Хералдика и њени принципи

Pijanista:
Zaboravio sam da pomenem Crnogorce i Bosance, kod kojih je ista situacija.

Koд "Босанаца" је ситуација чиста.
Њима је "међународна заједница" правила грб који не значи ништа.
Наравно,ако мислиш на овај садашњи грб Босне и Херцеговине.

Грб који не претставља ништа није грб него нека врста беџа, наравно има погрешних грбова са којима се жели нешто присвојити или наметнути, али ни то нису грбови него политички или национални беџеви, којих је данас највише, али сви имају неку своју и за некога неку вредност.

Вујадин

Man from Orient:
Zdravo svima,
Sledim vase diskusije otkada nije bila toliko heraldicna kao sto je sad.
Odnosno diskusije o grba Srbije evo jedan link (http://perso.numericable.fr/~briantimms/rolls/lordmarshalsLM01.htm ) - tamo ce nadjite grb Srbije i grb Soluna (Salonike), kazu da original je od 1295.
Pre nekoliko dana je bila rec o Fojnickome grbovnike. Puno kvalitetno on-line izdanje - ovde:
http://www.samostan.ba/photos/thumbnails.php?album=11
Izvinite moj srpski!

Поздрав брату Бугарину!

Знате ли како напредује развој Бугарскога хералдичкога и вексилолошкога друштва (http://www.rootsweb.com/~bgrbshv/)?

tarn03.jpg

http://www.czipm.org/tarn.html

vujadin:
Здраво Исток, Хвала на линку али има грешку и то баш на Србији, оно је грб Савоје а не Милутина и Србије, и нисам га могао копирати.

Zdravo Vujadin,
Mislim da urednik sajta je koristio iste slike, jer blazon Savoje i Srbije je bio isti spored ovoga grbovnika. Naravno, greska e potpuno moguca.

vujadin:
Грб који не претставља ништа није грб него нека врста беџа, наравно има погрешних грбова са којима се жели нешто присвојити или наметнути, али ни то нису грбови него политички или национални беџеви, којих је данас највише, али сви имају неку своју и за некога неку вредност.

Вујадин

Taчно.Тај грб БиХ има вредност само за оне који су га правили.Сигурно се народи у БиХ не идентификују са тим грбом.За Србе знамо да је тако.
Тако је нешто слично и са грбом и заставом Кипра.

Man from Orient:
Zdravo svima,
Sledim vase diskusije otkada nije bila toliko heraldicna kao sto je sad.
Odnosno diskusije o grba Srbije evo jedan link (http://perso.numericable.fr/~briantimms/rolls/lordmarshalsLM01.htm ) - tamo ce nadjite grb Srbije i grb Soluna (Salonike), kazu da original je od 1295.
Pre nekoliko dana je bila rec o Fojnickome grbovnike. Puno kvalitetno on-line izdanje - ovde:
http://www.samostan.ba/photos/thumbnails.php?album=11
Izvinite moj srpski!

И са моје стране поздрав.

Хвала на линку до Фојничког грбовника

CTEMA:
Поздрав брату Бугарину!

Знате ли како напредује развој Бугарскога хералдичкога и вексилолошкога друштва (http://www.rootsweb.com/~bgrbshv/)?

Hvala na dobrodoslice,
Razvoj BHVD je sasvim obican. Sad radimo nadjiti i pokazati svih grbova i amblema Bugarskih opstine i gradova. U plan su grbove Bugarske u evropskih i ilirskih grbovnicima. Zeljimo publikuvati on-line i celu stematografiyu Zefarovica - jedan od nasih saradnika ima original od 1741.

Изгледа ми да ми покушавамо да исправимо криву Дрину, а она све кривља и кривља. Мислио сам да су они грбови веродостојни, а сад то више не могу сматрати, јер ни онај од Совеније, како тамо пише или Славоније како је требало писати, па ни то није тачно па сам зато и поставио да се неко можда јави за онај од Солуна или краља Цариграда.

Вујадин

Man from Orient:
Hvala na dobrodoslice,
Razvoj BHVD je sasvim obican. Sad radimo nadjiti i pokazati svih grbova i amblema Bugarskih opstine i gradova. U plan su grbove Bugarske u evropskih i ilirskih grbovnicima. Zeljimo publikuvati on-line i celu stematografiyu Zefarovica - jedan od nasih saradnika ima original od 1741.

