Хералдика и њени принципи

FORMICA:
Dnevne novine Vijesti od 7.VII (prekjuče) na trećoj strani ili petoj, ne mogu se tačno sjetiti.
Da to je isti tekst sa gornjeg linka.
Zapravo me najviše začudilo objašnjavanje simbolike zastave SPC, i začudio me podatak da je trobojna zastava u rasporedu boja "više od dva vijeka narodni i državni simbol CG". Mora biti da je nešto pogriješio ili su mu pogrešno rekli.

Хвала!

Мој утисак је да ''од шуме не видите дрво'', што кажу...

Осим тога интересантно је да не реагујете на далеко битнију Владикину поенту из последњега пасуса овога чланка: http://www.vijesti.cg.yu/naslovna.php?akcija=advview&id=240993

Хвала Формице. Заузврат, ево једног лепог грба легендарног Суворова.

Prilozi

• coam.jpg
    coam.jpg
    45,3 KB · Pregleda: 16
CTEMA:
Е, видите, то је оно што ме чуди...

Но, када будете чули - биће доцкан...

Rekli su mi o čemu se radi. Te zastave su pravili prije usvajanja najnovije zastave. Rađene su na crvenom platnu sitoštampom tako da je bijeli orao kad svijetlo dolazi iza zastave izgledao kao sijenka crn. Takođe za štampu se koristila olovna bijela boja koja je vremenom sivjela zbog sumpora u vazduhu. A što se tiče Albanaca kao gosti vazda dobro došli a nadrugi način će proći kao i do sad. Upravo je godišnjica Martinićke bitke :)

Radogoste ne mogu vjerovati da su zamjenili pravi grb nekom karikaturom zbog sotonskih simbola na grbu. Oni su čak vjerovali da se nesreće događaju zbog grba grada. Čak heraldičare uče da je kamena kruna KULA?! Zbog svega ovoga treba popularisati heraldiku i ljudima objašnjavati o čemu se radi. Zaista nevjerovatno, onako lijepi grb zamjeniti starim zbog sujevjerja!?!?!?

Извињавам се на дужини текста, али тема јесте од прворазредног значаја.

Желео бих да започнем расправу о будућем грбу Републике Српске, понукан вестима које сам јутрос случајно видео на РТРС.

Не догађа се често да читав ентитет, практично држава у држави, мења симболе, а ово је ипак место за хералдику, па би било лепо да расправа заживи...

Суштина вести је да је Комисији за симболе Народне скупштине РС до сад стигло тушта и тма предлога за грб, изгледа више од три стотине, а да су они сузили избор на девет. Пре свега сам изненађен брзином рада, јер знам да им је мандат продужен до краја септембра.

Док је прилог ишао, уз коментаре председавајућег и неких чланова како ни једним предлогом нису до краја задовољни (што мени значи да људи изгледа добро раде свој посао...) и како квалитет и хералдичка исправност предлога варирају од дечије наивних до подношљивих (аферим!), могли су се видети неки од предлога, неки заиста прави ужаси, химере, шта ли...

На жалост, нигде нисам на Интернету успео наћи поближе ову вест са графичким приказима, па бих вам описао сличности у свим предлозима.

Прво, сви имају карактеристична обележја три народа, двоглавог орла са мањим српским грбом, даље шаховницу у варирајућем облику, те плаву позадину са макар једним златним љиљаном. Бошњачки чланови инсистирају да у будућем грбу буде гореспоменутог обележја које су они присвојили, за Хрвате је очигледно шта хоће.

На „химерама“ се не бих задржавао дуже од једног описа: на грбу у горњем делу јесте шаховница која на средини постаје само црвена позадина на ком је бели двоглави орао са српским грбом, испод кога је плава или бела позадина са љиљаном(-има).

Највише преовладавају варијације предлога ког вам шаљем графички (ископах га негде, некад) попут грба Краљевине Југославије.

Оно што мени смета јесте очигледно привременост таквих решења, јер ће се два народа увек бунити против ма ког решења а и сумњам у приврженост српског народа таквом грбу. Чак и да се усвоје решења где ће бити видљиви симболи три народа, у случају осамостаљења Српске, грб би се морао опет мењати.

Скоро ми подједнако смета задртост сва три народа око својих симбола. Зашто би се Срби, са богатом хералдичком традицијом, ограничили само на своја два најкаректиристичнија симбола, двоглавог орла и српски крст? Наравно, сумњам у могућност да се овде било шта промени...

Моја „стилска вежба“ би се ограничила на два предлога:

1. једноставно узети средњовековни грб Босне и тако додатно оснажити српску тапију на ту земљу. Слику коју дајем наравно променити мало, круну и још неке ствари.

