Хералдика и њени принципи

Прибој има нови грб. :D

941172_472172896207650_972067157_n.jpg
А ови остали су нажалост такви какви јесу. :(

Иначе, има изгледа да Косовска Митровица ускоро добије нова псеудохералдичка знамења. :confused:

Ooo, pa i Priboj ima zupčanik. :hahaha:

Ja mislim da mi pokrenemo inicijativu da se u grb republike stavi bar jedan zupčanik. Možda umesto jednog ocila. Pa mislim četiri ocila a nijedan zupčanik, dokle to forsiranje srednjevekovne simbolike nauštrb posleratnog industrijskog razvoja.

Прибој има нови грб. :D
941172_472172896207650_972067157_n.jpg
Хм занимљиво, три потковице на плавој подлози асоцијација на Стару Рашку чији су део били у средњем веку, два љиљана алудира на Котроманиће и њихову владавину, сребрна таласаста линија представља реку Лим, и опет зупчаник индустријски развој:eek:.

Јел уопште хералдички дозвољено да овај златни зупчаник иде преко ове сребрне таласасте линије, метал на метал.?

Ja mislim da mi pokrenemo inicijativu da se u grb republike stavi bar jedan zupčanik. Možda umesto jednog ocila. Pa mislim četiri ocila a nijedan zupčanik, dokle to forsiranje srednjevekovne simbolike nauštrb posleratnog industrijskog razvoja.

Па да знаш да то не би била лоша идеја, уместо четири оцила четири зупчаника. :lol:

То ако се икад српска привреда подигне на ноге. ;)

Шалимо се мало, наравно,
да неко не би помислио да смо озбиљни,
па да се у будућности још и са тим сретнемо. :eek: :p

Шта ћеш кад код нас све пуца од индустрије, индустријска смо сила па да то и покажемо.
А види ови моји и они су индустријски развијени:
jf4.gif

:(

Хм занимљиво, три потковице на плавој подлози асоцијација на Стару Рашку чији су део били у средњем веку, два љиљана алудира на Котроманиће и њихову владавину, сребрна таласаста линија представља реку Лим, и опет зупчаник индустријски развој:eek:.

Јел уопште хералдички дозвољено да овај златни зупчаник иде преко ове сребрне таласасте линије, метал на метал.?

Дозвољено је, јер се златни зупчаник не налази цео на сребрној таласастој греди, већ само својим мањим делом, док је већи део на плавој површини.

Мислиш да код стегова града може да постоји изузетак од правила?
Сад је питање и шта та застава на великом грбу представља можда намерно није стављен стег града већ нешто друго, видимо да је држи војник, можда застава неког пука који је ослободио Врање 1878 од Турака.
Симболика би била да онај сребрни шаврон представља Бели мост симбол града, три љиљана Свету Тројицу славу града, зупчаник тај индустријски развој горе поменут, један држач штита на великом грбу је предпостављам краљ Стефан Првовенчани за чије време је основан град 1207, а други држач штита војник симбол борбе за слободу, остаје још да објасне плаву боју на штиту (надам се да неће бити ту као симбол слободе или плавог неба изнад Врања или можда да представља Јужну Мораву), и онај стег који држи војник, као и ону трубу у дну великог грба, можда има неки музички фестивал у граду.
Грб је бољи него онај раније то је тачно, али могао је бити још бољи.:)
Уосталом треба да питамо неког Врањанца за мишљење, грб ће да представља његов град.:D
То симболизује добре резултате врањанских трубача на фестивалу у Гучи. Чуди ме да нису ставили и пљеску као симбол да имају добар роштиљ.

Ne radi se o grbovima nego o amblemima.

...Pogledajte prilog 311050
Nova_Varo%C5%A1_%28grb%29.gif
Pogledajte prilog 311052Pogledajte prilog 311053Pogledajte prilog 311054

Znam da će neko reći da nisu sve grbovi, nego amblemi. Ne menja na stvari. Vizuelna beda, simbolički haos, estetski neukus... stilsko ludilo... ima li još?

Uz prijethodnu napomenu potpuno se slažem.

Grb je u redu a ne vidim problem za zupčanik, mada kad si pomenuo zupčanik je višak ali ako se već insistira na njemu mogao je da izranja iza talasaste linije.

Доста бедачења, ајде да изаберемо најбољи грб. Да су усвојили предложени врањански, био би опасно конкурентан. Овако није ни у три. Гласам за Ваљево.

Coat_of_arms_of_Kraljevo.jpg
260px-Coa_Serbia_Town_Zenta.svg.png
COA_Valjevo.gif

Meni je najljepši onaj sa sedam kruna.

Poslednja izmena:
Ne radi se o grbovima nego o amblemima.

Uz prijethodnu napomenu potpuno se slažem.

Grb je u redu a ne vidim problem za zupčanik, mada kad si pomenuo zupčanik je višak ali ako se već insistira na njemu mogao je da izranja iza talasaste linije.

Meni je najljepši onaj sa sedam kruna.

