Радгост
Zainteresovan član
- Poruka
- 255
lj_950:Istražujući neke teme, došao sam do nekih podataka koji bi mogli pomoći da upotpunite saznanja o svojim precima:
Prema predanju, koje je zabeležio Milenko Vukićević, u vreme ratova 1737-39. godine, iz Vasojeveića, sa Peštera, krenula su četiri brata, od kojih se jedan naselio u Bioski kod Užica, Jovan se doselio u Viševac, Radak u Bašin, a Mitar u Mramorac.
Slava im je sv. Kliment. Milenko Vukićević je ostavio vest da su, u okolini Podgorice, u selu Doljanu, idući prema Kučima, živeli Karađorđevi preci, gde su slavili sv. Nikolu. Potom su prešli u selo Vranj, na severu Skadarskog jezera, gde počinju da slave sv. Klimenta. Na Pešteru je i danas živa legenda da su se oni, iz Crne Gore preselili u selo Žabren, gde su ubili dvojicu muslimana pastira, a potom su došli u Šumadiju.
Karađorđev deda Jovan imao je sinove Petra i Mirka. Posle Jovanove smrti, Mirko se odselio u Mramorac, kod strica Mitra, kako beleži Konstantin Nenadović: "kod sela Saranova istog sreza, gdi je živeo i imao sina Kuzmana; a daqe o njegovom potomstvu ne zna se".
Ovaj Kuzman, na kojeg sam naišao još u nekim predanjima kada je išao sa Karađorđem u lov, trebalo bi da bude po prezimenu rodonačelnik Kuzmića iz Mramorca, od kojih je tvoja baka.
Inače, većina vesti koje navodim poklapaju se sa onima u tekstu Aleksandra Bačka. Jedino me čudi da u literaturi koju je koristio nema Ljušićevog „Vožda...“, gde je ovaj naš istoričar i dobar poznavalac upravo srpske istorije 19. veka dao dosta podataka o Karađorđevom poreklu i životu u Šumadiji, po doseljavanju njegovog dede i braće mu.
Поздрав & Хвала на корисним информацијама.
Иначе,моја бака и дан данас слави своју девојачку Славу-Светога Климента.