Homoseksualnost

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ima nekih ludaka malo pamenijih od tebe koji zaključke donose na osnovu istraživanja, pa su zaključili da se homoseksualac rađa.

.. napre .. onaj ko sam nije istraživač .. ili ne zna čitati i tumačiti naučne izveštaje o istraživanju .. zaista jeste ludak ako smatra da je njegova iracionalna vera u svetu nauku isto što i "donošenje zaključka" ..
.. drugo ..
.. koliko ja znam .. to da li je homoseksualnost urođena .. usled poremećaja u lučenju hormona majke tokom trudnoće .. ili se homićem postaje delovanjem određenih nepovoljnih uslova ..
.. to je stvar s kojom nauka još nije načisto ..
. sporadična istraživanja postoje .. neka idu u prilog jednoj tezi neka drugoj ..

.. u svakom slučaju ..
.. kad bi znao nešto o istraživanjima i o nauci .. onda bi znao i kako se poziva na istraživanja ..
.. ili navedeš literaturu u kojoj je opisano istraivanje .. ili daš link na naučni izveštaj ..

.. dakle .. daj link ..

Nope. Protivnik sam zoo vrtova.
I znam sta je prison homosexuality i kako se zarobljenistvo manifestuje na psihu zivotinja, jer sam radila na mestu na kome sam to mogla da vidim.

Medjutim, homoseksualnost je, npr, relativno cesta pojava kod bonobo majmuna, ne u zatocenistvu, vec u njihovom prirodnom stanistu.

Ali navedeni primer o pingvinima otvara pitanje: ako je jaje dato gej pingvinima, a oni ga nisu odbacili ili ignorisali .... Zasto?
Jesil ti kad pomislila da su ovi bonobo gay-evi iz čiste nužde? Naime, alfa mužjak ne dozvoljava sexulano opštenje sa ženkama ostalim mužkacima. I šta njima onda preostaje? :lol: Al je interesantno da i kod njih ima poltrona (opet iz nužde) pa im alfa mužjak iz zahvalnosti dozvoli poneki pravi snošaj. :zcepanje: :heart:

A za drugo boldovano: Opšte je poznato da su muški pingvini pravi gentelmeni. :D

Poslednja izmena:
.. napre .. onaj ko sam nije istraživač .. ili ne zna čitati i tumačiti naučne izveštaje o istraživanju .. zaista jeste ludak ako smatra da je njegova iracionalna vera u svetu nauku isto što i "donošenje zaključka" ..
.. drugo ..
.. koliko ja znam .. to da li je homoseksualnost urođena .. usled poremećaja u lučenju hormona majke tokom trudnoće .. ili se homićem postaje delovanjem određenih nepovoljnih uslova ..
. sporadična istraživanja postoje .. neka idu u prilog jednoj tezi neka drugoj ..

.. u svakom slučaju ..
.. kad bi znao nešto o istraživanjima i o nauci .. onda bi znao i kako se poziva na istraživanja ..
.. ili navedeš literaturu u kojoj je opisano istraivanje .. ili daš link na naučni izveštaj ..

.. dakle .. daj link ..
Kome da dajem link? Kome da navodim literaturu?
To sam već činio. Ali niko neće to da čita.
Sve se svede na ".. to je stvar s kojom nauka još nije načisto .."
E pa da si se i malo informisala, videla bi da nauka nije baš tako neodređena. Sporenja su oko nekih sitnih i za tebe nebitnih začkoljica.
A džaba sam i u blogu pisao o normalnosti i šta se pod njom podrazumeva (naravno, skratio tekst iz knjige Ivana Nastovića). Ali i to je mnogo. I dalje se ljudi frljaju sa tim terminom. Pa kad oko toga, jednog termina, ne može da se složi. Kako izvoditi zaključke i kome. Nauka nije jedno delo. Da bi se nešta razumelo mora se mnogo više i dublje proučiti da bi se uopšte razumela i prihvatila samo jedna tvrdnja.

