Harald Haarmann, Vinčanska civilizacija i vinčansko pismo

Kad kažeš da "ovo" smatraš nepreglednim misliš na stranicu teme?

Mislim na objavu. Tako možda jeste optimizovano za pametne telefone, ali nije za računar.

Ti nastupaš s pozicije osobe koja je te stranice slikala, što znači videla, listala i čitala uživo. Onaj ko vidi 12 tambnejlova koji vode do 12 web-stranica; pritom ti tambnejlovi stoje zalepljeni jedan uz drugi, nisu ni imenovani ni numerisani pa se često desi da korisnik (ja) sti tambnejl dva ili tri puta otvori. Prema tome, teško da će ijedan korisnik poželeti da ispuni razlog iz kojeg si te slike postavio.

Ako su pritom fotografije mutne, kao one na temi o udžbenicima, neće ih niko nikada otvoriti, kao što i nije.
Botom lajn, ti koji postavljaš slike nemaš potrebu da otvaraš stranice koje si listao uživo, koje si slikao, koje imaš u folderu skinute, pa ne znaš kroz kakvu zapetljanciju mora da prođe onaj ko poželi da ih čita.

Onaj koga interesuje postavljena literatura, potrudiće se da prođe kroz tu zapetljanciju; ona je nebrojeno lakša od čitavog procesa nabavke same literature, snimanja i kačenja na internet. Onaj koga ne interesuje, neće. Šta to mene sad treba da opterećuje. :D Sve je arco lepo rekla:

ovo ti je "das prst , oni hoce celu saku ":mrgreen:

Slavene, svaka cast na trudu inace , volim da citam tvoje postove!

Poslednja izmena:
Da bi voleo da mi neko objasni, uzimajuci u obzir da se stara proto evropska rasa ili ilirska rasa razlikuje od slovenske, zasto mi tvrdimo da smo pra-evropljani ali isto tako da je slovenski to jest srpski jezik isto jezik od tih proto evropljana. To mi nema smisla. Ili smo proto evropljani koji su pali pod uticaj slovenske kulture ili smo sloveni koji su dosli i pokorili domace. Uzimajuci u obzir da su Arijevci ili severni Indijci poreklom iz grupe koju danas nazivamo Sloveni, i da su slovenski i sanskrit veoma slicni ne mozemo da tvrdimo da je jezik proto evropljana ili balkanaca bio ovaj sto mi danas pricamo. Gledajuci genetiku najvise ima smisla da smo mjesavina ilira i slovena, to jest u vecini smo Iliri koji su prihvatili Slovensku kulturu, zato se fizicki i razlikujemo od ostalih Slovena.

Ја не бих рекао да не личимо на остале Словене већ ме напротив запрепашћује сличност лица и физиономија Словена на тако великом простору , лако их можеш одвојити од Енглеза , Франциза , Немаца и тд. Чак за много глумаца који су ми се чинило да су ми јако познати испоставило се да имају словенско порекло , оно што нас издваја од осталих Словена је висина.

"Najveću prosečnu visinu imaju muškarci iz Holandije (1,838m), zatim Crnogorci (1,832), Danci (1.826), Norvežani (1,824), a na petom mestu su Srbi sa 1,82 metra. U prvih deset su i Nemci, Hrvati, Česi, Slovenci i Luksemburžani"

Дакле од ван јужнословенског појаса једино Чеси се иѕдвајају по висини остали Словени су просечне висине..

Dobro, ali kako može biti da oni ne potiču od jednog čoveka čiji je Y hromosom dobio mutaciju pri mejozi u očevom jajcu npr. 4. februara 438. g. p.n.e u 9:48h? Ili 338? Ili 238?

Они сигурно потичу од једног јединог човека, него је нејасно зашто се са сигурношћу тврди да је све везано за нас почело тада, а само на основу статистике. Сад ћу да искарикирам ситуацију, али је тренутно реално да је овде на Балкану пре 2000. година живела хаплогупа К у 100% налаза. Јер ако се деси да је нађу, математика ће морати да се прилагођава реалности, а не обратно.

