Herman Hese (1877-1962)

• Začetnik teme Začetnik teme Hesse
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
mixy:
Truman:
Astrid23:
,,Demijan'' je fantastična knjiga! Poslednje što sam od Hesea pročitao jeste ,,Banjski gost'. I to je veoma zanimljiva knjiga za koju je Tomas Man rekao da mu je to omiljeno Heseovo delo.

Ko je izdavac i gde si nasla tu knjigu Banski gost? Narodna knjiga je do sad nije izdala, a volim Hesea.

Eto, kakva omaska. Upravo je "Narodna knjiga" izdavac Banjskog gosta :D
Lep pozdrav 8)

Moguce da nisam video na policama. Procitah juce Knulpa. Tanka knjizica ali jako lepa - o coveku lutalici, vetropiru kome citav zivot prodje u sali i uveseljavanju sebe i drugih. Nekad i ja pozelim da u sebi imam veci deo Knulpa.

Truman:
mixy:
Truman:
Astrid23:
,,Demijan'' je fantastična knjiga! Poslednje što sam od Hesea pročitao jeste ,,Banjski gost'. I to je veoma zanimljiva knjiga za koju je Tomas Man rekao da mu je to omiljeno Heseovo delo.

Ko je izdavac i gde si nasla tu knjigu Banski gost? Narodna knjiga je do sad nije izdala, a volim Hesea.

Eto, kakva omaska. Upravo je "Narodna knjiga" izdavac Banjskog gosta :D
Lep pozdrav 8)

Moguce da nisam video na policama. Procitah juce Knulpa. Tanka knjizica ali jako lepa - o coveku lutalici, vetropiru kome citav zivot prodje u sali i uveseljavanju sebe i drugih. Nekad i ja pozelim da u sebi imam veci deo Knulpa.

Eh, da, moram da obradujem sve vas koji volite Hesea. Naime, Narodna knjiga je izdala dosta njegovih dela koja su bila "rastrkana" po razlicitim edicijama te kuce. Od skora su sva sabrana i objavljena u jedinstvenoj opremi, a cene su i vise nego prihvatljive. Moderan dizajn, razume se. Najskuplja je "Igra staklenih perli" (560 dinara), ali je i najobimnija (438 stranica). "Banjski gost" kosta 280 dinara, "Demijan" isto toliko, "Stepski vuk" 350, a "Sidarta" 210.
Toliko od mene i uzivajte.
Pozdrav!

Narodnoj knjizi bi bilo bolje da malo pogleda unazad i da pocne da objavljuje sabrana dela Knut Hamsuna,jer bi to bio pravi potez.
Takodje isto vazi i za najveceg svedskog pisca Johan August Strindberg-a,,jer samo za vreme one YU su se stampale njihove knjige i bukvalno nigde nema vise nista pristojno da se kupi od njih,osim slucajnih antikvarnih dela.
A tu je jos i Sigrid Unset,pa Selma Lagerløf.
Nisu to tako beznacajni pisci kako "Narodna knjiga" hoce da nametne ukus citaocima.

Dont_Break_The_Oath:
Narodnoj knjizi bi bilo bolje da malo pogleda unazad i da pocne da objavljuje sabrana dela Knut Hamsuna,jer bi to bio pravi potez.
Takodje isto vazi i za najveceg svedskog pisca Johan August Strindberg-a,,jer samo za vreme one YU su se stampale njihove knjige i bukvalno nigde nema vise nista pristojno da se kupi od njih,osim slucajnih antikvarnih dela.
A tu je jos i Sigrid Unset,pa Selma Lagerløf.
Nisu to tako beznacajni pisci kako "Narodna knjiga" hoce da nametne ukus citaocima.

Slazem se sa tobom. Nase izdavastvo je, kao i ostale delatnosti, u velikoj krizi i to najvise zbog loseg standarda stanovnistva. Dobrih prevodioca jos uvek ima, ali nema publike za Hamsuna i ostale iz razloga sto onaj mali postotak ljudi koji cita knjizevnoumetnicki vrednu literaturu nema dovoljno novca. Danas je cudno da neka kuca izda sabrana dela bilo kog pisca koji nije opstepoznat i popularan... Osim toga, retke su izdavacke kuce koje jos uvek dobro stoje u ekonomskom smislu: od najjacih mislim da su "Dereta" i "Solaris" i Stylos" jer su jedne od retkih volje da rizikuju sa sabranim delima Isidore Sekulic, Borislava Pekica ili Niceovim...

