18000.00din prosek - kao minimum, ali vise ih je sa tim primanjima - od koga zivi cetvoroclana porodica.
Decu koju rodis, pazis mazis ucis 24h i to jeste normalno, a niko ti ne placa za to. Ako će dete provesti neko vreme kod vas u cemu je problem da ga prihvatis kao svoje i bez "dzeparca"? Ako zaista zelis da pomognes deci.

Naravno, samo tu treba imati na umu da je hraniteljstvo, svuda u svetu a to posebno naglasavaju nasi CSR ugovorni odnos - posao, a ne usvajanje gde je odnos sasvim drugaciji. Treba takodje imati na umu da sto se tice tog 'biznisa' on izgleda tako da su kada je najgusce hranitelji prepusteni sami sebi i da od silnih savetnika i soc. radnika u CSR nema nikog nigde ni od korova. U tih 19.235 dinara hranarine i dzeparca treba racunati i to da jedan deo trebate odvojiti i za letovanje, sportske pripreme, detetov instrument (ako nesto svira), kompjuter i sve druge detetove potrebe. Nije isto da li imate na hraniteljstvu recimo dete od 3 godine, 7, 13, 16 ili recimo 19 goidna... Kod nas je iznos hranarine identican za svu decu bez obzira da li je beba ili tinejdzer u razvoju. A dzeparac (iznosi 2.468 din i uracunat je u cifru od 19.235 din) je isti za prvaka, srednjoskolca ili studenta je tek prica za sebe...
Takodje treba imati na umu da jednoga dana deca pomazu roditeljima na ovaj ili onaj nacin kad ostare i sl. a deca na hraniteljstvu odu svojim pputem dok stare hraniteljke uglavnom ostanu i bez penzije da se snalaze kako znaju i umeju...
Sto se tice prihvatanja deteta 'bez dzeparca'... Nemam nikakvih problema ukoliko mogu da biram dete, imam slobodu da dete vaspitavam onako kako smatram da treba a ne po pravilnicima koji najcesce nemaju puno vezae sa stvarnim zivotom i sl. i ako mi CSR ne prete oduzimanjem deteta jer cu ga razmaziti posto mu stalno kupuijem patike (a to sto je njemu za 9 meseci noga porasla 5 brojeva ocigledno nije bitno). Ovako su mi troskovi obnove hraniteljske licence svakih 2 godina preko 5.000 dinara, socijalni radnik ima pravo da mi gleda sta imam po frizideru, pregleda ormane i sl. i u malim sredinama se najcesce ponasaju kao 'mali bogovi'.
Uostalom, zbog cega, za razliku od mnogih razvijenih zemalja, kod nas ima izuzetno malo (ja poznajem samo 1 slucaj u Srbiji) socijalnih radnika koji uzimaju decui na hraniteljstvo. Na Zapadu najcesce neko i ne radi u ovom vidu socijalne zastite ukoliko i sam nema dete na smestaju.

Pa zato sto mnoga deca nose svoje navike, sklonosti i stecene vestine sa sobom. Dakle ako dete zanima knjiga on ce uciti nevezano za hranitelja. Moje dete govori 4 jezika, barata kompom kao da je na ETFu i sl. a nista od toga nije moja zasluga. U isto vreme iz istorije, koja je meni jaca strana, samo Bozjom miloscu ima pozitivnu ocenu. Pre 3 sedmice sam ga propitivao hemiju. Ja nisam imao pojma da li je dobro znao ili ne, vec sam na osnovu njegovog samouverenih odgovora shvatio da zna - a nije bilo sanse da ja tom brzinom poronadjem odgovore u knjizi.
Ja ne mogu jedan dan da provedem u kuci i da ne izadjem, a njemu se desi da ako nema skolu po 5 dana ne izadje ni na terasu a kamo li napolje. Ni puskom da ga teram... I sta sada? Hoces reci da sam zbog toga dobar ili los hranitelj? Hellen, ne zavisi sve od hranitelja, vec i od sklonosti deteta. Ako necija deca nisu zavrsili skole ne znaci da dete na hraniteljstvu nece i obrnuto. Hranitelj je tu da detetu pomogne i bude podrska, a da li ce npr. detetu ici skola ili ne... Da je do mene moje dete bi imalo 5 iz istorije, a ovako mu je jedan od faktora u izboru srednje skole da istoriju ima samo u 1. godini.

