Hemija - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Koliko molova NaCl se dobije iz 2g Na?

Moze li mi neko ovo objasniti..?
Profesor nam je govorio nesto da gledamo kao odnos Na u NaCl, preko postotka, ali nisam shvatio..

**mislim da sam uspio, ali ne znam je li tacno...?

Dobijem da je masa Na = 46g. Pa iz toga da 46g Na daje 2 mol NaCl odnosno 2g Na 0.08 molova NaCl.

Poslednja izmena:
Koliko molova NaCl se dobije iz 2g Na?

Moze li mi neko ovo objasniti..?
Profesor nam je govorio nesto da gledamo kao odnos Na u NaCl, preko postotka, ali nisam shvatio..

**mislim da sam uspio, ali ne znam je li tacno...?

Dobijem da je masa Na = 46g. Pa iz toga da 46g Na daje 2 mol NaCl odnosno 2g Na 0.08 molova NaCl.

---------------------------------------------------------------------------
2g Na sadrzi 0.087 molova Na (2g/23g/mol, ovo 23g/mol znaci kolika masa Na sadrzi avogadrov broj atoma Na)
posto u NaCl jedan atom Na se vezuje za jedan Cl (tj stohiometrijski su u odnosu 1:1) onda iz 0.087 molova Na moze da se ta ista kolicina soli (znaci 0.087 molovaNaCl).

Atom ima knfiguraciju :
1s2
2s2 2p6
3s2 3p6 3d10
4s2 5p5
odrediti
1)atomski broj
2)periodu i grupu
3)nesparene elektrone
4)valentne elektrone

atomski broj mu je 45,to dobijes kada saberes sve elektrone,ovaj atom se nalazi u 4 periodi i 7-a grupi(nematal),ima 1 slobodan elektron i 7 valentnih.periodu odredjuje beoj ispred poslednje orbitale ti si u zurbi pogresno napisao 5 tu treba da pise 4 pa je to 4 perioda,a grupu odredjuje zbir elektrona na poslednjem energetskom nivou.

Da li neko zna šta je proizvod reakcije kalijum-cijanida i gvožđe(III)-nitrata,mora da se dobije kalijum-heksacijanoferat(III)
KCN + Fe(NO3)3 = ?

kalijum-heksacijanoferat(III) je valjda K3Fe(CN)6

Hvala unapred! :D

Reakcija ide ovako:

Fe(NO[SUB]3[/SUB])[SUB]3[/SUB] + 6KCN -------> K[SUB]3[/SUB][Fe(CN)[SUB]6[/SUB]] + 3 KNO[SUB]3[/SUB]

Poslednja izmena:
Potrebna pomoc-zadatak iz kulometrije

U posudi koja sadrzi 0,5 ml H2O zakiseljene sa HNO3 uronjena je platinska katoda i srebrena anoda.Koliko je minuta potrebno za elektroliticko rastvaranje anode pri konstantnoj struji od 1,5 A da se dobije rastvor AgNO3 koncentracije 5mg/ml ,M(AgNO3) 170 g/mol?

Jednostavno:

A(+): Ag(s) -------> Ag+(aq) + e
1mol(Ag):95486C = ((0,005g/ml)/170g/mol)*5ml):Q - na taj nacin dobiješ koliko je naelektrisanje prošlo kroz sistem pri rastvaranju anode od srebra.

Q=I*t => t=Q/I - i tako... Izračunala si koliko vremena ptreba propuštati jednosmernu struju jačine 1,5 A kroz sistem, tačnije kroz kulonometar, da bi dobila 0,5ml rastvora Ag+ jona konc. 5mg/ml

Izračunati pH rastvora amonijaka koncentracije 0.1 mol/dm^3. Konstanta disocijacije je 1.8*10^-5 mol/dm^3.

Prošle godine sam radio ove zadatke, međutim zaboravio sam, tako da mi treba pomoć.

Radis kao pH slabe baze u vodi . Napises reakciju a odmah potom i Konstantu ravnoteze . Iz nje lako mozes naci koncentraciju hidronijum jona a samim tim i pH!

Meni su ovi zadaci bili nesto nejasni, pa bih yamolio da mi neko rase. Mnogo bi mi zanacilo. u napred se zahvaljujem.

1. При синтези амонијака из елемената под одређеним условима, у равнотежи се налази 0,1 mol/dm3 N2, 0.2 mol/dm3 H2 и 0,8 mol/dm3 NH3. Израчунајте константу равнотеже ове реакције, као и полазне концентрације N2 и H2.

