Naravno, ne možeš ti ni vratiti sat unazad i iz smrti povratiti marksističku školu, isto kao što recimo Bajo Pivljanin ne može vratiti nacionalno-romantičarsku školu, odnosno ja pozitivističku itd...ako ćemo pričati o razvoju istoriografije, možemo, ali potpuno je neozbiljno tvrditi da je moderna istorijska nauka 'gora' od zastarjelijih.
To je tačno
Je li ovo neko ironično ismijavanje mene?![]()
Bratstva i plemena u Crnoj Gori zaista ne postoji u srednjem vijeku, a njihov razvitak počinje tek krajem njega. A tvoja tvrdnja da od Duklje ni traga nema, kao i da za 180 godina Nemanjići nisu mogli izbrisati Duklju je potpuno kontradiktorna. Crnojevići nisu povratili Duklju, možeš i njihove godine slobodno dodati u 'brisanje Duklje'.
Ne ni u maniti vijek, više kao šala, izvinjavam se nije bila namjera poniziti niti uvrijediti. Znaš da cijenim tebe kao čovjeka i poznavaoca tematike.
Brasta i plemena su antičko naslijeđe. Najprije su Iliri mali plemensko uređenje koje je počelo da se civilizuje pod pritiskom Rima no im carstvo ne dade da se potpuno razviju i postaše Rimljani. Kad su došla slovenska plemena Ljutica i Bodrica lako su se srodili sa domorodcima i od njih preuzeli organizaciju i način života. To je stočarsko društvo sa nešto plodne zemlje i lukama u primorju. Otud i rimski običaj poštovanja kućnih božanstava kasnije u hrišćanstvu preobraćen u Slavu. Način života i ekološki uslovi su uslovili nastanak brstava i plemena čije je postojanje čak i nazivi nepromijenjeni do danas potvrđrno u arhivskim zapisima Kotora, Dubrovnika i Venecije, ne moj me fatai za riječ ali od XI vijeka. Tek je Danilo II uspio razrušiti plemensku strukturu i učiniti je nepolitičkom.Međutim ona je kao kulturni fenomen pristna do dana današnjeg. Neobičan događaj od prije godinu dvije to potvrđuje. Na nekom brdu u blizini Podgorice đe vole izlaziti vikendom građani Podgorice počelaje izgradnja vikend naselja i kuća za odmor. Gradonačelnik Podgorice je naredio rušenje svih bespravno podignutih objekata. Kad se počelo s rušenjem pobuni se pleme Kuči budući se radi o njihovom Katunu iz ko zna kojeg vijeka tražeći da im se plemenska prava ispoštuju. I naslućuješ već srušene su kuće svih koji nijesu iz plemena Kuča.
Gdje su to rekli?
Bajo je postavio.
Znači, spska nacija ne postoji..?![]()
Zašto ne bi postojala srpska nacija?
Ne! Kako ne vidiš da to ti želiš reći? Ja hoću da kažem da Crnogorci postoje i poslije Đilasa i prije njega i poslije 1918. i prije 1918. godine!
Ha? Eno ti popisa stanovnitšva iz doba Knjaževine Crne Gore - preko 95% maternjih govornika srpskim jezikom. A ako ćeš o 'anketama', uzmi anketu Valtazara Bogišića s kraja XIX stoljeća, čiji su rezultati (jedni od) da se Crnogorci osjećaju Srbima.
Pa dobro.
Jeste prosto, kada govoriš o nacijama koje su nastale iz država. Kada ne - nije! Potpuno je besmisleno, nerazumljivo, iracionalno.
Srbi koji su odlazili u Rusiju nisu 'prelazili iz srpske nacionalnosti i odlazili u rusku'Bili su pripadnici srpske nacije i to i ostali (Slavosrbija, Novaja Srbija,...). Isto važi i sa Srbima koji su se seljakali drugdje, i isto važi za sve druge nacije.
Pa nacije i nasaju iz države kao politički izraz građana. Radi se isključivo o emocijama i političkim programima.
