Hoće li SRS srušiti dinar

kapiram da doticni nema niti jedan kredit, jer , pretpostavljam nije ni zaposlen, pa nema ni kreditnu karticu ni mogucnost zaduzivanja, kupovine kola , tehnike , stana.........

Kao takav, tuzni posmatrac komsiluka koji se sepuri pred njegovim slinavim nosicem u novim kolima i novoj garderobi, ostaje mu samo da im pozeli da evro bude 1000 dinara, i da im svima prisedne novi auto...........

Kad nema doticni, neka nema ni komsija.......

E Idi Idi.. samo ti isanjaj da sam takav bednik... elem imam dvoja kola... dosta sam ti rekao ;)

E... zao mi te :whistling:

Ja ne kažem da je svima opala. Meni jeste opala i uopšte mi nije drago zbog toga.

Predlažem da se skloni dinar i uvede euro kao jedina važeća valuta, kao što su Crnogorci uradili sa DEM svojevremeno. Tako bi svi bili u istoj situaciji i svi bi imali isti interes a ne ovako, jedni navijaju za dinar a drugi za euro. Ja navijam za jači EUR ;-)

Срећом, па си далеко од могућности да утичеш на монетарну политику.

То што су Цегејци свесно одлучили да сами себи сасеку било какву могућност интервенције у случају флуктације евра, то је њихов проблем.

Koliko ja shvatam vadikavske ekonomiste, pa i ovde na forumu i u javnosti, stvar je sledeca:

Ako za platu od 24.000 dinara mozes da kupis 300 evra po kursu od 80 din, to je zlo i degradacija gradjana koji se jadni prezaduzuju i privreda propada.

Ako za platu od 24.000 dinara mozes da kupis 200 evra po kursu od 120 din, to je dobro jer motivise gradjane da prouzvode i izvoze i privreda onda ne propada.

Onda necu promene jer tada imam 100 evra manje! Ostalo me ne interesuje!

Nekom nesto nije jasno mozda?

...ааааааа :dash::dash::dash::dash::dash:

...размишљајте бре мало. Твоја куповна моћ домаће робе се неће смањити, све ће остати као и до сад. Јогурт, рачуни, делови за пиће, превоз...неће те погодити ништа...али ће те погодити ако одлучиш да купујеш словеначке машине или одеш на море у иностранство (тј било где) јер би ти требало више динара да платиш одређену цену у еврима. Са друге стране, ако рецимо производиш малину, ти ћеш за њу у иностранству добити исту количину еура као и пре, али ће ти они у границама наше привреде бити много вреднији, јер вреде много више динара него до сад.
Значи тим мерама се свесно жели стимулисати извоз и дестимулисати увоз, односно куповина стране робе.

Простије не могу да објасним.

Kurs dinara odredjuje trziste, znaci ponuda i traznja - medjubankarsko devizno trziste
Ponuda i traznja na medjubankarskom deviznom trzistu to nisu samo uvoz i izvoz robe posto imamo velik spoljnotrgovinski deficit se taj deficit pokriva sa zaduzivanjem u inostranstvu (nekoliko milijardi evra godisnje) i direktinim stranim investicijama i portfolio investicijama (jos nekoliko milijardi evra godisne) i doznake iz inostranstva (jos nekoliko milijardi evra godisnje) tako se spoljnotrgovinski deficit pokriva zaduzivanjem u inostranstvu, stranim investicijama i doznakama, zato je dinar stabilan iako Srbija ima ogroman deficit u spoljnoj trgovini. Stvar je dakle skroz prosta.

То што су Цегејци свесно одлучили да сами себи сасеку било какву могућност интервенције у случају флуктације евра, то је њихов проблем.

...размишљајте бре мало. Твоја куповна моћ домаће робе се неће смањити, све ће остати као и до сад. Јогурт, рачуни, делови за пиће, превоз...неће те погодити ништа...али ће те погодити ако одлучиш да купујеш словеначке машине или одеш на море у иностранство (тј било где) јер би ти требало више динара да платиш одређену цену у еврима. Са друге стране, ако рецимо производиш малину, ти ћеш за њу у иностранству добити исту количину еура као и пре, али ће ти они у границама наше привреде бити много вреднији, јер вреде много више динара него до сад.
Значи тим мерама се свесно жели стимулисати извоз и дестимулисати увоз, односно куповина стране робе.

Pa ajde onda da dignemo kurs u 3 lepe pm da bi smo za te eure bili svi milijarderi.......:dash:

Kakve bre gluposti pričate?

Znate li vi kako se uopšte formira kurs u Srbiji?

Formira se na međubankarskom tržištu na osnovu ponude i tražnje deviza i domaće valute:rtfm:

Niko ne može da utiče na njega osim same ponude...............

