Хералдика и њени принципи

Gráthas:
Не бих да вучем тему у политику, али стварно мислим да је ово битно. Дајем вам сад препричано из данашње Политике:

Владе Федерације БиХ и РС мораће ускоро својим парламентима да предложе нова решења за део државних обележја, а по налогу Уставног суда БиХ, јер не одражавају осећања и потребу сва три народа у оба ентитета.

Практично то значи да ће морати да се мења грб РС и химна, застава РС није спорна. Суд је уважио ставове Драгомира Ацовића, познатог српског хералдичара, да тробојка не припада само српском народу већ је у традицији словенских народа.

Е, тако. Стварно, ако у том уставном несрећном суду те несрећне квази-државе седи и један Србин, о чему је мислио, да ли је уопште мислио и таке све то. Има ли начина заштитити се од ове увреде?

Застава, грб и химна РС више нису проблем, тако је одлучио Уставни суд (или како се већ зове). Једино је остао проблем са црквеним празницима, као што рече Стема.

Kada je reč o grbu Republike Srpske interesuje me nekoliko stvari. Iako ćete verovatno sada da ospete drvlje i kamenje po meni, ipak ću da pitam.

Zašto se kao grb koristi grb Srbije doduše malo modifikovan, kada mogu da koriste grbove Bosne i Hercegovine koje su koristili Srbi (Hadži Melentije, Arsenije IV Jovanović Šakabenta, itd.)?
Naravno mislim na ove grbove u kombinaciji sa ocilima i krstom, po modelu grba Češke republike, gde bi se dvoglavi orao mogao pojaviti kao držač štita.
Takav je slučaj i sa Rumunijom i Moldavijom. Time bi se po meni jasno istaklo da je reč o Srpskoj zemlji, a opet bi bila uključena heraldika tog prostora.
Uz to Srbija i Republika Srpska ne bi imale gotovo identične grbove, a opet niko ne bi ispao ‚‚domaći izdajnik''.
Mislite o tome.

Pozdrav svima.

Gospodo, bojim se da u vezi sa vestima iz RS niste u pravu. Nekakav ustavni sud BiH traži promenu i grba i zastave jer, kako kažu, "ne reprezentuje i predstavnika hrvatskog i bošnjačkog naroda u RS." Naravno, na delu je opet lažna simetrija pa traže i od Federacije BiH, da promene onaj svoj bedž jer nema Srba u tom simbolu. Koliko je i muslimanima i Hrvatima stalo da grba i zastave Federacije svako može da vidi ko zadje na tu teritoriju. Ipak, nadu daju srpski političari u RS, koji kažu da ne dolazi u obzir promena grba i zastave. Za utehu je i da u Sarajevu kažu isto. Nadajmo se da će u Banjaluci istrajati i odoleti ovom napadu.
Stemo, drago mi je da Ti se svidja moj avatar. Uzgred, koliko je jednorog čest motiv u porodičnoj heraldici?
Pozdrav svima

Pijanista:
Kada je reč o grbu Republike Srpske interesuje me nekoliko stvari. Iako ćete verovatno sada da ospete drvlje i kamenje po meni, ipak ću da pitam.

Zašto se kao grb koristi grb Srbije doduše malo modifikovan, kada mogu da koriste grbove Bosne i Hercegovine koje su koristili Srbi (Hadži Melentije, Arsenije IV Jovanović Šakabenta, itd.)?
Naravno mislim na ove grbove u kombinaciji sa ocilima i krstom, po modelu grba Češke republike, gde bi se dvoglavi orao mogao pojaviti kao držač štita.
Takav je slučaj i sa Rumunijom i Moldavijom. Time bi se po meni jasno istaklo da je reč o Srpskoj zemlji, a opet bi bila uključena heraldika tog prostora.
Uz to Srbija i Republika Srpska ne bi imale gotovo identične grbove, a opet niko ne bi ispao ‚‚domaći izdajnik''.
Mislite o tome.

Pozdrav svima.

Зашто "дрвље и камење"?Размењујемо мишљења,није проблем.
Ја се не бих сложио.Те грбове су ипак правили странци како би означили поменуте земље (Босну,Херцеговину,Приморје,Раму,итд..).Они су преко Орбинија и Ритера-Витезовића стигли у Жефаровићеву Стематографију која је била главна литература при избору симбола које су устаници стављали на своје стегове.Е,сад ако грешим.....

Србија и Српска би ипак требало да имају иста знамења.

Pijanista:
Kada je reč o grbu Republike Srpske interesuje me nekoliko stvari. ... Zašto se kao grb koristi grb Srbije doduše malo modifikovan, kada mogu da koriste grbove Bosne i Hercegovine koje su koristili Srbi ...

Kao stranac - vopste nije vazno sta mislim, ali kao "heraldicar" mislim kao Pijanista.
Ali grb RS i grb Srbije nisu isti - na grb RS nema lilije (ljiljana ?) - to e znacajna figura u heraldici.
Argument da u grbovi RS i MHF mora imati simboli i druge narode je nerelevantni - to znaci da koriste iste simboli, a oni vec imaju opsti grb - grb BiH. Osim toga, kako ce budu predstavljeni jugosloveni, romi i dr. maninje ili druge buduci manjine?
Ja vidjam 2 resenja: da ostaje situacija koja je sada; da su grbovi teritorialni, bez oznake etnicnosti.

