Хералдика и њени принципи

Па није ми јасно кад влада Србије ни скупштина нису расписали конкурс знамења Космета, како и коме неко може да их прави или намеће. Ако је то урадила привремена управа, онда је требала расписати копнкурс у оквиру Србије или Интернационални, а то питање треба да постави влада или скупштина Србије а не форумаши или НВО, Баш би било лепо да им дамо не само Косово него и грб и заставу и то по њиховој жељи.

Па ако будемо слушали форумашке хералдичаре онда ће се то и десити, јер само признате државе имају право на грбове, заставе, и химне, а друго су национална и верска, градска, покрајинска, и лична обиљежја.

Arbus_Di:
Da li moze neko da mi kaze da li je knjiga Solovjeva na ovu temu dobra i da li je vredi kupiti il ima neka bolja? Izvinjavam se na upadu, al mi je stvarno hitno.

Ја сматрам да ми на српскоме језику још немамо боље књиге о хералдици.

Наравно, није то савршенство, али мислим да је итекако вредна и набавке и читања...

Очекује се да ускоро изађе нешто ново, али не знам какво ће то бити док не видим својим очима....

Ипак, мислим да имамо разлога за оптимизам....

Вреди је купити, да видиш како је радио и да провераваш оно што је написао и зашто, иначе он није донео позитиван ни негативан закључак о оцилима ни о словима инвокације, али се може проучавати.

Pijanista:
Umesto da dolivamo ulje na vatru, mi se ućutali. Stvarno nema smisla.

Сумњам да је то било злонамерно али не могу причати о стварима које више изгледају на комунистичку делатност него хералдику и зато више не пишем на тој теми.

Људи, опустите се мало! Ево једног питања да разбијем монотонију - шта значи симбол црвеног крста на белом пољу (попут енглеске заставе) на грбовима фудбалских клубова? Зна ли ко?
f8862d4d82b100c254.jpg

aac787ff02dd5810c8.jpg

CTEMA:
Молим Вас, будите љубазни да мало елаборирате Вашу тезу о комунизму и хералдици.

Искрено (и без задње намере!) ме интересује.

То није теза него чињеница, Република са круном и грбом краљевине без инвокације или девизе и без икаквог описа тог обиљежја. Некад је било У име Бога за Краља и отаџбину, а сад све може само то не може, А кад сам ја одговорио да ни Соловјев није закључио да ли су оцили или инвокација, ти си одговорио, и ако теби није било упућено, " ко о чему баба о уштипцима", то ме није увредило јер ја нисам баба али не видим потребе да се препирем о томе са било ким, а најмање са хералдичарима који подлежу политици у објашњавању знамњења.

vujadin:
То није теза него чињеница, Република са круном и грбом краљевине без инвокације или девизе и без икаквог описа тог обиљежја. Некад је било У име Бога за Краља и отаџбину, а сад све може само то не може, А кад сам ја одговорио да ни Соловјев није закључио да ли су оцили или инокација, ти си одговорио, и ако теби није било упућено, " ко о чему баба о уштипцима", то ме није увредило јер ја нисам баба али не видим потребе да се препирем о томе са било ким, а најмање са хералдичарима који подлежу политици у објашњавању знамњења.

Хвала на одговору.

Моја је грешка што сам већ помислио да сте озбиљан саговорник. Опростите!

Није ми била намера да улазим у непотребну конфронтацију са Вама.

Требало је да схватим раније да Вам још нико није јавио да је Броз умро пре 27 година. Вести путују споро...?

Што се тиче тога какав сам ја хералдичар (хвала на ''титулацији''), волео бих да видим било какав Ваш допринос хералдици, како бих имао темеља да Вашем суду о моме бављењу истом придам било какву вредност...

Слободно наставите, али сумњам да ћу даље у улазити у полемику са Вама.

Опростите још једном!

CTEMA:
Хвала на одговору.

Моја је грешка што сам већ помислио да сте озбиљан саговорник. Опростите!

Није ми била намера да улазим у непотребну конфронтацију са Вама.

Требало је да схватим раније да Вам још нико није јавио да је Броз умро пре 27 година. Вести путују споро...?

Што се тиче тога какав сам ја хералдичар (хвала на ''титулацији''), волео бих да видим било какав Ваш допринос хералдици, како бих имао темеља да Вашем суду о моме бављењу истом придам било какву вредност...

Слободно наставите, али сумњам да ћу даље у улазити у полемику са Вама.

Опростите још једном!

Па ја исправљам грешке кад видим у неком грбу, или историјском податку као на пример код тебе , онај крст у средини " изнад свих " замени са петокраком па ће бити све у реду, као наследник.
А онај крст Светог Ђорђа у фудбалским грбовима је симбол поштовања ствараоцу футбала. Хералдика се нема с чим допуњавати, она има своје законе и правила и треба их поштовати, то са тобом нје случај. Онај грб Александра П. није требало мењати док и Престолонаследник не промени свој или одобри промену, колико ја знам то није учињено.

vujadin:
Па ја исправљам грешке кад видим у неком грбу, или историјском податку као на пример код тебе , онај крст у средини " изнад свих " замени са петокраком па ће бити све у реду, као наследник.
А онај крст Светог Ђорђа у фудбалским грбовима је симбол поштовања ствараоцу футбала. Хералдика се нема с чим допуњавати, она има своје законе и правила и треба их поштовати, то са тобом нје случај. Онај грб Александра П. није требало мењати док и Престолонаследник не промени свој или одобри промену, колико ја знам то није учињено.

Бојим се да Вашу прву опаску нисам сасвим разумео.

Што се, пак, друге тиче - Свакако нисте довољно обавештени.
Све што треба о односној теми да знате можете да нађете овде: http://www.czipm.org/nobilita-srb.html

Она опаска је нормални одговор на "бабу и уштипке" и на комунистичку терминологију и начин извртања наведених мишљења. А за другу је оно о грешкама којих има много па чак и недостојних тамо где сте ме упутили да погледам, и док год се то не исправи, ја себи дајем право да критикујем, с тим више што ви намерно правите грешке ради политичких разлога.

Back