Ne lupetajte više..............

P.S. NBS jedino može kao što je i do sada da nekim sitnim monetarnim merama utiče na smanjenje kolebanja kursa a nikako ne bi mogla da utiče na drastično povećanje ili smanjenje kursa.........................

nexx i dalje nastavljas da lupas. kurs se menja i formira na medjubanarskom trzistu ali poenta je da se na tom trzistu ne susrecu samo ponuda i traznja vec i NBS koja ako je ponuda dinara veca od traznje i njegov kurs krene da pada , automatski odmah intervenise na tom trzistu upumpavanjem deviza radi snizavanja kursa dinara prema euru i njegovoj stabilizaciji. mislim to nema veze nikakve sa trzisnom ekonomijom vec je komunisticki nacin vodjenja tzv planske privrede.

i kojim bre sitnim merama? cim krene dinar da pada ulece nBS sa 10-50 miliona eura na trziste da otkupi dinare i tako vrati kurs na nivo koji im odgovara.

ja licno nemam nikakve kredite, imam kreditne kartice no i kada se kurs oformi na normalnim osnovama ja necu izgubiti prakticno nista, jer sam znao do cega ce na kraju doci pa se nisam zaduzivao nikakvim dugorocnim kreditima (auto, kuca, stan) . sve u svemu dinkic i djelic su nam *ebali majku sa ovim kreditima tj ebali su majku onima koji su ih uzimali i depresijacijom dinara, sto je neminovnost, ti ljudi ce doci na ivicu bankrota a opet snizavanje kursa je neminovno kada drzava prestane da intervenise na deviznom trzistu, a i normalna drzava ce morati to da uradi jer opet je izvoz i proizvodnja vaznija od stambenih kredita nasih gradjana.

a ti sto su uzimali stambene kredite, nek se jave dinkicu da im ih reprogramira ili vraca.

nexx i dalje nastavljas da lupas. kurs se menja i formira na medjubanarskom trzistu ali poenta je da se na tom trzistu ne susrecu samo ponuda i traznja vec i NBS koja ako je ponuda dinara veca od traznje i njegov kurs krene da pada , automatski odmah intervenise na tom trzistu upumpavanjem deviza radi snizavanja kursa dinara prema euru i njegovoj stabilizaciji. mislim to nema veze nikakve sa trzisnom ekonomijom vec je komunisticki nacin vodjenja tzv planske privrede.

i kojim bre sitnim merama? cim krene dinar da pada ulece nBS sa 10-50 miliona eura na trziste da otkupi dinare i tako vrati kurs na nivo koji im odgovara.

ja licno nemam nikakve kredite, imam kreditne kartice no i kada se kurs oformi na normalnim osnovama ja necu izgubiti prakticno nista, jer sam znao do cega ce na kraju doci pa se nisam zaduzivao nikakvim dugorocnim kreditima (auto, kuca, stan) . sve u svemu dinkic i djelic su nam *ebali majku sa ovim kreditima tj ebali su majku onima koji su ih uzimali i depresijacijom dinara, sto je neminovnost, ti ljudi ce doci na ivicu bankrota a opet snizavanje kursa je neminovno kada drzava prestane da intervenise na deviznom trzistu, a i normalna drzava ce morati to da uradi jer opet je izvoz i proizvodnja vaznija od stambenih kredita nasih gradjana.

a ti sto su uzimali stambene kredite, nek se jave dinkicu da im ih reprogramira ili vraca.

Ja sa tobom ne polemišem jer nemaš veze sa ekonomijom.....................Pričaš gluposti iz dana u dan..............

10-50 mil. eura je sitna mera...................Znaš li ti uopšte koliko je potrebno dinara da se odštampa bez pokrića kako bi se kurs sa 80 digao na 120?!?!?!A da ne pričam da štampanje dinara nije moguće ukoliko nisu pokriveni devizama ili zlatom...............:rtfm:

drzava intervenise na deviznom trzistu tako da je samim tim sto drzava intervenise jasno da je kurs dinar-euro nije prirodan vec je vestacki . Kurs bi bio prirodan kada bi u potpunosti zavisio od nasih privrednih aktivnosti i kada se drzava ne bi mesala u njegovo stelovanje i odrzavanje na bilo kojem nivou.

drzava intervenise na deviznom trzistu tako da je samim tim sto drzava intervenise jasno da je kurs dinar-euro nije prirodan vec je vestacki . Kurs bi bio prirodan kada bi u potpunosti zavisio od nasih privrednih aktivnosti i kada se drzava ne bi mesala u njegovo stelovanje i odrzavanje na bilo kojem nivou.

