Hoće li RS nestati?

Hoće li RS biti ukinuta?

• DA

• Ne

• Ne znam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
jedino ste mi dokazali da imate latentnu ljubav prema Republici Srpskoj i njenim respektabilnim civilizacijskim dostignućima,čim toliko vremena posvećujete njenom marljivom proučavanju.to je veoma pohvalno,i ja Vas, sa svoje strane, pozivam na Manjaču da posjetite Četnički sabor i uživate u toplom gostoprimstvu ondašnjeg stanovništva

vi ste četnik?

pravi četnik?

pa svi u porodici su mi bili. znate, ja sam se skromno ponadao da su dani tih podjela na partizane i četnike prošli,i uvijek mi je bilo nekako neprijatno da se izjašnjavam u tom smislu,jer su mi 24 godine,i kitio bih se tuđim perjem kad bih se izjasnio u tom smislu. Moj poziv se odnosio na kulturno-nacionalnu tradicionalnu proslavu,upravo zbog Vašeg doslijednog afirmisanja Republike Srpske

hrvatska je priznata i suverena država,članica nato saveza i pred ulaskom u eu.

takozvana rs niti je međunarodno priznata niti je utemeljena drugačije osim kao prekid neprijateljstava,i to po principu - srpsko je dotle dokle je stigao srpski tenk.

to što se vi trudite dati veću važnost rs,nego što je ona ima,samo govori o tome koliko je slaba pozicija takozvane rs.
Kako je priznata,tako će jednog dana biti pocepana i ukinuta...Italijani će uzeti svoj deo,a Mađari svoj.Možda
će u međuvremenu i šiptari da se namnože,pa da traže Istru...

pa,volio bih da ste u pravu,ali posjetite temu na ovom forumu gdje je riječ o izborima u Srbiji i shvatićete o čemu govorim. mada,zanimljivo,i moja malenkost slično razmišlja o partizanima i ustašama

izbjegavam teme koje se tiču direktno srpskog naroda,a takva tema je ta o izborima u srbiji.

a Vi na partizane i ustaše gledate jednako,antifašisti su i jedni i drugi?:)

moram priznati da sam iznenađen Vašim poimanjem "foruma".

uvijek sam vjerovao da je forum arena u kojoj se vode razgovori o različitim temama,između osoba sa različitim mišljenjima.

kad ono - zabluda.

ovo je mjesto gdje ISTOMIŠLJENICI razmjenjuju mišljenje među sobom.

valjda se tako osječate jači?

Gresis.

Kao sto sam vec rekao ovde se razmenjuje misljenje normalnih, obrazovanih i onih koji bar malo poznaju ili se razumeju u politiku.

A da bi se takvi tekstovi pisali trebalo bi da se poznaje jos ekonomija, istorija, psihologija, sociologija itd.

Mene samo intresuje da li ispunjavas bar jedan od ovih uslova ?

izbjegavam teme koje se tiču direktno srpskog naroda,a takva tema je ta o izborima u srbiji.

a Vi na partizane i ustaše gledate jednako,antifašisti su i jedni i drugi?:)

pa ne bih se tu,nažalost,složio sa Vama. kao što sigurno znate,suštinskih razlika između fašista i komunista nije bilo- i jedni i drugi su bili totalitaristi, zagovornici države koju bi vodila oligarhija preko dobro organizovane birokratije. jedino su četnici na ovim prostorima bili iskreni i doslijedni borci za demokratiju i poštovanje ljudskih prava

Šta mislite?
Muslimani rađaju duplo više od Srba, Hrvati masovno nestaju iz BIH. Za 50 godina u BIH će imati 60% Bošnjaka i 25% Srba.
Ako BIH bude u EU, masovno će islamisti iz Azije i Afrike dolaziti u BIH.

Ljudima će dosaditi međuetnički sukobi i svi će oni biti srećna deca Bosne i Hercegovine, koja će BIH smatrati svojom domovinom. To će tokom vremena biti, npr ulaskom BIH u EU, a i novim generacijama nije do rata.

ovo sto si rekao je najobicnija laz i glupost. muslimani imaju negativan natalitet u najboljem slucaju nista bolji od hrvata i srba tako da si ti zrtva jedne gluposti i shodno tome si izvukao glupav zakljucak.

pa ne bih se tu,nažalost,složio sa Vama. kao što sigurno znate,suštinskih razlika između fašista i komunista nije bilo- i jedni i drugi su bili totalitaristi, zagovornici države koju bi vodila oligarhija preko dobro organizovane birokratije. jedino su četnici na ovim prostorima bili iskreni i doslijedni borci za demokratiju i poštovanje ljudskih prava

slažem se za komunizam i fašizam,kao i za četništvo.

