Nema to veze sa bistrinom, rekoh ti. Ja, na primer, nikako da ukapiram šta je ofsajd (a objašnjavali su mi 726 puta). Ne bi, valjda, zbog toga mislio da sam glupača?
Za volju za upoznavanje sa Von Trierom imaš veeeliki +

Mislim da bi ti Dogville, najpre, mogao biti interesantan.
http://www.imdb.com/title/tt0276919/
Radnja je smeštena u malecko američko naselje u koje, spletom različitih okolnosti, dospeva devojka (Nicole Kidman) tražeći nekakvo utočište. Treba da pronađe način da bude prihvaćena u maloj, konzervativnoj sredini. Reakcije sa kojima se sreće variraju na način na koji, generalno, variraju odnosi među ljudima. Dakle, i tu von Trier (možda najjače) naglašava psihološke manifestacije svakakvih karaktera. I tu imaš kameru "iz ruke", nema specijalnih efekata i svašta još, tipično za njega i reditelje te kinematografske struje. Detalji sa skrivenim smislovima postoje i ovde, ali, ako ih ne primetiš, nećeš ostati uskraćen za užitak u filmu kao celini (kao što se to desilo sa Melanholijom).
Sad, sve to ne bi bilo toliko interesantno, da ceo set nije na jednoj jedinoj pozorišnoj sceni na kojoj se, umesto ozbiljne scenografije, koristila najobičnija kreda. To će ti biti neobično, možda čak i smetati u prvih nekoliko minuta (nemoj odustati odmah zbog toga). Trebalo bi da pogledaš ovaj film zbog tog, krajnje neobičnog pristupa, a i priča je zanimljiva, daleko "svarljivija" i pristupačnija od Melanholije.
Eto, pa javi kako ti se dopalo (ako se uopšte odlučiš za gledanje).
Da, dodala bih još ovo: trailer koji je na IMDB-u pokazuje mnogo manje nego što ovaj film jeste.