Хералдика и њени принципи

Ali nema slova na grbu Vujadine, to joj je monogram verovatno, zato je slovo.
Monogram je uvek i samo slovo. Monogram nije deo grba, to je posebna lična oznaka.

Monogram kraljice Elizabete:
e-II-R.jpg

Monogam kraljice Margarete:
org.gif

Све што је на штиту и око штита је део грба.

Monogram nije na štitu i nije deo grba.
Monogram je zasebno obeležje.

То је тачно, кад је самосталан. Али кад је под плаштом грба онда је и он део грба. Сваки орден или грб, може имати и свој монограм или беџ и носи се без протокола, али кад је под плаштом грба онда означује лично армигера.

То је тачно, кад је самосталан. Али кад је под плаштом грба онда је и он део грба. Сваки орден или грб, може имати и свој монограм или беџ и носи се без протокола, али кад је под плаштом грба онда означује лично армигера.

Ne razumem šta misliš, pokaži neke primere.

Ne razumem šta misliš, pokaži neke primere.

Кад је беџ или монограм самосталан, може га носити свако на блазеру или као накит, али га нико не може ставити на свој грб ако није његов и грб и монограм или беџ. То је врло важно код службених пријема и других церемонија које подлежу протоколима.

На почетку ове теме коју је поставио један форумаш чији је ник био једног фараона "Анкхетона" и он је много тога објаснио о правилима хералдике. Хералдика је наука која се користи и у истореијским истраживањима, и зато је мене интересовала. Ја не знам много, али имам више књига на француском и енглеском језику и тако добијам одговоре на неке загонетке.

Кад је беџ или монограм самосталан, може га носити свако на блазеру или као накит, али га нико не може ставити на свој грб ако није његов и грб и монограм или беџ. То је врло важно код службених пријема и других церемонија које подлежу протоколима.

На почетку ове теме коју је поставио један форумаш чији је ник био једног фараона "Анкхетона" и он је много тога објаснио о правилима хералдике. Хералдика је наука која се користи и у истореијским истраживањима, и зато је мене интересовала. Ја не знам много, али имам више књига на француском и енглеском језику и тако добијам одговоре на неке загонетке.

E, brate Vuki, divim ti se. Tolika energija...neumoran si. Nista, samo navratio da te pozdravim. Da si mi zdravo. A i dalje drzim da imamo razlicite poglede na srpsku istoriju. Ali ja u nekim licnim problemima...nemam bas vremena za diskusije...sto nikako ne znaci da ne mogu povremeno da navratim i da te pozdravim ...pa tako. :)

E, brate Vuki, divim ti se. Tolika energija...neumoran si. Nista, samo navratio da te pozdravim. Da si mi zdravo. A i dalje drzim da imamo razlicite poglede na srpsku istoriju. Ali ja u nekim licnim problemima...nemam bas vremena za diskusije...sto nikako ne znaci da ne mogu povremeno da navratim i da te pozdravim ...pa tako. :)

Французи кажу, " нема проблема, него решења" Да нам се није десило оно 1941 и поновило 1991 ни је се не бих бавио историјом. Али тражити корене и разлоге за та злодела сам морао тражити у историји, и тако сам видео да је историја манипулисана од стране политичара, и то не само код нас него у целом свету и кроз сва времена. Можда ми то даје снагу, јер сам много оштећен тим манипулацијама. Ајде, поздрав и теби, и нађи та решења.

? Isti je grb pošto je verovatno nasledan.
Evo monograma Napoleona trećeg:
http://upload.wikimedia.org/wikiped...800px-Monogram_Napoleon_III_rue_de_Rivoli.jpg

Ово сам извадио из француских правила о грбовима.

Има шест различитих штитова, или грбова.
Прво. Грбови држава, који се деле на три дела, Први део преставља државу. Други део описује државу и трећи део изражава заједништво држава или круна.

Друго. Грбови племенитости, има их дуплог значења, личних и дволичних. Лични су царски краљевски и других титулара. Дволични су они који се носе по заслузи добивеној од некога..

Треће. Наградни грбови које доделује владар за учињену услугу.

Четврто. Грбови заштитнички, има их две врсте, прва, градови које штити владар и особе које штите друге особе.

Пето. Грбови предузећа и установа, има их четри врсте. Прва ; цркве и катедрале, друга; удружења религијска и друштвена, трећа, школа и универзитета, четврта; предуећа и занатлија

Шесто. Грбови фамилија, има их седам врста, прва; Фамилије лични грб, друга; грбови који говоре, о ономе који га носи, трећа; грбови раздељени, на млађе у фамилији, четврта; грбови оптерећени, којима је нешто додато, пета; грбови замењени, грб се може заменити ради наследства другог грба али се онда први губи,
шесто; грбови казнени, они су тешки за носити али су обавезни, добијају се због неког недела или злочина почињеног од особе коме се додељује.
седмо. грбови неправилни или лажни. Таквим грбом се сматра грб Краљевине Јерусалима., бар тако мисле историчари.

Е сад би могли мало друкчије тумачити

Naravno, jasno je i meni da ne može biti indentično. Jer po pravilu 2 grba ne smeju isto izgledati.
Moje pitanje je da li se kod nas, ikako sme koristiti ogjilo.
Ovak konkretan grb sam naveo samo kao primer jer koristi ognjilo, ali ne na način na koje se ono koristi na našem grbu.

Moje pitanje se ne tiče zmaja, već ognjila, tj. da li se ona smeju upotrebljavati i kako ?
Ovo je grb engleskog grbonosca, a crtao ga je Rus, tako da sa nama veze nema.

Неки наши хералдичари су ту више, а неки мање искључиви.

Наравно, када говоримо о личним грбовима (јер је друга ствар у случају корпоративних, месних или црквених).

Генерално, употреба оцила у личним грбовима (посебно на штиту) се не охрабрује, мада јесте могућа у неком облику, који не би упућивао на неку неосновану хералдичку претензију.

Неки примери:

kostich01.jpg

http://www.czipm.org/porodica-kostich.html

drazhich-grb-01.jpg

09.jpg

Неки наши хералдичари су ту више, а неки мање искључиви.

Наравно, када говоримо о личним грбовима (јер је друга ствар у случају корпоративних, месних или црквених).

Генерално, употреба оцила у личним грбовима (посебно на штиту) се не охрабрује, мада јесте могућа у неком облику, који не би упућивао на неку неосновану хералдичку претензију.

Неки примери:

Zahvaljujem na odgovoru i na priloženim grbovima.
Nisam ni mislio nešto što bi upućivalo na bilo kakvu pretenziju.

Izuzetno mi je zanimljiv ovaj grb sa krilatim lavom evangeliste Marka i statuom Radagosta.
Zanimljiv sklop paganskog i hrišćanskog.
Nisam znao da se paganski simboli mogu nalaziti na grbu, da li je to dozvoljeno ?

Poslednja izmena:
Zahvaljujem na odgovoru i na priloženim grbovima.
Nisam ni mislio nešto što bi upućivalo na bilo kakvu pretenziju.

Izuzetno mi je zanimljiv ovaj grb sa krilatim lavom evangeliste Marka i statuom Radagosta.
Zanimljiv sklop paganskog i hrišćanskog.
Nisam znao da se paganski simboli mogu nalaziti na grbu, da li je to dozvoljeno ?

А зашто мислиш да су пагански, или по чем познаш паганске?

Back