ono što mi smeta je to što su se četnici borili samo za prava srba,a ubijali su muslimane i hrvate:)

slažem se za komunizam i fašizam,kao i za četništvo.

ono što mi smeta je to što su se četnici borili samo za prava srba,a ubijali su muslimane i hrvate:)

samo one koji su direktno ratovali protiv njih. vidite,u vezi četnika postoje dvije elementarne nepoznanice,ili bar predrasude,medju širokim narodnim masama. Prva,da je to bio svuda jedan homogen pokret.Apsolutno ne,postojale su različite bande koje su se tako (neopravdano) nazivale i koje su činile zvijerstva prema svima,pa i prema Srbima,koji im nisu mirno dozvoljavali da ih pljačkaju. Osim, toga, sigurno znate da su se partizani,vrlo često, prerušavali u četnike i činili masakre,u cilju ratne strategije. Drugi aspekt je vezan za činjenicu da su mnogi vidjeniji muslimani bili oficiri đenerala Mihailovića. I još jedan problem,a ja ga u svojoj diskusiji,nesvjesno i pod uticajem žargona koji traje već 60 godina, takođe afirmišem,naravno,pogrešno: "četnici" nije adekvatan izraz- već Jugoslovenska vojska u otadžbini. "četnici",kao vojni pojam, znači isto što i "partizani",tj. gerilci.

samo one koji su direktno ratovali protiv njih. vidite,u vezi četnika postoje dvije elementarne nepoznanice,ili bar predrasude,medju širokim narodnim masama. Prva,da je to bio svuda jedan homogen pokret.Apsolutno ne,postojale su različite bande koje su se tako (neopravdano) nazivale i koje su činile zvijerstva prema svima,pa i prema Srbima,koji im nisu mirno dozvoljavali da ih pljačkaju. Osim, toga, sigurno znate da su se partizani,vrlo često, prerušavali u četnike i činili masakre,u cilju ratne strategije. Drugi aspekt je vezan za činjenicu da su mnogi vidjeniji muslimani bili oficiri đenerala Mihailovića. I još jedan problem,a ja ga u svojoj diskusiji,nesvjesno i pod uticajem žargona koji traje već 60 godina, takođe afirmišem,naravno,pogrešno: "četnici" nije adekvatan izraz- već Jugoslovenska vojska u otadžbini. "četnici",kao vojni pojam, znači isto što i "partizani",tj. gerilci.

znam sve to,dess.

a znam i da su četnici i partizani često puta udružili snage i borili se za isti cilj - jugoslaviju.

na kraju krajeva,četnici su bili ti koji su već krajem travnja (april) 1941.godine.podigli oružanu pobunu protiv ndh,jer ih je pozvao kralj petar.

a neprijatelji su im bili svi koji nisu mislili kao oni.

znam sve to,dess.

a znam i da su četnici i partizani često puta udružili snage i borili se za isti cilj - jugoslaviju.

na kraju krajeva,četnici su bili ti koji su već krajem travnja (april) 1941.godine.podigli oružanu pobunu protiv ndh,jer ih je pozvao kralj petar.

a neprijatelji su im bili svi koji nisu mislili kao oni.

Veoma mi je milo što dijelimo iste informacije. vidite,ja se Vama pridružujem u negativnom odnosu prema Jugoslaviji-smatram da je ona,i prva i druga, obezvrijedila bezbrojne žrtve koje je moj narod podnio zarad nacionalnog oslobodjenja.zbog toga se i snebivam u potpunoj podršci Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini, jer je i ona,kako dobro primjećujete,bila za očuvanje Jugoslavije. Takođe, nimalo ne razlikujem kraljeve Aleksandra i Petra, od Tita, jer svi su oni bili grobari srpske države. Što se NDH tiče, jedini moj problem s njom jeste što je došla na srpske teritorije i odvela apsolutno nedužne srpske civile u smrt. sama činjenica da Hrvati,prirordno,žele da imaju svoju nezavisnu državu,uostalom,kao i svi drugi,meni niti najmanje ne smeta,čak,štaviše,smatram je neophodnom pretpostavkom stvaranja stabilnosti na Balkanu,ali u granicama koje neće uključivati teritorije gdje Srbi žive u većini

neće.

