Hemija - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Znači jedan deo anode (0.01 mol) se rastvorio i prešao na katodu! E to mi nikako nije bilo jasno. Zahvaljujem.

A sto se tiče elektrodnog potencijala...to mi je jasno, samo sto nisam siguran da li bi se neki drugi metal izdvojio umesto vodonika ili bi bilo obrnuto? za alkalne znam da se ne izdvajaju na katodu ako je u pitanju rastvor jer je lakše da se izdvoji vodonik. Ali evo kod srebra vidim da je obrnuto, kako da budem siguran za neke druge metale? Je li skala katodnog potencijala isto sto i naponski niz metala? Ako je tako - super :D
Ukoliko je E[SUP]0[/SUP] za neki metal veći (npr. E[SUP]0[/SUP]Cu[SUP]2+[/SUP]/Cu=0,16) od E[SUP]0[/SUP] za izdvajanje(onih -0,82V) vodonika onda će se izdvajati taj metal.E[SUP]0[/SUP]Ag+/Ag=0,80V tako da će se na katodi izdvajati srebro a ne H[SUB]2 [/SUB]iz vode.
Pozdrav.

pozdrav
imam par zadataka za vas :) u pitanju je III razred gimnazije

1.Kada se 1,8 g nekog karbonilnog jedinjenja oksidise Tolensovim reagensom izdvoji se 5,4g srebra. Koje je to jedinjenje?
2.Kako bi od ugljen-dioksida dobili 3-metilbutanamid?
3.Prikazati dobijanje butana iz odgovarajuceg alkohola i njegovu reakciju sa etanolom uz gasovit HCl.
4.Dobijanje 2-hidroksi-3-etilpentanske kiseline i njenu reakciju sa magnezijumom.

pozdrav
imam par zadataka za vas :) u pitanju je III razred gimnazije

1.Kada se 1,8 g nekog karbonilnog jedinjenja oksidise Tolensovim reagensom izdvoji se 5,4g srebra. Koje je to jedinjenje?
2.Kako bi od ugljen-dioksida dobili 3-metilbutanamid?
3.Prikazati dobijanje butana iz odgovarajuceg alkohola i njegovu reakciju sa etanolom uz gasovit HCl.
4.Dobijanje 2-hidroksi-3-etilpentanske kiseline i njenu reakciju sa magnezijumom.
Pošto su zadaci malko zahtevniji odgovoriću sa zadovoljstvom, mada, nisu prigodni za srednju školu.
Rešenja:
1.RCHO + 2[Ag(NH3)2]OH ----------> RCOO-NH4+ + 3NH3 + H20 + 2Ag
Prema podacima iz zadatka ti iz 1,8g tog jedinjenja(koje mora biti aldehid jer ketoni ne reaguju) dobiješ 5,4g Ag dok ćeš prema jednačini iz 1mol-a (Xg, a to je molarna masa aldehida- masa 1-og mola neke supstance po definiciji) dobiti 2mol-a Ag(374g; m=2mol*187g/mol):
1,8galdehida------------5,4gAg
Xg-----------------215,74g=> Xg=M(aldehida)=72g.
Oduzmemo od molarne mase masu -CHO grupe i masu početne -CH3 grupe i dobijeni ostatak podeliš sa masom -CH2- grupe kako bi dobio nihov broj:N(CH2)=(72g-29g-15g)/14g=>N(CH2)=2.Odatle sledi da je u pitanju butanal.

2.Zadatak je malko glupavo postavljen jer se ne može koristiti samo ugljen-dioksid kao reagens.Trebao bi da glasi:Predložite sintezu 3-metilbutanamida koristeći CO2 kao jedan od reagenasa:
(CH3)2CHBr + Mg------> (CH3)2MgBr
(CH3)2CHMgBr + CO2 --------> (CH3)2CHCOO- +MgBr
(CH3)2CHCOO- +MgBr + HOH(u prisustvu H+(aq)) -------> (CH3)2CHCOOH + Mg(OH)Br
(CH3)2CHCOOH + Li[AlH4] ------> (CH3)2CHCH2OH-litijum-aluminijum hidrid redukuje kiselinu do alkohola jer je jako redukciono sredstvo(mada je bezbednije redukovati estar kiseline nego samu kiselinu al to je više praktični deo.Ovo je ipak zadatak).
(CH3)CHCH2OH + PCl3 -------> (CH3)2CHCH2Cl + HCl +H2PHO3
(CH3)2CHCH2Cl + Mg --------> (CH3)2CHCH2MgCl
(CH3)2CHCH2MgCl + CO2 -----------> (CH3)2CHCH2COO- +MgCl
(CH3)2CHCH2COO- +MgCl + HOH(u prisustvu kiseline)---------> (CH3)2CHCH2COOH + Mg(OH)Cl
(CH3)2CHCH2COOH +NH3-------> (CH3)2CHCH2COO-NH4+
(CH3)2CHCH2COO-NH4+ zagrevanjem se raspada na ---------> (CH3)2CHCH2CONH2 + H2O

