Хералдика и њени принципи

I to si u pravu. Svakako treba sve preispitati mada bih radije da se u međuvremenu ne mijenja ono što je utvrđeno. Ne može se pričati čas ovo čas ono zavisno od trenutnih političkih raspoloženja. Ako se utvrdi da se radi o slovima onda u redu ako se utvrdi da se radi o ognjilima i tad je u redu. Do sad je utvrđeno da su u pitanju ognjila. Sami grb se nećemijenjati ni u jednom ni u drugom slučaju. Zato ti i kažem da tumačenje simbolizma je nešto drugo. Danas plava boja znači jednu stvar juče je značila neku drugu stvar a prekjuče treću. To je prirodno i događa se svukud. Ali ne može se reći da ono što znači danas znači i prekjuče. Čitao sam i orbinijevu knjigu i čini mi se prilično nepouzdana jer nijesam nalazio to što on tvrdi. No ko zna možda je i on u pravu.
U pravu si da se grb može mijenjati i mijenja se svukud sa promjenama u vlasti. Čak je i SFRJ mijenjala grboliki amblem svakom promjenom ustava.

Ја не би имао ништа против Огњила или Оцила да имају објашњење као што су француски краљеви за своја Огњила поставили и девизу; ante ferit quam flamme micet, и објаснили разлог зашто је употребљен тај шарж. Ево примера из речника за шарже са објашњењем.
B%20Ognjilo_modifi%C3%A9-1.gif

Ognjilo.gif

Dobro to je višepitanje ukusa. Zakoni u svim zemljama svijeta predviđaju mogućnost postavljanja zastave u uspravni položaj i tad se propisuje i položaj grba, upravo da ne bi dolazilo do tih zabuna o kojima govoriš. Sve je precizno definisano zakonom i nema potrebe odstupati od toga. Druga je stvar što kod nas u zemljama sa komunističkim naslijeđem , kako si i primjetio, imamo nekakav posebni odnos prema zakonima.

Србија нема вертикалну заставу. није предвиђена законом- значи не постоји. она вертикална верзија је само нечија студија или предлог и нема никакав значај- није застава Србије и не може се истицати. ово питање је и мене занимало, а недоумицу је отклонио човек који је за државу радио изворник грба и заставе- наш саговорник са форума.

имао бих једну молбу за вас- да ми укажете на неки линк где се налазе примери употребе хералдичких љиљана у грбовима, кованом новцу, инсигнијама и печатима Немањића и других српских владара средњег века. унапред хвала.

Poslednja izmena:
Да ли си прочитао оно о Огњилима и Бургундији. Бургунди почимље са словом Б као и Бизантија ( по западном термину и латиници) и тамо он објашњава да је огњило најближе слову Б и да га је зато узео у свој грб. Е саде како онда може бити огњило и у српском грбу кад слово није Б него С.

Ognjila i Burgundija? O čemu je riječ? :think:

Ognjila i Burgundija? O čemu je riječ? :think:

Имаш објашњење неколико постова уназад, 2557 и 2558, али је на француском језику, који је уједно и језик хералдике. Тамо лепо објашњава шта је огњило и шта преставља на грбу бургундског војводе а шта на грбу француског краља и одговарајућа девиза или инвокација. На нашем грбу то недостаје и зато на нашем грбу нису шарж него нечија измишљотина.

Poslednja izmena:
Имаш објашњење неколико постова уназад, 2557 и 2558, али је на француском језику, који је уједно и језик хералдике. Тамо лепо објашњава шта је огњило и шта преставља на грбу бургундског војводе а шта на грбу француског краља и одговарајућа девиза или инвокација. На нашем грбу то недостаје и зато на нашем грбу нису шарж него нечија измишљотина.

A u kom kontekstu je tu Bizantija?

A u kom kontekstu je tu Bizantija?

