Хитлерова криминална одговорност

• Začetnik teme Začetnik teme Guede
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ok., tvoje mišljenje nije bez logike, nego nešto ne vidim da je za Srbe vezivanje za anglofrancuski blok donelo nešto mnogo više od toga. uvek sam smatrao da je Srbija kroz celu svoju istoriju pre trebala da se veže uz nemačke zemlje nego uz Rusiju ili anglofrancuze.
misliš da je Srbija kao zemlja koja neposredno naleže na nemačku interesnu zonu, kroz istoriju bila prijatelj i saradnik Nemačke?

Nema tu negde mnogo mesta za filozofiranje; nisu nas klali i demografski bukvlalno uništavali niti Britanci, ni Francuzi, nit' Rusi. Istorija je takva kakva jeste i ona je naša stvarnost i zato su Nemci bili i neprijatelji u oba svetska rata, oba od kojih su uzgred budi rečeno Nemci i izgubili.

Da li bi Srbima bilo dobro pod nemačkom čizmom, veliko je pitanje. Ako mene pitaš, Srbi ne bi bili niša drugo do roblje tj. jeftin radna snaga za izgradnju železnice i obezbeđivanje brzog prevoza do Soluna, odnosno spajanje sa Bliskim istokom preko Turske. Nema tu puno lepih vesti za Srbe, posebno kada se imaju na umu rasističke teorije (svakako i nacista, ali ne samo njih) o slovenskim narodima.

To je nekada stvar i sile tj. realnosti, a ne slobodne volje. Istorija je dovela do toga da su Hrvati tradicionalno mnogo bliži s Nemcima od Srba i u slučajevima konfrontacije, nema tu mnogo prostora da prioritet preotmu pravoslavni Srbi u svoju korist.

Da baš me zanima. Nema ja dok sam istražio sve na temu holokausta nisam našao nijedan jedini dokaz gde je Hitler naredio ili potpisao bilo kakav dokument kojim se zapoveda, naređuje deportacija ljudi u logore i ubijanje. Ja ne poričem zločine i ubijanja ljudi u logorima, ali tvrdim da je čitava ta priča preuveličana.
Postoji jedna odluka koja se bavi rešenjem jevrejskog pitanja.Mislim da nije reč o odluci Hitlera kao pojedinca nego nekog kolektivnog tela -saveta ili tako nešto u okvirima dal nacističke stranke ili drzave.Bice da je iz 42 ili 43 godine.Uglavnom,Nemačka je i u ratu imala nesto sto odgovara budzetu tj,planu prikupljanja i trosenja novca a to znaci i da su bila opredeljena i sredstva za resenje jevrejskog pitanja.Sve je to naravno potpisivao Hitler.

Postoji jedna odluka koja se bavi rešenjem jevrejskog pitanja.Mislim da nije reč o odluci Hitlera kao pojedinca nego nekog kolektivnog tela -saveta ili tako nešto u okvirima dal nacističke stranke ili drzave.Bice da je iz 42 ili 43 godine.Uglavnom,Nemačka je i u ratu imala nesto sto odgovara budzetu tj,planu prikupljanja i trosenja novca a to znaci i da su bila opredeljena i sredstva za resenje jevrejskog pitanja.Sve je to naravno potpisivao Hitler.

Da je toga bilo imali bi smo tonu potpisanih dokumenata.

Da je toga bilo imali bi smo tonu potpisanih dokumenata.

Ja sam te već bio upitao oko Hitlerovog čuvenog govora od 30. januara 1939. godine; nisi to detaljnije elaborisao. Ali hajde tu da dodamo i obraćanje od 30. januara '42, kada je Hitler objavio da će ishod rata biti kompletno istrebljenje Jevreja. Ili slično koje je napomenu 24. februra iste godine.

Hitlerovu odgovornost za Holokaust niko nije dovodio u pitanje pa nije bilo potrebe da se u tom pogledu u javnosti prezentuju dokumenti i eventualno drugi dokazi.

