hrabrost ili...?

- Prvo su doktori rekli da je to kod nje benigni tumor, a posle je sve krenulo po zlu. Prvu operaciju Jelena je imala 2007, a drugu 2009. godine. U trudnoći, u martu su joj rekli da je sve u redu. Nadali smo se da je to naše čudo. Ipak, u septembru smo doživeli šok. Dijagnoza je bila strašna. Morali su je ranije poroditi, zbog straha za bebu. Nikola je rođen kao sedmače. I posle carskog reza Jelena se počela oporavljati, ali joj se onda stanje pogoršalo. Nije joj bilo spasa - priča Jelenin suprug Goran.

na prethodnoj strani je link, znaci benigni koji je posle neuspele operacije presao u maligni...inace i za benigne tumore ako nije operacija uspela ili se ne mogu operisati daju se citostatici

Poslednja izmena:
kakav si ti manipulator, pa to je nevidjeno :lol:
"Jeleni Trikić je otkriven tumor na mozgu, ali je umesto terapije jakim citostaticima odlučila da postane majka "
"Tokom trudnoće lečenje tumora na mozgu je obustavljeno, a bolest je u međuvremenu napredovala."
iz ovog clanka koji je postavila novembar
znaci nije htela da se leci nego je htela bebu, i za vreme trudnoce tumor je napredovao
znaci bila je bolesna tokom citave trudnoce

Poslednja izmena:
jedini koji su ovde izmanipulisani bili su ova zena i njen muz...znam o cemu pricam, zato me i ne cudi njihova reakcija i odbijanje doktorskih saveta...da li bi ti pristala na jaku hemoterapiju ako ti kazu da je 2. operacija benignog tumora uspela a planiras trudnocu... kada se 3. put vratio bio je maligni

Poslednja izmena:
jedini koji su ovde izmanipulisani bili su ova zena i njen muz...znam o cemu pricam, zato me i ne cudi njihova reakcija i odbijanje doktorskih saveta...da li bi ti pristala na jaku hemoterapiju ako ti kazu da je 2. operacija benignog tumora uspela a planiras trudnocu... kada se 3. put vratio bio je maligni

prvo ni u ludilu ne bih planirala trudnocu u takvom stanju, bolesti ili rekonvalescencije, kako ti drago
a drugo, verovatno bih poslusala lekare... i pokusala da ostanem ziva
da li bi ti pravila bebu u takvom stanju?

e da, i posle operacije ti sledi terapija... hirurska intervencija je samo prva faza lecenja, druga je terapija

Одбијање докторских савета када се ради о малом, невином животу није безазлено, врло је одговорно.

Из личног искуства ћу ти рећи: не постоји бенигни тумор и нико не може да ти гарантује да за два месеца неће постати галопирајући малигни.

Игнорисати препоруке лекара зарад личног осећаја испуњености као мајке и задовољства је, најблаже речено, себично и идиотски.

Сада ће још лекари испасти криви што су јој рекли да је тумор бенигни.

Па тада јесте био, после више није и шта сад?

На нама је да донесемо одлуку, колико год то тешко било.

pa sta je to pitas,ona ne pravi ni ovom stanju ,kao ni vecina branitelja ove zene :per:
fascinira me stanje svesti u kom se nalaze kad izjave da bi i smrtno bolesne radjale decu... a posle mi zanimljivo kako se migolje i izvrdavaju da ona uopste ni nije bila bolesna kad je resila da rodi... i onda naravno, okrive lekare
na zalost znam mnogo slucajeva sa neurohirurgije koji su prosli kao ova zena i mnogo hirurga koji ce radije slagati nego reci istinu pacijentu

a jel ti palo na pamet da mozda prica koja je dospela u novine nije bas verodostojna... mozda ipak postoji segment koji nisu belodanili... mozda ipak ne mozes da budes sigurna u to sto tvrdis
a da te ne naponinjem vec stoti put da to sto ti pises ja nigde ne procitah

na zalost znam mnogo slucajeva sa neurohirurgije koji su prosli kao ova zena i mnogo hirurga koji ce radije slagati nego reci istinu pacijentu

Да ли знаш колико пацијената има који не желе да чују праву дијагнозу, јер се плаше?

Умру пре времена од страха и губитка воље за борбом, јер сматрају да је узалудна.

Зато је на лекарима да процене да ли пацијенту треба рећи истину или од њих то сакрити.

Али увек кажу породици.

...Imam utisak da je na ovu temu odavno okoncana konstruktivna diskusija i da svako dalje insistiranje na (vise puta iznetim) licnim stavovima, imajuci u vidu okolnosti, zaista deluje neukusno i besmisleno...Just my two cents...

