Хералдика и њени принципи

Да, ево погледај оригиналну шкрињу привилегија из 1643. године:

skrinja-hrvatske-povijesti.jpg

Мислим, овакве примере у грбовницима на Западу не срећемо, мада, у старим грбовницима Хрватска се и не представља шахираним грбом (мени је од можда стотину примера познат само један где се Хрватска представља овим грбом), али у самој Хрватској изгледа да нису били сигурни, која је тачно боја употребљена на том шахираном хрватском грбу? При том могуће је сасвим да је зелена била извора, а да је из неког разлога наметнута црвена, те да се понављање ове зелене јавља као својевремена реакција према Бечу? У смислу, ово је прави хрватски грб? :think:

Ево рецимо једног примера са самог почетка 16. века, где је Хрватска представљена грбом Далмације.

https://kouzlo-starych-map.cultural...98Fw543ZCnQ?exhibitId=twLSa-iUFlGnJw&hl=en-GB

E pa, kad bi bila zelena, bilobi previše asocijativno na iransko poreklo- em šah, em zelen - oba elementa asociraju na Persiju.

Što se tiče pojave šahovskog graba u Češkoj i Moravskoj, bilo je i ranije na forumu-forumima diskusija i primera na tavanicama zamkova i crkava, ali se ne sećam valjanih zaključaka.

- - - - - - - - - -

Svevlad:

Hrvatski grb ("šahovnica") se prvi puta zvanično pojavljuje tek 1508. godine na portretu Fridriha III Habsburškog (mada ima indicija da se pojavio i 1494. godine), kojeg je naslikao Hans Burgkmair. Na dokumentu kojim Hrvatski Sabor 1. januara 1527. godine potvrđuje izbor Ferdinanda Habsburškog za hrvatskog kralja, nalazi se "kompletna" šahovnica s 8×8 polja. Ferdinand Habsburški je iste godine u februaru postao češkim kraljem, a njemu su svi Sloveni verovatno bili, manje više isti, pošto nije znao ni nemački, a kamo li češki ili hrvatski. Kako se popeo na vlast u Hrvatskoj? Nakon katastrofalne bitke na Mohaču 1526. trupe hrvatsko-ugarske kraljevine uništene su od Turaka i u njoj je poginuo i ugarsko-hrvatski i češki kralj Ludovik II. Ferdinand je odmah pretendovao na ta prestolja. Njegov deda, car Maksimilijan I je još 1491. godine sklopio s tadašnjim ugarsko-hrvatskim i češkim kraljem Vladislavom II nasledni ugovor prema kojemu su Vladislava, umre li bez muškog potomka, u njegovim zemljama trebali da naslede Habsburgovci. Pošto su Moravci imali grb u obliku orla koji je išaran crveno-srebrnim šahovskim kockama, isti grb dobili su i Hrvati, koji su do tada imali zlatnu šestokraku zvezdu s polumesecom.

Moravski grb sa šahovnicom je iz XIII veka, dok se, dakle, hrvatska šahovnica javlja tek u XV ili XVI veku. Kasnija hrvatska naklapanja o "šahovnici iz Irana" su, naravno, samo klasični umišljaji hrvatskih istoriografa, kao i tome da su Moravci ustvari uzeli grb od Hrvata, pošto je to nekoć bila tobože "Bela Hrvatska"...

Bilo kako bilo, moravska šahovnica na orlu je starija od hrvatskoga i verovatno su je Habsburgovci dovukli Hrvatima.

___

Žubrinić, portal Crohis(tory):

http://www.croatianhistory.net/etf/coat.html

Pojava hrvatskog grba tzv."sahovnice" je i starija od 15 st., on je i nastao zapravo na temelju Bijele i Crvene Hrvatske tj. tih dvaju plemena u danasnjoj Poljskoj od kuda je i donijeta. U novijoj su povijesti dodani grbovi: najstariji poznati Hrvatski grb, grb Istre, grb Dalmacije, grb Slavonije i grb Dubrovacke Republike.

У протеклих пар година сам приметио релативно велики број дипломата који носе значке са укрштеним застава матичне земње и земље у коју су послати. Занима ме, какав треба да буде распоред застава у том случају? На коју страну иде застава матичне државе?

Да ли су у средњем веку били свесни да су приписани грбови заправо 'лажни', то јест, да их они којима се прописују никада нису користили? Јасно је да су бар аутори грбовника у којима су се по први пут појављивали били свесни да измишљају, али шта са другима? И ако су знали, шта је то за њих значило?

Колико је мени познато, о томе нико није јавно говорио до знатно касније. Јасно је да су бар неки знали, јер је неко грбове измишљао, а неко их је за то и плаћао.

Poslednja izmena:
честитамо Бањој Луци :D

нека јој је знамење срећно и дуговечно. нека под њим памти само мир и благостање. и нека га овенча венцима славе и победа.

на многаја љета!

Придружујем се честиткама! :)

Нека је и та прича једном стављена ad acta.

20170711111239_434108.jpg

Грб личи на грб града Београда.
С једном битном разликом - редослед боја на грбу града Београда одговара југословенској застави, а на грбу Бањалуке, српској.

Престоница Републике Српске се јасно угледа на престоницу Србије у оним лепшим стварима, тако да је сличност свакако намерна, али као што се види из приложеног, не и у оним ружнијим стварима. Где види грешку, исправља је, и зато на грбу Бања Луке нема ни трага токсичним идеологијама јучерашњице.

Придружујем се честиткама!

Poslednja izmena:
Честитке наравно Бањалучанима на грбу, битно да је грб усвојен после силних перипетија, али ипак је мени био дражи овај предлог:
cache.php.jpg

некако је јединствен, препознатљив и уникатан а једноставан са јаком поруком.
Можда су само ови носачи штита вишак, ту је требало убацити Кочића и бана Милосављевића али шта је ту је, срећно било.

E pa, kad bi bila zelena...

Још раније, запазио сам, да ли исти, или сличан случај, и код емблазона грба са печата Пештанског универзитета (1780).

grb_hrvatske_na_povelji_pest-universiteta.jpg

Дакле, јасно се види да црвена са грбова Угарске, Босне и Бугарске, не одговара боји на грбу Хрватске. Боја другог поља хрватског грба одговара боји устрељене вепрове главе са грба Србије. Или боји куне са грба Славоније.

grb_hrvatske.jpg

Poslednja izmena:
Придружујем се честиткама! :)

Нека је и та прича једном стављена ad acta.

20170711111239_434108.jpg

Одушевљен сам што је један од чувара грба генерал Тиса Милосављевић, човек који је са јако мало средстава и спутаван од краља много учинио за Врбаску бановину (Босанску крајину данашњу мање више). Леп грб све у свему :).

Одушевљен сам што је један од чувара грба генерал Тиса Милосављевић, човек који је са јако мало средстава и спутаван од краља много учинио за Врбаску бановину (Босанску крајину данашњу мање више). Леп грб све у свему :).
Спутаван од краља који га је лично поставио, и то управо зато што је био способан и частан човек? Занимљиво.

Poslednja izmena:

Back