Ти мене не разумеш, или нећеш да разумеш....:(

Ако НИШТА не зависи од родитеља-хранитеља, ако је дете само по себи предодређено да буде овакво или онакво - чему онда строге провере подобности хранитеља, ако ће дете свакако бити примерно или беспризорно само по себи, без обзира на атмосферу у породици, породичне вредности, бригу у посвећивање родитеља-хранитеља детету? :confused:

А ако ипак има неког утицаја на дете то у каквој ће породици одрастати и какви су родитељи хранитељи код којих дете живи - зашто би онда ико дао дете на старање породици чија биолошка деца имају проблема са законом, чија су деца лоши ђаци, понављачи, проблематичног понашања и лоше социјалне адаптираности? :confused:

Ти мене не разумеш, или нећеш да разумеш....:(

Ако НИШТА не зависи од родитеља-хранитеља, ако је дете само по себи предодређено да буде овакво или онакво - чему онда строге провере подобности хранитеља, ако ће дете свакако бити примерно или беспризорно само по себи, без обзира на атмосферу у породици, породичне вредности, бригу у посвећивање родитеља-хранитеља детету? :confused:

А ако ипак има неког утицаја на дете то у каквој ће породици одрастати и какви су родитељи хранитељи код којих дете живи - зашто би онда ико дао дете на старање породици чија биолошка деца имају проблема са законом, чија су деца лоши ђаци, понављачи, проблематичног понашања и лоше социјалне адаптираности? :confused:

Iskreno meni je veci problem sto neretko starosni odnos izmedju hranjenika i hranitelja nije u okvirima bioloske razlike dete - roditelj vec neretko dete - baba i deda.
Ne zavisi sve od deteta, ali veruj mi ni od hranitelja.Inace stroge provere su vise da li su hranitelji podobni za socijalne radnike nego za decu - ako razumes sta zelim da kazem.

Iskreno meni je veci problem sto neretko starosni odnos izmedju hranjenika i hranitelja nije u okvirima bioloske razlike dete - roditelj vec neretko dete - baba i deda.
Ne zavisi sve od deteta, ali veruj mi ni od hranitelja.Inace stroge provere su vise da li su hranitelji podobni za socijalne radnike nego za decu - ako razumes sta zelim da kazem.

Нисам баш сигурна....:confused:

Da li zelis pricu o tome kako dete na haniteljstvu opeljesi hraniteljsku porodicu, kako roditelji dece koja su smestena na hraniteljstvu ucenjuju hranitelje i sl.
Veruj mi iako ne osporavam da postoje zlostavljanje manje dece na hraniteljstvu, upoznat sam i sa obrnutim slucajevima...
U medijima se može prepoznati samo pozitivan stav prema hraniteljstvu,ali pretpostavljam da ima i dosta problema o kojima se baš ne govori javno.Možemo li čuti i "drugu stranu medalje"?:think:

U medijima se može prepoznati samo pozitivan stav prema hraniteljstvu,ali pretpostavljam da ima i dosta problema o kojima se baš ne govori javno.Možemo li čuti i "drugu stranu medalje"?:think:

One koje zanima i druga strana hraniteljstva mogud a pogledaju pricu o Ziki - detetu koje je pobeglo iz nekoliko hraniteljskih porodica. Njegovog bivseg staratelja dobro poznajem. Zika je inace trenutno u Vaspitno popravnom domu u Krusevcu. http://www.b92.net/video/video.php?nav_category=945&nav_id=363824