Pa jel ti misliš da NBS vodi monetarnu politiku bez ikoga.................Monetarnu politiku vodi vlada a da vidim koja će to vlada da odštampa još 50 % nepokrivenih dinara od svih dinara koji su u opticaju u Srbiji samo da bi neki iz vlade ispunili svoj besmislena predizborna obećanja i to još po cenu da ljudima bude manja kupovna moć jer će dizanjem kursa sasvim sigurno i cene u državi otići gore za minimum 50 %.................Stvarno popularna i razumna mera nemam reči...............:dash:

i dalje lupetas gluposti. niko nije pricao o stampanju nepokrivenih dinara.

jednostavno kada imas mnogo veci uvoz od izvoza , ti trosis devize za kupovinu tih stvari iz uvoza i automatski opada nivo deviza na domacem trzistu a raste ponuda dinara zbog malog izvoza . kada se to desi kurs krece da raste i to je savrseno normalno . ali u srbiji kurs jaca jer drzava intervenise na deviznom trzistu i prodaje devize iz slamarice da bi na taj nacin nadomestila tu razliku uvoz/izvoz i drzala kurs nisko .

to je cela sustina a ja odustajem od daloje diskusije sa tobom jer je bespredmetna.

jednostavno kada imas mnogo veci uvoz od izvoza , ti trosis devize za kupovinu tih stvari iz uvoza i automatski opada nivo deviza na domacem trzistu a raste ponuda dinara zbog malog izvoza . kada se to desi kurs krece da raste i to je savrseno normalno . ali u srbiji kurs jaca jer drzava intervenise na deviznom trzistu i prodaje devize iz slamarice da bi na taj nacin nadomestila tu razliku uvoz/izvoz i drzala kurs nisko .

to je cela sustina a ja odustajem od daloje diskusije sa tobom jer je bespredmetna.

Da li si ti svestan šta pričaš?!?!?!?Pojma nemaš bre..................Država pušta stalno devize u promet(štampanjem pokrivenih dinara) kako bi nadoknadila gubitak koji nastaje uvozom i izvozom......................Ako hoćeš kurs 120 onda treba da štampaš nepokrivene dinare..............To je način da dođeš do tog kursa ali onda to dalje povlači ono što sam napisao u svom prethodnom postu.....................To je tako raspitaj se a imaš i na netu raznih knjiga iz elementarne monetarne politike pa pročitaj pre nego što nešto napišeš.

P.S. Ima još jedna bitnija stvar za kurs a to je javna potrošnja.............Raspitaj se i o tome pa da onda polemišemo............................

Bez obzira što je poznato šta mislim o radikalima u bilo kom agregatnom stanju,mislim da je ova histerična kampanja protiv njih koja se vodi poslednjih par dana prešla sva granice i da se možda iza svega krije činjenica da su radikali ipak prihvatljivi za E.U. i da će određen nivo stranih ulaganja biti zadržan čak i kada oni zasednu na presto8)

Bez obzira što je poznato šta mislim o radikalima u bilo kom agregatnom stanju,mislim da je ova histerična kampanja protiv njih koja se vodi poslednjih par dana prešla sva granice i da se možda iza svega krije činjenica da su radikali ipak prihvatljivi za E.U. i da će određen nivo stranih ulaganja biti zadržan čak i kada oni zasednu na presto8)

Ukljucen mozak...

:worth: :super: :tick:

Ovakav ekonomski stručnjak se u ovoj zemlji odavno nije rodio.
Prijatelju,prvo što bi poskupelo kada bi skočio dinar u odnosu na evro,to ti je nafta i naftni proizvodi,jer ti naftu kupuješ isključivo u inostranstvu i plaćaš je u stranoj valuti. Pa vidi kakvog bi to uticaja imalo na cene ostalih proizvoda.

A šta misliš hoće li skok evra pogoditi skoro milion građana Srbije koji stanuju privatno i stan plaćaju isključivo u evrima? Da li bi ti bio spreman da izdaješ stan za neku dinarsku sumu ne obazirući se koliko to vredi u evrima?

Misliš da treba da se radi kao što ste vi radili 1998.-99?

Ovakav ekonomski stručnjak se u ovoj zemlji odavno nije rodio.
Prijatelju,prvo što bi poskupelo kada bi skočio dinar u odnosu na evro,to ti je nafta i naftni proizvodi,jer ti naftu kupuješ isključivo u inostranstvu i plaćaš je u stranoj valuti. Pa vidi kakvog bi to uticaja imalo na cene ostalih proizvoda.

A šta misliš hoće li skok evra pogoditi skoro milion građana Srbije koji stanuju privatno i stan plaćaju isključivo u evrima? Da li bi ti bio spreman da izdaješ stan za neku dinarsku sumu ne obazirući se koliko to vredi u evrima?