Kada je reč o homoseksualnosti, znaš li koliko dela i istraživanja ljudske psihe je moralo da bude sprovedeno da bi se tek u novije vreme (3-4 decenije, a i to je mnogo), homoseksualnost donekle proučila i shvatila.
A psihologija ne postoji od pre tri decenije. Dakle, trebalo je mnogo otkrića istraživanja i potvrda da bi se došlo do današnjih zaključaka. Odnosno, da bi se razumeli današnji zaključci, moraju se proučiti mnoga saznanja koja su prethodila. Sve se plašim da ćete zbog homoseksualnosti da proučavate sve relevatne psihičke mehanizme da bi ste razumeli zaključke današnje psihologije.
Ono što vama treba je prvo lično obrazovanje vezano makar za jednu naučnu oblast, kako bi ste shvatili metode naučnih istraživanja i način donošenja zaključaka, kako bi ste imali poverenja u nauku. Onda biste znali da cenite ono što nauka nedvosmisleno zaključi (manimo se sporenja naučnika oko nekih detalja koji ne negiraju suštinu).
Vama zapravo nije potrebna stručna literatura i naučni radovi (a teško biste ih i razumeli), vama je potreban rezime izvučen iz naučnih studija i poverenje u nauku. Za to nije potrebno da ja dajem linkove. Dovoljno je da izguglaš i nađeš ozbiljnije tekstove koji se pozivaju na naučna istraživanja. Pa vidiš da li se tekstovi razilaze ili svi isto pišu. Ali to si mogla da uradiš i bez mog saveta. Ali ne, ovde su svi dovoljno pametni da upravo zevaju u proizvod naučnih istraživanja, a uzgred nipodaštavaju nauku. Vi niste svesni koliko je nauka daleko otišla, naročito poslednjih decenija. I kada neko u današnje vreme počne na takav način da nipodaštava nauku, ja ne mogu da ga ne smatram totalnim primitivcem. O tome koliko nauka ne zna i šta ne zna, mogu da govore jedino oni koji su duboko u struci i koji, zahvaljujući naučnim otkrićima i visini na kojoj se intelektualno nalaze, vide koliko je još novih nerešenih pitanja pred njime.
Ali o kakvom neznanju nauke da govori neko ko ne zna ni ono osnovno što je nauka potvrdila. A treba razlikovati teorije i zaključke zasnovane na rezultatima empirijskih istraživanja. Ovo napominjem kako ne bih opet čitao neke gluposti vezane za nauku.

Jesil ti kad pomislila da su ovi bonobo gay-evi iz čiste nužde? Naime, alfa mužjak ne dozvoljava sexulano opštenje sa ženkama ostalim mužkacima. I šta njima onda preostaje? :lol: Al je interesantno da i kod njih ima poltrona (opet iz nužde) pa im alfa mužjak iz zahvalnosti dozvoli poneki pravi snošaj. :zcepanje: :heart:

A za drugo boldovano: Opšte je poznato da su muški pingvini pravi gentelmeni. :D
Za majmune si se, vidi se, informisao. Šteta što si na tome i ostao.

Šta mi, bre, to ptičaš? Pa, mi smo sve od njih naslijedili!!! Al, mož bit da su neki i od zombija. :mrgreen:
Pitanje je kako razlikovati one nastale od majmuna i one od zombija. Ako je to bitno za nešto.
Ne bih se ja kačio sa tobom nego sam od tvog avatara pomislio da si neko drugi koga volim da zezam.
Ali kad smo već tu. Ako imaš suprotno mišljenje od mene, a ti slobodno napadaj. Pa ne mora u svakoj temi da se slažemo :)