Da se razumemo mnoga deca koja dolaze na hraniteljstvo dolaze iz 'problematicnih" porodica gde su vec obuceni da prose, kradu, ali i da se bave najstarijim zanatom. Jednoj mojoj prijateljici iz Backe, koja je primila dete na smestaj nakon molbe nadleznog CSR jer niko nece da ga primi i koje je zavrsilo tretman u Vasi Stajicu (dom Vasa Stajic u Beogradu dodje nesto tipa 'poslednje sanse' pred popravni dom, ali i za smestaj dece koja zbog godina zivota jos uvek ne mogu da budu smestena u popravni dom). OK, nakon smestaja u hraniteljsku porodicu, krece bezanja iz skole, obijanje kola i sl. nestasluci te se nastavlja masa problema (a dete je otpusteno iz Vase Stajica kao dete koje je izaslo iz programa t.j. prevaspitano), sledi nekoliko saslusanja u policiji u Novom Sadu zbog 'ranijih grehova' na koje starateljka - soc radnica iz CSR nije htela ni da ide (a jasno je da na informativni razgovor dete ne moze da ide samo), dete je ispisano iz skole i receno da sedi kod hraniteljice jer nije za skolu (to sto je osnovno obrazovanje obavezno nije bitno)... Naravno nije proslo dugo, dete je opeljesilo hraniteljsku porodicu za nekoliko stotina evra i zbrisalo kroz prozor u nepoznatom pravcu ostavivsi u kuci samo dete od oko 3 godine koje je trenutno cuvao (recimo da su on i dete od 3 godine bili sami 30 minuta). Posto je bio vikend policija nije htela da trazi dete jer za to nisu dobili nalog od CSR a hraniteljica nema zakonsko pravo da to ucini jer nije staratelj deteta, starateljka iz CSR nije mogla da putuje do tog mesta (jer zivi u istom mestu) do ponedeljka (nema veze sto se ne zna gde je dete) i rekla hraniteljici da se ne uzbudjuje... Da skratim pricu, kasnije je otac deteta pretio hraniteljici sto je prijavila da je dete ukrao novac, zna se gde je dete ali posto nemaju sudski nalog policija ne moze da privede dete u CSR... CSR pere ruke i naravno ukradeni novac niko nece nadoknaditi hraniteljskoj porodici. Hraniteljica je bila prinudjena naravno i da menjaj brave na kapiji i vratima kuce jer je dete i to ponelo sa sobom (dakle moze da se vrati pa da 'dovrsi posao')

Sta mislite kako je bilo hraniteljici u zapadnoj Srbiji cija je hranjenica cim je dosla pocela da 'rekalmira svoje usluge' u mestu gde zive??? Da se razumemo, rec je o detetu za koje ne bih ni pretpostavio po godinama da moze i da pomisli da se bavi najstarijim zanatom...

S druge strane, postoje i divna deca zbog koje nijeproblem da se sve ovo zaboravi i od srca bavi hraniteljstvom...

Ja licno se divim ljudima koji su prihvatili tudje dete:klap:
Gajiti ga i vaspitavati.Pa tesko je i biolosko dete usmeriti na pravi put.
Zasto pogrda zbog nekog novca koji je namenjen detetovim potrebama.
Sta tu ima lose.Zar niko ne razmislja da tom detetu treba sve sto i svojem pruzamo.
Gde je tu pranje,kuvanje,peglanje,vaspitavanje....
Nije samo hrana i oblacenje vazno.A onaj ko prihvati tudje dete i ostane pri tome on je po meni dobra dusa ili....Koliko li je samo ljudi pokusalo da to isto uradi ali su brzo odustali.
Jer ta deca nisu mala i vec imaju svoje navike,karakter ili sta god.
Ko ce kome da se prilagodi.?Treba samo pricuvati komsijsko dete na par sati pa bi znali o kakvoj se odgovornosti radi.:dash:
Inace saznala sam zasto moja sestra nije dobila decu:sad2:
Moj zet je oboleo od alchajmerove bolesti koju je imala i njegova majka.