Ја не бих рекао да не личимо на остале Словене већ ме напротив запрепашћује сличност лица и физиономија Словена на тако великом простору , лако их можеш одвојити од Енглеза , Франциза , Немаца и тд. ..

moze neki primer?

nekog Srbina koji izgleda kao Rus?

jedino sto vidim specificno kod Britanaca su ogromni konjski zubi
ne znam odakle mi takav utisak:mrgreen:

taj zapadni svet ima vrlo razlicite fizionomije

ono sto mi se cini da severnjaci izgledaju kao mi samo plavlji:mrgreen:

Poslednja izmena:
moze neki primer?

nekog Srbina koji izgleda kao Rus?

jedino sto vidim specificno kod Britanaca su ogromni konjski zubi
ne znam odakle mi takav utisak:mrgreen:

taj zapadni svet ima vrlo razlicite fizionomije

ono sto mi se cini da severnjaci izgledaju kao mi samo plavlji:mrgreen:

Moжда мало ређи руски тип ако мислимо на онај тип плав , плавооки али руски иде до црног монголоидног типа. Рекао бих да сви бивши Југословени личе па онда више тамо ка Чесима , Словацима понекад и код Пољака.

То је мало офф од теме али ајде

Michael_Ballack_2009_cropped.jpg

Jurij_Koch_(1995).jpg

Czh-3.jpg

800px-Svks2.jpg

Pavle_Jurisic_Sturm_1848-1922.jpg

Ево отприлике овде ти стоје око 4-5 различитих народа словенских.
Раѕаѕнај који су лужички Срби ко Чеси ко Пољаци а ко Словаци?

Ја не бих рекао да не личимо на остале Словене већ ме напротив запрепашћује сличност лица и физиономија Словена на тако великом простору , лако их можеш одвојити од Енглеза , Франциза , Немаца и тд. Чак за много глумаца који су ми се чинило да су ми јако познати испоставило се да имају словенско порекло , оно што нас издваја од осталих Словена је висина.

"Najveću prosečnu visinu imaju muškarci iz Holandije (1,838m), zatim Crnogorci (1,832), Danci (1.826), Norvežani (1,824), a na petom mestu su Srbi sa 1,82 metra. U prvih deset su i Nemci, Hrvati, Česi, Slovenci i Luksemburžani"

Дакле од ван јужнословенског појаса једино Чеси се иѕдвајају по висини остали Словени су просечне висине..

Odakle je taj podatak?
Wikipedia govori drugačije.
Mi, pa mi, oni, opet mi, pa oni više puta, pa opet mi....

Dinaric Alps 185.6 cm (6 ft 1 in)
Bosnia and Herzegovina 183.9 cm (6 ft 1⁄2 in)
Netherlands 183.8 cm (6 ft 1⁄2 in)
Montenegro 183.2 cm (6 ft 0 in)
Netherlands 183.2 cm (6 ft 0 in)
Denmark 182.6 cm (6 ft 0 in)
Norway 182.4 cm (6 ft 0 in)
Serbia 182.0 cm (5 ft 11 1⁄2 in)

3XN9R1j

jao boze al su ti primeri freske , slike, crno bele fotke i sve neke dede
Уосталом прелистај сам промери су ти уз википедије. Видиш онај горе ганци фудбалер ти је лужички Србин такав ганци словенски тип ти је наш фудбалски и кошаркашки тим свеприсутан на Балкану а и шире Украина, Чешка, Словачка, Пољска и на крају још доминантније Бугарска.

Наравно шала је у питању али интересантније ид свега је тема и Ђорђе Јанковић пиставићу и други клип где говори као и наш Славен777 да је ушао у археологију са ставом и без сумње да су се Словени доселили на Балкан али су га истраживања одвела на друге закључке. Да је прадомовина Словена Панонија а прадомовина Срба који имају посеван статус код Словена Балкан. Слично као код Мавра Орбина прадомовина свих Словена и Гота је Скандинавија, Илири су једини Словени који нису Дошли из Скандинавије.

Послато са SP6.2 уз помоћ Тапатока

Уосталом прелистај сам промери су ти уз википедије. Видиш онај горе ганци фудбалер ти је лужички Србин такав ганци словенски тип ти је наш фудбалски и кошаркашки тим свеприсутан на Балкану а и шире Украина, Чешка, Словачка, Пољска и на крају још доминантније Бугарска.

Послато са SP6.2 уз помоћ Тапатока

ovo "ganci slovenski tip"????? covek ima plave oci :mrgreen: inace podseca na Legiju
Michael_Ballack_2009_cropped.jpg

da ne bismo vredjali Rome samo da zakljucim da Sloveni i Romi - nidje veze
crnpurasti medju Srbima imaju E1 haplogrupu koja vuce dole ka Albancima i Grcima i tu treba traziti slicnosti.

Sloveni koji su visi i tamniji takvi su zbog potencijalno jaceg I2a a manje R1a

Јао да сам знао да си генетичарски смор не бих ти ни одговарао. Ок поздрав за А2Д2 и Ц3ПО и гооглај га мало...

