Хералдика и њени принципи

Zna li neko nesto vise o simbolici grba Miloradovica. kao i o samoj familiji.

Prilozi

• miloradovic.JPG
    miloradovic.JPG
    21,7 KB · Pregleda: 37
Kha:
Zna li neko nesto vise o simbolici grba Miloradovica. kao i o samoj familiji.

Српска благородна кућа старином из Боке.

Попут многих, прешли у Русију стекавши грофовско достојанство.

Посебно је велики траг у повести је оставио ђенерал Гроф Михаил Андрејевич Милорадович: http://www.100megsfree4.com/rusgeneral/milor.htm

miloradovicum5.jpg

Милион посто није иста фамилија...

Чак и да имају неке везе - он на њега не би имао право, јер је овај додељен руској грани породице.

Видиш да је благовољењем Њ.В. Цара Александра II Романова аугментован на тај начин што је породични грб (лево) ''импејлован'' са руским царским орлом (десно), који на прсима носи монограм тога Императора и Самодршца Всеросијскога...

Грб им је заиста одличан.Посебан утисак на мене оставља мото.
Они су се вратили у Србију након слома царске Русије...има ли још њихових потомака?Да ли неко баштини њихов грб?Зна ли се символика грба?

Морао бих да се мало обавестим, али одмах могу да Ти кажем да су се све српске породице, које су се одселиле у Русију (XVIII в.) увелико асимиловале до сатанистичке револуције.

Код неких се потпуно изгубило сећање на српско порекло, а код неких је постојало само у врло бледој и далекој форми.

Један пример је и пример последњега Чарнојевића, који је носио русификовано презиме Чурн и није ни знао да је пореклом Србин, док Промислом Божијим није доспео у Хиландар.

Тамо је поново пронашао свој српски идентитет!

Доцније се вратио у Америку, разделио све своје знатно имање (био је бродовласник) и вратио се у Хиландар где је и умро, као Монах Арсеније (Чарнојевић) средином осамдесетих година.

Други леп пример је Свети Јован Шангајски и Санфранцискански, чија фамилија је чак и сачувала своје српско презиме - Максимович.

Наравно, себе је сматрао Русом, мада је био свестан и својега Српства.

Ипак, можда га је за Србију више везивала чињеница да је, као бели избеглица, уточиште нашао у Србији, где је и замонашен и где је и отпочео свој педагошки рад у Призренској Богословији...

Било је и других значајних српских грбоносних и благородних фамилија, које су оставиле значајнога трага у Царској Русији.

Осим горе поменутих, посебно би ваљало истаћи: Војводкињу Ану Јакшић (баку Цара Ивана IV Васиљевича Грознога); Пахомија Серба; Грофа Сава Владиславића-Рагузинскога; ђенерала Барона Илију Дуку; ђенерала Симеона Зорића; Војводу Великоварадскога Самуила Марковга Хорвата; ђенерала Ивана Хорвата-Куртица; ђенерала Дмитрија Леонидовича Хорвата; ђенерала Ивана Јегоровича Шевича; Њ.К.В. Кнегињу Милицу Петровић-Његош (жену Великога Кнеза Петра Николајевича Романова); Њ.К.В. Кнегињу Анастасију Петровић-Његош (жену Великога Кнеза Николаја Николајевича Романова); Њ.К.В. Кнегињу Јелену Карађорђевић (жену Великога Кнеза Ивана Константиновича Романова)...

Ту је, вастину, један пребогати мајдан хералдичкога наслеђа, који би се оправдано могао сматрати заједничком српско-руском баштином...

Поздрав!

Да се и јавно похвалимо да смо после вишедневног сређивања коначно пустили у рад сајт неформалног - Удружења љубитеља хералдике Свети Георгије!

http://www.paladium-societe.com/heraldika/

Желели смо да за све искрене поштоваоце ове науке организујемо ексклузиван кутак за размену информација, упознавање, креативне расправе...На сајту је доступан форум, али и велика Галерија грбова коју ћемо наредних дана, али и касније, још увећати, како би посетиоци могли до миле воље да уживају у делима најпознатијих домаћих и иностраних уметника!

Сајт је осмишљен као место окупљања ентузијаста који у хералдици и сличним дисциплинама виде духовни извор и надахнуће.

Видимо се! :wink:

sirotan:
Поздрав!

Да се и јавно похвалимо да смо после вишедневног сређивања коначно пустили у рад сајт неформалног - Удружења љубитеља хералдике Свети Георгије!

http://www.paladium-societe.com/heraldika/

Желели смо да за све искрене поштоваоце ове науке организујемо ексклузиван кутак за размену информација, упознавање, креативне расправе...На сајту је доступан форум, али и велика Галерија грбова коју ћемо наредних дана, али и касније, још увећати, како би посетиоци могли до миле воље да уживају у делима најпознатијих домаћих и иностраних уметника!

Сајт је осмишљен као место окупљања ентузијаста који у хералдици и сличним дисциплинама виде духовни извор и надахнуће.

Видимо се! :wink:

Поздрављам стварање једног оваквог удружења!
Свиђа ми се идеја и волео бих да заживи!

dakica:
Радгост, данас много свежије изгледаш! Твој грб, знаш и сам, изгледа много лепше.

То је то, сад је естетика на врхунском нивоу.

Хвала пуно...и ја мислим да је сада
лепши за око.
Хвала и уметнику..препознаће се већ.

mmmile:
Радгосте, стварно освежавајућа промена у твом грбу? Постоји ли неки разлог и да ли си то променио грб или...?

Хвала mmmile.
Љиљани и даље имају исту симболику.

Моја баба је од Кузмића из Мраморца (Јасеничког) и потомак је Мирка Јовановића,Карађорђевог стрица.
Кузмићи су једна од 19 фамилија из тога краја које су сродници Карађорђеви.Добар текст је написао о томе и уважени Александар Бачко
http://www.czipm.org/bachko01.html (сајт ЦИПМ)
Наравно симбол нема никаквих претензија на било шта.

Дуго сам се двоумио око њих али решио сам да их "извадим" из кантона.
Сада је променама крај...то је то.

FORMICA:
Puno novosti. Prvo Radogoste novi izgled grba je zaista bolji nego ranije. Drugo novo mjesto za zaljubljenike u heraldiku je divna vijest. Već sam se prijavio i idem da pogledam što tamo ima. :)

Хвала на похвалама за грб.
Волео бих када би се сви ми потрудили да
нови сајт и форум постане стано место нашег окупљања

Радгост:
Хвала на похвалама за грб.
Волео бих када би се сви ми потрудили да
нови сајт и форум постане стано место нашег окупљања

Придружујем се Твојим лепим жељама, честити Радгосте.

Даће Бог да све то у догледно време буде на некој сталној адреси...

Back