HLEB NAŠ...

Goscica:
Espanol:
smeh:
A izrada gorepomenutog deluje vrlo jednostavno (kao i sve prave stvari!).
da imam lisnato testo na zalihama, odmah bih se preselila u kujnu! :(
Nisam zadovoljan! :wink: Takav kulinar bez osnovnog šteka? :lol:
ja imam :oops: al kako sad da odmrznem l. testo? :( Sutra...možda :P I ne vidim slike, jel ih ima il ne?
Slike ima, ali nema ko da pogleda. Usput sam postavio i slike za dva interesantna hleba na strani 1. Svideće se garantovano i makrobiotičarima. :wink:

Stvarno ostajem bez teksta (sad kad vidim sliku). Ovaj čovek je neverovatan! Bolji je od zlatne ribice, jer ispunjava sve želje i zahteve razmeženih članova :oops: ! I kako sad da ne napravim ovo?!
Jesi li ti to noćas pravio i slikao da imamo "strip recept"?

gigule:
Ja se ubacujem samo nešto...da se pohvalim :oops:
Moj je muž za vikend gledao Džejmija Olivera (Espanol nemo se nerviraš) i onako inspirisan pita me da li imamo kvasac u kući...Juče,ustala sam malo kasnije jer mi nije bilo dobro a kad ono,moj muž vadi hlepčiće iz rerne! Danas je pekao kifle.
Znam znam sramota me je što to ja nisam napravila...
Sada znate ko je u našoj familiji bolja polovina!
Samo upozori muža da u kuhinji pripazi da ne prođe kao čuveni "kulinar" Proliver. :wink:

Espanol:
BRAVO! Evo prve i prave domaćice. I da ne bude da sam temu načeo ONAKO dajem recept za originalni Graham hleb:
- 400 gr. brašna
- 400 gr. pšenične prekrupe
- 40 gr. kvasca
- 1/2 L MLAKOG MLEKA
- 1 kašičica soli
- oko 80 gr. ulja
OBAVEZNO prosejano brašno pomešano sa prekrupom staviti u dublju posudu, izmešati i u rupu u sredini staviti razmrvljen kvasac i pola mleka. Posuti brašnom i ostaviti da miruje dok brašno ne popuca. Dodati ostatak mleka, ulje i so i mešati ga dok ne postane glatko, počne lepo da se odvaja od posude i pokazuje mehuriće. Ostavi se da raste bar još 1/ 2 sata, zatim se na brašnom pokrivenoj površini formira u oblik koji želite. Na plehu posutim brašnom treba da raste još 20- 30 minuta, zatim ide na donju pregradu u rernu zagrejanu na 200 stepeni i peče 45- 50 minuta. Pre pečenja može da se premaže vodom i pospe brašnom.
OVO ĆU REĆI SAMO JEDNOM! Uz sva testa koja se peku u rerni treba postaviti na dno plitku posudu sa vodom. ZAKON.

Graham%20hleb.jpg

ovo i...

Espanol:
Dobro, pošto ste pridremali dobacujem recept za još jedan, ali neverovatno ukusan hleb koji zahteva malo priprema. Ko se odluči da ga spremi za neku gala priliku neće žaliti truda.
HLEB SA PŠENIČNIM ZRNEVLJEM
Sastojci:
-150 gr. pšeničnog zrnevlja
-60 gr. kvasca
-1/4 litra mlake vode
-2 kašičice soli
-6 kašičica meda
-40 gr. butera
-1 kg. brašna
-1/4 litra vode
Pšenično zrnevlje 3 dana pre pripreme potopiti u plitku posudu sa vodom da počne da klija. Kvasac umešati sa mlakom vodom, dodati so, med, rastopljeni buter i mešati sa polovinom prosejanog brašna. Pokriti i ostaviti oko pola sata da raste. Dodati ostatak brašna, proklijalu pšenicu i još jednom 1/4 litra vode. Dobro umesiti i oblikovati dva okrugla hleba koji treba da rastu još 15- 20 minuta. Rernu zagrejati na 200 stepeni, hlebove s vrha zaseći dobro u krst i peći na donjoj pregradi oko 50 minuta.
Jeste malo zahtevan, ali će za posebne prilike potpuno opravdati trud. FENOMENALAN je, i uvek mrzim kad ga gosti delju više od ostale lepe klope. :lol:

helb-sa-psen-zrnevljem.jpg

ovo je prava šteta ne aktivirati ponovo, pošto sad imamo i ilustraciju.
Hvala šefe...
"Služimo..." znam :wink:

Potrebno je:

3 solje projenog brasna
3 solje psenicnog brasna
4 solje kisele vode
1 solja zejtina
1 prasak za pecivo

malo soli (1 kasicica)
malo secera (1 kasicica)

4-5 vrsti semenke po izboru oko 200-250 gr ukupno

izdrobljen kikiriki, suncokretovo seme bez ljuski
lan, seme bundeve bez ljuski i susama

pomesati projno brasno i psenicno, dodati semenke i nakon toga sve ostalo i zamesiti.

