Hrana poskupela 41% a NBS i Vucic kazu inflacija 6.6%? Zasto nas lazu?

Djelomično si u pravu, ali tu je stvar samo u terminologiji. Inače po meni je puno bolje i realnije kad se u raspravama koristi medijalna plaća nego prosječna.

Nije stvar u terminologiji, nego u osećaju koji se u čoveku stvara. Ako ti stalno pričaš da ti neko daje platu, ti se tu osećaš kao neko kome je nešto dato, pa još treba srećan da budeš. Ne, rođeni, ti si to zaradio i ne treba da osetiš zahvalnost za to, uzeo si svoje. U ogromnom delu Srbije ljudi se biju nogama u dupe sa po 300 i 400 evra, a ovde nam prodaju priče o nekih 600 evra proseka, pa naravno da je 600 evra proseka kad administracija u Beogradu nabifla to, a to sve ista ekipa.

Nije stvar u terminologiji, nego u osećaju koji se u čoveku stvara. Ako ti stalno pričaš da ti neko daje platu, ti se tu osećaš kao neko kome je nešto dato, pa još treba srećan da budeš. Ne, rođeni, ti si to zaradio i ne treba da osetiš zahvalnost za to, uzeo si svoje. U ogromnom delu Srbije ljudi se biju nogama u dupe sa po 300 i 400 evra, a ovde nam prodaju priče o nekih 600 evra proseka, pa naravno da je 600 evra proseka kad administracija u Beogradu nabifla to, a to sve ista ekipa.
Pa u redu. Evo i kod nas je medijalna plaća 800€, prosječna 950€. Od 01.01. iduće godine minimalna plaća je okruglo 500€. E sad, medijalnu i višu plaću imaju u obrazovanju, zdravstvu, telekomunikacijama, vojska, možda policija, administracija, državna uprava, gradska uprava i poduzeća. Od minimalne do medijalne imaju radnici u proizvodnji, uslužne djelatnosti, trgovci, bauštelci i takve stvari. Naravno uvijek postoje iznimke u oba slučaja

Pa u redu. Evo i kod nas je medijalna plaća 800€, prosječna 950€. Od 01.01. iduće godine minimalna plaća je okruglo 500€. E sad, medijalnu i višu plaću imaju u obrazovanju, zdravstvu, telekomunikacijama, vojska, možda policija, administracija, državna uprava, gradska uprava i poduzeća. Od minimalne do medijalne imaju radnici u proizvodnji, uslužne djelatnosti, trgovci, bauštelci i takve stvari. Naravno uvijek postoje iznimke u oba slučaja

Nisi trebao ovo pisati, sada će gomila doći sa teme kako Hrvatska propada i pitati te što lažeš :D Šalu na stranu, naši uzmu glavni grad koji je sada pola Srbije, gde su u administracije i ostale državne priče zaposlili sve svoje kadrove i onda uzmu te, fine plate, pa udare presek sa nekim jadnikom iz Vranja koji radi za 25.000 i kao šta hoćete, super vam je. Pa, nije nam super.

Sta kazes brate Tixoglu

Za koga glasati u Aprilu

Jel bi bilo dobro opet da glasas Vuçiça, sta mislis, hoce li to doneti uz inflaciju i sankcije, kao devedesetih

To bi bio pun pogodak, mogao bi opet da svercas akciznu robu, alkohol, cigarete, naftu i pelene za radnike u Vuçiçevim fabrikama

Bog da te vidi, samo da potraje takvo stanje, dogodine bices milioner

Nisi trebao ovo pisati, sada će gomila doći sa teme kako Hrvatska propada i pitati te što lažeš :D Šalu na stranu, naši uzmu glavni grad koji je sada pola Srbije, gde su u administracije i ostale državne priče zaposlili sve svoje kadrove i onda uzmu te, fine plate, pa udare presek sa nekim jadnikom iz Vranja koji radi za 25.000 i kao šta hoćete, super vam je. Pa, nije nam super.
Pa ne znam kak je kod vas, iako u jednu ruku, nije ni kod nas bitno drukčije. Ali recimo učitelj u školi ili doktor u bolnici mislim (bar bi tako trebalo biti) ima istu plaću i u Zagrebu i u Vukovaru i u Kninu ili Splitu. A mislim i trgovci u nekim centrima (Konzum npr.). Druga stvar su privatnici ili gradska poduzeća ili možda banke, da li recimo djelatnik Zagrebačke banke ima istu plaću u Zagrebu ili Varaždinu, to ne znam.

Bio da kupim deci neke grickalice za uzinu za skolu.

Grisine koje su kostale 14 dinara sad kostaju 19.

Smoki koji je kostao 30 sad kosta 40.

Rokanje po narodu

Od 30 do 40 dinara, to je 33%

Toga nije bilo ni kod Borisa Barbike

Pazi, nema cak ni svetske ekonomske krize kao tada, 2007 i 2008e

A to ce da se desi uskoro, i da pojaca ovaj krah geometrijski

E ako je kod vas 800, kod Vucica ce biti 802 makar radio 34h dnevno i davao motivacione intervjue 9 dana nedeljno na pinku

, da li recimo djelatnik Zagrebačke banke ima istu plaću u Zagrebu ili Varaždinu, to ne znam.
Pa ne bi bilo korektno da nemaju istu platu za isti opis radnog mesta

Ako gradjevinski radnik asfaltira autoput kod Zagreba ili kod Varazdina, ili ako doktor leci koronu, u Zagrebu ili Varazdinu, mora imati jednaku platu, jer ako nema, treba se najebati mame i firmi i drzavi

Sirijac sa 4 zene i 23 dece dobija 30.000 socijalne pomoci mesecno od Nemacke.
oni vrlo cesto imaju specijalni tretman,
obezbedjeni su im stan i ostale potrepstine,
ne ocekuj da cemo mi balkanci to dobiti,
kao ni nemci,
samo deciji dodatak za 23 bi bio oko 4600 evra,
i jedna kucerina za toliko clanova
bi mogla da kosta oko 10000 evra mesecno
i gde je sve ostalo, hrana, odeca

Ma, sram me bilo što tražim nešto najbolje, mislim da treba da odemo na nivo Džibutija.

