HOBO!

gal_her254.jpg


http://www.czipm.org/plodno.html
 
Zdravo svima,

Po prvi put sam u ovom forumu, ali i u heraldici. Inace moje ime je Predrag Jakovljevic i potomak sam Kraljevske dinastije Obrenovic. To sam ozvanicio i resenjem opstinskog suda u Gornjem Milanovcu sa brojem P1 344/04. Video sam nekog da je napisao da niko osim Karadjordjevica ne moze da koristi dvoglavog orla u svome grbu. Sta da na to kazem? Jednostavno, ne slazem se! Obrenovici su svakako imali dvoglavog orla u svome grbu, pa na to imam i ja prava.
Hteo sam da pitam dali neko ima Grb Nemanjica iz Beogradskog grbovnika u nesto boljoj rezoluciji i kako da dodjem do njega?

Pozdrav
 
Ви, Господине, нисте потомак Владарске Лозе Теодоровића-Обреновића, већ (евентуално), потомак Обрена Мартиновића, првога мужа Вишње Урошевић и оца Војводе Рудничкога Милана Обреновића - Милошевога полубрата по мајци.

С' друге стране, Краљевски Дом Теодоровића-Обреновића је потекао од другога Баба-Вишњинога мужа - Теодора Михаиловића, чије крви Ви немате ни у промилима, ако не замерате.

Мало више на ову тему имате овде: http://www.pogledi.co.yu/diskusije/viewtopic.php?t=3039

Дакле, као неко ко није потомак Теодоровића-Обреновића, већ Обреновића (не заборавите да је Милош узео презиме свога полубата Војводе Милана!) Ви немате никакво право на њихов грб, па ни на двоглавога орла у њему.

Могли би, евентуално, да градите случај око права на грб Војводе Милана Обреновића, јер (наводно) потичете из исте Лозе, мада ни то тако ауторитативно, јер нисте његов директни мушки потомак по праву прворођења, зар не?

Подсећам Вас да Ваш давни рођак, Војвода Милан, ни сам није користио двоглавога орла, већ пропетога крунисанога лава са сабљом кривошијом...
 
Zdravo svima,

Prilikom predstavljanja, malo sam bio nervozan jer sam smatrao za uvredu da dvoglavog orla mogu da koriste samo Karadjordjevici. Ovom prilikom se izvinjavam. Opet bez obzira na vase tvrdnje ja jesam njihov potomak (Visnja Urosevic je majka i Milosa I Jakova Obrenovica, zar ne, bez obzira na razlicite oceve) a to svakako znaci da imamo mnogo zajedncke krvi, to sam ponovo vam napominjem dokazao i na sudu. Okrenimo se sada malo heraldici. Zatrazio bih od vas strucno misljenje. Vi sigurno znate izglede grbova Kralja Milana i Aleksandra Obrenovica (oba su sa dvoglavim belim orlom), ali i grba Kneza Milana Obrenovica – sina Milosevog. Na grubu se vidi da stit sa krstom i cetri oscila pridrzava lav sa sabljom u ruci sa leve strane i zmija sa desne strane. Interesuje me pojasnjenje ovog grba, a najvise pojasnjenje lava sa sabljom, posto se isti nalazi na pecatu Vojvode brusnickog Milana Obrenovica, a i tapiji njegovog brata Jakova Obrenovica, inace mog kurdjela. Postoji jedna razlika a to je da je na telu lava glava orla. Da li ovo predstavlja fragmente sa grba Jakova Obrenovica, I kako bi on trebao da izgleda.

S postovanjem,

Predrag Jakovljevic Obrenovic
 
Поздрав свима!

Желео бих само да кажем да је моје интересовање вексилологија, посебно наша локална.

Многи градови су недавно добили своје нове симболе, углавном израђене од стране "Белог Орла".
Међутим, они нити су представљени на презентацији "БО", а нити на презентацијама градова.
Неки градови имају опис грба, али скоро никада заставе.

Да ли би сте хтели да дискутујемо о заставама овде, или да отворимо нову тему?

Све најбоље!
 
Нов сам на овом форуму, чак нисам ни знао да постоји нешто овако. Ја бих овде био редован.
Салјем један предлог, па бих волео да ми неко од стручнијих каже шта мисли.
Унапред хвала.
------------------------------------
Predlog_VR.gif
Predlog_zatavaVR.gif

------------------------------------
Основна боја грба је црна - јер је назив града Врања, настао од старословенске речи за црну боју (вран - црн, отуд и назив птице - ВРАНа, гаВРАН).

Жута боја и жути цветови долазе од чуване легенде о француским војницима који су пролазили кроз Врање. Један од француских војника је баки која је уређивала башту наздравио са Бонжур (фр. Bon jour) - Добар дан. Бака која је разумела да је војник рекао божур је одговорила: "Није то сине, божур, то је жуто цвеће!". Од тада се Врање назива жуто цвеће, а постоји и песма "Врање, моје жуто цвеће". Такође, жута боја је постала традиционална боја за Врање, па на пример спортисти Врања носе жуте дресове (ФК Динамо Врање).

За облик цветова узет је крин, који је чест хералдички симбол, а саставни је елемент грба Републике Србије. За стилско решење кринова види - Грб општине Шабац.

На крају број кринова је три. То је број светог тројства, јер је слава оптине Врање - Света Троица (Духови, Педесетница).

Наравно, сем основног грба, постојао би и средњи и велики грб, са пратећим параферналијама тј. додатним садржајима аплицираним изван штита. Велики грб би за постоље (место на коме стоје штитоноше и основни грб) имао чувени Бели мост - мост љубави, слично каo грб општине Пожега. Наравно на великом грбу би постојала лента на којој би били називи града на грчком (из "Алексијаде" Ане Комнине) и српском језику, а између њих би била 1093. година.

Сем предлога за основни грб урађен је и предлог за општинску заставу.

Ово сам још пре неколико дана поставио као предлог на: Грб општине Врање
 
CTEMA:
Без замерки.

Свака част!

Нека Вас не чуди то ј овде мало ''затишје''. Већина нас ''грбољубаца'' је прешло на: http://paladium-societe.com/heraldika/index.php?option=com_smf&Itemid=33


Шта треба да урадим да то постане валидан предлог?
Ја сам вам писао приватну поруку, ал са погресног налога.



Ово је један од предлога за велики грб, мада има их још, чак и много болјих.
 
Технички посматрано, предог је ''валидан'', али има недостатака по моме виђењу...

Недопистиво је, нпр, да ''позајмљујете'' елементе које су други цртали и применили у другим грбовима...

Разумећете чему говорим...
 
у реду, већ разумем. У недостатку друхих штитоноша ставио сам ове са грба Врњачке бање. Иначе ми размишљамо већ о неколокико предлога за штитоноше, па ако хоћете, за који дан написаћу нешто о томе-

Пошто стварно хоћу озбиљно да радим - ово се више неће поновити.
 

Back
Top