Herman Hese (1877-1962)

• Začetnik teme Začetnik teme Hesse
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kao tinejdzerka sam prosto obozavala Hesea. Sidarta, Demijan, Narcis i zlatousti, to su mi bile omiljene, Stepskog vuka i Igru staklenih perli sam procitala ali nisam bas bila odusevljena.
Bas pre neki dan sam pricajuci sa prijateljicama primetila kako danas uopste ne mogu da citam Hesea, cak ni svoje omiljene knjige. Valjda vise nisam u tom fazonu, ali ne kazem da mozda opet necu biti...Ipak imam 4-5 Heseovih knjiga u svojoj biblioteci koje strpljivo cekaju da im se vratim...

vesta:
Kao tinejdzerka sam prosto obozavala Hesea. Sidarta, Demijan, Narcis i zlatousti, to su mi bile omiljene, Stepskog vuka i Igru staklenih perli sam procitala ali nisam bas bila odusevljena.
Bas pre neki dan sam pricajuci sa prijateljicama primetila kako danas uopste ne mogu da citam Hesea, cak ni svoje omiljene knjige. Valjda vise nisam u tom fazonu, ali ne kazem da mozda opet necu biti...Ipak imam 4-5 Heseovih knjiga u svojoj biblioteci koje strpljivo cekaju da im se vratim...

Možda još nisi spremna za Stepskog vuka. Kao što i sam Hese kaže na kraju Stepskog Vuka "...bio sam voljan da još jednom otpočnem igru, da još jednom iskusim sve njene patnje, da se još jednom zgrozim nad njenom besmislicom, da još jednom i još mnogo puta prođem kroz pakao svog unutrašnjeg bića.
Jednom ću naučiti da bolje igram figuricama. Jednom ću ipak naučiti da se smejem. Čekao me je Pablo. Čekao me je Mozart."
Hese je između ostalog izjavio, povodom nekoliko samoubistava i pokušaja samoubistava mladih osoba posle čitanja Stepskog vuka, da je knjigu napisao pedesotogodišnjak, da je govori o problemima tog uzrasnog doba, i da je normalno da ona bude pogrešno razumevana kod mladih.
A Igra staklenih perli je svojevrsna knjiga, Heseovo životno delo koje zahteva izuzetnu pažnju da bi se razumelo.

chitao Igru staklenih perli ;-)

hmmm. neko spomenu homoseksualnost, ajme mene, ima toliko bitnijih temi u toj knjizi.
ono shto je moderno u toj knjizi i shto i kod sebe zapazham je unutrashnje trvenje istochne i zapadne kulture i religije, zatim sukob svetovnog i uchenog, i slichne nazovi "krajnosti"....
a sama igra staklenih perli, iako nerazjashnjena (ko cje znati shta je zapravo to i kako se to radi) je za mene sjajna tema za sebe, kao josh jedan nachin razumevanja sveta i kosmosa.

Back