2. У систему A(g)+2B(g)C(g) равнотежне концентрације износе: [A]=0.6mol/dm3, =1.2 mol/dm3, [C]+2.16 mol/dm3. Израчнајте константу равнотеже ове реакције, као и полазне концентрације реактаната.

3. Израчунајте константу равнотеже реакције Cl2(g)2 Cl(g), aко је полазна концентрација Cl2 била 0,04 mol/dm3, а током реакције се 5% молекулског хлора разложило на атоме.

4. У затвореном суду запремине 1dm3 на одређеној температуриреагује 2,94 mol I2 и 8,1 mol Н2, градећи 5,64 mol НI. Израчунајте равнотежне концентрације I2 и Н2.

Drugari,meni treba pomoc oko zadataka iz hemije.Sutra imam kontrolni pa mi je jako hitno.Treba mi i objasnjenje postupka rada da bih razumela ;)
Evo zadataka:
1.Koliko atoma gvozdja se nalazi u 5,6g Fe
2.Izracunaj kolicinu,masu i zapreminu 1,5*10na23 molekula fluora! ( to "10na23" znaci isto kao i 2 na kvadrat samo je iznad 23) :D
3.Kolika je masa CO koji se nalazi u balonu zapremine 5,6 dm na 3(kubni)
4.Koju zapreminu zauzima 32g sumpor-(IV) oksida
5.U balonu se nalaze 0,2 mola kiseonika, 3*10na23 molekula azota i 1,12 dm na 3 (kubni) CO2.Kolika je masa balona

To je prvih pet a inace ih ima 20
:sad2:

Molim vas,treba mi pomoc !!!

Treba mi pomoc. Zadatak glasi:
Neka cetvoroatomska cestica, jako rasprostranjena u prirodi, sastavljena od dve vrste atoma, ima ukupno 30 protona, 30 neutrona i 32 elektrona (od toga 24 valentna). Napisati strukturnu formulu cestice.
Ne mora da se resi komplet zadatak, ali neke smernice, uputstva, objasnjenja su i vise nego pozeljna. Bar od cega da krenem. Hvala unapred!

Ovako imam jedan zadatak. Bezbroj puta sam pokušavala da ga riješim, ali bezuspješno. Molim ako neko zna, neka uradi. Unaprijed hvala, :)

Odredi molekularnu formulu ugljikovodonika sa normalnim nizom ugljikovih atoma, ako se pri sagorijevanju 0.1 mola tog jedinjenja oslobodi 8.96 dm(kubnih) CO2 i 5.4 g H20. Napisati moguće strukturne formule.

Jeste da sam se udaljijo od hemije, al' trebalo bi ovako da ide:
- bitno je da u postavljenoj reakciji pravilno izjednačiš levu i desnu stranu tj.

C[SUB]x[/SUB]H[SUB]y[/SUB] + (4x+y)/4 O[SUB]2[/SUB] -------> x CO[SUB]2[/SUB] + y/2 H[SUB]2[/SUB]O

-tražiš x i y tj.

za x :

1 mol CO[SUB]2[/SUB] : 22,4 dm[SUP]3[/SUP] CO[SUB]2[/SUB] = n CO[SUB]2[/SUB] : 8,96 dm[SUP]3[/SUP] CO[SUB]2[/SUB] (normalni uslovi....)
n= 0,4 mol CO[SUB]2[/SUB]

stehiometrijski odnos iz reakcije tj.

1 mol C[SUB]x[/SUB]H[SUB]y[/SUB] : x mol CO[SUB]2[/SUB] = 0,1 mol : 0,4 mol
x = 4 znači C[SUB]4[/SUB]

za y:

M[SUB]H[SUB]2[/SUB]O[/SUB] = 18 g/mol tj.
n = m/M = 5,4 / 18 = 0,3 mol H[SUB]2[/SUB]O

stehiometrijski odnos tj.

1 mol C[SUB]x[/SUB]H[SUB]y[/SUB] : y/2 mol H[SUB]2[/SUB]O = 0,1 mol : 0,3 mol
y = 6 znači H[SUB]6[/SUB]

- rešenje C[SUB]4[/SUB]H[SUB]6[/SUB]

Po ovoj formuli bi trebalo da je ugljovodonik sa dve dvostruke veze
Posle samo vrtiš onaj niz za strukturne formule.

Back