Морам рећи да слабо познајем правила наслеђивања грбова, а и колико знам разликују се од земље до земље. Када се прича о грађанским грбовима често се истиче да је грб лично обележје армигера на који стичу право његови наследници. То што потомци стичу право на коришћење грба, да ли то значи да га након наслеђивања свако од њих може користити као свој лични? Ја не бих рекао. Онда би смо кроз неколико генерација имали стотине људи са идентичним грбом. Ако је и дозвољено мислим да није баш добра пракса. Како ја разумем, наследници имају право да истичу и употребљавају наслеђени грб и користе његове елементе у своме, али се све време зна чији је то грб и он се не присваја као лични, односно може га присвојити само један од наследника (по правилу најстарији). Имајући у виду да се грб може истицати као мали (основни, тј. штит), средњи и велики, ако не би било разлика на самом штиту мали грбови различитих армигера би били идентични. Управо су и осмишљавани системи каденце да би се овај проблем решио. То је разлог због кога сам мишљења да би штит ипак морао бити уникатан, што у пракси наравно није увек случај.
поставио си нека врло занимљива питања. и то занимљива са аспекта теоријске хералдике, док смо се ми овде углавном бавили практичном. на питање
кога представља грб, различите традиције дају различите одговоре. можемо рећи да ту постоје разноврсни приступи и решења, од којих су два крајња (и опречна) - шкотски, врло изричит у ставу да један грб (кога чини- штит, креста и мото) у једном тренутку може да представља само једног грбоносца. да би то начело доследно применили, развили су врло сложен систем каденце. сасвим различит (и то принципијелно различит) став заузела је пољска хералдика, где један исти грб представља све чланове једне врло широке заједнице (племена) која обухвата породице које међусобно не морају бити ни у каквом сродству. зато је пољској хералдици било каква каденца страна и непозната. код њих су чак и првобитне кресте (које су постојале у средњем веку) током времена изгубиле значај, па су их замениле перјанице, међусобно чак врло сличне. у италијанској хералдици челенкa ниje пустилa тако дубок корен као у земљама с оне стране Алпа. зато се хералдичкој диференцијацији различитих грана једне породице приступало углавном кроз неку измену на штиту - било додајући нови елемент његовом садржају, било мењајући постојећу тинктуру(е). у немачкој хералдици тако нешто било је апсолутно незамисливо. сви чланови рода наслеђивали су и носили исти грб (тј. штит).
е сад, каквом би решењу требало да прибегне наша хералдика, то је још увек отворено питање. ако сам добро разумео твој став, ти сматраш да је грб (тј. штит) врло особено, јединствено и непоновљиво знамење, везано за личност самог армигера (нешто као хералдички ДНК). то би онда значило да са смрћу армигера ''умире'' и његов грб. што је, морам признати, врло занимљиво гледиште. међутим, ниси доследан у том ставу, јер отвараш могућност да грб ипак ''може присвојити само један од наследника (по правилу најстарији)''. на основу чега најстаријем наследнику дајеш такву привилегију, јер наше обичајно право све мушке потомке сматра равноправним наследницима. сви синови равноправно наслеђују презиме, Крсну Славу и непокретну имовину. зашто бисмо у погледу грбова правили изузетак? принцип примогенитуре има смисла само у системима где најстарије дете наслеђује титулу (владарску или племићку), која осталима остаје ускраћена (у смислу да су они само потенцијални носиоци, са одређеним местом у наследном реду). с обзиром да је то сасвим страно нашој традицији, не видим оправдања за такву ексклузивност (осим у случају владарских породица, које сам већ поменуо).
У праву си. Кад боље размислим, закључак сам извео прилично интуитивно и брзоплето, из чињеница да је штит обавезна компонента грба док челенка и мото нису, те да се средњи и велики грб добијају додавањем ових и других компоненти на штит. Пратећи некакву логику закључио сам да се челенка као засебан симбол не користи, што очито није тачно. Сад кад боље размислим знам и сам за неке примере употребе челенке у примењеној хералдици...
у грађанској хералдици не постоји
средњи грб. постоји: 1. грб у ужем смислу (тј. штит); 2. кацига са крестом као посебан и самосталан грбовни елемент; 3. пуно грбовно знамење (armorial achievement, full achievement of arms) са свим елементима уклопљеним у јединствену целину.
средњи грб поседују искључиво армигери који имају право на коронет или круну, јер круна/коронет може самостално (без шлема) да стоји на штиту и носи кресту. креста сама, без коронета или кациге који би је носили, није правилна. то је релативно нова појава (јавља се у енглеској хералдици 18. и 19. столећа) настала да би се некако надоместили беџеви (чија употреба је била забрањена) у случајевима који су сматрани недовољно прикладним за истицање пуног грбовног обележја. од како су почетком 20. века енглески хералдички ауторитети поново увели беџеве, престала је потреба за таквом нехералдичком праксом, тј. употребом кресте са овојницом самостално и одвојено од свог хералдичког носача. јер као што се грбовни садржај не може правилно приказати без штита, тако се ни креста не може правилно приказати без шлема.
Можда сам био непрецизан. Шкотски кланови немају свој засебан грб па ни челенку, баш као што и кажеш. Оно што сам заправо хтео рећи је да се тзв. челенком клана (clan crest) као заједничким обележјем и код њих наглашава припадност клану. Тачно је да је у питању беџ вође клана а не знамење самог клана, али у пракси он заиста репрезентује припадност клану, макар и неформално, односно кроз исказивање лојалности вођи.
ево један пример, да боље схватиш природу и значење беџа у шкотској хералдици. ако неким случајем будеш позван на свадбу свог шкотског пријатеља и одлучиш да му за поклон понесеш сребрни есцајг, и као посебан знак пажње даш да се на сребрнину угравира његов
clan crest, а на ту свадбу неким случајем буде позван и вођа клана, па се тај твој пријатељ, сав срећан због поклона, непромишљено похлали вођи клана и покаже шта си му донео из Србије, знај да ће вођа клана рећи кратко-
баш лепо. свиђа ми се. запакујте ми да понесем кад пођем кући. ти ћеш наравно бити у чуду и мислићеш да је пијан. међутим, није. он захтева оно на што му по важећим законима Шкотске припада. и тад ћеш схватити чији је то беџ и кога означава.
Лично мислим да би штит тртебао бити и име и презиме и ЈМБГ. Има разних начина како да се на "презиме" јасно укаже и да се оно одели од "имена" на самом штиту. Леп пример су управо ови штитови на грбовима које је поставио Ројалиста. У сва три примера у стопи је тестера и то би било рецимо презиме, тј. заједничка фамилијарна шаржа. Рецимо цела фамилија ради поделу штита по појасу, где је у основи увек зелено поље са тестером а у глави ставља свако своје карактеристичне шарже.
то би онда значило обавезно увођење поделе штита (маршаловање). мени се то не допада ни из естетских ни из практичних разлога, јер значајно ограничава машту и уводи шаблон(е).