Хералдика и њени принципи

Vujadine titula smodržac se prevodi kao car, titula car se prevodi kao kralj, to nije moja volja, a izgleda da postoji neki problem kod nas u pogledu tumačenja titula. Možda je do greške došlo korišćenjem vizantijskih titula čiji se rang plemenitosti vremenom smanjivao, kako je novi car dolazio. Nije dovoljno proglasditi se nečim potrebno je da ti to priznaju drugi. Kad je uvedena titula despota mogli su jed obijati samo članovi carske familije, da bi sljedeći car dijelio tu titulu kao monetu za potkupljivanje
Слабо преводиш. Самодржац је титула која значи тачно то што пише а може бити у било ком рангу. Имамо и самодрежа срква.

Слабо преводиш. Самодржац је титула која значи тачно то што пише а може бити у било ком рангу. Имамо и самодрежа срква.

Ne prevodim ja nego evropske heraldike, a naveo sam primjer Rusije. Samodreža i samodržac su dva različita pojma koliko god slično izgledali po rasporedu slova. Na primjeru Bugarske , njihove careve redovnmo prevode kao kraljeve. To sam primjetio i neznam odkud tolika razlika u tumačenju kod nas i u evropskim heraldikama

E sad ovđe imamo jedan problem koji sam odavno primjetio. U evropskoj heraldici se titula car (iz slovenskih jezika) prevodi kao kralj, pa po toj logici Bugarska na primjer nikad nije bila carstvo već kraljevina. U Gornjem primjeru se vidi da su Poljska ili Gruzija na primjer proglašene carevinama, iako su one vazda bile kraljevine. Čini mi se da su samo Sibirsko i Astrahansko ili Kazansko Carstvo bili zaista carstva (valjda po tradiciji iz doba Mongola). Ostalo0 su zvanično velike kneževine i kneževine. Izgleda da kraljevina nije bilo.

a ne prevodi se; ruski monarh jeste = car.

Smatralo se izuzetno smiješnim da se Bugarima prizna carska titula, što je zapravo i logično. Šta, pored imamo kraljevine Rumuniju, Srbiju i Grčku, a da Bugarska bude imperija. :D

Ne prevodim ja nego evropske heraldike, a naveo sam primjer Rusije. Samodreža i samodržac su dva različita pojma koliko god slično izgledali po rasporedu slova. Na primjeru Bugarske , njihove careve redovnmo prevode kao kraljeve. To sam primjetio i neznam odkud tolika razlika u tumačenju kod nas i u evropskim heraldikama

То раде унијати и језуити због верске нетрпељивости. И то не мораш узимати као правилно. Наравно да самодрежа и самодржац да су два различита појма први је женског рода а други мушког, и то је све.

Poslednja izmena:
Glupo je i razmisljati o nekakvoj carevini na Balkanu kad je ceo Balkan kao teritorija jedna malo veca kraljevina...

Ипак смо били царевина. А не видим зашто толико песимизма зрачиш а живиш у царевини и изгледа да се с тиме поносиш. Царевина је начин живота и то врхунски.

a ne prevodi se; ruski monarh jeste = car.

Smatralo se izuzetno smiješnim da se Bugarima prizna carska titula, što je zapravo i logično. Šta, pored imamo kraljevine Rumuniju, Srbiju i Grčku, a da Bugarska bude imperija. :D

U heraldićkoj literaturi se samodržac prevodi kao car.

Za Bugaqrsku koja jeste bila carevina ne vjerujem da je poređenje sa drugim balkanskim zemljama učinilo da se car prevodi kao kralj. Možda ima tu još po nešto, neznam. Nekako se ne uklapa kako bi trebalo.

То раде унијати и језуити због верске нетрпељивости. И то не мораш узимати као правилно. Наравно да самодрежа и самодржац да су два различита појма први је женског рода а други мушког, и то је све.

Vjerska netrpeljivost ovdje nema pristupa.

Na žalost kratko, ali me razveselilo. Pozdrav poštovanim drugovima.

Poslednja izmena:
U heraldićkoj literaturi se samodržac prevodi kao car.

Nije bilo riječi o tome, već da se car prevodi kao kralj, to si napisao. Ruski carevi jesu uvijek bili "Russian Emperors" na engleskom, pa i na drugim jezicima.