Pa ovaj...ne, to nije tačno. :D

@Mr.Infinity da ne bude da pričamo bez konkretnih citata, evo jednog od 13. februara 1945. godine:

Ich habe gegen die Juden mit offenem Visier gekämpft. Ich habe ihnen bei Kriegsausbruch eine letzte Warnung zukommen lassen. Ich habe sie nicht im ungewissen darüber gelassen, dass sie, sollten sie die Welt von neuem in den Krieg stürzen, diesmal nicht verschont würden - daß das Ungeziefer endgültig ausgerottet wird. Sie haben auf diese Warnung mit einer neuen Herausforderung geantwortet und erklärt, wo immer ein Jude auch ist, gibt es gleichzeitig auch einen unversöhnlichen Feind des Nationalsozialismus und damit des Reiches. Die jüdische Eiterbeule habe ich aufgestochen, wie die anderen. Die Zukunft wird uns ewigen Dank dafür wissen.

Kako interpretiraš ove reči?

Dodao bih ovde reči Gebelsa posle sastanka sa Hitlerom od 12. decembra 1941. godine (srp prevod):

Vezano za jevrejsko pitanje, firer je bio odlučan da stavi stvari na čistac. Upozoravao je Jevreje da bi ukoliko bi prouzrokovali novi svetski rat, to vodilo ka njihovom uništenju. To nisu bile prazne reči. Sada je svetski rat došao. Uništenje Jevreja mora biti njegova prirodna posledica. Ne možemo biti sentimentalni u vezi s tim.

Poslednja izmena:
Да се нашао на оптуженичкој клупи, Хитлер "се не би бранио" већ би покушао поновити ситуацију када му је суђено 1924.године за покушај државног удара и акт велеиздаје и одржати политички говор. Да ли би успио, зависи колико би му судско вијеће дозволило.
Но на страну то, форумаш Zoran Grbić примијетио је двије важне ствари;
Nije planirao, već je ad hoc reagovao na događaje i promene u evropskoj politici, koje nije predviđao ili ih je pogrešno predviđao.
И то е истина. Ако пратимо његов политички пут, сачувана свједочења о ставовима, изјавама (па и забељешке Едмунда Глез фон Хорстенауа објављеним у виду књиге Између Хитлера и Павелића. коју сам већ поменуо и која је јако за нас важна јер се тиче наше трагедије), примијетићемо ту честе промјене, једноставно како су ствари почеком 1930их пошле у једном смјеру, по злу, како је отворена Пандорина кутија, препустио се бујици и покушавао у датим моментима прилагодити околностима. На жалост, пречесто би то било "добро" за њега и еволуцији те идеологије, што би имало све крвавији и ужаснији епилог по оне који би се нашли на погрешној страни.
Друга ствар је везано на све чешће наметану перцепцију како су Хитлер и дружина лупежа успјели завести и обрлатити добри њемачки народ да крене странпутицом;
Njegova najbolja odbrana bila bi: "Niti ssm ih prevario, niti sam ih naterao".
И то је цијела истина. Нити је кога завео, преварио, нити је кога натјерао.
Тачно је да су околности ишле на руку његовом политичком успону, економска криза, фрустрације њемачке нације због понижења након рата. Када се појавио, говорио је оно што су Њемци жељели чути, о издаји, "убоду у леђа" и понижењу њемачке нације док су њихове трупе биле на страној територији, о тим (кроз историју дежурним кривцима) "паразитима" Јеврејима који се богате на крви и зноју радишног њемачког народа, и Њемци, не само припрости сталежи, него и огромна, али баш огромна већина њихове интелектуалне елите су рекли "ево човјека којег вриједи слиједити".

Наравно, не би му то помогло на неком евентуалном суђењу, напротив, не би се могао вадити да је слиједио наредбе, јер је он био врховни ауторитет, али јесте важно за друго питање. Постоји ли колективна кривица за те ужасе и катастросу која је задесила свијет и незапамћене злочине у историји човјечанства?
Наравно, правно не постоји, али лебди то питање које нико неће јавно поставити. Да ли народ који је (у огромној већини) стао иза те идеологије зла, треба бити кажњен? Зајебано питање које тражи баш опрез код одговора, гдје ни нагињање реваншизму ни хорско грактање "не постоји колективна одговорност" неће помоћи бољем разумијевању проблематике.