Da. Grb Kraljeva. Simbolička pročišćenost. Simbolizuje sedam srpskih kraljeva krunisanih u manastiru Žiča. Tačka. A ne kao ovi drugi grbovi po Srbiji, kad kreneš da tumačiš blazon i simboliku kao da prepričavaš špansku seriju.

Ne znam šta će im samo ona glupava deviza u dnu, a i ta ptica je za moj kriterijum višak.

U ovom slučaju crtački posao nije najbolje odrađen pa mi je grb Valjeva lepši, ali u simboličkom smislu Kraljevo je No 1.

Malo su utupili sa onom devizom u dnu, ne znam šta će im.

Edit: Nije sedam kraljeva nego sedam krunisanja, pošto su Stefan Prvovnečani i Dragutin krunisani dva puta, a kraljeva je bilo manje.

Poslednja izmena:
Da. Grb Kraljeva. Simbolička pročišćenost. Simbolizuje sedam srpskih kraljeva krunisanih u manastiru Žiča. Tačka. A ne kao ovi drugi grbovi po Srbiji, kad kreneš da tumačiš blazon i simboliku kao da prepričavaš špansku seriju.

Ne znam šta će im samo ona glupava deviza u dnu, a i ta ptica je za moj kriterijum višak.

U ovom slučaju crtački posao nije najbolje odrađen pa mi je grb Valjeva lepši, ali u simboličkom smislu Kraljevo je No 1.

Malo su utupili sa onom devizom u dnu, ne znam šta će im,

Valjevo zaista ima atraktivan grb koji mi uvijek privlači pažnju, nije loš ni onaj sa ukrštenim ključevima ali je Kraljevo izvanredan školski primjer grba. Vrlo jednostavan, vrlo jasne simbolike i izvanredne ljepote. Sav blazon stane u prostu rečenicu bez mogućnosti iakave greške za izradu emblazona, savršeno, na crvenom sedam kruna zlatnih, i to je sve nevjerovatno. Naravno ostalim primjerima to ne oduzima ništo na ljepoti i kvalitetu.

Meni je odličan grb Bačke Palanke.

Blason_de_Ba%C4%8Dka_Palanka.gif

Svakako, svaki grb ispravno urađen po pravilima heraldike u sebi mora sadržati svoju ljepotu kojoj se pridodaje i simbolično značenje, tako da se dobija utisak mistične ljepote.

Горњи Милановац је склонио грб и ставио ову бљувотину:dash:
213px-Gornji_Milanovac_grb.jpg
Језиво бре. Личи на илустрацију за неки туристички водич штампан 70-их година.
Не знам шта им је овај грб сметао:
gornji-milanovac-grb.jpg

А кад смо код Милановца, додуше Доњег, интернет отвара гомилу неких грбова. Јел'зна неко у чему је ствар, откуд тоилики грбови и који је прави?

434px-Grb_Donjeg_Milanovca.jpg
Donji%20Milanovac%20grb.jpg
big_donji%20milanovac01.jpg

П.С. Можда би модератори могли да ову преписку о знамењима градова пребаце на тему Грб и застава Србије.

Poslednja izmena:
Језиво бре. Личи на илустрацију за неки туристички водич штампан 70-их година.
Не знам шта им је овај грб сметао:
Pogledajte prilog 311202

А кад смо код Милановца, додуше Доњег, интернет отвара гомилу неких грбова. Јел'зна неко у чему је ствар, откуд тоилики грбови и који је прави?

Pogledajte prilog 311203
Donji%20Milanovac%20grb.jpg
big_donji%20milanovac01.jpg

На снази би требао да буде овај средњи грб, имао сам недавно преписку са једним грађанином Доњег Милановца, али није ми познато откуд оволико верзија.

П.С. Можда би модератори могли да ову преписку о знамењима градова пребаце на тему Грб и застава Србије.

Предлажем да се настави овде, пошто се тема Грб и застава Србије односи искључиво на државна знамења.

Горњи Милановац је склонио грб и ставио ову бљувотину:dash:
213px-Gornji_Milanovac_grb.jpg

Gospode ova nagrda zamijenila grb sa zatnim hrastom:eek: na stranu što su potpuni idioti za heraldiku amblem nosi vrlo negativnu simbgoliku najprije u onoj čudnoj crveno nijansiranoj figuri koaj predstavlja dijeljenje odnosno usitnjavanje opštine koja bi trebala predstavljati onu zelenu mrlju iznad. Sami logo ako nije prozor što bi bula mižda i pozitivna karakteristika predstavlja naopako okrenut štit sa krajnje lošom simbolikom. Ako neko poznaje ljude u toj opštini neka im preporući da što prije mijenjaju ovaj logo.

Koji je idiot zamenio grb G.Milanovca,sta je ovo na sta lici?

