Хералдика и њени принципи

Између осталог и због тога што плуг тупуво изгледа... мислим... стварно... :D

Интересантно је онолико колико је тупаво.

То да је Лењин у библији пронашао тај мотив није само моја пројекција. Неоспорна је чињеница да се Лењин посветио проучавању библије негде 1918. Дакле срп је усвојен након револуције и то баш у време када се Лењин окренуо студирању библије.

Праве разлоге никад нећемо сазнати, ипак занимљива је теорија.

Између осталог и због тога што плуг тупуво изгледа... мислим... стварно... :D

Интересантно је онолико колико је тупаво.

То да је Лењин у библији пронашао тај мотив није само моја пројекција. Неоспорна је чињеница да се Лењин посветио проучавању библије негде 1918. Дакле срп је усвојен након револуције и то баш у време када се Лењин окренуо студирању библије.

Праве разлоге никад нећемо сазнати, ипак занимљива је теорија.

Možda i može da se tako tumači međutim simbolika komunističkog pokreta je jasna. Najprije se treba sjetiti motoa komunista "proleteri svih zemalja ujedinite se" to znači da se radi o političkom pokretu obespravljenih ljudi bez imovine koji ne priznaju nacije, države i sve drugo što bi ih vezivalo sa dušmanskim društvenim uređenjima.Za njih je bilo važno jedinstvo radnika i seljaka što je simolizovalo ukršteni čekić radnika i srp seljaka. To je simbolika i ne treba tražiti nikakve skrivene sadržaje, naročito jer komunisti nijesu voljeli ništo skriveno.

Тачно, комунисти нису били склони мистици.
Jeste jednostavniji srp, a možda se okrenuli sa mehanizacije , samo na ručni rad :D Ko ima plug taj je buržuj i mora da se strelja, a njegovu imovinu da pričuvaju drugovi nekih pedesetak godina :D
Плуг служи обради земље, а срп за жетву.

Да је првобитни знак био комбајн, онда би ово твоје дошло у обзир, овако јок.

Тачно, комунисти нису били склони мистици.

Плуг служи обради земље, а срп за жетву.

Да је првобитни знак био комбајн, онда би ово твоје дошло у обзир, овако јок.

Možda i tu ima neke simbolike ,kao priprema pa finale, obrada, priprema pa suština, žetva :D Plug se faktički svrstava u mehanizam ( sklop komponenti, elemenata ili delova )... Primitivni , ali opet :D To je i bila poenta :D

Jel ima neko značenje podela štita... Na primer kvadrirano je primer, odbrana, ovo je onako, ono je onako ? Jel postoji uopše to ?

Квадрира се када треба укомпоновати више грбова у једну целину. Нпр, штит СРЈ је био квадриран, а у себи је садржао два крста са огњилима (Србија) и два лава на плавом пољу (Црна Гора).

Или Ђурађ Бранковић и Сибињанин Јанко су ковали заједнички новац - на једној страни се налазио квадрирани штит са два грба Хуњадија и два грба Бранковића.

Квадрира се када треба укомпоновати више грбова у једну целину. Нпр, штит СРЈ је био квадриран, а у себи је садржао два крста са огњилима (Србија) и два лава на плавом пољу (Црна Гора).

Или Ђурађ Бранковић и Сибињанин Јанко су ковали заједнички новац - на једној страни се налазио квадрирани штит са два грба Хуњадија и два грба Бранковића.

Pa dobro , sigurno ne samo zbog združivanja grbova. Verovatno i zbog prikaza na jednom ako se radi o nekih više elemenata porodične istorije i tako nešto...

Podjela štita ima svoje simbolično značenje, nego mi je neđe to iskliznulo iz pažnje, sad ne mogu naći da se poperim na vrh glave. Ko zna đe sam to smjestio, a ako je na flopi diskove sa tim ću se pozdraviti. Dok su postojali flopi diskovi na njima sam imao gomilu dokumentacije. Kad sam prije dvije godine kupovao račinar na opšte čuđenje sam taržio da mi stave čitač tih magnetnih diskova, jer sam htio dokumentaciju prebaciti na CD-ove. Od svih diskova sam mogao iskoristiti samo 10% a oastalo sam morao sve pobacati jer se razmagnetisalo. Ovo je zanimljivo pitanje i moram ponovo potražiti tu simboliku.

Pa dobro , sigurno ne samo zbog združivanja grbova. Verovatno i zbog prikaza na jednom ako se radi o nekih više elemenata porodične istorije i tako nešto...

Ako se spajaju dva grba, obično mužai žene onda se radi to kvadriranje ili čtvrtanje (ovo je metalurški izraz za posebni postupak uzimanja uzoraka ruda i slično) i tad se to naziva maršalovanje. Takođe i grb saveza se maršaluje, kad dvije zemlje čine savez i u sličnim slučajevima. Međutim štit može biti podijeljen uspravno i vodoravno odnosno presječen i rasječen (kako se ispravno heraldički opisuje) s tim da u svakom od polja može biti neka posebna šarža, ili se koriste složene linije razdvajanja.Na taj ili neki drugi način podijeljen štit, na 2, 3, 4, 5 ili više djelova, uopšte nije rijetkost.

Није први пут да се на јужнословенском хералдичком тлу нађем у недоумици због неких грбова њиховог приписивања различитим областима.

Наиме, реч је о грбу Бугарске који се током историје, у пар наврата, приказује буквало грбовима Славоније или грбом Босне. За први случај аналогијом бих могао да повежем да је у питању омашка која се десила неком неуком преписивачу, па је заменио грб бугарског цара са грбом Славоније због њихове сличности, иако није у питању само овај старији грб Славоније, као грб Бугарске се у пар случајева јавља и грб Модерне Славоније, који и није тако сличан споменутом грбу бугарског цара.

Што се тиче другог случаја, немам идеју откуд се десио грб Босне на штиту приписаном Бугарској?

Конкретно, издвојићу два примера:

Хералдичка гравура Јакоба Франкварта из 1621. године, на којој је грб Славоније приказан као грб Бугарске:

460572_378287158875505_177309975639892_896238_414718385_o.jpg

Страница из Грбовника Мартина Шрота из 1576. године, на којој је грб Босне описан као грб Бугарске:

576856_378269852210569_177309975639892_896216_1379680440_n.jpg

Одговор би могао да се нађе на мађарској верзији Вики књиге, али због претерано отежаног превода, решио сам да питање поставим овде, у нади да ће се наћи зналац који ће моћи да понуди квалитетан одговор; овде на теми Хералдика и њени принципи да видимо зашто се неко није држао принципа? :)

U pitanju je klasično nepoznavanje stvarnog stanja na Balkanu. Njemcima je Balkan bio tera inkognita o kojoj su slušali nevjerovatne bajke kako tamo žive divlji ljudi sa pasjim glavama koji jed druge ljude i slično. Neije čudno da su brkali grbove i izmišljali ih.

Дакле, о томе се ради? Захваљујем. :ok:

Узгред нашао сам и једну карту немачког царског картографа Сојтера (нем. Matthäus Seutter) с почетка XVIII века, где је грб Босне одлутао чак до Молдавије! :mrgreen:

18249-01.jpg

Због шкртих информација о грбу Трибалије на интернету, преносим вам исечак из књиге Драгомира Ацовића Хералдика и Срби под називом:

Грб Турске Србије

који ће вам, надам се, бар укратко расветлити историју овог грба. ;)

Back