Što se tiče samodrštva, nešto sumnjam u to. Prvi srpski vladar koji je samodržac jeste kralj Stefan Nemanjić, a posljednji despot Stefan Tomašević. Jesu li to sve carevi? :mrgreen:

Za Bugaqrsku koja jeste bila carevina ne vjerujem da je poređenje sa drugim balkanskim zemljama učinilo da se car prevodi kao kralj. Možda ima tu još po nešto, neznam. Nekako se ne uklapa kako bi trebalo.

Ma nema ničega, nego upravo je to. "Empire" jesila, neformalno su i kolonijalne sile nazivane imperijama, pa tako imamo i britansko carstvo, francusko carstvo, špansko, portugalsko, italijansko, holandsko, dansko i belgijsko carstvo. S druge strane, četiri 'formalne' imperije su službeno tako i priznate, pa su tako i nazivane - Austro-Ugarsko, Njemačko, Rusko i Osmansko carstvo; sve u pitanju naravno velike sile. Priznavati Bugarsku za carevinu bi značilo stavljati je u ravan sa Rusijskom imperijom, a to je :lol: . Neformalno se svaka sila koja napusti regionalni kontekst i postane značajni međunarodni činilac naziva carstvom, pa tako imamo čak i švedsko carstvo. ;)

Šta se ne uklapa?

Nije bilo riječi o tome, već da se car prevodi kao kralj, to si napisao. Ruski carevi jesu uvijek bili "Russian Emperors" na engleskom, pa i na drugim jezicima.

Što se tiče samodrštva, nešto sumnjam u to. Prvi srpski vladar koji je samodržac jeste kralj Stefan Nemanjić, a posljednji despot Stefan Tomašević. Jesu li to sve carevi? :mrgreen:

Ma nema ničega, nego upravo je to. "Empire" jesila, neformalno su i kolonijalne sile nazivane imperijama, pa tako imamo i britansko carstvo, francusko carstvo, špansko, portugalsko, italijansko, holandsko, dansko i belgijsko carstvo. S druge strane, četiri 'formalne' imperije su službeno tako i priznate, pa su tako i nazivane - Austro-Ugarsko, Njemačko, Rusko i Osmansko carstvo; sve u pitanju naravno velike sile. Priznavati Bugarsku za carevinu bi značilo stavljati je u ravan sa Rusijskom imperijom, a to je :lol: . Neformalno se svaka sila koja napusti regionalni kontekst i postane značajni međunarodni činilac naziva carstvom, pa tako imamo čak i švedsko carstvo. ;)

Šta se ne uklapa?

Da zaboravio sam napomenuti. Pa i nijesu :D

Da i meni se činilo da je tako. sad kad je stigal potvrda od znalca sve je u redu. Hvala ;)

Da dodam samo, bugarski vladar Kalojan je dobio samo kraljevsku krunu iz Rima početkom XIII stoljeća. Nikakvo carsko priznanje oni nisu dobili, iako su ga vjerovatno i tražili, a za latinski zapad srednjovjekovna bugarska država bila je samo kraljevstvo.

Čekaj, sad što smo mi učili u školi (istina bila je SFRJ) da je Bugarska bila carevina, i to nekoliko puta?

Poslednja izmena:
Ипак смо били царевина. А не видим зашто толико песимизма зрачиш а живиш у царевини и изгледа да се с тиме поносиш. Царевина је начин живота и то врхунски.

Ta politicka previranja gde je jedna grofovija ili pokrajina bila kraljevstvo i ostale stvari su vise posledica nekih taktika pod velikim pritiskom. Ne vidim da bi to imalo uopste mesta u zdravom razumu i pravom stanju stvari. Carevina ogroman prostor i nema sanse da Balkan moze da bude kao teritorija/titula carevina. Apsolutno ne. Znas sta znaci car, to mora da drzis jedno pola Evrope diplomatski, a bar jedno trecinu teritorijalno. Uostalom postoji jedan car na istoku i drugi na zapadu po tom konceptu i pitanje je kako se sve to realno odigralo.

Sta su bile pretenzije, a sta realno funcionalne stvari i pod kojim okolnostima... Valjda smo videli milion puta da kad je Balkan u pitanju to je vise neka tragi-komika ( sto nekom u inat, sto kao neprjateljstvo, pretenzija, kontra savez, izdaja, intriga, brat na brata, otac na sina etc. ), nego neki realni standardi u pitanju.