Ne treba biti prestrog prema onima koji ne znaju, oni su neznaveni i ne treba im uzeti to za zlo. Problem je kad oni isti misle da sve znaju pa odbacuju onaj preliepi grb fantastino pozitivne simbolike zarad ovog logoa sa turističkog vodiča sa krajnje negativnom simbolikom. Specijalci za sublimalne poruke bi mogli ovđe naći gomilu negativnih značenja.

1424263_488547324600030_201233248_n.jpg
1466085_488547361266693_581223865_n.jpg

Evo neke zanimljive stvari koje sam pronasao u biblioteci. Knjiga iz koje sam slikao je reference only tako da nisam imao puno vremena da je proucim, ali slikao sam par zanimljivosti. Ovaj stit sa kukastim krstom (cross potent rebated/cross gammadion ili fylfot), odnosno ova neobicna sarza.

Takodje ovi hatchments koji su vredni da se pomenu... Koristili su se nekad, tako da vise spadaju u istoriju heraldike....

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 312073Pogledajte prilog 312074

Evo neke zanimljive stvari koje sam pronasao u biblioteci. Knjiga iz koje sam slikao je reference only tako da nisam imao puno vremena da je proucim, ali slikao sam par zanimljivosti. Ovaj stit sa kukastim krstom (cross potent rebated/cross gammadion ili fylfot), odnosno ova neobicna sarza.

Takodje ovi hatchments koji su vredni da se pomenu... Koristili su se nekad, tako da vise spadaju u istoriju heraldike....
ž

Koja je ovo knjiga nešto mi djeluje poznato?

Lep je ovaj predlog grba Banja Luke.
Ima li sanse da se vide i drugi predlozi.

За сада нема, мада вероватно неће ни бити. Конкурс је поништен јер се предлог који је изабрала комисија није свидео градоначелнику. Није познато како је изгледао тај предлог, као ни какви су били остали (осим овог). Ако сам добро информисан, сад би требао да буде расписан нови конкурс, на коме ће право учешћа имати само академска лица, мада сам уверен да је овим конкурсом Бања Лука могла да избири себи веома леп грб.

Ne treba biti prestrog prema onima koji ne znaju, oni su neznaveni i ne treba im uzeti to za zlo. Problem je kad oni isti misle da sve znaju pa odbacuju onaj preliepi grb fantastino pozitivne simbolike zarad ovog logoa sa turističkog vodiča sa krajnje negativnom simbolikom. Specijalci za sublimalne poruke bi mogli ovđe naći gomilu negativnih značenja.

cirkusu nikad kraja

JEDNOGLASNA ODLUKA

Žabljak konačno dobio grb

Odbornici SO Žabljak bili su jednoglasni prilikom donošenja odluke za grb, pa je nakon više neuspjelih pokušaja i taj grad dobio svoje simbole. Prethodno je skupštinska komisija između pet prispjelih izabrala i predložila rad Dušice Ivetić, profesorice Akademije likovnih umjetnosti sa Cetinja, a ispred predlagača odluke o karakteristikama rješenja odbornike je upoznala sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Slađana Knežević.
http://www.vijesti.me/vijesti/zabljak-konacno-dobio-grb-clanak-135853

Skupština opštine Žabljak, na sjednici održanoj 26.06.2013. godine, donijela je
O D L U K U o grbu Opštine Žabljak

Član 1
Grb opštine Žabljak čine simboli: “na srebrnom štitu prikazana je sagoma “Bobotovog kuka” sa srebrenim suncem na horizontu. U sredini štita nalazi se zelenom bojom predstavljena četinarska šuma. U donjem dijelu štita nalazi se svedena forma Crnog jezera. Štit je nadvišen srebrnom bedemskom krunom.
Čuvari štita su krilati konji, kao inspiracija na legendu o krilatom Jabučilu. U dnu je srebrna traka koja nosi naziv Žabljak.
Mali grb predstavlja samo štiti sa opisanom heraldičkom kompozicijom.
http://www.sluzbenilist.me/PravniAktDetalji.aspx?tag={F82D541D-2D68-47CD-8208-21A014D80682}

289588.jpg

289589.jpg

uopste se necu truditi da komentarisem ovu jeftinu razglednicu koju su bez ikakvog osnova nazvali grbom - jer ovo sto su usvojili predstavlja ruganje heraldici - a i Zabljaku / medjutim zapanjen sam da je autor (ne)dela ni manje ni vise nego profesorica Akademije likovnih umetnosti / ako je ovo vrhunski domet njenog umetnickog dara - sta onada ocekivati od njenih studenata

poredjenja radi - evo sta su odbacili kao - kako sami drsko i bezobrazno kazu - neuspeo pokusaj

ZABLJAK-veliki grb.jpg

o simbolici Jabucila - krilatog konja iz narodne pesme nema potrebe govoriti / osvrnucu se samo na tri srebrne zvezde - koje predstavljaju tri brdska plemena koja zahvata podrucje opstine Zabljak / inace autor neuspelog pokusaja je covek koji je radio nekoliko izvanrednih municipalnih grbova u Crnoj Gori - izmedju ostalih i glavnog grada

Back