...Edit:...Obaveza lekara je da punoletnog i poslovno sposobnog pacijenta obavesti (istinito i detaljno) o dijagnozi, bez kalkulacije o njegovoj eventualnoj psiholoskoj spremnosti da se sa njom nosi - za to postoji podrska psihologa i porodice...Nijedan lekar nema pravo da pacijentu uskrati potpunu informaciju o prirodi bolesti i svaki izbor da se o tome diskutuje sa porodicom, umesto sa osobom o cijem je zivotu i zdravlju rec, je odavno prevazidjena i sve redja praksa, ali i krajnje diskutabilan potez sa etickog aspekta, cak i ako je rec o terminalnoj fazi bolesti...Procene u tom smislu se vrse, istina, u slucajevima kada je rec o izrazito starim, dementnim, mentalno i emotivno labilnim osobama, sto su izuzeci, ne pravilo...U konkretnom slucaju se svakako nije radilo o takvoj okolnosti, sudeci prema procitanom...

Poslednja izmena:
prvo ni u ludilu ne bih planirala trudnocu u takvom stanju, bolesti ili rekonvalescencije, kako ti drago
a drugo, verovatno bih poslusala lekare... i pokusala da ostanem ziva
da li bi ti pravila bebu u takvom stanju?

e da, i posle operacije ti sledi terapija... hirurska intervencija je samo prva faza lecenja, druga je terapija

znam devojku koja je imala benigni tumor, operisali je i rekli sve ok, ni aspirin nije popila posle operacije...ode sa snimkom posle te operacije po drugo misljenje i kazu joj da tumor nije odstranjen u potpunosti i jos se cude kako je vrhunskom hirurgu tako nesto promaklo...vrati se kod hirurga koji je operisao a on se iscudjava i izvinjava, kao od sume nije video drvo... nije video malo sutra...predlagao je da dodje ponovo za godinu dana ali kad mu je rekla - da sam vase dete sta bi uradili operisao je odmah...posle su se svi cudili kako se usudio da joj 2X otvara lobanju u tako kratkom periodu, jedva je prezivela...od tada je proslo 10g nikad se vise nije vratio

...Imam utisak da je na ovu temu odavno okoncana konstruktivna diskusija i da svako dalje insistiranje na (vise puta iznetim) licnim stavovima, imajuci u vidu okolnosti, zaista deluje neukusno i besmisleno...Just my two cents...

Па, тема је и постављена тако да свако изнесе свој лични став.

Како бисмо се ми понашали у тој ситуацији и зашто мислимо да је оно што је та жена урадила добро или лоше.

znam devojku koja je imala benigni tumor, operisali je i rekli sve ok, ni aspirin nije popila posle operacije...ode sa snimkom posle te operacije po drugo misljenje i kazu joj da tumor nije odstranjen u potpunosti i jos se cude kako je vrhunskom hirurgu tako nesto promaklo...vrati se kod hirurga koji je operisao a on se iscudjava i izvinjava, kao od sume nije video drvo... nije video malo sutra...predlagao je da dodje ponovo za godinu dana ali kad mu je rekla - da sam vase dete sta bi uradili operisao je odmah...posle su se svi cudili kako se usudio da joj 2X otvara lobanju u tako kratkom periodu, jedva je prezivela...od tada je proslo 10g nikad se vise nije vratio

i sad mi treba na osnovu tog jednog slucaja, koji takodje mozda nije sto posto istinit, da zakljucimo da je i ovo identican slucaj i da je u stvari kriv doktor? nadam se da ne studiras prava

fascinira me stanje svesti u kom se nalaze kad izjave da bi i smrtno bolesne radjale decu... a posle mi zanimljivo kako se migolje i izvrdavaju da ona uopste ni nije bila bolesna kad je resila da rodi... i onda naravno, okrive lekare

a jel ti palo na pamet da mozda prica koja je dospela u novine nije bas verodostojna... mozda ipak postoji segment koji nisu belodanili... mozda ipak ne mozes da budes sigurna u to sto tvrdis
a da te ne naponinjem vec stoti put da to sto ti pises ja nigde ne procitah
da ,da smrtno bolesne bi radjale ali sad zdrave nece jer im fali 5 kvadrata u stanu :lol:

Да ли знаш колико пацијената има који не желе да чују праву дијагнозу, јер се плаше?

Умру пре времена од страха и губитка воље за борбом, јер сматрају да је узалудна.

Зато је на лекарима да процене да ли пацијенту треба рећи истину или од њих то сакрити.

Али увек кажу породици.

ne kazu prisustvovala sam scenama kad je porodica htela da bije doktora

Back