Hemija - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

ako neko moze da mi pomogne oko ovog zadatka. pripremam se za prijemni ali ovakav tip zadataka nikada nisam ni vidjela ni radila pa ako se nekom nije tesko da mi detaljno objasni postupak rada i mozda postavi jos neki slican da vjezbam :)

jednobazna karboksilna kiselina ima 26,09% ugljenika, 4,35% vodonika i 69,56% kiseonika. odredite molekulsku formulu kiseline. Ar(O)=16 Ar(C)=12 Ar(H)=1

odgovor je HCOOH ali me zanima nacin izracunavanja:) hvala
Ovo je zadatak koji rade deca u sedmom razredu tako da mi je neshvatljiva konstatacija da nikada pre niste videli ovakav tip zadataka? Verovatno ste zaboravili.

E ljudi hvala vam na odgovorima, vec sam napisao poruku pre ove gore, ali nisu mi odobrili... :) Hvala na korisnim informacijama, potrazicu ja ovde po Kragujevcu, mozda nadjem, ko zna... :D I sve ste pogodili(osim onoga za bombu :D). A to za `hot ice`` je stvarno tesko uraditi kod kuce, probao sam vec, pa bih da probam sa tim ``kvalitetnijim`` NaOAc * 3H2O.
E, da, imam jos jedno pitanje, sta mislite o dobijanju teske vode(D2O) iz obicne vode? U proseku, u prirodnoj vodi, na jedan molekul D2O dolazi 3200 molekula H2O... Temp. mrznjenja D2O je 3,82 stepena C, pa ako destilujem vodu, a zatim polako odladim rastvor do npr. 3 celzijusa(ne mogu prezicnije da izmerim), D2O bi trebalo da predje u cvrsto agregatno stanje??? Lakse mi je ovo nego da radim preko tacke kljucanja, jer je razlika manja(D2O kljuca na 101,4 stepena C). :D Nemojte mi se smejati, ovo je ocajnicki pokusaj da vidim D2O, a uzasno je skuup. :D
Neću se smejati ali ću ti reći da se maneš ćorava posla. Jednostavno ti neće uspeti :( a koristi od D2O nikakve (mislim na kućne eksperimente). Ja sam video D2O i mogu ti reći da nije ništa fascinantno. Bolje razmisli kako možeš ručno napraviti svoj elektrolizer ili nešto slično tome. Pozdrav.

Izracunati pH rastvora nastalog mesanjem 500cm3 rastvora NaCH3COO pH=9 i 500cm3 HCl pH=1. Kk od CH3COOH=1,8*10-5 . Resenje: 4,65
NaCH3COO + HCl = NaCl+CH3COOH.Ja sam probala da iz pH izrazim koncentracije i molove pomocu zapremine i na taj nacin izracunam novi pH iz viska ali ne dobijem resenje.

Molim vas za pomoc ")

Bez detaljisanja:

Kb(CH3COO-)=Kw/Ka (Ka=1,86*10-5 mol/L).

Kb(tj. K(hidrolize))=C(OH-)*C(CH3COOH)/C(CH3COO-)

Ako je pH=9=> pOH=5 tj. C(OH-)=10-5M

Pošto je konc. OH- jona jednaka ravnotežnoj konc. kiseline možemo pisati:

5,37*10-10= (10-5)2/C(acetatnog jona)=> C=0,1862M

Pošto je V=0,5l => n(CH3COONa)=0,0931mol

pH(HCl)=1 => C(H+)=0,1M=> C(HCl)=0,1M

n(HCl)=0,1M*0,5l=> n(HCl)=0,05mol

CH3COONa + HCl ------> CH3COOH + NaCl

n(acetata koji je preostao)=0,0931mol-0,05mol=> n(acetata)=0,0431mol

n(CH3COOH)=n(HCl)=0,05mol-ova

pH=pKa + log n (baze)/n (kiseline) => pH=4,73 + log 0,862

pH=4,66

Neću se smejati ali ću ti reći da se maneš ćorava posla. Jednostavno ti neće uspeti :( a koristi od D2O nikakve (mislim na kućne eksperimente). Ja sam video D2O i mogu ti reći da nije ništa fascinantno. Bolje razmisli kako možeš ručno napraviti svoj elektrolizer ili nešto slično tome. Pozdrav.

Haha u pravu ste. :) Hvala na tom predlogu. :D D2O mogu da prodajem raznim ljudima koji misle da je to nekakva cudotvorna voda, ima ih dosta. :D Salim se, naravno. Pozdrav takodje. :)

Da li je neko cuo za "slonovu pastu" i da li zna u kojoj tacno kolicini treba upotrijebiti ove sastojke:
vodonik peroksid, sredstvo za pranje sudova i kalijum jodid (na netu sam nasao da su ovo potrebni sastojci)?

Bolje pitaj da li neko nije cuo. :D

Treba ti nesto koncentrovaniji H2O2(najbolje 30 %), tako da na onaj 3% iz apoteke zaboravi, a nemoj da se igras sa koncentrovanjem H2O2 u kucnim uslovima. Bez kapele i ostale zastite - NIKAKO!
Odnos je otprilike ovakav: H2O2 : deterdzent = 2 : 1, tj. za npr. 100 ml H2O2 treba 50 ml deterdzenta... Rastvori sto vise KI mozes u oko 10-20 ml vode. Mozes u rastvor H2O2 da dodas i neku prehrambenu boju. Nikakva posebna preciznost u merenjima, ovo je sve otprilike. I da, podmetni neke novine ispod reakcionog suda, zbog ciscenja.

Bolje pitaj da li neko nije cuo. :D

Treba ti nesto koncentrovaniji H2O2(najbolje 30 %), tako da na onaj 3% iz apoteke zaboravi, a nemoj da se igras sa koncentrovanjem H2O2 u kucnim uslovima. Bez kapele i ostale zastite - NIKAKO!
Odnos je otprilike ovakav: H2O2 : deterdzent = 2 : 1, tj. za npr. 100 ml H2O2 treba 50 ml deterdzenta... Rastvori sto vise KI mozes u oko 10-20 ml vode. Mozes u rastvor H2O2 da dodas i neku prehrambenu boju. Nikakva posebna preciznost u merenjima, ovo je sve otprilike. I da, podmetni neke novine ispod reakcionog suda, zbog ciscenja.
Ja mislim da imamo sve ovo u laboratoriji, nisam siguran koja je konc. H2O2 jedino. Samo sto ne vjerujem da ce mi dati prof. da ovo uradim :D
Mogu li se ovi sastojci kupiti u slobodnoj prodaji? :D

Bio bih veoma zahvalan ako bi mogli da mi resite ove zadatke, hvala svima unapred :D

1. Izracunati oks broj P u Ca{H2PO4}2
2. Sta se I kako redukuje u reakciji ? H₂ S + O₂ u ravnotezi sa H2O+SO2
3. Izracunati EMF za sledece elekterodne parove:
E1 = -2,72[V], E2 = +0,84 [V], E3= +1,24[V], E4 = +1,22[V]
4. Dovrsi moguce reakcije:

Mg + ZnSO4 →………………………..; Fe + CuSO4 →………………….....;

Ag + ZnSO4 →………………………..; Ag + SnCl2 →…………………………

Back