Herman Hese (1877-1962)

• Začetnik teme Začetnik teme Hesse
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
citala sidartu, narcisa, demijana, srecan je ko ume da voli...
planiram i stepskog vuka i perle

onako generalno volim hessea
doduse svaka knjiga mu je u sustini na isti fazon
i nije mi bio tezak... bas mi je fino legao na neka moja razmisljanja... onako sam se, naarodski receno, nalozila na onu pricu o abraksasu recimo... i neke druge stvari...

a sidarta mi je inace favorit
ne znam zasto zaista
mozda jer sam t prvu procitala

... hese, hese.. imate već temu mislim .. Nisam pročitala sve pa ne mogu dati neko objektivno mišljenje ali na osnovu celokupnog mogu reći da nam pruža mogućnost uviđanja onih zabačenih aspekata naše ličnosti, ograđenih prvenstveno od nas samih. Pokušavajući da provlači nekoliko osnovnih misli kroz celo delo. Uči nas da gledamo u sebe bez izopačenosti, sugerirajući da se od sebe, straha i bola ne treba ograđivati, oni nas štite, izgrađuju.

Mada i nisam narochito naklonjena istochnjachkoj zivotnoj filozofiji, recimo da mi se dopada Hesse-ov rad, poprilichno.
Prochitala sam par knjiga, a u planu imam chitav opus - na osnovu dosadashnjih iskustava, mislim da bih mogla izdvojiti ideju Abraksasa, te spiralni tok zivota i josh neke misli kao one koje su me potakle da se zamislim nad nekim stvarima.

Teska literatura je Sopenhauer, Hegel, Nice, Dekart, Spinoza....Ne znam za druge, ali za mene je to "teska literatura". Sto se tice Hessea, jako mi je drag. Demijan je bila knjiga koja je jako uticala na mene licno, a omiljena mi je " Narcis i Zlatousti". Pre par godina sam poceo da citam "Perle" ali posle dve stranice sam video da ne mogu da ga pratim i ostavio sam je za bolje dane. u medjuvremenu, neko mi je maznuo pa jejos uvek nisam procitao

hesea ces u svakom periodu zivota tumaciti na nacin koji ti je trenutno pogodan, koji ti odgovara.
hese moze biti laka literatura samo onome ko ga ne razume pa cita kao novine...
skrecem temu ali zar mislite da bi selindzer napisao lovca u zitu tako kako ga je napisao da se u njemu ne krije velika POENTA to sto ptice odlaze i vracaju se sa zaledjenog jezera , ne to nije laka literatura, i kuda odlaze...........
godine mogu da ucine svoje u razumevanju, tako, i heseovih dela....treba ga pogledati iz raznih uglova..... primer , u stepskom vuku, samo pozoriste je filozofija za sebe, pa hermina.....ona je opsena uma, zar to da bude povrsno?

hermina_iq:
hesea ces u svakom periodu zivota tumaciti na nacin koji ti je trenutno pogodan, koji ti odgovara.
hese moze biti laka literatura samo onome ko ga ne razume pa cita kao novine...
skrecem temu ali zar mislite da bi selindzer napisao lovca u zitu tako kako ga je napisao da se u njemu ne krije velika POENTA to sto ptice odlaze i vracaju se sa zaledjenog jezera , ne to nije laka literatura, i kuda odlaze...........
godine mogu da ucine svoje u razumevanju, tako, i heseovih dela....treba ga pogledati iz raznih uglova..... primer , u stepskom vuku, samo pozoriste je filozofija za sebe, pa hermina.....ona je opsena uma, zar to da bude povrsno?

Pa slazem se. Hese je vise umetnik. Filozofija govori jednu, a umetnost bezbroj istina. Zato ga mozes citati ceo zivot i uvek ces naci neku istinu, dok Nicea moras citati ceo zivot da bi shvatio jednu jedinu.

Jeste veliki, ali ovde se govori samo o SIDARTI, VUKU, DEMIJANU, PERLAMA...
Sta je sa drugim delom i aspektom njegovog stvaralastva?

Tako putuju zvezde
neshvacene i uvek iste!
I dok se mi batrgamo u lancima svojim,
ti sve udaljenija blistas.

Tvoj zivot je samo svetlost!
Ako iz mojih tmina
pruzim prema tebi ceznjivo ruke
ti se smesis al' ti me ne razumes......

