Histerija i nemir kod mlađe dece

Pozdrav prijatelji. Zanima me da li je neko od vas imao slično iskustvo?

Naime, naša starija ćerka, stara 3 godine je vrlo dramatično "sišla " sa dojenja. Morali smo je
praktično "na silu" odvajati jer je posle 2 i po godine jer je na sveto dolazio njen bratić,
a ona je tada još uveliko sisala, i to onako poprilično strastveno.

No, vrlo sumnjamo da je to uzrok histeričnih napada koje ima
ovih dana sve češće, nekada i svaki dan. I to samo kada je majka prisutna.
Kada je sa babom i dedom, samnom, ili sa vaspitačicom, toga naprosto nema.

Napad uvek počinje slično, a to izgleda tako da dete krene da traži sok, sendvič....vodu,
pa hoće ovamo, pa onda neće tamo, pa neće sok...itd. Postane preopterećena nekim
fiktivnim potrebama i željama, a ustvari kako mi se čini, na kraju "tunela" je samo jedna želja.
Želja za majčinim mlekom.

Šta raditi, kako se postaviti?

Decica se oko trece godine malko vise deru.
To prodje, samo strpljenje i sve ce leci na svoje.

Puno emocija za malog coveka. Potrebno je nesto vremena da mali covek, njegova zrelost i njegove emocije dodju u jednu loptu koja skakuce kao celina dozirano i sa nekim ciljem ispred sebe.

Pozdrav prijatelji. Zanima me da li je neko od vas imao slično iskustvo?

Naime, naša starija ćerka, stara 3 godine je vrlo dramatično "sišla " sa dojenja. Morali smo je
praktično "na silu" odvajati jer je posle 2 i po godine jer je na sveto dolazio njen bratić,
a ona je tada još uveliko sisala, i to onako poprilično strastveno.

No, vrlo sumnjamo da je to uzrok histeričnih napada koje ima
ovih dana sve češće, nekada i svaki dan. I to samo kada je majka prisutna.
Kada je sa babom i dedom, samnom, ili sa vaspitačicom, toga naprosto nema.

Napad uvek počinje slično, a to izgleda tako da dete krene da traži sok, sendvič....vodu,
pa hoće ovamo, pa onda neće tamo, pa neće sok...itd. Postane preopterećena nekim
fiktivnim potrebama i željama, a ustvari kako mi se čini, na kraju "tunela" je samo jedna želja.
Želja za majčinim mlekom.

Šta raditi, kako se postaviti?
Tako veliko dijete je od dojenja napravilo ritual povezivanja sa mamom, vjerovatno i vecernjeg uspavljivanja. Sve je to prekinuto. Jos sto problem ima samo sa mamom.
Tesko je uz bebu posvetiti se njoj potpuno, ali ce to vremenom proci uz maminu ljubav. Dobro je sto nije nasilna prema bratu, ali mozda ce i tu fazu da ima.
Tezak je to period za djecu. Uce kako da se kontrolisu i ispoljavaju.
Ono sta vidim po svom, tek iza 3.5 vladaju sobom i da znaju da kazu sta im je.
A kod vas nije samo tu brat, nego i potpuni gubitak mame. Mnogo lakse bi to bilo da ste dojenje ranije prekinuli. Ali i ovako ce se to smiriti.
Dosta djece stres od polaska u jaslice ispoljava bijesom prema mami. Vriste kod nje, sa ostalima sve super.
Al sve se to polako emotivno sredi.

Back