Svakako si u pravu.
U interesu države je da što veći broj dece smesti u hraniteljskim porodicama jer je matematika dokazala da su troškovi (pogotovu po sadašnjim cenovnicima) mnogo niži od troškova za smeštaj dece po zatvorenim institucijama (domovima). Istovremeno i dečje potrebe sigurno se u većoj meri zadovoljavaju u porodičnom (hraniteljskom) okruženju. Iz tih razloga se, od strane državnih predstavnika, forsira divna slika o hraniteljstvu.
Sa druge strane, kada hranitelji, kao direktni pružaoci usluga, iznesu u javnost praktičnu problematiku sa kojom se susreću, bivaju lišeni hraniteljskog prava. Zato javnost, veoma često, i ne poznaje pravu sliku o našem hraniteljstvu. I kada se ponekad u javnosti pojavi neka hraniteljska osoba, to se odradi sa ciljem ulepšavanja scenografije hraniteljstva.
Uostalom, mi koji se već duže vremena bavimo "savremenim" hraniteljstvom izuzeti smo od bilo kakvih okruglih stolova. Verovatno što bi neko od nas postavio javno pitanje: Gde je participacija hraniteljskih udruženja i korisnika socijalnih usluga (deca na hraniteljstvu uzrasta starija od 10 godina) u celoj toj priči koja se zove Strategija razvoja socijalne zaštite, a koja je započeta još daleke 2005.-te.

Padre je vrlodobar poznavalac prilika u našem hraniteljstvu. Eventualna nerazumevanja njegovih postova dolaze iz mogućeg nedovoljnog poznavanja praktičnog hraniteljstva.

Svakako si u pravu.
U interesu države je da što veći broj dece smesti u hraniteljskim porodicama jer je matematika dokazala da su troškovi (pogotovu po sadašnjim cenovnicima) mnogo niži od troškova za smeštaj dece po zatvorenim institucijama (domovima). Istovremeno i dečje potrebe sigurno se u većoj meri zadovoljavaju u porodičnom (hraniteljskom) okruženju. Iz tih razloga se, od strane državnih predstavnika, forsira divna slika o hraniteljstvu.
Sa druge strane, kada hranitelji, kao direktni pružaoci usluga, iznesu u javnost praktičnu problematiku sa kojom se susreću, bivaju lišeni hraniteljskog prava. Zato javnost, veoma često, i ne poznaje pravu sliku o našem hraniteljstvu. I kada se ponekad u javnosti pojavi neka hraniteljska osoba, to se odradi sa ciljem ulepšavanja scenografije hraniteljstva.
Uostalom, mi koji se već duže vremena bavimo "savremenim" hraniteljstvom izuzeti smo od bilo kakvih okruglih stolova. Verovatno što bi neko od nas postavio javno pitanje: Gde je participacija hraniteljskih udruženja i korisnika socijalnih usluga (deca na hraniteljstvu uzrasta starija od 10 godina) u celoj toj priči koja se zove Strategija razvoja socijalne zaštite, a koja je započeta još daleke 2005.-te.

Padre je vrlodobar poznavalac prilika u našem hraniteljstvu. Eventualna nerazumevanja njegovih postova dolaze iz mogućeg nedovoljnog poznavanja praktičnog hraniteljstva.

Cela je poenta sto ljudi o hraniteljstvu imaju sliku da su deca 'andjeli' a hranitelji neki ljudi koji zaradjuju velike pare. Pri tome zaboravljaju da najveci broj dece ili dolaze iz porodica s poremecenim odnosima koji su vec nacinili ozbiljne oziljke i stete na detetu i koje se neretko godinama a ponekad nikada ne mogu zaleciti i s druge strane da ima dosta dece koja su sa posebnim potrebama (kao tvoje) i koje zahteva da se na neki nacin sve u kuci vrti oko potreba tog deteta jer njhihove zdravstevne potrebe cesto zahtevaju puuuuno vremena, ljubavi i snage.