Ima nekih ludaka malo pamenijih od tebe koji zaključke donose na osnovu istraživanja, pa su zaključili da se homoseksualac rađa. Ali ne. Ti teraš svoje. Nema niko pametniji od tebe. Kakva istraživanja...? To tebi nije potrebno.
Pa da imaš malo mozga, zaključila bi da u društvu koje ima negativan stav prema homoseksualizmu i vrši takav uticaj na podmladak, a ipak ima homoseksualaca, ne može biti društvo (spoljašnji faktor), uticaj na formiranje homoseksualnosti. Pa otkuda ta orjentacija?
u redu muzjace ne odustajes..
:lol: prvo boldovano
kako si mi posvetio ovoliko mesta u tvom izlaganju bice da izuzetno cenis moju inteligenciju sto mi imponuje :aha:
kada pricam o spoljasnjim uticajima tu ne mislim na nacelni stav drustva prema nekoj pojavi (homoseksualizmu) vec na niz dogadjaja na jedinku od perioda najranijeg detinjstva koji negativno uicu na istu i stvaraju pukotine u psihi koje za posledicu imaju iskrivljenu percepciju. varijante ogledanja te iskrivljene percepcije su nebrojene, jedna od njih je zanemarivanje i oglusivanje o prirodne zakone pri odabiru partnera. u osnovi ljudi su biseksualna bica, reaguju na nadrazaj, erotiku cija je ponuda obilna.
vidis muzjace ja gkledam malo dublje, ne uzimam puke cinjenice koje primim putem medija pa ih stavim na vagu, pa sta pretegne. ja pokusavam da shvatim zbog cega dolazi do takvog odabira partnera. naravno najlakse je reci da se neko takav radja. ja licvno mislim da je covek u principu tabula rasa. svi stavovi su proizvod spoljasnjih uticaja.
Pogledaj ovde. Skoro sve muškarce je sramota da priznaju homoseksualni poriv, čak i ovde gde se ne zna identitet. A sramota ih je jer su tako formirani u ovome društvu. Pa kako to onda postanu homoseksualci. Kako meni sada da počne da se sviđa muškarac i da se zaljubim u njega kad mi se muške karakteristike ne sviđaju? Pa i kad sam bio mlađi nisu mi se sviđali. Pa čak i kad bi se naterao da budem sa nekim, ne bi mogao da mi se digne. Za to treba da imam predispoziciju. I sve da su homoseksualci i cenjeni kao da imaju božanski dar, a heteroseksualci potcenjeni, ja ne bih mogao da pobegnem od svoje prirode. Prema tome ne lupaj o spoljašnjem uticaju.
pogledaj gore sta odrazumeva pod spoljasnjim uticajem. ti si tipican primer crno-belog sveta. primas cinjenice koje drugi serviraju i umesto da razmislis o njima vagas ih, glasas.

Ali da ne ostanem nedorečen. Spoljašnji uticaj ima odziv u jednom malom broju ljudi biseksualne prirode gde će blaži stav društva učiniti da lakše prihvate i podnesu svoj homoseksualni deo prirode. Ponekad sputavana homoseksualnost u kasnijem periodu ispliva pa supruga otkrije ljubavnu vezu svoga muža sa drugim muškarcem. Zamisli... SRAŠNO! STRAŠNO! :eek:
Jebg. Ne može se pobeći od sebe.

Ali šta je tvoja poenta? Šta ti u stvari hoćeš? Šta da postigneš ili dokažeš?
I na kraju kakve ima veze priča o životinjama, zoološkim vrtovima i pingvinima?
ja iznosim SVOJ stav. a pricu o zivotinjama i pingvinima potezu drugi ja samo dajem argument zbog cega mislim da to nije validan primer.
A stoji istina i nije nikome potrebna tvoja potvrda da homoseksualni pingvini imaju roditeljski nagon.
A stoji i to da homoseksualci imaju roditeljski nagon i to nema bitne veze sa homoseksualizmom.
A stoji i to da heteroseksualni roditelji ne mora da imaju roditeljski nagon i ako su postali roditelji.
Priroda je malo složenija nego što tvoj mozak može da shvati. Ovo mnogo lakše priznaju oni koji su duboko proučavali ljudsku prirodu.
Za neprikosnovene tumače prirode se javljaju oni koji je najmanje poznaju i koji o prirodi sude samo po sebi. A što je najlepše, ni sami sebe ne poznaju dovoljno.
homosekuslaci imaju roditeljski nagon ali ga pri odabiru partnera ignorisu.
heterosekusalci koji nemaju roditeljski nagon su takodje oni sa pukotinama u psihi koja se ogleda na neki drugi nacin a ne u seksualnom opredeljenju.
priroda je jako slozena, a ti prvo moras da se izjasnis sta shvatas pod prirodom da bi mogli da diskutujemo.
a za boldovano - samo odraz tvoje nesigurnosti i besa.

A šta ti zapravo vredno možeš reći na ovoj temi sem da ponavljaš: "ja mislim da je to tako".
ja sam svoj stav objasnila za razliku od tebe kome je jedino objasnjenje beskonacna lista institucija sa pocetnom reci american...