Naravno, sve ovo može mnogo elegantnije da se uradi- bez CO2:

(CH3)2CHCl + Li -------> LiCl + (CH3)2CH-Li+ ovo je organolitijumovo(izuzetno reaktivno jedinjenje)

(CH3)2CH-Li+ +
oxirane.jpg
(oksiran ili ti oksaciklopropan)----------> (CH3)2CHCH2CH2OH (oksidacija hrom(VI)reagensima-K2Cr2O7+ conc. H2SO4)---------> (CH3)2CHCH2COOH + NH3 -----> (CH3)2CHCH2COO-NH4+ uz zagrevanje -------> (CH3)2CHCH2CONH2 + H2O
Padaju mi na pamet bar još dva elegantna načina sinteze ali mislim da je i ovo dovoljno.

3.Dobijanje butana je lako ali reakcija butana sa etanolom u prisustvu HCl-a nije moguća jer je butan alkan a za alkane je opšte poznato da su slabo reaktivni tako da je ta reakcija nemoguća.
CH3CH2OH + SOCl2(tionil-hlorid) -------> CH3CH2Cl(l) + SO2(g) + HCl(g)-pošto svi gasovi odlaze iz sistema reakcija je "čista" jer ostaje samo hloretan.
CH3CH2Cl + Na ------> 2NaCl + CH2(CH2)2CH3-Vircova redukcija pogodna za dobijanje simetričnih alkana što butan svakako jeste.

4.Ovo je tek lep zadatak ali ću ga uraditi na meni ne zanimljiv način obzirom da moram pratiti školsko gradivo:
(CH3CH2)2CHBr(iliCl, kako ti volja) + Mg ------> (CH3CH2)2CHMgBr + HCHO ------> (CH3CH2)2CHCH2O- +MgBr + HCl(zakiselimo alkoksid) ------> (CH3CH2)2CHCH2OH + MgBrCl-mešovita so (magnezijum-hlorbromid)
(CH3CH2)2CHCH2OH + PCC(pogledaj napomenu koju sam napisao na kraju)---------> (CH3CH2)2CHCHO + Na+ -CN ------> (CH3CH2)2CHC(H,OH)CN(cijanhidrin) + npr.HCl(aq)(bitno je samo da je kisela sredina) + Δ -------> (CH3CH2)2CHC(H,OH)COOH + NH4Cl
*PCC-piridinijum-hlorhromat-slabo oksidujući hrom(VI) reagens koji selektivno oksiduje alkohole SAMO DO aldehida.Svi drugi hromni reagensi nastavljaju oksidaciju do kiselina što nama nije bilo potrebno.Znam da PCC ne ulazi u plan i program Org. hemije za srednju ali ovako ćeš prijatno iznenaditi profesorku i osvežiti njeno znanje.

Formula PCC-a je:
Pyridinium_chlorochromate.PNG

Nikad do sad nisam duže kuckao odgovor na forumu.
Nadam se da ti je sve jasno.
Pozdrav.

Poslednja izmena:
Jes' da ne pripada hemiji,al je srodno..Jel bi hteo neko da mi ispise resenja za ovu drugu tabelu???Bas mi treba pomoc...

http://www.scribd.com/doc/46486853/zadaci-celijski-ciklus-2
To što ti tražiš uopšte nije srodno sa hemijom.Srodno bi bilo kad bi te interesovala struktura DNK,RNK, biosinteza proteina,metabolizam...Ovo je čista biologija i mislim da je najbolje da ovo pitanje postaviš kao novu temu.
Pozdrav.

Da li neko može da uradi zadatak:

Uzorak nečiste soli aluminijuma , mase 0,2820 g rastvren je u razblaženoj kiselini obrađen viškom amonijum-oksalata i zatim pH podešendodatkom amonijaka.Istaloženi aluminijum-oksalat je odfiltriran, ispran, rastvoren u razblaženoj kiselini i titriran sa 36,00 cm3 rastvora kalijum permanganata, c (KMnO4)=0,0220 mol/dm3.
Koliki je maseni udio u procentima?
Napisati sve potrebne reakcioe jednačine.
M(Al)= 26,98

Hvala, unapred

Uzorak nečiste soli aluminijuma , mase 0,2820 g rastvren je u razblaženoj kiselini obrađen viškom amonijum-oksalata i zatim pH podešendodatkom amonijaka.Istaloženi aluminijum-oksalat je odfiltriran, ispran, rastvoren u razblaženoj kiselini i titriran sa 36,00 cm3 rastvora kalijum permanganata, c (KMnO4)=0,0220 mol/dm3.
M(Al)= 26,98