Znam samo jedno bolje te pare da daju pravim roditeljima nego hraniteljima .
Zato je sve vise dece bez roditelja spremnih za hraniteljstvo.Ovamo sjedne strane drzava fddaje recimo socijalu ugrozenoj troclanoj porodici 7000 dinara a tamo nekom iz p.... m..... 19 000 dinara .
Podrzavam hraniteljstvo ali i zakon iz EU je da dete po svako cenu mora biti uz roditelje i pomoci im po svaku cenu izuzev ako su roditelji takvi da lose uticu na odgoj i vaspitanje deteta.
I sam sam bio kao dete u hraniteljskim porodicama pa se nesto ne mogu pohvaliti -Novac im je bio preci pre svega/Promenih bar 5 porodice -SVI SU ISTI SAMO ZA PARE

Zato je sve vise dece bez roditelja spremnih za hraniteljstvo.Ovamo sjedne strane drzava fddaje recimo socijalu ugrozenoj troclanoj porodici 7000 dinara a tamo nekom iz p.... m..... 19 000 dinara .
Podrzavam hraniteljstvo ali i zakon iz EU je da dete po svako cenu mora biti uz roditelje i pomoci im po svaku cenu izuzev ako su roditelji takvi da lose uticu na odgoj i vaspitanje deteta.
I sam sam bio kao dete u hraniteljskim porodicama pa se nesto ne mogu pohvaliti -Novac im je bio preci pre svega/Promenih bar 5 porodice -SVI SU ISTI SAMO ZA PARE

Zao mi je zbog tvog iskustva ali se generalno govoreci slazem s tobom da je velikom broju hranitelja materijalni momenat izuzetno bitan. Sto se tice ostalog, problem je sto bi se ako bi drzava davala roditeljima hranarinu javio ogroman broj roditelja cija deca inace upste nisu kandidati za izmestanje iz porodica. S druge strane mislim da je najmanji broj dece po domovima iz porodica koje ih ne mogu izdrzavati. Mislim da je veci broj dece iz porodica sa poremecenim odnosima i da razlog njihovog izmestanja nije materijalne prirode.

One koje zanima i druga strana hraniteljstva mogud a pogledaju pricu o Ziki - detetu koje je pobeglo iz nekoliko hraniteljskih porodica. Njegovog bivseg staratelja dobro poznajem. Zika je inace trenutno u Vaspitno popravnom domu u Krusevcu. http://www.b92.net/video/video.php?nav_category=945&nav_id=363824

Da se razumemo mnoga deca koja dolaze na hraniteljstvo dolaze iz 'problematicnih" porodica gde su vec obuceni da prose, kradu, ali i da se bave najstarijim zanatom. Jednoj mojoj prijateljici iz Backe, koja je primila dete na smestaj nakon molbe nadleznog CSR jer niko nece da ga primi i koje je zavrsilo tretman u Vasi Stajicu (dom Vasa Stajic u Beogradu dodje nesto tipa 'poslednje sanse' pred popravni dom, ali i za smestaj dece koja zbog godina zivota jos uvek ne mogu da budu smestena u popravni dom). OK, nakon smestaja u hraniteljsku porodicu, krece bezanja iz skole, obijanje kola i sl. nestasluci te se nastavlja masa problema (a dete je otpusteno iz Vase Stajica kao dete koje je izaslo iz programa t.j. prevaspitano), sledi nekoliko saslusanja u policiji u Novom Sadu zbog 'ranijih grehova' na koje starateljka - soc radnica iz CSR nije htela ni da ide (a jasno je da na informativni razgovor dete ne moze da ide samo), dete je ispisano iz skole i receno da sedi kod hraniteljice jer nije za skolu (to sto je osnovno obrazovanje obavezno nije bitno)... Naravno nije proslo dugo, dete je opeljesilo hraniteljsku porodicu za nekoliko stotina evra i zbrisalo kroz prozor u nepoznatom pravcu ostavivsi u kuci samo dete od oko 3 godine koje je trenutno cuvao (recimo da su on i dete od 3 godine bili sami 30 minuta). Posto je bio vikend policija nije htela da trazi dete jer za to nisu dobili nalog od CSR a hraniteljica nema zakonsko pravo da to ucini jer nije staratelj deteta, starateljka iz CSR nije mogla da putuje do tog mesta (jer zivi u istom mestu) do ponedeljka (nema veze sto se ne zna gde je dete) i rekla hraniteljici da se ne uzbudjuje... Da skratim pricu, kasnije je otac deteta pretio hraniteljici sto je prijavila da je dete ukrao novac, zna se gde je dete ali posto nemaju sudski nalog policija ne moze da privede dete u CSR... CSR pere ruke i naravno ukradeni novac niko nece nadoknaditi hraniteljskoj porodici. Hraniteljica je bila prinudjena naravno i da menjaj brave na kapiji i vratima kuce jer je dete i to ponelo sa sobom (dakle moze da se vrati pa da 'dovrsi posao')