Pece se na jakoj vatri dok ne porumeni.
Iskustvo govori da je najbolje da se smesa razlije sto tanje onda bude super rskavo..

Prijatno,
Stonehenge

SUNCOKRET POGAČA

Potrebno je: Meko brašno oko 1 kg. so,2,5 dcl mleka, šoljica ulja,
1 margarin(250 gr. ) 1 kvasac,3 jaja, 1 žumance,mak i susam.
U 2,5 dcl.mlakog mleka sa malo brašna i šećera staviti paketić svežeg kvasca da nadođe.Od kvasca sa mlekom, 3 jaja, kašičice soli,šoljice ulja i brašna zamesiti meko testo da se ne lepi za ruke.Podeliti na 4 jufke i jednu petu malu lopticu. Za to vreme rastiopiti margarin.Razviti prvu jufku u veličinu posude za pečenje koju treba podmazati sa malo rastopljenog margarina i staviti je u posudu. Preliti je sa 3 kašike margarina. Preko nje staviti sledeću jufku i nju preliti sa margarinom i tako redom. Kada ste složili presecite oštrim nožem na krst.
Savijajte slojeve tako da dobijete cvet.U sredinu stavite petu malu lopticu.Premažite sa žumancetom. Sredinu cveta pospite sa makom a latice sa susamom.Peći na 200-220 stepeni dok se pogača ne ispeče.

suncokret1M.jpg

www mira:
SUNCOKRET POGAČA

Potrebno je: Meko brašno oko 1 kg. so,2,5 dcl mleka, šoljica ulja,
1 margarin(250 gr. ) 1 kvasac,3 jaja, 1 žumance,mak i susam.
U 2,5 dcl.mlakog mleka sa malo brašna i šećera staviti paketić svežeg kvasca da nadođe.Od kvasca sa mlekom, 3 jaja, kašičice soli,šoljice ulja i brašna zamesiti meko testo da se ne lepi za ruke.Podeliti na 4 jufke i jednu petu malu lopticu. Za to vreme rastiopiti margarin.Razviti prvu jufku u veličinu posude za pečenje koju treba podmazati sa malo rastopljenog margarina i staviti je u posudu. Preliti je sa 3 kašike margarina. Preko nje staviti sledeću jufku i nju preliti sa margarinom i tako redom. Kada ste složili presecite oštrim nožem na krst.
Savijajte slojeve tako da dobijete cvet.U sredinu stavite petu malu lopticu.Premažite sa žumancetom. Sredinu cveta pospite sa makom a latice sa susamom.Peći na 200-220 stepeni dok se pogača ne ispeče.

suncokret1M.jpg
Hvala Miro. Moja mama ima ovaj recept (poklapa se "u dlaku"), ali nikad joj nije uspelo da napravi onako kako treba (tako ona kaže i dodaje "Ti ćeš to bolje"), a ja nikad nisam ni videla kako treba da izgleda... do sad :wink: .

Evo još jedne pogače vrlo popularne u Italiji. Naročito se preporučuje onima koji imaju viškove domaće masti u šteku, da ne pominjemo imena. :wink:

Materijal:

- 500 gr.belog brašna
- 100 gr. masti
- 25 gr. kvasca
- 1 čaša toplog mleka
- grančica ruzmarina, ulje, krupna i sitna so

Priprema:

U malo brašna dodati izmrvljen kvasac i sa malo mleka napraviti vrlo meko testo. Na malo brašna stavite u neku posudu, razrežite u krst na vrhu i ostavite da raste oko pola sata. U ostatku brašna napravite udubljenje u koje ćete staviti mast, kašičicu soli, 5 kašika ulja, iseckan ruzmarin i naraslo testo. Mesiti uz dodavanje mlakog mleka dok se ne dobije meko i glatko testo. Razvući testo do dimenzija lima (tepsije) u kojoj ga pečete, i pritiskajući rukama izravnajte. Nožem umočenim u brašno zarežite lagano površinu u obliku romboida. Zabodite s vrha tu i tamo listiće ruzmarina, po neki komad sitno seckane slanine i izbodite viljuškom čitavu površinu. Na kraju pospite sve sa malo krupne soli. Peći na 200 stepeni, vodeći računa da se testo polako diže i da ne pregori. Malo je ohladiti, prevrnuti iz pleha i lomiti po zarezanim linijama.

pogasa-s-mascu.jpg

smeh:
www mira:
Hvala Miro. Moja mama ima ovaj recept (poklapa se "u dlaku"), ali nikad joj nije uspelo da napravi onako kako treba (tako ona kaže i dodaje "Ti ćeš to bolje"), a ja nikad nisam ni videla kako treba da izgleda... do sad :wink: .