Да,нису исти,грб Српске нема љиљане и круна је на штиту.
Хтео сам рећи да се надам да ће једног дана Србија и Српска бити једна држава те ће с тога имати и исте симболе.
Osim toga, kako ce budu predstavljeni jugosloveni, romi i dr. maninje ili druge buduci manjine?
Са овим се слажем,то просто није могуће.

За грб БиХ немам шта друго да кажем већ да је смешан и да не значи ником ништа сем онима који су га цртали.....

341px-Coat_of_arms_of_Serbia.svg.png

republika%20srpska%20grb.gif

Треба бити жестоко злонамеран, па рећи да је ово исти грб!

Знамо да њима сметају Срби, па, дакле и српски грб.

Такво понашање је само заливање семена некога будућега рата!

РС се одриче "Боже правде"?
Премијери Милорад Додик и Ахмет Хаџипашић биће кривично одговорни уколико до 20. децембра грб и химна Републике Српске, те грб и застава Федерације не буду усклађени са Уставом БиХ, објавило је сарајевско Ослобођење у јучерашњем броју, преноси Фонет. Уставни суд БиХ је 31. марта пресудио да су Закон о застави, грбу и химни РС и Закон о застави и грбу ФБиХ у супротности са уставним принципом о равноправности конститутивних народа, грађана и осталих.
Оцењено је да су двоглави орао Немањића и химна "Боже правде" дискриминирајући за бошњачки и хрватски народ у РС, док је федерална тробојница са грбом у којем се налазе искључиво обележја Бошњака и Хрвата дискриминирајућа за Србе, подсећа лист. Зато је ентитетским властима наложено да законе измене у року од шест месеци од објављивања одлуке Уставног суда у Службеним новинама (20. јун). Месец пре истека рока ентитетске владе нису чак расписале ни јавни конкурс за измену грба, заставе и химне. Председник Скупштине РС Игор Радојичић изјавио је да грб и химна тог ентитета сигурно неће бити промењени у року који им је поставио Уставни суд БиХ.

(„Глас Јавности“, 23.11.2006.)
http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/SP06112203.shtml

Ove vesti mi deluju veoma imbecilno i ponižavajuće za sve narode u BIH, a pogotovo Srbe. Naravno da ne treba podleći tim pritiscima, ali mi je opet pomalo glupavo da sve srpske zemlje (izuzev Crne Gore) nemaju nijedno drugo obeležje osim dvoglavog orla, ocila i krsta u raznim varijantama.

Pa i dvoglavog orla smo preuzeli od stranaca, ne vidim u čemu je problem.
Zamislite sledeću situaciju, Srbija se regionalizuje i svaki region ima pravo na grb i zastavu (kao što je slučaj u većini svetskih zemalja). Hoće li u tom slučaju svaki region imati istu zastavu i grb, ili će imati obeležja koja su istorijski i heraldički utemeljena?

Po mom mišljenju to je isto heraldičko jednoumlje koje zagovaraju stranci u BIH.

Kha:
Gospodo, bojim se da u vezi sa vestima iz RS niste u pravu. Nekakav ustavni sud BiH traži promenu i grba i zastave jer, kako kažu, "ne reprezentuje i predstavnika hrvatskog i bošnjačkog naroda u RS." Naravno, na delu je opet lažna simetrija pa traže i od Federacije BiH, da promene onaj svoj bedž jer nema Srba u tom simbolu. Koliko je i muslimanima i Hrvatima stalo da grba i zastave Federacije svako može da vidi ko zadje na tu teritoriju. Ipak, nadu daju srpski političari u RS, koji kažu da ne dolazi u obzir promena grba i zastave. Za utehu je i da u Sarajevu kažu isto. Nadajmo se da će u Banjaluci istrajati i odoleti ovom napadu.
Stemo, drago mi je da Ti se svidja moj avatar. Uzgred, koliko je jednorog čest motiv u porodičnoj heraldici?
Pozdrav svima

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=2453&meni=2

Da dodam jos da se slazem sa ovim prijedlogom od Radgost-a, vezano za grb RS

Kha:
Gospodo,
molim Vas pogledajte http://www.new-byzantium.org/houseof.html , pa mi recite šta je u pitanju - šarlatan ili zaista potomak Laskarisa i Komnena. Vidim ima i grb koji deluje interesantno!
Unapred hvala

Сретао сам се са оваквим бесмислицама много пута, као и са овом на коју на упозоравате.

Сирома' човек...

Kha:
Pozdrav svima

Једнорог није никаква реткост, али га има мање него, нпр, лава или орла.

Најпознатији пример хералдичке употребе једнорога је, свакако, држач грба Британије.

Eво два грба са једнорогом.

Носилац је Кирилин,а аутор је мој омиљени међу Руским уметницима Михаил Шелковенко

Овај стил је доста стрипоидан,да тако кажем.Армигер је Ремезов,а уметник је Дмитриј Иванов.

Обратите пажњу на кацигу.

Imamo li mi kao narod heraldiku, ili su nam svi grbovi nametnuti (ili smo ih sami sami prisvojili) od stranaca?
Ako su bosanski Muslimani mogli da prihvate Tvrtkov grb sa ljiljanima, koji su simbol hrišćanstva zašto Srbi ne mogu da prihvate ove grbove?
Inače nisam zlonameran, jer nisam ni rekao da su isti nego skoro identični.

Za STEMU: stavi jedan pored drugog mali grb Srbije i grb Republike Srpske i videćeš neverovatnu sličnost.

Мени, Пијанисто, та евидентна сличност није ни најмање ''невероватна''.

Узгред, за злонамерност нисам оптужио Тебе, већ оне који су у овој целој антисрпској заврзлами битни.

Back