Espanol:
Bez iznenađenja, ovaj začinjeni, zdrav i ukusan hleb jako je popularan u nekim delovima Italije i Francuske. Za količinu za koju dajem recept potrebne su dve nove najobičnije glinene saksije za cveće.
Materijal:
- 500 gr. brašna
- 40 gr. kvasca
- malo više od 1 dl. mlakog mleka
- 2 glavice luka
- 1 kašika šećera
- 1 čen belog luka
- 50 gr butera
- 2 jaja
- malo nastruganog oraščića
- 1/2 kašičice sušenog ruzmarina
U prosejano brašno dodajte mleko, kvasac i šećer i zamesite kvas koji treba da raste oko 15 minuta. Za to vreme sitno naseckati crni luk, zgnječiti čen belog luka, rastopljeni buter umutiti sa jajima, ruzmarin usitnite (najbolje u avanu) i sve to dodati naraslom testu. Sve dobro umesiti i ostaviti da miruje oko pola sata. Saksije iznutra namazati uljem ili buterom, napuniti testom i pokrivene krpom ostaviti da rastu još 20 minuta. Pred pečenje vrh premazati vodom i posuti susamom. Rernu zagrejati na 190 stepeni i na donjoj pregradi peći oko 40 minuta. Obavezno staviti plitki sud sa vodom na dno rerrne (važi za sve hlebove i testa). Rezultat je na fotografiji.
E, znas sta - čudooooo si!!! Samo da znas da si mi ulepsao dan sa ovim saksijama, kome bi to palo na pamet

Ovih dana ih kupujem, i zanima me izraz lica prijatelja kad pred njih budem iznela saksije sa hlebom

Reci mi samo koja veličina saksija