To sto me niko nije udostojio odgovora ukazuje na dve mogucnosti.Jedna je da Hese vise nije popularan da se slabo interesuju za njega;druga,meni verovatnija,da ustvari na forumu retko ko i pise,pa ako se moderator ne angazuje ostaje se bez odgovora tj.komentara.A ovo cutanje podgreva moju vec raniju sumnju!
Hvala

Da nije Hesea(i Milana Mladenovica!!!!!),moj zivot bi bio davno odgonetnuta zagonetka.Moj um bi bio prazna realistichka slika stvarnosti,dusha bi se stopila sa krvlju i otekla bi u ponore nishtavila a JA bih bila samo uobichajena-stvarna osoba.Chovek bez skrupula.Bice bez podsvesti.Obichna pojava utopljena u masu umno-obichnih smrtnika.Izgubljena u moru svakodnevnice,odvuchena u postojanje....Zanimljivo dizajnirana skulptura za privlachenje prashine neintaligentne zainteresovane prolaznosti i divljenje ljudskog jada.

Najbolja knjiga je 'Igra staklenih peli" a odmah potom 'Sidarta' pa "Stepski Vuk" pa "Demijan".

Bas si lepo rekla........stvarno knjiga pomaze...
Mene je odusevila i raspametila i svakako je uticala da razmisljam drugacije i da shvatim neke stvari koje su mi pre bile nejasne (pogotovu stvar sa Abraksasom)....
Demijan je u svima nama....i neki od nas su svesni njegovog postojanja, a neki ne...a mislim da je lepo kada zivimo zivot kako treba i kada razmisljamo mnogo, jer smo onda mnogo mocniji i sticemo veliko bogatstvo.......

Zadivljujuce je kako svaki novi forumas koji dodje ovde otvori novu temu o Heseu, i to podjednako "inspirativnu". Upotrebi pretrazivac imas teme na njemu i ovde i na Filozofiji, gde ima cak i dobrih tekstova, nemoj misliti da je forum poceo od tebe. :)
ajd' pozdrav

sa velikim zadovoljstvom obrazlozicu svoj stav.Herman Hese napisao je jednu knjigu koja se proslavila sirom sveta tj "Demijana" i ta knjiga zaista vredi...Nakon toga,kao sto se to skoro po pravilu desava sva njegova ostala dela velicana su u nebesa iako se niko nije zapitao da li vrede ili ne...Stepskog vuka sam natezala mesec dana i to je jednostavno dosadna knjiga(prosipanje iz supljeg u prazno).Poezija je vec nesto drugo..ima kvalitetnih pesama.Nadam se da ovaj moj pogled na stvaralastvo cuvenog pisca nece izazvati sukob izmedju nas.Na kraju,cuvena fraza,"ukusi su razliciti" :D

Hmmm....i slozicu se i necu se sloziti.
Demijan i Sidharta su mi odlicne knjige, kao i Igra staklenih perli.
Mislim da je mrzeti Hessea malo preterano ...
Ali ono sto me nervira je ta linearnost i jednolicnost, tj slicnost bolje reci...
Odnos izmedju likova je uvek isti, uvek imamo ucitelja i ucenika, jaku i slabu licnost, pomalo homosexualno nastrojene likove.....
Al svejedno, Hessea vredi citati.
Respect:)

ofelija:
sa velikim zadovoljstvom obrazlozicu svoj stav.Herman Hese napisao je jednu knjigu koja se proslavila sirom sveta tj "Demijana" i ta knjiga zaista vredi...Nakon toga,kao sto se to skoro po pravilu desava sva njegova ostala dela velicana su u nebesa iako se niko nije zapitao da li vrede ili ne...Stepskog vuka sam natezala mesec dana i to je jednostavno dosadna knjiga(prosipanje iz supljeg u prazno).Poezija je vec nesto drugo..ima kvalitetnih pesama.Nadam se da ovaj moj pogled na stvaralastvo cuvenog pisca nece izazvati sukob izmedju nas.Na kraju,cuvena fraza,"ukusi su razliciti" :D

Ne mogu da se ljutim na tebe jer si potpuno omasila. Strepski vuk mi je jedna od omiljenih knjiga, daleko od toga da je dosadna. Izuzetno upecatljivo opisuje jedan posebam karakter. Kako se to niko nije zapitao da li vrede ili ne ?! Sidarta, Igra staklenih perli, Narcis i Zlatousti...eeeeeeeej :)

ofelija:
mrzim,mrzim,mrzim hesea!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!dobro...volim samo jednu knjigu zato sto me vezuje za moju mladost ali taj...uf

Bome ces i sa mnom imati okrsaj.
fight1.gif

:)

Back