HLEB NAŠ...

miamilanche:
znam i ja da nije isto ali ovo prvo je mnogo pipavo

Moja tetka ih je svojevremeno pravila ( onda kad se zaljubila u tecu ) tanke oko 3mm i pekla na masnom papiru mmm. Ja normalno nesmem da pipnem - to je za gosta jelte. Dodje onda teca, krene da cvrkuce, tetka prevrce oci a ja navalim na perece i slistim ih za minut, i dok oni vide sta je bilo pojede vuk magarca tj milance perece

probao ja jednom i posle pete perece oterao sve u wc solju :x , tetka nece da ih pravi kaze mi da nisam normalan ko ce da se za***va sa tim - j***a vec 25 godina u braku, a teca mi dobar covek nece da lupi sakom o sto i eto tako ja vise neokusam perece one prave sa masnog papira kakve je samo tetka znala da napravi
Eh, te tetke...
Znam jednu za koju nikakav potencijalni teča neće biti ispred dva mangupa... kad su klopa i još neke stvari u pitanju. :wink:
Kad malo bolje razmislim, možda i zato nema "teče" na vidiku?! :?

Ovo je još jedno lepo krckavo pecivo koje je jako popularno u Italiji. Gotovo u svakom restoranu uz obavezne "grisine" stoji na stolovima, i svi navale da ga krckaju pre nego što poruče bilo šta. Najbliži prevod bio bi kao u naslovu...

MAKOVICE

Materijal za 20 komada:
- 500 gr. brašna
- 30 gr. kvasca
- 1/4 litra mlakog mleka
- 50 gr. butera
- 1 jaje i 1 kašičica soli
- biber, oraščić
- 2 žumanca i 2 kašike mleka
- 4 kašike maka

Priprema

Prosejati brašno u posudu, napraviti rupu, dodati izmrvljen kvasac i sa malo brašna i mlekom napraviti kvas i prekriti sa malo brašna da raste 15 minuta. Buter rastopiti pomešati sa solju, jaje i na vrh noža bibera i nastruganog oraščića i sve dodati masi. Mesiti dok ne postane glatko i ostaviti da raste 30 minuta. Namazati pleh buterom, još jednom promešano testo izdeliti na komade, naprašiti ruke brašnom i praviti kuglice koje se ređaju na pleh (voditi računa o rastojanju) i svaku lagano pritisnuti dlanom. Neka pokrivene rastu još 20 minuta, zatim ih premazati žumancetom izmešanim sa mlekom, posuti makom i oštrim nožem zaseći unakrst. Peći ih oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni na srednjoj pregradi. (Voda obavezna) da ne ponavljam više. fotka sledi.

Makovice.jpg

Budući da je testo za perece i makovice kako si nam napisao, vrlo slično, ja od istog testa napravila i jedno i drugo...
No, pošto sam obožavalac susama, perece sam posula istim, a makovice sam posula pola susamom pola makom ("unakrst") i ispalo je ne samo ukusno već je i lepo izgledalo...
Da, u prošlom vremenu, jer se lepo i slatko potamanilo! :wink:
Sumnja li još neko u Espanolove recepte?! :wink:

Halo tetka, ovde druga tetka.Doduše samo jednoj osamnestogodišnjakinji.Mislim da jedan "teca" ipak ne bi bio na odmet.Bar da ide u kupovinu :D

Usput evo jednog recepta pošto voliš mak i susam( tu smo iste)

FRCOKLE

Potrebno je: 2 čaše od jogurta ulja,2 čaše od jogurta belog vina,
2 kašičice soli,2 kesice praška za pecivo, 1 kg brašna i još malo ako treba. Zamesiti lepo mekano testo da se ne lepi za ruke. Podeliti ga na 3 dela. Svaki deo razvući na debljinu olovke. Gornju stranu premazati sa umućenim belancetom i posuti mak
u zrnu. Okrenuti pa donju stranu premazati sa umućenim žumancetom i posuti susamom. Seći na štapiće dužine koju želite i svaki štapić uvrnuti i ređati u podmazan pleh.
Peći oko 20-tak minuta na 200 stepeni

usput imaš i sliku, znaš gde (da ne bude epp)

www mira:
Halo tetka, ovde druga tetka.Doduše samo jednoj osamnestogodišnjakinji.Mislim da jedan "teca" ipak ne bi bio na odmet.Bar da ide u kupovinu :D