Sta mislite kako je bilo hraniteljici u zapadnoj Srbiji cija je hranjenica cim je dosla pocela da 'rekalmira svoje usluge' u mestu gde zive??? Da se razumemo, rec je o detetu za koje ne bih ni pretpostavio po godinama da moze i da pomisli da se bavi najstarijim zanatom...

S druge strane, postoje i divna deca zbog koje nijeproblem da se sve ovo zaboravi i od srca bavi hraniteljstvom...

Prica o Ziki- koji je sam resio da se zove Zika pitam se bas zasto :think:, poznata mi je samo zahvaljujuci Ciklotronu.
Na ulicama Beograda ima mnogo Zika. Deca prepustena i odrasla u dzungli, a nigde Bagire i Balua da ih nauce, pruze ljubav. On je inteligentan, zna da pliva, slobodan, zna sva pravila i surovosti ulice.

Drugo dete koje je uzelo novac od hraniteljice, da li je 30 minuta ostavljeno da čuva njeno trogodišnje biološko dete?

Treći primer, sa dužnim poštovanjem, način na koji je postavljeno pitanje mi malo smeta.
Ne mislim uopšte kako je bilo hraniteljici, mislim kako je ta devojčica užasno povređeno dete, koje je naučeno na strašne stvari, da su ljudi koji su zaslužni za to gori od pobesnelih zveri.
Mislim da joj lažno moralisanje osoba koje bi trebalo da je zavole i nauče da postoje ljudi koji se smeju nazvati tim imenom, najmanje što joj je potrebno.

Nijedno dete od ova tri nije takvo, jer se rodilo takvo, takvim su ih napravili ljudi koji su bili oko njih, pri tome ne mislim samo na roditelje.

Sistem pokvarenih, korumpiranih državnih činovnika, koji dozvolu za rad-hraniteljstvo- daju samo onima koji se povinuju bez suvišne priče, reket verovatno ne bi me ni to čudilo i deca žrtve u svakom slučaju.
Najvažnija stvar jer su to uglavnom deca starija od deset godina, je to što deca veoma dobro znaju, da taj koji ih prima u svoj dom, za to dobija novac, znaju da su roba i znaju da se pobune, jer veoma dobro umeju da prepoznaju laž, jedna od najgorih je podmetanje ljubavi kada je korist u pitanju.

Još jednom naglašavam ovo se ne odnosi na veoma mali broj ljudi koji iz ljubavi otvaraju svoje domove deci.

Ja licno se divim ljudima koji su prihvatili tudje dete:klap:
Gajiti ga i vaspitavati.Pa tesko je i biolosko dete usmeriti na pravi put.
Zasto pogrda zbog nekog novca koji je namenjen detetovim potrebama.
Sta tu ima lose.Zar niko ne razmislja da tom detetu treba sve sto i svojem pruzamo.
Gde je tu pranje,kuvanje,peglanje,vaspitavanje....
Nije samo hrana i oblacenje vazno.A onaj ko prihvati tudje dete i ostane pri tome on je po meni dobra dusa ili....Koliko li je samo ljudi pokusalo da to isto uradi ali su brzo odustali.
Jer ta deca nisu mala i vec imaju svoje navike,karakter ili sta god.
Ko ce kome da se prilagodi.?Treba samo pricuvati komsijsko dete na par sati pa bi znali o kakvoj se odgovornosti radi.:dash:
I

Zar deca u porodicama svojim nemaju potrebe, a koliko porodica živi na socijalnoj pomoći i tada država daje manje novca za potrebe tog deteta? Zar ne bode oči razlika u novcu?