Nemoj mi ti govoriti šta je čemu slično, nego mi je rastumači. I drugo, već sam ti odgovorio prošlog puta na sličnu opasku...ništa nisi dalje replicirao:

A kakvo upozorenje, tačno? Kakva bi to sudbina pretila Jevrejima; ko bi je izvršio i na šta je to Hitler upozoravao tada? I najbitnije, kakva to zaraćena strana mogu biti Jevreji, tačno?

Kako je jevrejska elita uticala na eskalaciju rata? Koji je to Jevrejin i kojim potezima naterao nemačku vojsku da se ušeta u Memel? Je li neki Jevrejin ucenjivao Hitlera da pošalje naoružane ljude u Prag?

Primetio sam da nisi ništa komentarisao povodom pređašnje moje poruke...stoga bih to proširio jednim pitanjem tebi; zamisli da si predsednik Francuske u septembru 1939. godine. Kako bi Britancima i sopstvenoj naciji obrazložio okretanje leđa Poljacima. Kako bi opravdao tu izdaju i na koji način bi, tačno, naciji koja je prošla u skorijoj prošlosti kroz veliki i teški rat objasnio da agresivni i konstantno šireći i rastući tradicionalni neprijatelj u susedstvu nije apsolutno nikakva pretnja, te da je Pariz bezbedan i da Hitler, koji vremenom postaje sve moćniji, nikada neće pokrenuti pitanje Alzas-Lorene?

Šta konstituiše izjava da će Jevreji biti istrebljeni? Ko bi trebalo, u Hitlerovoj viziji, da ih istrebi; odnosno, ko ih to u momentu dok priča o njihovom uništenju po Hitlerovom mišljenju istrebljuje?

Poslednja izmena od moderatora:
Nemoj mi ti govoriti šta je čemu slično, nego mi je rastumači. I drugo, već sam ti odgovorio prošlog puta na sličnu opasku...ništa nisi dalje replicirao:

Šta konstituiše izjava da će Jevreji biti istrebljeni? Ko bi trebalo, u Hitlerovoj viziji, da ih istrebi; odnosno, ko ih to u momentu dok priča o njihovom uništenju po Hitlerovom mišljenju istrebljuje?

Nacional Socijalistička Nemačka.

Nacional Socijalistička Nemačka.

Pa čekaj...šta je onda tvoja tvrdnja, uopšte? :lol:

Da Hitler nije apsolutno nikakve informacije imao ni o čemu preduzetom protiv Jevreja...ali da je u isto vreme imao neke vizije u toku noći koje su mu govorili da se to dešava?

Kako može u isto vreme biti nepovezan sa holokaustom, i očigledno biti svestan njega? :D

Pa čekaj...šta je onda tvoja tvrdnja, uopšte? :lol:

Da Hitler nije apsolutno nikakve informacije imao ni o čemu preduzetom protiv Jevreja...ali da je u isto vreme imao neke vizije u toku noći koje su mu govorili da se to dešava?

Kako može u isto vreme biti nepovezan sa holokaustom, i očigledno biti svestan njega? :D

Ja ne poričem ubijanje Jevreja.

Sama ta priča je preuveličana.

Bojim se da ne znam o čemu uopšte pričamo sad više. :lol: Učinilo mi se da si krenuo sa pričom da Hitler nije znao ni za koji zločin, te da su oni bili počinjeni u potpunosti nezavisno od njega...pa si zato rekao da je samo upozoravao Jevreje, za njihovo dobro.

Sad ispada da uopšte ne pričamo o tome, nego ne znam ni sam čemu?

Bojim se da ne znam o čemu uopšte pričamo sad više. :lol: Učinilo mi se da si krenuo sa pričom da Hitler nije znao ni za koji zločin, te da su oni bili počinjeni u potpunosti nezavisno od njega...pa si zato rekao da je samo upozoravao Jevreje, za njihovo dobro.