Hvala, unapred
Ah ta Analitička hemija.Zar tolike glavobolje zadaje.
Ajd ovako:Ja ti malo pomognem a ti se potrudiš za ostatak pa ako tad zapneš uradiću zadatak.Ovde ljudi ne vole baš da rešavaju cele kontrolne i ispitne zadatke.Više volimo kad je nekome potrebna mala pomoć da bi nešto uradio.
Kad istaložiš aluminijum oksalat, rastvoriš ga u kiselini i potom dobijeni rastvor titruješ standardom KMnO4 ti u stvari titruješ oksalnu kiselinu.Stehiometrijski proračunaš koliko se oslobodilo oksalne kiseline a samom tim ćeš lako naći masu Al-oksalata i na kraju masu Al-a koju treba podeliti sa ukupnom masom,pomnožiti sa 100 i gotovo.
Pozdrav.

POMOC!!!!!!!!!!!

4.Izracunaj i izrazi 9g% rastvor glukoze kao molarnu(kolicinsku) kocentraciju tog rastvora?
STA ZAPRAVO ZNACI OVA OZNAKA 9G%??
OVO JE SA PRIJEMNOG ZA MEDICINU..
To ne znači ništa.Hoće da naglase da se radi o masenoj koncentraciji a ne o molskom udelu i sl.Zadatak ne možeš rešiti jer fali podatak o gustinki rastvora.Rešiv je jedino ako su tražilimolaLnu-molalitet koncentraciju.
Zbirke za prijemne često sadrže štamparske,a ponekad i materijalne, greške.
Pozdrav.

Ja imam jednu nedoumicu. U dve različite knjige sam pročitao dve potpuno suprotne informacije, pa sta je od ovo dvoje tačno:

1) "Zajedničko i za galvanske elemente i za elektrolitičke ćelije je to što se na katodi vrši redukcija a na anodi oksidacija"

2) "Kod galvanskih elemenata katoda je pozitivna pa se na njoj vrši oksidacija a na negativnoj anodi se vrši redukcija."

Mi smo u prvoj učili ovo pod 1) a sad pročitah ovo 2). Ko je u pravu?

Ja imam jednu nedoumicu. U dve različite knjige sam pročitao dve potpuno suprotne informacije, pa sta je od ovo dvoje tačno:

1) "Zajedničko i za galvanske elemente i za elektrolitičke ćelije je to što se na katodi vrši redukcija a na anodi oksidacija"

2) "Kod galvanskih elemenata katoda je pozitivna pa se na njoj vrši oksidacija a na negativnoj anodi se vrši redukcija."

Mi smo u prvoj učili ovo pod 1) a sad pročitah ovo 2). Ko je u pravu?
Istina je sledeća:
Na katodi se uvek vrši redukcija a na anodi oksidacija i u galvanskim i u elektrolitičkim ćelijama ali se razlikuju u znaku:
Galvanske ćelije:Katoda+;Anoda-(sa nje elektroni odlaze u spoljno električno kolo)

Elektrolitičke ćelije:Katoda-(ka njoj se kreću katjoni);Anoda+(ka njoj migriraju u električnom polju anjoni).
To je jedina razlika.

Poslednja izmena:
Onda , pošto vidim da si baš raspoložen, i možeš da pišeš i po nekoliko redova...uradi i moj zadatak...ali, detaljno!
Da li ti meni naređuješ da uradim zadatak obzirom na uzvičnik na kraju rečenice???Naravno da neću tako da radim a i sama si rekla da ti treba reakcija jer ćeš tek onda moći da uradiš zadatak.Prema tome, eto ti reakcija.Ja odgovaram na pitanja koja su meni zanimljiva i kratka za odgovoriti.Tvoje zahteva mnogo kuckanja.

M(Al)= 26,98

Hvala, unapred

A bre nemoj si takav, pomozi curi malo... ;)
Dooobrrooooo.Ajde;)
2KMnO4 + 5H2C204 + 3H2SO4 -------> 2MnSO4 + 10CO2 + 8H2O + K2SO4
n(KMnO4):n(H2C2O4)=2:5
n(H2C204)=5/2C*V(KMnO4)=> n(H2C204)=0,00198mol
Al2(C204)3 + 6H+(npr.)------> 2Al3+ + 3H2C2O4
n(Al3+):n(H2C2O4)=2:3
n(Al3+)=2/3n(H2C204)
n(Al3+)=0,00132mol = n(Al)=> n(Al)=0,00132mol
m(Al)=0,00132mol*26,98g/mol=> m(Al)=0,0356g
%(Al)=m(Al)/msoli*100%=> %(Al)=12,63%Al-a.
Nadam se da nema nejasnoća.Mrzi me da kucam eventualna pojašnjenja.
Pozdrav.

Back