Одлично ти је то са делом о економско стручњаку...:mrgreen:...још само Динкић да увиди то, па да не црвени од срамоте и не доживљава да га гађају пикслама неки тамо клинци, економисти.

Види, слажем се то за нафту...то је неминовно. Пропратни ефекат је аутоматско повећање цене хране и то је оно што је најгоре. Види, не бих да изигравам неког Нострадамуса...али основано верујем да ће се цена хране дуплирати...колико до јесени. И то би се десило (вероватно) без обзира ко је на власти...ДС или националисти. Једино ми је жао што ће нова Влада бити неоправдано окривљена за то, ма ко чинио ту владу.
Друго, лош ти је пример за станове. Цена изнајмљивања станова ће се формирати на основу понуде и тражње, тј тржишта. Значи уопште није битно да ли ће бити плаћање у динарима и еврима. Ако се настави са плаћањем у еврима, само ће се смањити захтевана девизна сума. Значи вероватно ће у први мах власници покушати да одрже цене, али ће и сами видети да је то неодрживо.
Оно што ниси споменуо, а што јесте пропратни лош ефекат осим нафте и хране, су дугорочни кредити који се отплаћују у девизама (еврима угл), наравно у динарској противвредности. И ту може бити страшних проблема, јер ако нпр курс скочи са 80 на 120, реално повећање обавеза износи 50%...и ту се мора бити веома пажљив...да не дођемо у ситуацију као у САД, где су људи масовно банкротирали.

Pa ajde onda da dignemo kurs u 3 lepe pm da bi smo za te eure bili svi milijarderi.......:dash:

Kakve bre gluposti pričate?

Znate li vi kako se uopšte formira kurs u Srbiji?

Formira se na međubankarskom tržištu na osnovu ponude i tražnje deviza i domaće valute:rtfm:

Niko ne može da utiče na njega osim same ponude...............

Ne lupetajte više..............

P.S. NBS jedino može kao što je i do sada da nekim sitnim monetarnim merama utiče na smanjenje kolebanja kursa a nikako ne bi mogla da utiče na drastično povećanje ili smanjenje kursa.........................

...јеси ли чуо ти за девалвацију???:mrgreen:
...и не, нећемо сви бити милијардери...такве мере доносе сасвим предвидиве и очигледне негативне ефекте. Ако би нпр 1 еуро био 5000 динара, а плате остале исте...ми не би били у стању да купимо ни једну једину јабуку из Бугарске нпр или ће нам боравак на мору само 1 дан бити скуп као кад би данас провели тамо месец дана...значи ти си у старту свестан да ће ти све што долази из иностранства бити много, много скупље и доноси ризик да нећеш моћи да набавиш нешто што немаш овде или чак могућност монопола домаћих произвоћача (а од тога смо далеко, јер производња и не постоји). Такође се мора водити рачуна о цени сировина које се увозе (нафта, гас, репроматеријали...). Да не причам што ће грађани бити у проблему због кредита неких...и што ће ту морати сигурно да улети нека социјална политика.

Али у сваком случају...без обзира на све те проблеме, овакво стање је неодрживо. Значи ја стварно не знам шта ви очекујете Ј Б Т...па да ли ви мислите да је одрживо да ти спољни дуг из године у годину расте овако муњевито? Како мислиш да вратиш то? Твоја деца ће то враћати.

A da ne pričam da štampanje dinara nije moguće ukoliko nisu pokriveni devizama ili zlatom...............:rtfm:

...човече да ли си ти свестан да је једна од првих ствари које су гробари економије (Динкић и компанија...) учинили, управо одлука да у централној банци Србије ти не смеш да имаш ни једну једину златну полугу (чак мислим да је члан 6)? Значи све су продали. И после када су га питали зашто је то урадио...он је, кретенчина рекао...зато што је било у зену.... Па Ј Б Т...цела америчка привреда и долар се распада, чине невиђене напоре и штанцују доларске инекције да би цена злата остала на истом нивоу...али џаба...сада је све то узело маха...и не може да се заустави.
Најискреније...ја више нисам сигуран да ли му је за то стигла инструкција са стране или је он, једноставно неопевани дудук и незналица.

...а што се тиче девиза...можда неко прати...до смрти Ђинђића...све време се прича како расту девизне резерве...и стално чујеш...7 млјрд ЕУРА, 8 млјрд ЕУРА, 9 млјрд ЕУРА...и одједном...буквално, али БУКВАЛНО дан после убиства...појављује се јевреј Лабус...и каже...резерве су 12 млјрди ДОЛАРА. То нису чиста посла.

Back