Ali je interesantno kako su pojedinci bez trunke dvoumljenja (i pameti) spremni da zaključuju, osuđuju i donose odluke o onome u šta se ič ne razumeju.
Bez izvinjenja, bez poštovanja, bez saosećanja, bez upitanosti... ...bez pameti.
no, no, no muzjace...ne nerviraj se :lol:
iako me uvazavas sto se da primetiti na osnovu duzine ne mozes da ne izdrzis da me ne uvredis..:think: zavidis mi? :lol:

.. drugo ..

.. u svakom slučaju ..

.. dakle .. daj link ..

istrazivanja na koja se poziva muzjak su sa americkog podneblja.

Pitanje je kako razlikovati one nastale od majmuna i one od zombija. Ako je to bitno za nešto.
Ne bih se ja kačio sa tobom nego sam od tvog avatara pomislio da si neko drugi koga volim da zezam.
Ali kad smo već tu. Ako imaš suprotno mišljenje od mene, a ti slobodno napadaj. Pa ne mora u svakoj temi da se slažemo :)
Ja sam nasumično odabrao avatar. Tek da ga imam. A tvoj mi simpa. Asocira pa - muškost! :lol: A ove Zlatne - užas! :evil:Preporučujem joj pod hitno da ga ukloni, ma što njoj značio. A kad smo kod tebe i nje, ti bi trebao svještiti malo bolje centriranje a ona da bolje brani penale. :Lol:

Aj da ne otvaram novu temu nego da kazem ovde.
Radi se o incestu i homoseksualnosti.
Incest odnosi su u vecini zemalja zabranjeni zbog degenerativnih promena koje bi eventualno mogle nastati na potomstvu.
Ako bi u pitanju bio homoseksualni incest onda nema te brane.
због чега не дозволити склапање брака између браће, између сестара, између мајке и ћерке, оца и сина, бабе и унуке, деде и унука...?

Incest odnosi su u vecini zemalja zabranjeni zbog degenerativnih promena koje bi eventualno mogle nastati na potomstvu.
:eek:
kako mislis ovo, nema logike....
u stvari ima logike...
kod homoseksualnog incesta nije moguce potomstvo koje je pod rizikom da bude defektno kao sto je slucaj kod heteroseksualnog incesta.

u redu muzjace ne odustajes..
:lol: prvo boldovano
kako si mi posvetio ovoliko mesta u tvom izlaganju bice da izuzetno cenis moju inteligenciju sto mi imponuje :aha:
:) eto i nešto lepo.

kada pricam o spoljasnjim uticajima tu ne mislim na nacelni stav drustva prema nekoj pojavi (homoseksualizmu) vec na niz dogadjaja na jedinku od perioda najranijeg detinjstva koji negativno uicu na istu i stvaraju pukotine u psihi koje za posledicu imaju iskrivljenu percepciju. varijante ogledanja te iskrivljene percepcije su nebrojene, jedna od njih je zanemarivanje i oglusivanje o prirodne zakone pri odabiru partnera. u osnovi ljudi su biseksualna bica, reaguju na nadrazaj, erotiku cija je ponuda obilna.
Evo sada kažeš da su ljudi u osnovi biseksualna bića, što jeste tačno. Uzmi neku skalu od 1-100 i kazaljku koja je kod svakoga na nekom karakterističnom mestu. Sa time se rodi. Međutim, i tu si u pravu, ta se kazaljka pod spoljašnjim uticajem pomera. Čak svakoga dana ne stoji na istom mestu. To je zbog toga što je čovek psihodinamičko biće. Mislim da to stoji i u mojim blogovima o normalnosti. Ti blogovi su veoma skraćena verzija iz knjige Ivana Nastovića (izguglaj i vidi ko je on).