До сада се причало само о оцилима или огњилима у српском и византијском грбу, ја сам сада нашао један речник који описује и огњило у бургундског војводе као шарж на његовом грбу и грбовима његових племића. У речнику нема шаржа оцили. Зато сам и постави она три објашњења из тог речника, само о огњилима. Мислим сада би требало установити зашто бар ДиКанж није направио успоредбу између Бизантије и Бургундије, кад је већ тврдио да су оно у византијском грбу огњила а не сакрална свова.

Србија нема вертикалну заставу. није предвиђена законом- значи не постоји. она вертикална верзија је само нечија студија или предлог и нема никакав значај- није застава Србије и не може се истицати. ово питање је и мене занимало, а недоумицу је отклонио човек који је за државу радио изворник грба и заставе- наш саговорник са форума.

имао бих једну молбу за вас- да ми укажете на неки линк где се налазе примери употребе хералдичких љиљана у грбовима, кованом новцу, инсигнијама и печатима Немањића и других српских владара средњег века. унапред хвала.

Gospodin Ljubodrag sigurno bolje zna (on je inače koautor moga grba našto sam mu beskrajno zahvalan) a ja sam onda nešto pobrkao. Izvinjavam se. :(

Na nekom mjestu prije mjesec dana viđeh link za časopis Dinar Srpskog numizmatičkog društva ali sad ne mogu naći đe sam to viđio. Možeš proguglat Dinar pa ćeš naći.

Имаш у француском речнику о шаржама а за саме љиљане, или флор де лис, како их они зову и како требају сви их звати кад је реч о шаржу, има највише баш о њима. Можда ти оне информације о Фузилу помогну, под бројем 2557 на овој страни.

Na adresi:
http://www.heraldsnet.org/saitou/parker/Jpglossa.htm
se nalazi izvanredni parkerov engleski heraldički rječnik. U njemu se ognjilo ili firesteels ne pominje. Vujadin je ovđe potpuno u pravu kod engleza o njemu pomena nema a izgleda da je zaista francuska specijalnost (kao i heraldički ljiljan). Ja znam da su ognjila u lancu insignije viteškog reda Zlatnog Runa. Takođe sam ga viđao na nekim grbovima u Njemačko ali dosta rijetko. U italiji sam ga viđao povezano sa vizantijskim carevima.
Vujadine ne bih rekao da je grb Srbije na ikoji način uzeo nečije simbole i bespravno se tu koriste. Grb Srbije je taav kakav je tako je priznato od svog svijeta a i prihvaćen je od Srba. Tu se nema što mijenjati. Druga je stvar što se objašnjava na pogrešan način a tradicija se vuče od antičkih vremena i Odiseja.
Sve je izgleda počelo sa Orbinijem kojega jepogađao prijezir Rima prema Slovenima pa je napisao Kraljevstvo Slovena. Na istom tragu je i Grgur Barski sa Dukljanskim Kraljevstvom. Moguće da su oni zaista imali sreće da dođu do nekih izvora za koje mi danas ne znamo.
U svakom slučaju nove nacionalne elite balkanskih slovena u XVII i XVIII vijeku radosno prihvataju njihove navode ne podvrgavajući ih naučnom tumačenju. Tako je i Srbija dobila svoj grb kojem iskreno rečeno ništo ne fali. Očigledna sličnost toga grba s grbov Vizantije oslikava tadašnje nacionalne i političke težnje cijelog Balkana za restituciom Istočnog Carsta i rekonkvstom prema Turskoj. Moguće da bi u naumu i uspjeli i odbaciti Turke ne sa Bosfora nego i iz Anadolije da nije bilo interesa Svetog Rimskog Carstva Germanskog i Ruskog Carstva koja su im potkresali krila i učinili sve da do preporoda Istočnog Carstva Balkanskih Naroda ne dođe.

Имаш у француском речнику о шаржама а за саме љиљане, или флор де лис, како их они зову и како требају сви их звати кад је реч о шаржу, има највише баш о њима. Можда ти оне информације о Фузилу помогну, под бројем 2557 на овој страни.

Prvo malo naucite svoje istorije, pa se onda hvatajte strane:

Detalj freske "Loza Nemanjica", manastir Gracanica, 14. vijek

Poslednja izmena:

Back