Хералдика и њени принципи

Радгосте, феноменална фотка!
Ја никако да одем да мало сликам. Неки дан сам био доле у Душановој, али кошава 'теде да ме однесе. Није ми на крај памети било да изигравам ''глиненога голуба'' на сред улице и то још по таквоме времену...

Pijanista:
U pravu si Formice, moja greška. Tako je to kada su prsti brži od mozga. Hvala na slikama. Šteta što je ova iz muzeja u Skadru nezgodno presavijena.

Stema hvala na informacijama u vezi vladike Artemija, pregledao sam po internetu i našao par slika. Sasvim dovoljno da ovih dana postavim i tu verziju.

Radgoste hvala na informacijama u vezi grbova Raške i Starog Vlaha, to me je mučilo već duže vremena. Da li sam te dobro razumeo, nešto si uspeo da slikaš od tih grbova na Svetosavskom domu?

Да усликао сам мало.

Леву страну улаза

Десну страну улаза на којој је грб Рашке.
Грб изнад главног улаза

Ови изнад прозора су испали прилично лоше.Ево два боља

Остали грбови се виде јако лоше па нисам ни хтео да их постављам.

Формице хвала на препоруци,руски сајт је одличан.

CTEMA:
Радгосте, феноменална фотка!
Ја никако да одем да мало сликам. Неки дан сам био доле у Душановој, али кошава 'теде да ме однесе. Није ми на крај памети било да изигравам ''глиненога голуба'' на сред улице и то још по таквоме времену...

Хвала & поздрав.

CTEMA:
Извини Формице, само два опажања, ако дозвољаваш.

Изложени први барјак (из Цетињскога Манастира) је литијски а не ''литургијски'', а назив ''Рама'' није означавао Црни Гору (Кара-даг), већ Херцеговину (тј. Хим или Захумље). У то доба је Црна Гора била знана као - Зета.

Имаш о томе речити пример на барјаку Војводе Соколскога и Игумана Рачанскога Архимандрита Хаџи-Мелентија (Стефановића) из 1807. године Господње, где управо изнад четвртога поља (које садржи грб Херцеговине) стоји лентица са речју: ''Рама''. Топоним ''Приморје'' овде не треба да Те буни јер се он користио двојако, тј. и у вези са Зетом и у вези са Хумом. Зато је и данас пуна титула херцеговачкога Епскопа - ''Захумско-Херцеговачки и Приморски'', баш као што је и црногорскога Митрополита - ''Црногорско-Брдски, Приморски и Скендеријски'', мада се те титуле у колоквијаноме говору користе у скраћеној форми. Као што за Епископа Иринеја (Буловића) обично кажемо једноставно - ''Бачки'', мада је пуна титула: ''Новосадско-Бачки и Јегарски'' и тд и сл...

Усуђујем се да Те у томе смислу упутим на следећи текст: http://www.czipm.org/Hadzi Melentije.html
Ту је нешто натукнуто о поменутоме барјаку из 1807, као и о грбу Раме у њему...

Da litijska ne liturgijska - greška :oops:
Ostalo poštujem Stema :)
Radogoste slike su izvanredne. Bravo. milo mi je što sam našao onaj ruski sajt i da nam može koristiti. Zaista je vrlo jednostavan za upotrebu i brži je od onog američkog.
Pozdrav :)

FORMICA:
Da litijska ne liturgijska - greška :oops:
Ostalo poštujem Stema :)
Radogoste slike su izvanredne. Bravo. milo mi je što sam našao onaj ruski sajt i da nam može koristiti. Zaista je vrlo jednostavan za upotrebu i brži je od onog američkog.
Pozdrav :)
Izgleda da su Rusi usavršili stelt tehnologiju, jer je kod mene (naravno) sve u vezi toga nevidljivo.
Radgoste dobro ti je ispala fotka (grb Raške, ostale su nevidljive za mene), izgleda da ti ipak nije tako loš aparat.
Evo rekonstruisane zastave kneza Dese Nemanjića koju ima vladika Artemije na svom stolu. Prijavite mi ukoliko primetite neke nepravilnosti, pošto nisam siguran za žute krstove na belim poljima.

За Пијанисту

6238ec8464ce85323a.jpg

690bb6a2e7507d1c12.jpg

2e1a2066996c3ee323.jpg

e3a85c3444ad837833.jpg

Позајмићу од пријатеља апарат који има већи zoom,па одох да сликам поново.

DukeofSerbia:
Поздрав свима.

Само кратко. Публиус је урадио грб за односе са јавношћу Србију. Мене грб исувише подсећа на немачки.

Pijanista
покушаћемо реконструкцију, али биће тешко.

Možda da kontaktiramo nekog stručnjaka za tkanje da dešifruje :lol:

Вујадине, овај други грб заиста садржи и грб Рашке (у осмоме пољу), али је то, заправо, велики (тзв. ''atchievement'') апокрифни (или ''илирски'') грб Цара Стефана Уроша IV Душана Немањића - Силнога.

DukeofSerbia:
Поздрав свима.

Само кратко. Публиус је урадио грб за односе са јавношћу Србију. Мене грб исувише подсећа на немачки.

serbiaprsymbolgu5.jpg

Pijanista
покушаћемо реконструкцију, али биће тешко.

Ovo je grb Friedrich II. von Hohenstaufen

4a9f588e3e12145c60.jpg

http://keep4u.ru/full/061102/4a9f588e3e12145c60/jpg

Pijanisto ne znam što se dešava evo i direktni link :)

Извини, реко' да не дође до забуне, јер у ''alt''-у стоји: ''Рашка''...

+ + +

Елем, ево још лепих фотки!

Обновљена фасада Светосавскога Дома (Физичкога Факултета) у Београду:

Dus1Vel.jpg

Dus2Vel.jpg

Dus3Vel.jpg

Још слика - сутра, ако Бог да...

Тачно, само што је изостављен полумесец због актуелних приппрема за рат са Турцима у току градње Дома.

Ето опет утицаја политике на хералдику...

Полумесец је био мало претерана алузија у тим околностима...

FORMICA:
Ovo je grb Friedrich II. von Hohenstaufen

4a9f588e3e12145c60.jpg

http://keep4u.ru/full/061102/4a9f588e3e12145c60/jpg

Pijanisto ne znam što se dešava evo i direktni link :)

Шит, знао сам. То ће да се брише.

Али, Пијаниста је то оставио као реконструкцију Душанове заставе
http://forum.krstarica.com/threads/101488&page=35&pp=15

Јесте да је двоглави орао дошао у Србију са крсташима, али ово неће ићи дефинитивно као застава..

Back