vidis muzjace ja gkledam malo dublje, ne uzimam puke cinjenice koje primim putem medija pa ih stavim na vagu, pa sta pretegne. ja pokusavam da shvatim zbog cega dolazi do takvog odabira partnera. naravno najlakse je reci da se neko takav radja. ja licvno mislim da je covek u principu tabula rasa. svi stavovi su proizvod spoljasnjih uticaja.
pogledaj gore sta odrazumeva pod spoljasnjim uticajem. ti si tipican primer crno-belog sveta. primas cinjenice koje drugi serviraju i umesto da razmislis o njima vagas ih, glasas.
Koliko god da misliš da gledaš duboko, varaš se. A uz to ti fali informacija zasnovanih na brojnim istraživanjima.
To da se čovek rađa kao tabula rasa ti je pogrešno mišljenje. Svojevremeno sam i ja pridavao veliki značaj vaspitanju da bih se i lično uverio u suprotno. Istina je uvek negde između, a to je smešno reći onima koji su duboko u toj nauci jer oni to veoma dobro znaju. Pojedina neslaganja između njih su uglavnom u nekim sitnim, a za nas nebitnim detaljima.

Dakle, moji blogovi koje sam pomenuo (sem jednog) obrađuju normalnost, ono za šta se mnogi tako lako kače, a da pri tome ne znaju šta to znači. Dakle, taj jedan pojam, koji se svima čini jasnim je veoma složen (a šta reći za ostalo). Ti blogovi su bleda demonstracija koliko je sve složeno. A zamisli kada bi istraživanja vezana za homoseksualnost bila izlagana recimo na forumu ili blogu. Da bi neko ko nije u struci shvatio, trebalo bi čitavu psihologiju da obradi.
Prema tome, ipak se trudim da malo dublje uđem u problematiku, a to je dovelo do toga da se uverim koliko se temeljno obrađuju pojedine teme i pojave, na osnovu čega se donose zaključci. Upravo su empirijska iztraživanja dovela do promene nekih stavova koji su i u nauci bili zasnovani samo na pretpostavkama. Koliko god da duboko razmišljaš, nemoguće je znati bez istraživanja.
Prema tome, da zaključimo... koliko god da si inteligentna, nemoguće je da donosiš tvrdnje samo na osnovu razmišljanja i površnog posmatranja. To niko ne može. Razumem da ti iznosiš svoj stav. Ali čemu tvoj stav za ono što je već istraženo i zljučeno. Ima smisla davati stav za ono o čemu se još ne zna pa, eto, možemo malo da se igramo i pretpostavljamo. Ali je interesantno koliko ljudi umeju da brane i tvrdoglavo insistiraju na svojim pretpostavkama kao da su to nepobitne činjenice.
Nauka nije dala odgovor na sve. Ali na nešto i jeste. Nešto su u nauci teorije, ali nešto je i potvrđeno epirijskim istraživanjem. I to ne samo jednim istraživnjem.

ja iznosim SVOJ stav. a pricu o zivotinjama i pingvinima potezu drugi ja samo dajem argument zbog cega mislim da to nije validan primer.
Validan primer za šta? Za koji zaključak? A usput da napomenem da ljudi izgleda ne mogu da žive, a da o svemu nemaju neki stav i verovanje, makar i pogrešno. Interesamtno je i koliko su sami sebi autoriteti i koliko cene svoju "pamet".

homosekuslaci imaju roditeljski nagon ali ga pri odabiru partnera ignorisu.
Nije stvar ignosrisanja. Roditeljski nagon i privlačnost prema partneru su sasvim različite stvari. Ni jedno ni drugo se ne ignoriše, več pokušava i jedno i drugo da ostvari. Drugo, onaj kome je homoseksualnost izražena i pri kraju skale, ne može da ima normalan seksualni odnos sa ženom. Ali može, na primer, da da svoju spermu ženi koja će za tu svrhu da mu rodi dete i time ostvari pravo očinstva. Može recimo da u dogovoru prizna dete ženi koja je rodila neželjeno dete koje bi završilo u domu i opet uspostavi pravo očinstva. Itd, sve do usvajanja.

heterosekusalci koji nemaju roditeljski nagon su takodje oni sa pukotinama u psihi koja se ogleda na neki drugi nacin a ne u seksualnom opredeljenju.
Za sve manje ili više možeš reći da imaju "pukotine" u psihi. Niko nije savršen ni idealan. To ne postoji. Čak je nemoguće ni definisati apsolutno idealnog čoveka. To se možda nekome samo čini mogućim.