FRCOKLE

2 kašičice soli,2 kesice praška za pecivo, 1 kg brašna i još malo ako treba. Zamesiti lepo mekano testo da se ne lepi za ruke. Podeliti ga na 3 dela. Svaki deo razvući na debljinu olovke. Gornju stranu premazati sa umućenim belancetom i posuti mak
u zrnu. Okrenuti pa donju stranu premazati sa umućenim žumancetom i posuti susamom. Seći na štapiće dužine koju želite i svaki štapić uvrnuti i ređati u podmazan pleh.
Ma znam ja da teča ne bi bio na odmet! Ali nikako da se pojavi, pa reko' možda to zbog postojećeg rezona i prioriteta... (to se kao tešim ja) :wink:
I baš hvala za ovaj recept! Jela sam te štapiće ("burgije" krstiše ih neki klinci)), super su i lepo izgledaju, čak mislim da smo negde i imali recept, ali nisam nikad pravila, a recept se negde izgubio!
Šta ti je pravi čovek na pravom mestu! :wink:

smeh:
www mira:

FRCOKLE

Ma znam ja da teča ne bi bio na odmet! Ali nikako da se pojavi, pa reko' možda to zbog postojećeg rezona i prioriteta... (to se kao tešim ja) :wink:
I baš hvala za ovaj recept! Jela sam te štapiće ("burgije" krstiše ih neki klinci)), super su i lepo izgledaju, čak mislim da smo negde i imali recept, ali nisam nikad pravila, a recept se negde izgubio!
Šta ti je pravi čovek na pravom mestu! :wink:

Cini mi se da ovde neko rece: Služimo narodu :D

Odlicne su frcokle ili burgije i lako se prave.

Ja se ubacujem samo nešto...da se pohvalim :oops:
Moj je muž za vikend gledao Džejmija Olivera (Espanol nemo se nerviraš) i onako inspirisan pita me da li imamo kvasac u kući...Juče,ustala sam malo kasnije jer mi nije bilo dobro a kad ono,moj muž vadi hlepčiće iz rerne! Danas je pekao kifle.
Znam znam sramota me je što to ja nisam napravila...
Sada znate ko je u našoj familiji bolja polovina!

gigule:
Ja se ubacujem samo nešto...da se pohvalim :oops:
Moj je muž za vikend gledao Džejmija Olivera (Espanol nemo se nerviraš) i onako inspirisan pita me da li imamo kvasac u kući...Juče,ustala sam malo kasnije jer mi nije bilo dobro a kad ono,moj muž vadi hlepčiće iz rerne! Danas je pekao kifle.
Znam znam sramota me je što to ja nisam napravila...
Sada znate ko je u našoj familiji bolja polovina!

Halo gigule ,tebi stvarno nije dobro. :wink: Pa što da te je sramota.Hvali ga na sav glas, kako je dobro, kako nikada lepši hleb nisi jela i tako to.Pa neka cešce tako zamesi. :D A njemu svaka cast moram da ga pohvalim. :D

Da ne bi došlo do zastoja u proizvodnji, evo lepe grickalice na kojoj mogu da se ističu svi od udavača, preko domaćica do gigulencetovog muža! :wink:

Materijal:
- 300 gr. lisnatog testa
- 100 gr, sira (na pr. Gauda)
- 100 gr šunke (pečenice, suvog vrata...)
- 1 žumance
- po jedna kašika sitno seckanog luka i svežeg peršuna
- Na vrh noža bibera i origana

Priprema:

Odmrznuto lisnato testo razvaljati na dimenzije oko 25 x 45 cm, i iz toga izrezati 5 dugih truglova. narezati sir i šunku na sitne kockice i pomešati sa žumancetom, lukom, peršunom i u sve dodati biber i origano. Svaki trougao sa šire strane razrezati nekoliko cm i raširiti, i na svaki dodati po kašiku nadeva. Trouglove labavo zaviti do kraja i slagati na pleh (prethodno plaknut hladnom vodom), premazati umućenim žumancetom i ostaviti još 15 minuta. U rerni zagrejanoj na 220 stepeni peći 12- 15 minuta na srednjoj pregradi. Pošto NEKI vole stripovane recepte, evo fotke koja objašnjava operaciju.
P.S. Gigule, pravi se da ti nije dobro! :wink: :lol:

roscici-sa-sirom.jpg

Back