Zašto? Da se stimuliše ljubav kod hranitelja?

Ovo nabrajanje..pranje..kuvanje..peglanje..vaspitavanje... mi istinski izaziva gadjenje, kada to neko nabraja i sopstvenom detetu, a kamoli detetu, koje je tu samo odredjeno vreme.

Ne idu deca na hraniteljstvo samo zato što roditelji nemaju para... :confused: Ako je majka kao jedini roditelj u zatvoru, kako će joj novac pomoći? :think:

Prica o Ziki- koji je sam resio da se zove Zika pitam se bas zasto :think:, poznata mi je samo zahvaljujuci Ciklotronu.
Na ulicama Beograda ima mnogo Zika. Deca prepustena i odrasla u dzungli, a nigde Bagire i Balua da ih nauce, pruze ljubav. On je inteligentan, zna da pliva, slobodan, zna sva pravila i surovosti ulice.

Drugo dete koje je uzelo novac od hraniteljice, da li je 30 minuta ostavljeno da čuva njeno trogodišnje biološko dete?

Treći primer, sa dužnim poštovanjem, način na koji je postavljeno pitanje mi malo smeta.
Ne mislim uopšte kako je bilo hraniteljici, mislim kako je ta devojčica užasno povređeno dete, koje je naučeno na strašne stvari, da su ljudi koji su zaslužni za to gori od pobesnelih zveri.
Mislim da joj lažno moralisanje osoba koje bi trebalo da je zavole i nauče da postoje ljudi koji se smeju nazvati tim imenom, najmanje što joj je potrebno.

Nijedno dete od ova tri nije takvo, jer se rodilo takvo, takvim su ih napravili ljudi koji su bili oko njih, pri tome ne mislim samo na roditelje.

Sistem pokvarenih, korumpiranih državnih činovnika, koji dozvolu za rad-hraniteljstvo- daju samo onima koji se povinuju bez suvišne priče, reket verovatno ne bi me ni to čudilo i deca žrtve u svakom slučaju.
Najvažnija stvar jer su to uglavnom deca starija od deset godina, je to što deca veoma dobro znaju, da taj koji ih prima u svoj dom, za to dobija novac, znaju da su roba i znaju da se pobune, jer veoma dobro umeju da prepoznaju laž, jedna od najgorih je podmetanje ljubavi kada je korist u pitanju.

Još jednom naglašavam ovo se ne odnosi na veoma mali broj ljudi koji iz ljubavi otvaraju svoje domove deci.

Sto se tice Zike. Njegov staratelj je ranije bio i staratelj mog deteta. Ono sto mogu reci je da i dan danas uvek govori s puno ljubavi o njemu i uvek uz osmeh. Nazalost ta surovost ulice ga je i dovela tamo gde je sada - u popravnom domu u Krusevcu :(

Sto se tice drugog deteta, ostavljeno je da cuva to dete dok je hraniteljica bila u prodavnici. E sada da li je njoj potrebno 15 ili 30 minuta zaista nisam upoznat. To dete na kraju krajeva ima 13 godina tako da je svakkako sposobno da pricuva mladje dete 15-20-30 minuta.

Primer treceg deteta. Naravno da nije krivo dete. Ali kada je dovodjeno hraniteljima nikome nije predoceno sta ih ocekuje. Nemoj zaboraviti da Centri cesto ulepsavaju pricu da bi smestili dete u hraniteljsku porodicui a kad iskrsnu problemi svi peru ruke. I nije ovde u pitanju lazno moralisanje, ali je veoma vazno da se hraniteljima predoci puna istina o detetu a ne da se precutkuju i ulepsavaju stvari, da se hranitelji pripreme i na kraju izjasne da li su spremni i sposobni da se suoce s odredjenim izazovima. Svi smo mi razliciti.