priroda je jako slozena, a ti prvo moras da se izjasnis sta shvatas pod prirodom da bi mogli da diskutujemo.
a za boldovano - samo odraz tvoje nesigurnosti i besa.
Ja se i ne hvatam za prirodu i ne tumečim je. Neka objašnjavaju oni koji "znaju" šta je priroda "htela". A pri tome ni sami sebe dovoljno ne poznaju.

ja sam svoj stav objasnila za razliku od tebe kome je jedino objasnjenje beskonacna lista institucija sa pocetnom reci american...
Teško da ćeš moći ovde u par rečenica da objasniš ono za šta je brojnim istraživačima trebalo puno godina istraživanja i rada da bi došli do nekih naizgled jednostavnih zaključaka. Sem toga, nauka ne poznaje nacionalne granice i validnost dokaza se ne izvodi po nacionalnom kriterijumu. U nauci je, za razliku od politike, to malo drugačije. Svako naučno otkriće se proglašava uspehom za čovečanstvo, a nacionalna prisvajanja su domen političkih prepucavanja. Na kraju, nađi bilo koji relevantan izvor i videćeš da se stavovi i zaključci poklapaju. Ako i u nauci postoje manipulacije, one su kratkog daha, jer ne možeš na sve naučnike na svetu da izvršiš uticaj niti će svi da stanu iza lažiranih podataka koji se u daljim istraživanjima provere i verifikuju.

no, no, no muzjace...ne nerviraj se :lol:
iako me uvazavas sto se da primetiti na osnovu duzine ne mozes da ne izdrzis da me ne uvredis..:think: zavidis mi? :lol:
Ne vidim zašto ti ne bih posvetio pažnju, a možda ti i zavidim. Uvreda je tvoj subjektivan odnos prema informaciji koju dobijaš spolja i stvar je tvoje apercepcije, a intenzitet reakcije zavisi od valorizacije. Možda ja volim da provociram i testiram pojedine učesnike u diskusiji. Ako nekome ne možeš nešto da dokažeš, a ti vređaj. :)

Aj da ne otvaram novu temu nego da kazem ovde.
Radi se o incestu i homoseksualnosti.
због чега не дозволити склапање брака између браће, између сестара, између мајке и ћерке, оца и сина, бабе и унуке, деде и унука...?
Da, to ima logike, mada na prvi pogled i na prvi unutarnji impuls deluje iščašeno.

Ne vidim zašto ti ne bih posvetio pažnju, a možda ti i zavidim. Uvreda je tvoj subjektivan odnos prema informaciji koju dobijaš spolja i stvar je tvoje apercepcije, a intenzitet reakcije zavisi od valorizacije. Možda ja volim da provociram i testiram pojedine učesnike u diskusiji. Ako nekome ne možeš nešto da dokažeš, a ti vređaj. :)
Tu je Patak bio velemastor. :mrgreen:

:) eto i nešto lepo.
:hvala:

Evo sada kažeš da su ljudi u osnovi biseksualna bića, što jeste tačno. Uzmi neku skalu od 1-100 i kazaljku koja je kod svakoga na nekom karakterističnom mestu. Sa time se rodi. Međutim, i tu si u pravu, ta se kazaljka pod spoljašnjim uticajem pomera. Čak svakoga dana ne stoji na istom mestu. To je zbog toga što je čovek psihodinamičko biće. Mislim da to stoji i u mojim blogovima o normalnosti. Ti blogovi su veoma skraćena verzija iz knjige Ivana Nastovića (izguglaj i vidi ko je on).
prvo ne kazem SADA to sam rekla i ONDA, ONOMAD, JUCE :lol:
vidis drago mi je da se slazemo. (vau dobila sam "u pravu si" :mrgreen:)