značilo bi to pobjedu miloševićeve ideje.
Čekao sam da čujem jednu ovakvu besmislicu...države nastaju i nestaju,a njihove granice kroje najveće svetske i regionalne sile u određenom trenutku.Kad moćnici procene da,recimo,u Hrvatskoj muslimanska populacija zauzima većinu određenih teritorija,i zapreti da se proširi van vaših granica,tada će im dati njihovu državu na vašem tlu.Vi možete da ih mrzite,i da sagnete glave,kao što ste radili do '91.:think:

Što se NDH tiče, jedini moj problem s njom jeste što je došla na srpske teritorije i odvela apsolutno nedužne srpske civile u smrt. sama činjenica da Hrvati,prirordno,žele da imaju svoju nezavisnu državu,uostalom,kao i svi drugi,meni niti najmanje ne smeta,čak,štaviše,smatram je neophodnom pretpostavkom stvaranja stabilnosti na Balkanu,ali u granicama koje neće uključivati teritorije gdje Srbi žive u većini

tvrdim da hrvati nisu nikada prisvajali tuđe teritorije,pa tako ni srpske.

koji teritorij Vi tvrdite da je bio srpski,a da ga je ndh preotela?

Čekao sam da čujem jednu ovakvu besmislicu...države nastaju i nestaju,

da sam zao,rekao bih Vam - uzmite primjer srbije.

ali nisam,i iskreno želim da srpski narod dobije svoj mir i svoju državu,ali ne na uštrb drugih naroda i država jer će nastavak takve politike (miloševićeve) dovesti do toga da padnete na sam početak - beogradski pašaluk.

i ovo nije provokacija nego potpuna realnost kojoj ste svjedoci i Vi i ja.

tvrdim da hrvati nisu nikada prisvajali tuđe teritorije,pa tako ni srpske.

koji teritorij Vi tvrdite da je bio srpski,a da ga je ndh preotela?

već pomenuta Manjača,i većina zapadne bosne već nekoliko stotina godina su većinski srpske. Kozara,nad čijim stanovništvom je izvršen najveći zločin,preko 90 % je bila srpska. na pomenutoj Manjači,koja je bila tad u sastavu NDH, bar 300 godina nije živio niti jedan Hrvat ili musliman.

već pomenuta Manjača,i većina zapadne bosne već nekoliko stotina godina su većinski srpske. Kozara,nad čijim stanovništvom je izvršen najveći zločin,preko 90 % je bila srpska. na pomenutoj Manjači,koja je bila tad u sastavu NDH, bar 300 godina nije živio niti jedan Hrvat ili musliman.

štovani gospodine.

Vi zagovarate zakon ulice?

kakve veze ima nacionalni sastav sa državnim granicama?

kada su srbi na prostorima o kojima govorite imali barem autonomiju?

danas -sutra,moguće je,zagreb bude nastanjen hrvatskim građanima srpske nacionalnosti.

znači li to da je zagreb srpski grad?

štovani gospodine.

Vi zagovarate zakon ulice?

kakve veze ima nacionalni sastav sa državnim granicama?

kada su srbi na prostorima o kojima govorite imali barem autonomiju?

danas -sutra,moguće je,zagreb bude nastanjen hrvatskim građanima srpske nacionalnosti.

znači li to da je zagreb srpski grad?

Sasvim suprotno-ja samo tražim kriterijume koji će osigurati da se ljudi međusobno ne istrijebe.uostalom,slično postupa i pravo-ono nastoji da se uvijek prilagodi faktičkome. Vaši principi,oprostićete, djeluju mi prilično nesigurno. Možda bi najbolje bilo da provjerite mogućnost njihove realizacije tako što ćete u Zagrebu reći da Srbi pokazuju ozbiljne tendencije rasplodnjavanja i da su bacili oko na taj grad,ili da dodjete u Banjaluku pa pokušate slično. Siguran sam da ste Vi idealista po filozofskom ubjedjenju,ali,nažalost,ja nisam uvjeren u ljudsku idealnost. što se tiče Vaše teze o nacionalnom sastavu i državnim granicama,cijenim da pomenuta težnja prava da prati faktičko i u ovom slučaju daje najbolji odgovor

pogledajte ovo:

PRIELAZ JEDNOG DIELA KATOLIKA U BOSNI NA PRAVOSLAVLJE. Priešla je i skoro ciela Trebinjska biskupija u Hercegovini tiekom XVI. i XVII. stoljeća. Katolički narod ostao je bez svećenika usred ljutih progona. Pravoslavna crkva sklapa vec iza pada Carigrada sporazum s Turskom carevinom i patrijarha Genadije dobiva čast turskog paše. U Srbiji se ta ista stvar događa osnutkom Pećke patrijaršije. Makar da pravoslavni kaluđeri poput monaha Marka pišu, kako su turski sultani (»ismailski car Bajazit«) »nečastivi i troicihulni i hriščanom dosaditelni«, ipak se pod Turcima svuda pravoslavlje širi na račun katolicizma pa tako i u Hercegovini. Započinje sustavno proganjanje katolika kroz 300 godina (1488.-1779.) od strane pravoslavnih arhijereja, koji katolike carskim fermanima i janjičarskom pomoći sile na plaćanje pravosl. vjerskog poreza i podložnost u vjerskim stvarima, što bi neminovno svršilo odpadom katolika na pravoslavlje. Fratri i drugi svećenici bore se na turskim sudovima, plaćaju globe i idu u tamnice. Katolici su više progonjeni nego pravoslavni sve do zadnjih stoljeća turske vlade, jer su pristaše najvećeg neprijatelja sultana, - rimskog pape, i jer ne će poput pravoslavnih martologa, da se bore s Turcima protiv kršćana. Za turske vlade više puta katolici teže progone trpe od pravoslavnih nego li od samih turskih gospodara. »Mi u njima ljuće dušmane imamo nego li su sami Turci, jer nikada ne prestaju raditi o tomu, da nas pod svoju vlast sprave«, piše fra Filip Lastrić. A biskup fra Marko Dobretić u okružnici god. 1777. govori o pravoslavnima (zovi ih skizmatici) »koji panjkaju na nas po tribunalih ono, što ne bi ni vragovi izmislili, za oborit nas i vas i ove svete kuce u svako zlo; dave, globe i gule...« (J e l e n i ć, Izvori za kult. pov., 50). Stvar je ta toliko poznata iz Smičiklasa, Batinića, Jelenića i drugih, da je ne moramo dalje ni spominjati. Sam arhimandrit Ruvarac veli, »da se takav postupak srpskih patrijarha nikako opravdati ne da.« Ti su progoni išli gdjekad tako daleko, da je narod, da se od tog oslobodi, čak prielazio na pravoslavlje. Trebinjski biskup Primi piše u Rim god. 1674. ovako: »Pravoslavni (kaluđeri!) na temelju toga fermana idu i tlače biedne katolike (po Popovu polju , nezadovoljni s onim, što im je sultan dozvolio. ) to više, oni obilaze s četom Turaka i grubom silom otimaju od tih hercegovačkih katolika deset puta više, nego što stoji u fermanu, izjavljujući odtvoreno, kako će im svake godine tako dodijavati, dok ne postanu pravoslavcima. Radi toga ne mogući se oduprieti tolikoj nevolji, katolici samo što nijesu izgubljeni. Vec su izjavili biskupu, da će morati prieći na grčki zakon, ako se ne ukloni ta nepravda« (K. Draganović, Massenubertritte von Katholiken zur Orthodoxie, Rim 1937., str. 72).

Radi ovog i drugih razloga priešao je velik dio naroda trebinjske biskupije na pravoslavlje. Biskup Andrijašević pise god. 1627., da je od 12 katoličkih crkava u Popovu 7 dospjelo u ruke pravoslavnih. A narod Neretve i Popova piše 1629., da je veći dio katolika ovih strana otišao u skizmu. VI. Škarić u dokaz pravoslavlja spominje oko 50 starih crkava oko Trebinja i u Popovu. Crkve su doista stare, iz predturskih vremena, samo nikad nijesu bile pravoslavne vec katoličke kao ni ona u selu Dračevu. Očuvan nam je zapis, kako je pravosl. vladika, valjda pri njezinu osveštenju, dao ostrugati kreč s crkve, porušiti katoličke oltare i izbaciti napolje kosti katoličkih pokojnika. Narod, ozlojeđen, hoće da se vrati katoličkoj vjeri, ako mu se pribavi stalan župnik. Nažalost od toga nije bilo ništa, i ti katolici ostadoše i dalje pravoslavnim. Sve ove viesti donose se prema spomenutoj studiji »Maseniibertritte...«, za koju je prvak srpskog (poviestopisa) historiografije Stanoje Stanojević (Jugosl. istor. časopis, III., 376) rekao, kako je u cielosti dokazala svoj predmet, a time i prielaz katolika trebinjske biskupije na pravoslavlje.

to je dovoljan razlog da se taj prostor smatra srbijom?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back