To за Жефаровића је одлична идеја.Ја безуспешно покушавам да дођем до Стематографије већ месец дана (додуше фототипско издање).Има је у библиотеци Музеја примењене уметности у Београду али је на жалост изнајмљена и још није враћена.
Ово и као информација осталим посетиоцима форума...нисам одустао од Стематографије.

vujadin:
Овај ми грб није познат, кад је израђен и ко је то урадио, мислим да има неке неправилности или ја све видим на некав чудан начин, да ли има објашњење грба?

Вујадин
Nemam nikakvih podataka, inače i meni je sumnjiv. Skinuo sam ga sa neta, mislim da je to bilo na ‚‚Wikipediji'', mada sam ga viđao na na više sajtova.

vujadin:
Овај ми грб није познат, кад је израђен и ко је то урадио, мислим да има неке неправилности или ја све видим на некав чудан начин, да ли има објашњење грба?

Вујадин

Средњи и Велики Грб Београда су радили чланови СХД "Бели Орао",мислим,2003.године.
Аутор основног Грба је Ђорђе Андрејевић-Кун.Настао је 1931. године.

Јесте, прочитао сам на нету, Београд, Уношене су неке промене али нису нормалне за Београд, то сам хтео рећи, али остављам вама БЕОГРАЂАНИМА да то откријете, а мислим да нећете моћи исправити, јер тако пише у службеном гласнику.

Вујадин

Man from Orient:
Hvala na dobrodoslice,

Баш лепо!

Мило ми је да се код Вас ради на хералдици, свака част!

Иначе, разговарао сам са браћом Румунима из Румунскога института за генеалогију и хералдику ''Север Зота'' и постоји интересовање за чвршчћу сарадњи између херадичара и хералдичких тела у нашем региону.

Појединачна сарадња већ постоји, као и добра воља, али је идеја да се све дигне на виши ниво и да се организују хералдичке Конференције уз представнике браће и колега из Софије, Букурешта, Атине, Скопља, Београда...

Има доста места за размену искустава, а нарочити што се тиче усавршавања законске регулативе када се лична хералдичка обележја у питању...

Идеја о којој би ваљало размислити, јер је наше заједничко хералдичко наслеђе прилично угрожено некритичним преузимањем западњачких хералдичких узора (нарочито енглеске и канадске превенијенције)...

vujadin:
Јесте, прочитао сам на нету, Београд, Уношене су неке промене али нису нормалне за Београд, то сам хтео рећи, али остављам вама БЕОГРАЂАНИМА да то откријете, а мислим да нећете моћи исправити, јер тако пише у службеном гласнику.

Вујадин

Не знам на које промене мислиш.
Можда су прављене неке измене у односу на првобитни Кунов цртеж али ја мислим да су оне само естетске природе и нису промениле основни смисао и симболику грба.
По мом мишљењу грб Београда је исправан и са јако добром симболиком.
Грб је прављен у националним бојама,представљене су Сава и Дунав,старина града је симболизована галијом,а отворена капија града је симбол широке душе Београда да прими и угости све који у њега долазе.

CTEMA:
Баш лепо!

Мило ми је да се код Вас ради на хералдици, свака част!

Иначе, разговарао сам са браћом Румунима из Румунскога института за генеалогију и хералдику ''Север Зота'' и постоји интересовање за чвршчћу сарадњи између херадичара и хералдичких тела у нашем региону.

Појединачна сарадња већ постоји, као и добра воља, али је идеја да се све дигне на виши ниво и да се организују хералдичке Конференције уз представнике браће и колега из Софије, Букурешта, Атине, Скопља, Београда...

Има доста места за размену искустава, а нарочити што се тиче усавршавања законске регулативе када се лична хералдичка обележја у питању...

Идеја о којој би ваљало размислити, јер је наше заједничко хералдичко наслеђе прилично угрожено некритичним преузимањем западњачких хералдичких узора (нарочито енглеске и канадске превенијенције)...

У "Словачком генеалошко-хералдичком друштву" су такође спремни на сарадњу.
Можда би и њихова искуства добро дошла у развоју хералдике код нас и наших суседа?

Back