Koliko god da misliš da gledaš duboko, varaš se. A uz to ti fali informacija zasnovanih na brojnim istraživanjima.
To da se čovek rađa kao tabula rasa ti je pogrešno mišljenje. Svojevremeno sam i ja pridavao veliki značaj vaspitanju da bih se i lično uverio u suprotno. Istina je uvek negde između, a to je smešno reći onima koji su duboko u toj nauci jer oni to veoma dobro znaju. Pojedina neslaganja između njih su uglavnom u nekim sitnim, a za nas nebitnim detaljima.
rekla sam u velikoj meri kao tabula rasa. ono sa cime se covek radja su nagoni, prirodni nagoni za egzistencijom u koje spada nagon za razmnozavanjem koji se manigfestuje kada jedinka polno sazri.
Dakle, moji blogovi koje sam pomenuo (sem jednog) obrađuju normalnost,
ajde dobro procitacu voj blog :roll: :lol:
ono za šta se mnogi tako lako kače, a da pri tome ne znaju šta to znači. Dakle, taj jedan pojam, koji se svima čini jasnim je veoma složen (a šta reći za ostalo). Ti blogovi su bleda demonstracija koliko je sve složeno. A zamisli kada bi istraživanja vezana za homoseksualnost bila izlagana recimo na forumu ili blogu. Da bi neko ko nije u struci shvatio, trebalo bi čitavu psihologiju da obradi.
ti se pozivas na relativitet normalnosti. i daja se slazem u nekom delu sa tobom. pisala sam o relativnosti morala dosta (ups nemam blog o tome pa ne mogu da te pozovem :lol:) biti "moralan" u danasnjem drustvu neko bi rekao biti normalan. cesto se ti pojmovi poistovecuju. svako ko se ne ponasa po nacelnim moralnim normama jednog drustva smatra se nenormalnim. ja tu prirodne nagone ne bih mesala i kada diskutujem o relativnosti normalnosti iskljucivo imam na umu stecene slojeve ljudskoga bica. ono stio je prirodno (ako pod prirodom podrazumevamo prirodne zakone u poznatom svetu) smatram za normalno. ako priodu posmatramo kao sveukupnost univerzuma onda je sve prirodno, a na ovom svetu imas mnogo jezivih stvari koje nikako ne bi okarakterisao tim epitetom.

Prema tome, da zaključimo... koliko god da si inteligentna
,
hvala, hvala :lol:
nemoguće je da donosiš tvrdnje samo na osnovu razmišljanja i površnog posmatranja. To niko ne može. Razumem da ti iznosiš svoj stav. Ali čemu tvoj stav za ono što je već istraženo i zljučeno
.
sa si rekao a je ta oblast nedovoljno istrazena. ja ne zelim da menjam svoj stav svaki put kada se postojeca teorija oboi novim otkricima.
Ima smisla davati stav za ono o čemu se još ne zna pa, eto, možemo malo da se igramo i pretpostavljamo. Ali je interesantno koliko ljudi umeju da brane i tvrdoglavo insistiraju na svojim pretpostavkama kao da su to nepobitne činjenice.
d li se sa sigurnoscu zna da dete odgajao u homoseksualnom braku raste u zdravoj sredini i da seksualno opredeljenje roditelja ne utice na njegov psihicki razvoj?
u nekoj tacki zivota na psihu svakog ljudskog bica jako bitno utice seksualnost sopstvenih roditelja. ajde malo frojda molim ko je upucen.

Validan primer za šta? Za koji zaključak? A usput da napomenem da ljudi izgleda ne mogu da žive, a da o svemu nemaju neki stav i verovanje, makar i pogrešno. Interesamtno je i koliko su sami sebi autoriteti i koliko cene svoju "pamet".
validan primer da su homoseksualci dobri roditelji.
Nije stvar ignosrisanja. Roditeljski nagon i privlačnost prema partneru su sasvim različite stvari. Ni jedno ni drugo se ne ignoriše, več pokušava i jedno i drugo da ostvari. Drugo, onaj kome je homoseksualnost izražena i pri kraju skale, ne može da ima normalan seksualni odnos sa ženom. Ali može, na primer, da da svoju spermu ženi koja će za tu svrhu da mu rodi dete i time ostvari pravo očinstva. Može recimo da u dogovoru prizna dete ženi koja je rodila neželjeno dete koje bi završilo u domu i opet uspostavi pravo očinstva. Itd, sve do usvajanja.
stvar je oglusivanja o samu prirodu, o stvaralacku silu, o (ako positovetimo prirodu sa bogom) boga :lol:
mene zanima duhovnost ovakvih osoba. vidis radije bih popricala sa nekim na tu temu nego se zamarala statistikom.
bas sam videla u novinama (inace ih ne citam) kako je neko uradio vrlo zanimljive slike tajne vecere, krstenja i jos nekih bitnih biblijskih situacija gde je glavni aktr isus himself. sta ti mislis o tome?