Ja ne zivim u carevini nikakvoj. Odakle ti to? :huh: Zivim u komonveltu koji je fakticki kraljevstvo i to se jasno vidi na grbu. Mada ne vidim kakve veze ima ...

Poslednja izmena:
Ta politicka previranja gde je jedna grofovija ili pokrajina bila kraljevstvo i ostale stvari su vise posledica nekih taktika pod velikim pritiskom. Ne vidim da bi to imalo uopste mesta u zdravom razumu i pravom stanju stvari. Carevina ogroman prostor i nema sanse da Balkan moze da bude kao teritorija/titula carevina. Apsolutno ne. Znas sta znaci car, to mora da drzis jedno pola Evrope diplomatski, a bar jedno trecinu teritorijalno. Uostalom postoji jedan car na istoku i drugi na zapadu po tom konceptu i pitanje je kako se sve to realno odigralo.

Sta su bile pretenzije, a sta realno funcionalne stvari i pod kojim okolnostima... Valjda smo videli milion puta da kad je Balkan u pitanju to je vise neka tragi-komika ( sto nekom u inat, sto kao neprjateljstvo, pretenzija, kontra savez, izdaja, intriga, brat na brata, otac na sina etc. ), nego neki realni standardi u pitanju.

Ja ne zivim u carevini nikakvoj. Odakle ti to? :huh: Zivim u komonveltu koji je fakticki kraljevstvo i to se jasno vidi na grbu. Mada ne vidim kakve veze ima ...

Па Комонвелт је већи од Европе, ето од куда ми то А ако си дуго у једном месту онда аутоматски постајеш као и мештани. Балканци су предуго на једном месту па им је постало досадно и теже ка другим местима надајући се да ће им бити боље.

Па Комонвелт је већи од Европе, ето од куда ми то А ако си дуго у једном месту онда аутоматски постајеш као и мештани. Балканци су предуго на једном месту па им је постало досадно и теже ка другим местима надајући се да ће им бити боље.

Pa malo je manji od Evrope. ali je kraljevstvo. Realmi zajedno su veci. Cak ni to nije carevina. Nije carevina samo puka teritorija, mora tu da ima i jos nekog legitimiteta na duze staze...

Poslednja izmena:
Pa malo je manji od Evrope. ali je kraljevstvo. Realmi zajedno su veci. Cak ni to nije carevina. Nije carevina samo puka teritorija, mora tu da ima i jos nekog legitimiteta na duze staze...

То је више народни израз појма царевине него стручни, као код нас царе Лазо честито колено Значи више нешто као врхунско а не обично, него тај термин није тачно дефинисан у ни једном језику дотичних царевина а само обилежје је царска круна коју може посветити само патријарх, сматрајући и папу као римског патријарха.

Ne Lazar je bio knez, a po kom naslijedstvu bi trebao biti car, Nemanjići nemaju direktnih potomaka,a Lazarj je knez samo dijela njihove države, a i postojali su drugi plemići većeg ranga.

Nemaju direktnih potomaka? Posljednji Nemanjić, direktni potomak Nemanjine loze, umire 1423. godine; znači u vrijeme despota Stevana Lazarevića.

Pa ne znam po kom nasledstvu. Mislim da je on bio knez, a tada vec cara nema, odnosno Srbija u najboljem slucaju moze da bude kraljevstvo.

Tako je; rekao bih da su političke okolnosti isključivale naravno carsku titulu, a što se tiče kraljevske, bar u početku bilo je nekakvog dogovora - bez Crkve - da je bosanski vladar Tvrtko i srpski kralj. Knez Lazar se jeste orodio i možda je imao nekakvu namjeru u tom smjeru, a možda i za dijete mu koje bi trebalo da bude i direktno nemanjićke krvi (a svakako poslije smrti 'lažnoga' pretendenta, Marka Mrnjavčevića, koji je u to vrijeme nosio srpsku krunu); međutim kraljevska kruna nikada nije obnovljena zahvaljujući daljnjoj vizantinizaciji Srbije i tako ostade Kotromanićima (vjerovatno be nekog daljeg sporazuma; Kotromanići od srpske Crkve nikada nisu potvrdu dobili za krunu 1377-1461).

Back