I ja sam je "pokupila" od drugog.I kao što vidiš napravila. Nije komplikovano kao što izgleda a ukusna je. Idi na sajt videceš kako izgleda pre nego što ode u rernu. Namerno sam stavila slike pre i posle. Pazi samo kada praviš latice. Povlaciš jednu po jednu.

Milichbrot
Specijalitet internacionalne kuhinje

Sastojci:
1,5 kg brašna
40 gr putera
0,5 l mleka
40 g kvasca
70 g šećera
50 g suvog grodzja;
malo soli

Opis:
Proseje se i stavi u duboku ciniju 1,5 kg brašna. U sredini brašna napravi se rupica u koju se stavi 4 dg rastopljenog putera i malo mlakog mleka. Kvasac (4 dg)treba da naraste (malo toplog mleka i secera). Zatim se doda 1/4 litre mlakog mleka, 7 dg šećera, malo soli i 5 dg suvog grozdja. Testo se mesi dok ne pocnu da se prave mehurici. Cinija se pokrije i ostavi da se testo u njoj diže pola sata. Tada se umesi hleb ili pletenica, stavi u namazanu tepsiju i pusti da raste jos ceo sat.
Pre pecenja premazati umucenim jajetom.
Pece se u rerni, naravno...

Da dalje ne budem izložena (dobronamernim) kritikama pojedinih uvaženih članica kako sam se ulenjila (a nisam - samo sam se bacila na praksu! :wink: ), a i budući da je ovo moja 1000-ta poruka na Forumu, red je da vas nečim počastim :lol: .
Malo sam bila u dilemi gde ovo da turim, ali me sanja sa onim milichbrot-om konačno ubedila da to bude ovde...
Daklem... meni vrlo, vrlo omržena poslastica (omržena jer ne znam da stanem! :( :lol: ):

Pužići (iliti buter-krofne)

Potrebno je:

za testo:
300g brašna
2 žumanca
1 kašika šećera
malo soli
40g kvasca
oko 1dl mlakog mleka

za mazanje:
125g butera
3 kesice vanilin šećera

za preliv:
2,5dl mleka zaslađenog po ukusu (recimo 2 kašike šećera)

Potopiti kvasac u mleko, dodati kašičicu šećera i malo brašna, pa sačekati da kvasac počne da radi. U prosejano brašno dodati kvasac, žumanca, šećer i malo soli, pa zamesiti glatko testo. Ostaviti da naraste (oko pola sata do sat), a za to vreme penasto umutiti buter sa vanilin šećerom. Testo razviti u oblik pravougaonika (ili nešto blizu tome) na debljinu od oko 0,5cm i premzati ga buterom. Uviti u rolnu i iseći na 12 komada (dobije se oblik valjka), pa poređati valjke po osnovi u pleh dobro namazan buterom.
Peći na oko 180C, a kada je skoro pečeno (otprilike nakon pola sata), preliti svaki "pužić" zaslađenim vrelim mlekom i vratiti u rernu da se zapeče (ne predugo, da se ne isuše).
Prijatno!

Napomena: Ne zamenjujte buter margarinom, jer to onda nije ni prineti.
:wink:

sanja:
Milichbrot
Specijalitet internacionalne kuhinje

Sastojci:
1,5 kg brašna
4 dg putera
0,5 l mleka
4 dg kvasca
7 dg šećera
5 dg suvog grodzja;
malo soli

Opis:
Proseje se i stavi u duboku ciniju 1,5 kg brašna. U sredini brašna napravi se rupica u koju se stavi 4 dg rastopljenog putera i malo mlakog mleka. Kvasac (4 dg)treba da naraste (malo toplog mleka i secera). Zatim se doda 1/4 litre mlakog mleka, 7 dg šećera, malo soli i 5 dg suvog grozdja. Testo se mesi dok ne pocnu da se prave mehurici. Cinija se pokrije i ostavi da se testo u njoj diže pola sata. Tada se umesi hleb ili pletenica, stavi u namazanu tepsiju i pusti da raste jos ceo sat.
Pre pecenja premazati umucenim jajetom.
Pece se u rerni, naravno...
Autorka je zaboravila da kaže da se pravi milihbrot pravi u onoj posudi sa RUPOM u sredini! :wink:

Back