:lol: za uvredu se potpuno slazem.
a ovo potonje ti je vrlo zrelo :roll:
eto ja ne volim da testiram ali boldovanim si vrlo lepo dao uvid u svoju licnost :flert:
ajd pozz

Kome da dajem link? Kome da navodim literaturu?
To sam već činio.

.. meni .. koja se vrlo dobro razumem u naučnu metodologiju ..
.. daj link na stranu na kojoj si to učinio .. ja sam se uključila negde na sedamdesetoj .. ne pada mi na pamet da kopam po 70 strana diskusije ..

.. ako link postoji .. onda ti nije problem da ga pnovo zalepiš ..
.. a ignorisan neće biti .. naprotiv .. pomno ću ga proučiti .. i detaljno prokomentarisati ..

(.. napisao si gomiletinu teksta samo zato da bi izbegao davanje linka ..? )

.. meni .. koja se vrlo dobro razumem u naučnu metodologiju ..
.. daj link na stranu na kojoj si to učinio .. ja sam se uključila negde na sedamdesetoj .. ne pada mi na pamet da kopam po 70 strana diskusije ..

.. ako link postoji .. onda ti nije problem da ga pnovo zalepiš ..
.. a ignorisan neće biti .. naprotiv .. pomno ću ga proučiti .. i detaljno prokomentarisati ..

(.. napisao si gomiletinu teksta samo zato da bi izbegao davanje linka ..? )
E dobro je da se razumeš u metodologiju. Čudi me onda da daješ izjave zasnovane na ničemu.
Šta treba da ti dokažem? Da je ova tema naučno obrađivana i da postoje naučna zapažanja i zaključci. Valjda sam ja kriv što nisi informisana.
Nisi uspela da pročitaš ni ono što sam napisao u prethodnom postu a kao čtala bi naučne radove. Hoćeš da ti serviram sve na gotovo da se ne mučiš.
Pomno ćeš proučiti? Malo si zakasnila. Pre nego što počneš da izjavljuješ, normalno je da se o tome informišeš. Ne umeš da se informišeš, ali umeš da komentarišeš. A bar o toj temi ima more izvora, više ili manje kompetentnih. A možeš da pretpostaviš koji izvor bi mogao da bude kompetentan i pročitaš nešto o tome.

Na kraju se postavlja pitanje cilja tvoga učešća na ovoj temi? Šta zapravo hoćeš da dokažeš i koji bi bio cilj tog dokazivanja?

Da se vratim na tvoju izjavu:
ako pod pirodom podrazumevamo prirodne zakone i sustinu covekovu, a homoseksualizam smatramo za seksualnu orijentaciju nastalu na osnovu spoljasnjih uticaja koja je u suprotnosti sa prirodnim zkonima..onda da- jeste vestacki..
Koji prirodni zakon? Zakon održanja energije? Prvo pročitaj šta su prirodni zakoni.

Pa ako je uzrokovano spoljnim uticajima, onda je to veštački? Ne znači da je nešto veštačko ako je nastalo pod uticajem spoljašnjih faktora. Informiši se o pojmu veštački. To nema veze sa vešticama ili veštacima.

I šta ćemo sa činjenicom da je homoseksualnost nešto što je nastalo delom genetskim, a delom spoljašnjim uticajem.
Samo treba imati u vidu da postoji i homoseksualnost koja se javila kod osobe iako nije bilo spoljašnjih uticaja koji bi vodili ka homoseksualnosti, već su uslovi bili pogodni za razvoj heteroseksualnosti, a ipak se razvila homoseksualnost.
Ali ne vidim zašto bi ta činjenica (kakva god da je) bila toliko bitna? Šta ona menja, kako i za šta može da se upotrebi? Da se traži krivac zašto je neko postao homoseksualac? Ili da homoseksualac traži odštetu od društva zato što je izvršilo negativan uticaj na njega? Mislim... O čemu mi pričamo?

hahaha
koje prepucavanje
gori ste od svake pederske tetke
aman bre!
čovek se ne rađa nikakav
prazna ljuštura
sisar i homosapiens koji se puni
još od začeća
nikad to niko neće istražiti
sve se uči
okolnosti, geografske, materijalne, fizičke, socijalne, porodične
predispozicije