Nisam tražio ništa, samo uporedio da se na svetu događaju i veće stvari od normalnog puta bez rupa i da nemam nameru da se oduševljavam kada otvorimo 18km autoputa, to se podrazumeva za normalno funkcionisanje građana.
dobro, ti ces sad mene verovatno ubedjivati
da je ovo slika puta u kambodji,
i da je neverovatno da i nemci imaju rupe po putu

Warum sind unsere Straßen so schlecht?​

In Brandenburg gibt es fast 25.000 Kilometer Straßen. Für ein Pendler- und Flächenland ist es unabdingbar, dass sie in gutem Zustand sind. Dem ist aber nicht so, und das ist nicht nur ein vages Gefühl, wie Statistiken zeigen. Den Hauptverantwortlichen gibt es aber nicht. Denn Straßenbau ist ein kompliziertes Geschäft. Ein Überblick.

Löchrig wie ein Schweizer Käse präsentiert sich so manche Straße in Brandenburg – den Märkern stinkt’s entsprechend.

Löchrig wie ein Schweizer Käse präsentiert sich so manche Straße in Brandenburg – den Märkern stinkt’s

Bio da kupim deci neke grickalice za uzinu za skolu.

Grisine koje su kostale 14 dinara sad kostaju 19.

Smoki koji je kostao 30 sad kosta 40.

Rokanje po narodu
ja sam naucila da takvog luksuza ovde
u nemackoj nema,..grisine i smoki za uzinu,
pre jela, posle jela, izmedju jela,...
kuci pojede bananu i jabuku za dorucak,
za skolu dobije pripremljen sendvic od kuce,
nema kupovine skupih peciva po pekarama
i ostalih dzidzabadza
kuci dobije skuvan rucak

jes a u Monarhiji bili siti & debeli samo Kralj i Tajkuni

decu ste terali da rade za leba0

puj
Bogami stekli smo u Monarhiji dućan, vilu (u koju se uselila Mira Adanja Polak posle ww2), trospratnicu, dvospratnicu, i kuću, sve kao jorgandžije, a posle ww2 sve oteli.

Poslednja izmena:
Pise da su cene proizvozaca skocio 40, to nije isto ko inflacija. A Cena Zita je skocila 40 odsto.
Zito (sirovina) je skocilo isto u Madjarskoj (EU), Rusiji (Nije EU) USA ( Nije EU) i Srbiji( u EU na kukovo leto)

Znaci da to nije uzrok razlike u stopi inflacije od 3.8 u EU i 41 u Srbiji

U pitanju mora biti nesto drugo

Pa ne bi bilo korektno da nemaju istu platu za isti opis radnog mesta

Ako gradjevinski radnik asfaltira autoput kod Zagreba ili kod Varazdina, ili ako doktor leci koronu, u Zagrebu ili Varazdinu, mora imati jednaku platu, jer ako nema, treba se najebati mame i firmi i drzavi
Pa slažem se, i ja mislim da je tako. Iako možda ima neki dodatak zbog povećanog obima posla, ipak Zagreb je najveći grad u Hrvatskoj (sam grad preko 800 tisuća, a sa okolinom preko 1.1 milijun stanovnika).

Zito (sirovina) je skocilo isto u Madjarskoj (EU), Rusiji (Nije EU) USA ( Nije EU) i Srbiji( u EU na kukovo leto)

Mnogi kazu da je inflacija u Srbiji veca nego sto se kaze, ali da je 40 odsto ti kazes. Tekst kaze da je cena kod seljaka 40 odsto skocila, a ne u prodavnici. U EU isto kukaju da statistika nije tacna. Sto kod EU uzimas zvanicne podatke a kod Srbije ne.

Mnogi kazu da je inflacija u Srbiji veca nego sto se kaze, ali da je 40 odsto ti kazes. Tekst kaze da je cena kod seljaka 40 odsto skocila, a ne u prodavnici. U EU isto kukaju da statistika nije tacna. Sto kod EU uzimas zvanicne podatke a kod Srbije ne.
Ne uzimam ja te podatke niti ja kazem da je 40 u Srbiji

To pise u uvodnom tekstu ove temilice

Pa nije ni kod vas 41% inflacija, nego 6.6%. I kod nas je poskupilo, mislim ulje najviše i to za oko 50% (robna marka je prije bila 8kn, sad je 12kn). Ali dosta stvari je ostalo na istoj cijeni (mlijeko, jaja, meso). Šećer je poskupio da 6kn na 6.5kn. Kruh polubjeli (rezani u vrećici) je poskupio sa 7kn na 7.5kn i smanjili su gramažu sa 700 na 650g.
Hoću reći, vidi se da i kod nas polako se dižu cijene, ali to za sad još nije ništa veliko (osim ulja).
E da, poskupilo je (bar kod mene) pizza i ćevapi. 😠

Back