2. моја „химера“: ако знамо да на државној застави Српске је стојао грб са плавом позадином (види слику), што не ићи у овом смеру (види слику моје вежбице), јер тако Бошњаци добијају љиљан на плавој позадини, а Хрвати шаховницу... наравно, ово је врло груб приказ, али довољан да се стекне идеја... а грб је ипак децидно српски...

Када бих икако знао како да се обратим комисији, послао бих јој ово... Стемо, јеси ли ти размишљао о овоме? Знаш на шта мислим...

Позивам све да крену са било каквим коментарима, да дамо наш скромни допринос. Зрно по зрно погача и тако то...

Prilozi

• Bosna.jpg
    Bosna.jpg
    29,1 KB · Pregleda: 15
  • drzavna zastava rs.jpg
    drzavna zastava rs.jpg
    2,4 KB · Pregleda: 99
  • srpskapr.jpg
    srpskapr.jpg
    26,7 KB · Pregleda: 97
  • srpskapredlog.jpg
    srpskapredlog.jpg
    50,2 KB · Pregleda: 15
Ја, наравно, имам мишљење како би тај грб могао да изгледа и у неким размишљањима се ''поклапамо'', али расположење неких од кључних Сарадника у нашем Одбору је било противно уласку у овакав пројекат.

На послетку (иако сам лично сматрао да би могли да поднесемо свој предлог), чини ми се да су људи сасвим у праву!

Ми смо и даље пребукирани радом на бројним грбовима (од којих су неки поново - Краљевски), чија судбина ће бити сасвим извесна после комплетирања - тј. биће усвојени, а ово је неозбиљан Конкурс који није достојан једне Државе и њезине званичне хералдке, ако мене питате...

Дакле, да трошимо време и енергију не неозбиљну ствар, док имамо пуне руке посла?

На послетку, да будем потпуно искрен - Ја знам да ће ово (не само за мене!) увек бити и остати грб Српске!

republika%20srpska%20grb.gif

Њега су освештале реке проливене јуначке крви за слободу прве српске Државе од злехуде 1918. године Господње!

Дакле, став нашега Одбора по томе питању остао је истоветан ономе што смо на ту тему имали да саопштимо још почетком прошле године: http://www.czipm.org/u_odbranu.html

Осим тога, мој скромни став о томе питању је својевремено донео и познати београдски недељник (нажалост, у латинској транскрипцији!) ''Европа'': http://www.czipm.org/Grafika/Foto/evrp03.jpg

Жао ми је што морам то да кажем, али уверен сам да се до данас стање по овоме питању није мрднуло у односу на оно када је ово објављено...

А, убеђен сам да никада и неће!

CTEMA:
Ја, наравно, имам мишљење како би тај грб могао да изгледа и у неким размишљањима се ''поклапамо'', али расположење неких од кључних Сарадника у нашем Одбору је било противно уласку у овакав пројекат.

На послетку (иако сам лично сматрао да би могли да поднесемо свој предлог), чини ми се да су људи сасвим у праву!

Ми смо и даље пребукирани радом на бројним грбовима (од којих су неки поново - Краљевски), чија судбина ће бити сасвим извесна после комплетирања - тј. биће усвојени, а ово је неозбиљан Конкурс који није достојан једне Државе и њезине званичне хералдке, ако мене питате...

Дакле, да трошимо време и енергију не неозбиљну ствар, док имамо пуне руке посла?

На послетку, да будем потпуно искрен - Ја знам да ће ово (не само за мене!) увек бити и остати грб Српске!

republika%20srpska%20grb.gif

Њега су освештале реке проливене јуначке крви за слободу прве српске Државе од злехуде 1918. године Господње!

Дакле, став нашега Одбора по томе питању остао је истоветан ономе што смо на ту тему имали да саопштимо још почетком прошле године: http://www.czipm.org/u_odbranu.html

Осим тога, мој скромни став о томе питању је својевремено донео и познати београдски недељник (нажалост, у латинској транскрипцији!) ''Европа'': http://www.czipm.org/Grafika/Foto/evrp03.jpg

Жао ми је што морам то да кажем, али уверен сам да се до данас стање по овоме питању није мрднуло у односу на оно када је ово објављено...

А, убеђен сам да никада и неће!

За то "прва српска држава од 1918." имаш пиће од мене кад год се сретнемо!

