HLEB NAŠ...

Espanol:
jagodica:
e ima kod dzejmi olivera raznih hlebova pao mi je u oci neki sa pivom i neki sa travama ali da ne prepisujem nije zanimljivo
E znaš kad bih pojeo hleb koji pravi dotični Proliver. Poslednja vest je da je na nekom ocenjivanju londonskih restorana dobio KATASTROFALNU ocenu za nivo usluge, kvalitet hrane, higijenu... manite se više plaćenih TV reklama i okrenite se pravoj kuhinji. Kad su Englezi imali veze sa kuhinjom? :shock:

otkud takav stav? momak uopste nije nadobudan!! sta si TI pravio od njega pa ne valja?! Meni smeta sto svuda trpa neke zacine koji nisu bas da se kupe na svakom koraku..:I za kvalitet retorana ne znam, poslednje sto znam je da se tamo zakazuje mesecima unapred za mesto! zakljucujem po njegovim emisijama, po tonu u knjizi sa receptima i po 2 recepta koja sam probala. mozda su neki uobrazeni kuvari sa kapama sto govore kroz nos bolji. ima jos dobrih kuvara, nije jedini, ali na osnovu cega ti njega pljujes (osim sto ga mnogo eksploatisu, jer je verovatno jedino normalno sto moze da se vidi na engleskoj TV, pa to mozda stvara odbojnost). I ti imas divne recepte ali nisi jedini! cak pretpostavljam da imas vise Sakupljenih nego Svojih! eklekticar je..... (skuplja od svuda sve) OK...ali nije isfoliran i nije neprijatan i volim shto postoji i sto imam njegovu knjigu i nije dosadan, dok za 50 drugih emisija o kuvarima i ne znam da postoje...secam se jedino karapandze. ha..imam knjigu

necu da komentarisem dzejmijeve recepte, ali hocu nehigijensko ponasanje u kuhinji.
a to sto u bg nema tih egzoticnih zacina, valjda nacionalno nemamo naviku koriscenja necega sem zacina c na kilo pa se uvoz i maloprodaja zacina ne isplati.
tema je ipak hleb :)

jagodica:
Espanol:
jagodica:
e ima kod dzejmi olivera raznih hlebova pao mi je u oci neki sa pivom i neki sa travama ali da ne prepisujem nije zanimljivo
E znaš kad bih pojeo hleb koji pravi dotični Proliver. Poslednja vest je da je na nekom ocenjivanju londonskih restorana dobio KATASTROFALNU ocenu za nivo usluge, kvalitet hrane, higijenu... manite se više plaćenih TV reklama i okrenite se pravoj kuhinji. Kad su Englezi imali veze sa kuhinjom? :shock:

otkud takav stav? momak uopste nije nadobudan!! sta si TI pravio od njega pa ne valja?! Meni smeta sto svuda trpa neke zacine koji nisu bas da se kupe na svakom koraku..:I za kvalitet retorana ne znam, poslednje sto znam je da se tamo zakazuje mesecima unapred za mesto! zakljucujem po njegovim emisijama, po tonu u knjizi sa receptima i po 2 recepta koja sam probala. mozda su neki uobrazeni kuvari sa kapama sto govore kroz nos bolji. ima jos dobrih kuvara, nije jedini, ali na osnovu cega ti njega pljujes (osim sto ga mnogo eksploatisu, jer je verovatno jedino normalno sto moze da se vidi na engleskoj TV, pa to mozda stvara odbojnost). I ti imas divne recepte ali nisi jedini! cak pretpostavljam da imas vise Sakupljenih nego Svojih! eklekticar je..... (skuplja od svuda sve) OK...ali nije isfoliran i nije neprijatan i volim shto postoji i sto imam njegovu knjigu i nije dosadan, dok za 50 drugih emisija o kuvarima i ne znam da postoje...secam se jedino karapandze. ha..imam knjigu
Kao što reče Sanja tema je HLEB, ali odgovoriću ti. Moje kulinarsko iskustvo je duže od Proliverovih godina života! To znači da o kuvaru mogu čas posla da sudim od toga kako drži nož, pa do materijala koje primenjuje, težinskih odnosa, začina, načina pripreme...Zato mi ne pada na pamet da iskoristim bilo koji njegov ( blesavo modifikovani recept) umesto originalnog italijanskog ili svog. Još nešto vidim da ne znaš. Ni jedna britanska TV nije se "otimala" o njega, sve je to on uredno (i debelo) plaćao iz svog džepa. A za zakazivanje ne moraš da brineš, restoran je već poduže "praznjikav". TV reklama je jedno a dobra klopa drugo. Najbolji svetski restorani nikad se nisu reklamirali budalaštinama mlađanog Džejmija na TV ili po štampi, ali su decenijama puni. To je to! :wink:

'Ajd' pošto sad imam vremena, a i tema je odlutala, da vam napišem svoj omiljeni recept za kroasane... ili bar ono što se kod mene tako zove.
Daklem...

Potrebno je:

2 jaja
3 kašike šećera
1 kašika soli
0,5l mleka (toplog, može i pola vode, a još bolje ako se zameni surutkom)
1dl ulja
1 kvasac
0,8kg brašna
1 margarin

Potopiti kvasac u malo toplog mleka sa kašičicom šećera i kašičicom brašna i ostaviti da se podigne. Dobro umutiti jaja, pa dodati so i šećer. U umućenu masu dodati ulje, zatim nadošao kvasac.
Sipati masu u prosejano brašno i umesiti testo. Važno je da se testo jako dobro izmesi. Ostaviti da nadođe. Za to vreme margarin dobro umutiti (ja i obeležim petine). Testo premesiti i podeliti na 6 jednakih delova. Svaki deo razviti u krug. Premazati margarinom (na svaki po petinu) i ređati jedno preko drugog (naravno gornji ne mazati). Okrenuti naopako i razviti što tanje.
E sad... kako ovo da objasnim (meni su crtali!). Trebalo bi da dobijete krug prečnika oko 50-60cm. U sredini izrezati krug prečnika oko 25-30cm iz koga se režu kružni isečci ("trouglovi") od kojih se oblikuju kifle (najbolje je zamotati ih oko drške od varjače ili prsta, tako da unutra ostane šupljina). Od preostalog dela testa oblika kružnog prstena, takođe izrezati "trouglove" i oblikovati kifle. Ređati na tepsiju prethodno podmazanu (ili prekrivenu papirom za pečenje), ostaviti da odstoje oko dva sata (otprilike treba da se udvostruče - vreme stajanja zavisi od temperature na kojoj stoje), premazati umućenim žumancetom i posuti susamom. Ubaciti u rernu i peći.
Ako želite da ih filujete - snađite se :wink:

Ovo je neki moj sprčkani recept,nastao eksperimentisanjem, ali nije loš.Samo ne znam mere, sve je odokativno :roll:

Malo svežeg kvasca se razmuti u šoljici toplog mleka.Doda se malo šećera i malo soli.Sačeka se par minuta da kvasac počne da "radi".Onda se zamesi dobijena masa sa integralnim ili nekim drugim crnim brašnom, doda se malo meda, suvog groždja i cimeta, po ukusu.Kad bude gotovo, ja sečem na kriškice kao neki slatki hlepčić i posipam šećerom u prahu.A može se i kora, kad je hleb gotov i još neisečen, premazati sa malo meda i pustiti da se ohladi.Pa tek onda seći.

kocka_vesna:
Ovo je neki moj sprčkani recept,nastao eksperimentisanjem, ali nije loš.Samo ne znam mere, sve je odokativno :roll:

Malo svežeg kvasca se razmuti u šoljici toplog mleka.Doda se malo šećera i malo soli.Sačeka se par minuta da kvasac počne da "radi".Onda se zamesi dobijena masa sa integralnim ili nekim drugim crnim brašnom, doda se malo meda, suvog groždja i cimeta, po ukusu.Kad bude gotovo, ja sečem na kriškice kao neki slatki hlepčić i posipam šećerom u prahu.A može se i kora, kad je hleb gotov i još neisečen, premazati sa malo meda i pustiti da se ohladi.Pa tek onda seći.
Lepo je što se najzad javljaju pravi eksperimentatori i ljubitelji prave PANJE! :lol:

Kao što reče Sanja tema je HLEB, ali odgovoriću ti. Moje kulinarsko iskustvo je duže od Proliverovih godina života! To znači da o kuvaru mogu čas posla da sudim od toga kako drži nož, pa do materijala koje primenjuje, težinskih odnosa, začina, načina pripreme... [/quote]

ja pravila nesto vocno sa testom....tu su tako ti "neobicni" odnosi (110=220-90?!)..ali stvarno je jako dobro i jednostavno. da li je on modifikovao neki (npr jevrejski) recept, verovatno jeste... :I asd moram da napravim neki njegov leb da dam mishljenje...aj mogu da bacim i to sa testom zove se "vocne mrvice"..ne bih rekla da je bash potpuni kreten sto se tice kuvanja..bili su i neki rezanci s paradajzima, i to mi se dopalo..
ali u svakom slucaju njegov pristup mnogo znachi..izgleda ti da i ti mozes tako da se igrash s hranom i jedva cekas da nesto kuvas..bar ja kao i ostali obozavaoci :I
eto necu vishe..dok ne napravim jednom leb.

Ja ne mogu nista da jedem bez hleba. Najvise i mozda jedino volim beli lebac (najnezdraviji).
Ovde u Norveskoj oni ne jedu hleb sa krompirima, testeninom, rizom...
Secam se jednom, bila sam sa deckom u kineskom restoranu. Donela nam devojka jelo (naravno sa rizom), a od hleba ni traga ni glasa. Pitamo je mi mozemo li dobiti malo hleba,ona zacudjeno pita sta ce nam kada vec imamo rizu, ali ipak donosi dve mrsave kriskice. Mi je lepo vratismo u kuhinju po jos, gledala nas je kao da smo izasli iz ludare. Videli smo kasnije da upire prstom na nas ostalim radnicima. Cudi me da nas nisu slikali kao neke retke zverke. :lol: :lol: :lol:

chokolada:
Ja ne mogu nista da jedem bez hleba. Najvise i mozda jedino volim beli lebac (najnezdraviji).
Ovde u Norveskoj oni ne jedu hleb sa krompirima, testeninom, rizom...
Secam se jednom, bila sam sa deckom u kineskom restoranu. Donela nam devojka jelo (naravno sa rizom), a od hleba ni traga ni glasa. Pitamo je mi mozemo li dobiti malo hleba,ona zacudjeno pita sta ce nam kada vec imamo rizu, ali ipak donosi dve mrsave kriskice. Mi je lepo vratismo u kuhinju po jos, gledala nas je kao da smo izasli iz ludare. Videli smo kasnije da upire prstom na nas ostalim radnicima. Cudi me da nas nisu slikali kao neke retke zverke. :lol: :lol: :lol:
Zato se ti aktivno uključi ovde, zavrni rukave i mesi i peci, pa nek ti prokuvani crknu od muke! :lol:

Hvala šefe.
Posle nadahnutog rada u mojoj kuhinjici 2x2 i zaslužene dremke posle podne do 18,30( baš sam mu ga dala)da Vas izvestim. Naprevila sam KUVANE DJEVREKE po receptu koji dade Stonehenge pošto me cim se pomenu isti asociraju na one sa Djerma.I ne znam da li je doticni lik, pekar,mlekar ili apotekar što bi rekao Bora Čorba ali recept je odlican i djevreci su
"boli glava".Ima cak i fotka kao dokazni materijal.
Odlicni, su pravite i preporucujem.Ja sam pravila od pola mere i dobila 8 komada.

Back