Sad ispada da uopšte ne pričamo o tome, nego ne znam ni sam čemu?

Počeli smo sa time da sam ja rekao da ne postoje direktna nare]enja niti dokumenti o istrebljivanju jevreja.

Sa druge strane ja ne poričem ubijanje jevreja već samo kažem da je ta priča bila preuveličana kako bi se kasnije opravdali svi zločini nad Nemačkim narodom.

Počeli smo sa time da sam ja rekao da ne postoje direktna nare]enja niti dokumenti o istrebljivanju jevreja.

Sa druge strane ja ne poričem ubijanje jevreja već samo kažem da je ta priča bila preuveličana kako bi se kasnije opravdali svi zločini nad Nemačkim narodom.

Kafa kažeš da ne postoje dokumenti, ispada kao da negiraš Hitlerovu vezu.

Nepostojanje takve dokumentacije govori o njihovoj perfidnosti, donekle i beskićmenom kukavičluku. Opšte je poznata stvar da su nacisti izmislili koncept burn after reading, kako da se izrazim.

Kafa kažeš da ne postoje dokumenti, ispada kao da negiraš Hitlerovu vezu.

Nepostojanje takve dokumentacije govori o njihovoj perfidnosti, donekle i beskićmenom kukavičluku. Opšte je poznata stvar da su nacisti izmislili koncept burn after reading, kako da se izrazim.

Za mnogo toga što su uradili i sami se hvale. Da su istrebili toliki broj jevreja sami bi se hvalili svojim uspesima i blo bi mnogo priča od strane preživelih SS vojnika koji su radili na ubijanju jevreja. Ah, da izvinjavam se, skoro svi SS vonijic su pobijeni tako da nemamo njihova svedočanstva. Da se aktivno bacim na negiranje holokausta rekao bih da su koncentracioni logori zapravo bili samo vojne kasarne za obuku SS vojnika i da nijedan jevrejin nije ni ubijen, jer jer pobegao ili za USA ili za Rusiju.

Čitava holokaust priča mi i liči na nešto tako.

Za mnogo toga što su uradili i sami se hvale. Da su istrebili toliki broj jevreja sami bi se hvalili svojim uspesima i blo bi mnogo priča od strane preživelih SS vojnika koji su radili na ubijanju jevreja. Ah, da izvinjavam se, skoro svi SS vonijic su pobijeni tako da nemamo njihova svedočanstva. Da se aktivno bacim na negiranje holokausta rekao bih da su koncentracioni logori zapravo bili samo vojne kasarne za obuku SS vojnika i da nijedan jevrejin nije ni ubijen, jer jer pobegao ili za USA ili za Rusiju.

Čitava holokaust priča mi i liči na nešto tako.

Zašto bi se hvalili nečim što bi moglo da se oboje o glavu nemačkom narodu? Hvalili se javno skandalima koji bi mogli koštati reputaciju vlasti i destgbilizovsti režim? :lol:

Zato što je to za njih bila pravedna borba.

Pa očigledno je da nije, inače ne bi sve te stvari maksimalno sakrivali. Neki su se vrlo moguće i stideli, od sramote, ali glavni razlog je bio strah od političkih posledica i reakcije nacije ukoliko bi saznali za te stvari.

Recimo, francuska i britanska javnost. Njima je bilo dosta ratova posle 1918; to su jasno pokazali prihvatanjem potpunog urušavanja Versajskog poretka, pa čak i izdajom Čeha. Britanci su, štaviše, imali simpatije prema nemačkom narodu i smatrali čak da bi pre trebalo izabrati njih nego Poljake u sporu oko Danciga. Problem koji je nastupio jeste zbog nehumanih tretmana Jevreja i drugih. Do septembra 1939. godine glasine o svemu što se dešava u Nemačkoj počinjale su da prodiru, tako da je svojim potezima Hitler uspeo da doprinese mobilizaciji svojih neprijatelja. Od kojih se (kao i od sopstvenih građana) trudio maksimalno da sakrije sve domaće mračne strane.

Back