Хвала на информацијама, слажемо се у огромној већини ствари. Мислим да је одбор требало да пошаље предлог, али видим и логику иза крајње одлуке

Grb RS naravno nije dvoglavi orao na plavoj, nego na crvenoj podlozi (grb RSK je bio dvoglavi orao na plavoj podlozi) ;)

Ja. kao Srbin iz RS, sam mišljenja da RS treba da dobije novi grb, ne zato što u istom treba da se prepoznaju muslimani i Hrvati, nego jednostavno da grbovi Srbije i RS ne budu toliko slični. Znam da ima sposobnih ljudi koji to mogu da urade, a i materijala za takav grb ima na tone (sigurno više od dvoglavog orla i ocila).

Npr. Moj potpuno amaterski prijedlog zastave (iako se ona neće mijenjati) iz koga bi se mogao izvesti i grb:

my.php

ili prijedlog 2:

my.php

Mislim da postoji slična crkvena zastava iz srednjeg vijeka.

Gráthas Ó Domhnálainn:
За то "прва српска држава од 1918." имаш пиће од мене кад год се сретнемо!

Хвала на информацијама, слажемо се у огромној већини ствари. Мислим да је одбор требало да пошаље предлог, али видим и логику иза крајње одлуке

Кад смо код тога, ваистину би могли да се видимо један дан, кад ухватимо мало времена?

Опростите на ''приватизацији'' теме!

Па зар није већ усвојен овај грб Републике Српске? http://en.wikipedia.org/wiki/Image:RS_amblem.gif

Он уопште није лош:
1) Истакнути су иницијали "РС" на ћирилици византијско златном бојом
2) Позадина је српска црвено-плаво-бела застава
3) Застава је уоквирена храстовим лишћем - српски православни бадњак
4) Ту су и круне две српске династије Обреновића и Котроманића

Мислим да је ово заиста добро решење. Јер ако ставимо крст и оцила :razz: , онда морамо и шаховницу и љиљане :x .

Али, на Иконе се обично сављају најобичнији златни листићи (обична позлта), а данас нешто чешће - шлаг метал, јер је јефтинији...

Нема ту ничега карактеристично византијскога, јер се иста таква позлата користи и на Западу и на Далекоме Истоку и у Африци и свугде другде...

Иначе, да би се нешто било грб - неизоставно је да садржи одређену представу изображену у складу са хералдичким правилима и на штиту.

Дакле, ако нема штита - нема ни грба...

massaro:
Ja. kao Srbin iz RS, sam mišljenja da RS treba da dobije novi grb, ne zato što u istom treba da se prepoznaju muslimani i Hrvati, nego jednostavno da grbovi Srbije i RS ne budu toliko slični. Znam da ima sposobnih ljudi koji to mogu da urade, a i materijala za takav grb ima na tone (sigurno više od dvoglavog orla i ocila).
Са овим мишљењем се потпуно слажем. Да је од почетка било тако можда сада не би било ни ових полемика. Кажем можда - само можда.

CTEMA:
Али, на Иконе се обично сављају најобичнији златни листићи (обична позлта), а данас нешто чешће - шлаг метал, јер је јефтинији...

Нема ту ничега карактеристично византијскога, јер се иста таква позлата користи и на Западу и на Далекоме Истоку и у Африци и свугде другде...

Иначе, да би се нешто било грб - неизоставно је да садржи одређену представу изображену у складу са хералдичким правилима и на штиту.

Дакле, ако нема штита - нема ни грба...

Погледај грб Казахстана. Није на штиту! http://images.google.com/imgres?img...&prev=/images?q=grb&gbv=2&svnum=10&hl=sr&sa=G

massaro:
Grb RS naravno nije dvoglavi orao na plavoj, nego na crvenoj podlozi (grb RSK je bio dvoglavi orao na plavoj podlozi) ;)

Npr. Moj potpuno amaterski prijedlog zastave (iako se ona neće mijenjati) iz koga bi se mogao izvesti i grb:

my.php

ili prijedlog 2:

my.php

Mislim da postoji slična crkvena zastava iz srednjeg vijeka.

Ефектно и просто, али мислим да нема шансе да се било шта друго прихвати до триколорке. Просто, некако је постала општесрпска застава, што и није тако лоше. И мени је некако жао да се стално вртимо само око двоглавог орла и српског штита, они би требало да буду резервисани за "заједнички кров" (кхм, кхм), али кад је то некако "најсрпскије" од свега, па да не испадне да Срби у Српској су мањи од Срба негде другде... У принципу, мирише на мањак херладичке свесности, али то и није неко чудо... И још људи изгинуше под тим обележјем, сад је "заптивено"... Дакле остаје орао и штит за Српску сигурно.

Врло је опасно стање да остане без грба, без обзира што нпр Француска и Италија такође немају грб... На Балкану чим мало спустиш гард...

Back