Хералдика и њени принципи

Korisnik2:
Dali iko zna dali su dinastija Vlastimirovic i knez Caslav, imali grb. Dali je zastava zupana Dese imala grb, il da je on imao grb, kao zupani Uros prvi i drugi.

Грб у правом смислу речи нису имали.
Можда су имали неке симболе којима су приказивали своју власт?

Korisnik2:
Prsten kneza Stojimira sa patrijahalnim krston, moguci grb vlastimirovica, slican ranom madjarskom grbu? Znali iko o simbolima zupana Dese?
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Bela_III_of_Hungary_seal.png

Печат Кнеза Стројимира датира из деветог века,значи доста пре појаве хералдике тако да на жалост то није чак ни могући грб.

Wilkołak:
Samo jedno malo zapazanje i pitanje ....

citiram:"Ово репрезентативно изображење новога грба Његовога Краљевскога Височанства је плод сарадње наших врсних Хералдичких уметника, Ing. Срећка Никитовића и Dipl.ecc. Небојше Дикића, као и Ненада М. Јовановића, у својству Хералда."

Heraldicki umetnik - inzener?!

Gde postoji ta heraldicka skola koja svojim diplomcima daje titulu inzenjer!?!?
Не разумем....зашто човек не може бити инжењер и одличан хералдички уметник као што је то господин Никитовић?

Радгост:
Не разумем....зашто човек не може бити инжењер и одличан хералдички уметник као што је то господин Никитовић?

Pitao sam kako neko mze biti heraldicar-inzenjer. Koliko ja znam, kod nas ne postoji skolska institucija koja obrazuje heraldicare, te pojam "heraldicar" mogu shvatiti kao nesto neobavezno i neformalno.

Колико је мени познато, не постоји звање ''хералдичар-инжињер''.

Господин Никитовић је свој научни степен стекао дипломиравши на одговарајућој високошколској установи, док је звање Хералдичкога Уметника стекао, на начин предвиђен за стицање тога звања.

appointment03.jpg

Да си то желео, приметио би да у цитираноме делу текста између речи ''Хералдичких уметника'' и скраћенице ''Ing.'' не стоји повлака, како Ти (из само Теби знаних разлога) преварно наводиш! Наиме, тамо стоји интерпункцијски знак звани - зарез или запета....

Толико!

Nedavno sam razgledao sajt g. Acanskog, clana SHD "Beli orao" http://www.achansky.com/index.html, gde je, izmedju ostalog, i njegov porodicni grb kao i resenja koje je on radio za izvesne institucije, naselja i familije. Meni, sa mojim skromnim heraldickim saznanjima, nesto "ne stima" u tim grbovima. Ili su, previse sareni, ili imaju mnogo neobicno "nabacanih" detalja ili... Da li gresim? Molim za Vase misljenje.

Kha:
Nedavno sam razgledao sajt g. Acanskog, clana SHD "Beli orao" http://www.achansky.com/index.html, gde je, izmedju ostalog, i njegov porodicni grb kao i resenja koje je on radio za izvesne institucije, naselja i familije. Meni, sa mojim skromnim heraldickim saznanjima, nesto "ne stima" u tim grbovima. Ili su, previse sareni, ili imaju mnogo neobicno "nabacanih" detalja ili... Da li gresim? Molim za Vase misljenje.

Слажем се са тобом,његови грбови су хералдички исправни али су за мој укус прилично "пренатрпани"...

Поменути Господин има препознатљив хералдички стил, који ће се некоме допасти, а некоме, пак, неће...

Ипак, рекао бих да је Радгост је у праву и да му се хералдичка исправност не може оспорити.

Па да, ја, ето, никада не бих некоме ставио слово у грб, јер то сматрам хералдичким нонсенсом и одразом безидејности, али не спорим да је и то могуће.

Ипак, зар не вели и Твој мото заједно са Светим Апостолом Павлом: ВСЈА МИ ЉЕТ СУТ НО НЕ ВСЈА НА ПОЛЗУ (СВЕ МИ ЈЕ ДОЗВОЉЕНО, АЛИ МИ НИЈЕ СВЕ НА КОРИСТ).

Не бих да вучем тему у политику, али стварно мислим да је ово битно. Дајем вам сад препричано из данашње Политике:

Владе Федерације БиХ и РС мораће ускоро својим парламентима да предложе нова решења за део државних обележја, а по налогу Уставног суда БиХ, јер не одражавају осећања и потребу сва три народа у оба ентитета.

Практично то значи да ће морати да се мења грб РС и химна, застава РС није спорна. Суд је уважио ставове Драгомира Ацовића, познатог српског хералдичара, да тробојка не припада само српском народу већ је у традицији словенских народа.

Е, тако. Стварно, ако у том уставном несрећном суду те несрећне квази-државе седи и један Србин, о чему је мислио, да ли је уопште мислио и таке све то. Има ли начина заштитити се од ове увреде?

Колико сам ја разумео, више није споран ни грб, али јесу Државни Празници, јер су то, заправо, Црквени Празници.

Чини ми се да сам на телевизији ово сасвим добро разумео.

Ако, није тако - треба своје символе бранити на све начине!

http://www.czipm.org/u_odbranu.html

Back