Има и неких решења насталих на овом форуму. :)

DSC_0193r.jpg

Dva grba sa porušenih spomenika iz manastira Šišatovac na Fruškoj Gori:
IMG_5033.JPG

560539

Ako neko može da mi pomogne oko porekla ova dva grba i kome su pripadali.

Manastir Šišatovac se nalazi u istoimenom mestu, na južnim padinama zapadnog dela Fruške gore. U blizini se nalazi i izvor čiste pijaće vode na potočiću Remeta, koji nosi naziv po crkvici koju su na tom mestu zatekli monasi iz manastira Žiča bežeći od Turaka 1520. godine. Nastanak ovog manastira se zasigurno veže za taj događaj, jer su monasi tu malu crkvu posvećenu Svetom Nikoli srušili i podigli novu posvećenu rođenju Bogorodice. Od tada je više puta rušena i obnavljana, da bi svoj konačni izgled dobila u drugoj polovini XVIII veka.

Ono što prvo privlači kod ove građevine jeste njena veličina koja je dodatno istaknuta pokraj okolnih seoskih kuća. Manastirski kompleks čine jednostrani spratni konak, manastirska crkva i kapela pored groblja smeštena na brdašcetu. Dvorište manastira, prekriveno travnjacima, živom ogradom u obliku lavirinta, prošaranim raznim vrstama drveća, cveća i žbunja, svojim skladom i uređenošću očaraće svakog posetioca.

Tokom Drugog svetskog rata manastir je teško stradao. Stradale su manastirska biblioteka i arhiva, a dragocenosti su opljačkane.

Meni se čini da su bivolji rogovi u pitanju.

edit: Hvala puno, Rojalista.

Imaš li fotografiju tog grba u boji?

edit:

Што се тиче другог грба, не знам да ли је од помоћи, али Лукијан Мушицки је био архимандрит манастира Шишатовац.
Иако је реч од два века разлике између Монастерлије и Мушицког, није немогуће да други грб припада њему.

Бивољи рогови, симбол апостола Луке.
Вериге, ако су ово вериге у десној (хералдички гледано) страни штита?

Кикинда је недавно проширила свој грб, то јест, усвојила и средњу и велику верију истог.
Дакле, одрађено је исто што и у Руми, што је по мени сјајна ствар. Није прекинута хералдичка традиција овог града.

Иначе, мотиви за велики грб узети су са фасаде градске куће у Кикинди, па се може рећи да чак и новоусвојена велика верзија грба Кикинде има историјско упориште.
https://mapio.net/images-p/120087434.jpg

Prilozi

• IMG-6ef10ec50b2baa6eabe191e155eddf53-V-768x770.jpg
    IMG-6ef10ec50b2baa6eabe191e155eddf53-V-768x770.jpg
    113,7 KB · Pregleda: 41
Кикинда је недавно проширила свој грб, то јест, усвојила и средњу и велику верију истог.
Дакле, одрађено је исто што и у Руми, што је по мени сјајна ствар. Није прекинута хералдичка традиција овог града.

Иначе, мотиви за велики грб узети су са фасаде градске куће у Кикинди, па се може рећи да чак и новоусвојена велика верзија грба Кикинде има историјско упориште.

Лепо је урађено, и позитивно је то што је задржан стари грб, као и што су направљене одређене корекције у погледу хералдичких правила, који се аутор грба на изворној верзији очигледно није превише држао.

Лепо је урађено, и позитивно је то што је задржан стари грб, као и што су направљене одређене корекције у погледу хералдичких правила, који се аутор грба на изворној верзији очигледно није превише држао.
Претпостављам да мислиш на боју срца?

Чини ми се да је уобичајена пракса да се користи народна застава односно чиста тробојка.
Питање је и да ли је законски дозвољено да општине на приложени начин користе државну заставу (и још застареле варијанту).

Чини ми се да је уобичајена пракса да се користи народна застава односно чиста тробојка.
Питање је и да ли је законски дозвољено да општине на приложени начин користе државну заставу (и још застареле варијанту).
Мислим да могу да користе државну заставу јер су општине део државне административне поделе нижег реда.
Због чега се у неким грбовима налази народна застава а у другим државна ствар је мислим избора.
То што се користи застарела варијанта државне заставе већ говори о томе да општинску администрацију баш брига за симболе општине а и државе у којој се налазе.
Иначе да и саму државу баш брига за њене националне симболе говори у прилог томе и недавно завршено европско првенство за жене у одбојци где је наша репрезентација постала првак Европе, а на церемонији доделе златних медаља као наша застава је приказана ова:
Untitled.jpg

Као да церемонији нису присуствовали државни функционери попут министра спорта Вање Удовичића, и гледали сви остали.

Мислим да могу да користе државну заставу јер су општине део државне административне поделе нижег реда.

Ту је најчешће проблем што обично истакну у средини месну заставу, а поред ње државну с једне стране и аутономне покрајине с друге.

Ако се негде појављују државна и покрајинска уз месну, месна је у хијерархији увек на трећем месту.

Има ли икакве истине у оваквој тврдњи?

То сам некад давно и ја негде прочитао, али нисам у томе нашао никаква утемељења. Кога би то занимало, постоји доста немачких грбова који имају крзна, па би могао узети неки немачки грбовник и редом проверавати одакле су те породице. Мада, крзна као и остали хералдички материјали нису ничија посебно одлика.

Занимљиво је да ми у Илирском грбовнику немамо ниједан грб с крзном.

Back