Da se razumemo, postoje deca koja svesno izaberu da zive u domu jer imaju vecu slobodu nego u hraniteljskim porodicama. Isto tako ne mislim da je sistem korumpiran, kada je u pitanju hraniteljska podobnost, vec Centri vise vole hranitelje koji zavise od hraniteljstav jer oni ne pitaju mnogo i samo povijaju glavu, a mi koji ne zivimo od toga itekako znamo da dignemo glas i stanemo u odbranu interesa deteta ali smo zbog toga neretko nepopularni. Moram da priznam da imam izvrsnu saradnju s detetovim Centrom kao i sa savetnikom iz Porodicnog smestaja, ali poznajem i mnoge slicajeve gde se soc. radnici ponasaju kao 'mali bogovi'. Isto tako deci je jasno da li su u porodici radi novca ili iz ljubavi. Medjutim, i svako detet ima pravo da trazi izmestaj iz hraniteljske porodice - bilo u drugu porodicu ili u dom. I nemam uopste problem da se deca pobune. Uostalom moje dete je svesno da je kod mene dobrovoljno. Ako postoje problemi mozemo da pricamo. Ako misli da ce na drugom mestu da bude srecniji dovoljno je pozove svoj CSR i zatrazi izmestanje, ali isto tako zna da ga ja necu vratiti ma kakvu glupost da uradi - ali o problemima moramo da pricamo. to je jedini nacin da hraniteljstvo uspe.

То није ''тамо неко из п.... м.......'' то је неко ко се одлучио да своје време и труд уложи у биће које му реално није нико и ништа. Чак и да се неко одлучи и да волонтира (не тражи надокнаду за своје време и труд) - опет дете треба хранити, облачити, слати на екскурзије, куповати играчке, уџбенике...

Жао ми је због твог лошег искуства, знам да има и таквих, али нису сви хранитељи такви. У свом окружењу имам неколико хранитељских породица код којих су деца провела читав живот, од пелена до одраслог доба....и која су у тим породицама имала бољу негу, љубав и пажњу него многа деца у својим биолошким породицама!

:rtfm:Ispričaj nam svoju životnu priču.Zašto i kako si dospeo u hraniteljsku porodicu?Kako si se osećao kod njih?Da li je zaista bilo sve tako crno?:bye:

То није ''тамо неко из п.... м.......'' то је неко ко се одлучио да своје време и труд уложи у биће које му реално није нико и ништа. Чак и да се неко одлучи и да волонтира (не тражи надокнаду за своје време и труд) - опет дете треба хранити, облачити, слати на екскурзије, куповати играчке, уџбенике...

Жао ми је због твог лошег искуства, знам да има и таквих, али нису сви хранитељи такви. У свом окружењу имам неколико хранитељских породица код којих су деца провела читав живот, од пелена до одраслог доба....и која су у тим породицама имала бољу негу, љубав и пажњу него многа деца у својим биолошким породицама!

Samo da dodam da ekskurzije placa Ministarstvo a da postoji i 'dodatak' za udzebnike za sve redovne ucenike/studente.;)

Не знам. У нашој општини социјално више не плаћа екскурзије...:(

Opstina i ne treba da ih placa. Dakle na osnovu potvrde iz skole, CSR pravi resenje a troskove ekskurzije ili rekreativne nastave a placa Ministarstvo rada i socijalne politike. Vise informacija imas u Pravilniku o kriterijumima i merilima za utvrdjivanje cena usluge u oblasti socijalne zastite koje finanisra Republika. Ovo pravo deteta je regulisano u clanu 10a stav 4 tacka 5. Dakle Ministarstvo je to koje placa a ne opstinski CSR.

Back