Cao svima, imam jednu molbu.
Hitno mi je potreban jedan citat, bas iz Heseovog "Demijana", nemam knjigu kod sebe i davno sam je citala. Secam se da u jednom delu knjige postoji citat koji pocinje otprilike ovako: "I pocela je da mi prica o decaku koji je bio zaljubljen u jednu zvezdu..."

Da li iko od vas koji trenutno citate ili imate knjigu kod sebe moze da nadje ovaj deo? Iskreno, znam da je to malo veci posao jer mi je potrebna cela prica koju on tu isprica vezana za decaka i njegovu ljubav sve do trenutka kada se on baca u bezdan za zvezdom i kada Hese zakljucuje da, da je decak samo dovoljno verovao "poleteo bi gore i spojio bi se sa zvezdom".

Bila bih neopisivo zahvalna bilo kome ko bi taj citat stavio ovde. Preko mi je potreban.
Hvala, u svakom slucaju! ;-)

Pozdrav,
Jeca

Baš sam malopre to pročitao, i odmah se setio da ti pomognem ;)

" I ona stade da mi priča o jednom mladiću koji je bio zaljubljen u zvezdu. Stajao je kraj mora, pružao je ruke i obožavao zvezdu, sanjao je o njoj i upravljao je k njoj svoje misli. Ali je on znao, ili je mislio da zna, da zvezdu ne može obgrliti jedan čovek. Smatrao je svojom sudbinom da voli zvezdu bez nade na ispunjenje, i iz te misli izgradio je čitav životni spev o odricanju i o nemoj, vernoj patnji, koja je imala da ga popravi i prečisti. Ali svi njegovi snovi bili su upravleni zvezdi. Jednom je opet stajao noću kraj mora, na visokom hridu, i gledao je u zvezdu, i goreo je od ljubavi prema njoj. I u trenutku najveće čežnje poskoči i baci se u prazninu, zvezdi u susret. Ali i u trenutku skakanja pomisli još brzo kao munja: ta to je ipak nemoguće! I eno, ležao je dole na obali i bio je zdrobljen. On nije razumeo da voli. Da je u trenutku kad je skakao imao duševnu snagu da čvrsto i pouzdano veruje da ispunjenje, odleteo bi naviše i sjedinio bi se sa zvezdom"

Ne znam iz kog razloga, do sada nisam citala nista od Hesea vec gubila vreme uz knjige autora kojima sam bila polovicno zadovoljna. Upravo sam dovrsila Stepskog vuka i zaista sam fascinirana. Zaista je vredna paznje i svakog portosenog minuta citanja, zbog cega odlucih da potrazim i ostale njegove knjige.
Jos jedno mi nije jasno - Zasto se toliko trudite da podelite literaturu na laku i tesku? Da li je zaista toliko bitno sta je lako a sta ne za citanje? Zaista je stvar ukusa, pa mislim da je bespotrebno svadjati se oko toga. Ja volim da je podelim na literaturu koja mi se vise i manje dopada, a koliko je teska zaista mi nije vazno. Uostalom, da li je u redu jednog nobelovca i njegova vrhunska dela kategorisati? Dajte ljudi, zaista je nepotrebno.

Ranije sam procitao samo njegovog "Stepskog vuka"
i onda,sasvim slucajno u knjizari kupim njegovu knjigu "Narcis i zlatousti" odusevila me i ocarala.Naravno i dalje mi je nesto najljepse sto sam procitao "Ana Karenjina",ali "Narcis i Zlatousti"su mi drugi izbor naj-knjige.
Kasnije sam redovno kupovao njegove knjige i sada imam poprilicno veliki broj njegovi dijela.Mislim da je divan pisac i vjerujte da mi je zbog njega zao sto ne znam njemacki jezik pa ne mogu da ga citam u izvornom obliku.
Proza i ono malo poezije sto je pisao su mi fantasticni.
Ne bih volio da sad na ovoj temi ljudi pocnu da mi citiraju Hesea,nego me vise zanima da mi kazete sta vas u njegovim knjigama privlaci.

hesse nego sta,odlican je
dok se nije nalozio na budizam nije bio tako briljantan ali kad je svoj put nasao uz pomoc istocnjacke filozofije doziveo je unutrasnju renesansu
procitao sam sve cak i njegove putopise

sidarta i vuk su me najjace dojmile
zamalo da zaboravim demijana
a igra staklenih perli je sinteza,Kneht-onaj koji sluzi....

Siri vidike definitivno.

Back