?
1. porušili sve što stoji
2. izgradili sve što postoji od tada do danas
{B]3. pobili sve[/B]
4. ubacili svoj narod
Pa kakva je to okupacija? To zvuči na trajno osvajanje, integraciju i asimilaciju jednog područja. Jesu li Njemci okupirali Istočnu Prusku sve do 1945. godine?
Je li Crna Gora okupira trenutno Boku kotorsku i Sandžak?![]()
Budući se Crna Gora oslanja na državnost Duklje i Zete kao samostalnih nezavisnih država tako je i Kraljevina Crne Gora kao samostalna i nezavisna država vrlo jano naznačila svim okolnim pretendentima svoje sfere uticaja na teritorije koje su bile pod vjekovnim ropstvom a pripadale su ranije pomenutim državama. Bilo bi previše da žele proširiti uticaj do Save i Neretve i na jugu do Drvasa ali u okolne prostore nikom nijesu davali da im se miješa. Tu ih Austrijanci zafrknuše sa aneksiom Hercegovine, i dalje znamo.
Naprotiv, po komentarima drugih, mislim da je prilično interesantna?
OK

A koji je to zločin počinio Nemanja? Koji je ugovor prekršio, koju konvenciju? Ratovao protiv Vizantije nije dok car Romeja nije preminuo, te nije počinio zločin protiv-pravne agresije kršenja mirovnog sporazuma koji je zabranio rat između Srbije i Romejskog castva.
OK
..dobro, a čemu to spominješ?
Zapravo si ti pomenuo.
Ma kakve ima veze Brejvik sa feudalizmom?!?
Nema ima sa plemenskom sviješću.
I kakve veze imaju potvrde privilegija sa tvojom tvrdnjom o trgovini selima?
Znači, Beč je prodao Vojnu krajinu vlasima?![]()
Pa da, ne Krajinu Vlasima ne go je trgovala Vlasima.
Kao prvo, vezivanje slobodnih seljaka za zemlju je dolazilo vremenom u državama ne odmah. Kao drugo, niko im nije branio da se žene. Kao treće, in primae noctis je jedan veliki mit, kao recimo da su ljudi ranije mislili da je Zemlja na kornjači. Zar nisi to znao?
Što se tiče raspolaganja nad svojim životom...pogledaj dole o rimskim robovima.
P. S. Rimske robove su vlasnici po masovnoj pojavi silovali, i to naravno, dozvoljeno.
OK
Ovo je toliko nerealna izjava da se može poslije nje samo![]()
Znači, po tvojoj alternativnoj istorijskoj tezi, rimski robovi su posjedovali slobodu kretanja i ženidbe i raspolagali su sopstvenim životom.
OK
Zar nisi maloprije bio napisao da je mudro bilo uskratiti ženama politička prava?
Znači...po tebi, tvoj otac bi zaista trebalo da ima ovlašćenje da te ubije dok ne postaneš punoljetan?![]()
Ne politička prava nego bavljnje politikom. Na što bi ličila mirovna konferencija kad bi se pojavile dvije žene suprotnih strana saistim šeširime ili ne dao Bog suklnama, ma bio bi atomski rat.
Da sam iđe napravio nešto tako da zaslužujem tu kaznu sigurno da bi mi on presudio što bih i prihvatio bez zamjerke.
To nije odgovor. Ponoviću pitanja - (1) kada za tebe Rim postaje civilizacija, (2) kako to svako.može postati car i (3) navedi mi jednog jedinog čuvenog rimskog matematičara ili nekog drugog genija koji se nevjerovatno zadužio čovječanstvu.
1Kad je postao organizovani efikasni državni sistem.
Pa ako se potrudi mogo je svako naravno ako je ispunjavao građanske uslove.
Oni su svoja znanja ugrađivali u državni sistem a ne u svoj spomenik.
Čekaj malo, je li ti govoriš o praistoriji, kada su ljudi znali jesti druge ljude?
Pa da.