Ово је интересантније.

jao ti si genetski strucnjak

"ganci slovenski tip ":rotf:

bolje ti izguglaj svoju novostvorenu "slovenski ganci" grupu bas da vidim sta ce ti izaci

jao ti si genetski strucnjak

"ganci slovenski tip ":rotf:

bolje ti izguglaj svoju novostvorenu "slovenski ganci" grupu bas da vidim sta ce ti izaci

Напротив нисам никакав генетичарски стручњак , поздрављам је као науку у развоју.
Не видим потребу за мешање генетике у неке историјске теме и тековине сем као што сам навео ко је стручњак из обе области.
Дакле природне друштвене науке! Овако аметерски иѕгледа накарадно не добија се ни историја нити генетика него нека СФ играрија на интернету.

Na srpskom isto gore i za planinu Gora, a vrh planine je uvek Gore.
Izleda da je srpska rec gore (Baski: gora) jedna od najstarijih staroevropskih reci.
И шта је писац хтио да каже?
У српском језику ријеч горе је хомоним, има више значења (горе=изнад, горе=процес горења, горе=лошије, горе=планине) и можемо од једне ријечи саставити читаву реченицу; горе горе горе горе. Мало рогобатну ал реченицу.
Но опет, шта је писац хтио да каже? У свијету имамо 6.000+ језика, нормално је и неизбјежно да се иста ријеч од 4 слова/гласа појављује у различитим језицима, може имати исто или слично значење, а и не мора. Но не знам шта то доказује?

Na stranu polemike, bijela rasa je po istraživanjima dosta recentna i ona je zbrisala prijašnje stanovike...https://www.takimag.com/article/reichs_laboratory_steve_sailer/#axzz5AtyB42aO

But, Reich hastens to point out, today’s vast Caucasian race has only existed in its current form for the 4,500 years since steppe herdsmen invaded.

Before the Bronze Age there were several quite distinct races in Europe. After the last Ice Age, Europe was inhabited by an ancient race of hunter-gatherers with blue eyes and dark skin. They were then largely overwhelmed by lighter-skinned, brown-haired farmers from the Middle East.

These farmers in turn were inundated, especially in northern Europe, by the blond beast pastoralists from the steppes.

Urvan ne lupaj gluposti i te propagandiste naucnike. Evropski kromanjonac I haplogroupa, MtDNA H je prisutan u evropi 40 hiljada godina... Prva zemljoradnja potice u evropi na balkanu od zena po zenskoj liniji i to je genetika MtDNA H, y-hromozom I haplogrupa po ocevoj muskoj liniji.

The Oldest DNA reveals that the first Europeans identical to today's modern Europeans

Poslednja izmena:
Harald Harman je doputovao u Srbiju. Danas je bila u Knez Mihajlovoj promocija izdanja njegove nove knjige na srpskom jeziku.

ZAGONETKA PODUNAVSKE CIVILIZACIJE

image001_827x1240-2-300x450.png

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na konferenciju za novinare i predavanje poznatog svetskog lingviste i kulturologa Haralda Harmana (Harald Haarmann) na temu iz knjige ZAGONETKA PODUNAVSKE CIVILIZACIJE. Otkriće najstarije visoko razvijene kulture Evrope (Akademska knjiga 2019, prevela s nemačkog Branka Rajlić)

13. NOVEMBAR 2019, 12 ČASOVA

PRESS CENTAR UNS, KNEZ MIHAILOVA 6/III

Harald Haarmann

U poslednje vreme arheolozi pronalaze sve više dokaza da je između 6. i 4. mil. pre Hr. na Balkanu postojala visoko razvijena kultura koja je još pre Mesopotamije poznavala pismo. Harald Harman nas u ovoj knjizi prvi put detaljno upoznaje sa tom, do sada nepoznatom, i po mnogo čemu još uvek zagonetnom drevnom evropskom kulturom. On opisuje trgovačke puteve i naselja, umetnost i zanate, mitologiju i pismo podunavske civilizacije, prati njene početke na Crnom moru i pokazuje kakav je bio njen uticaj na kulture antičke Grčke i Bliskog istoka.

Harald Harman (Harald Haarmann, 1946), nemački naučnik i lingvista, živi i radi u Finskoj. Predavao je na više nemačkih i japanskih univerziteta. Član je Istraživačkog centra za višejezičnost u Briselu. Potpredsednik je Instituta za arheomitologiju (Kalifornija) i direktor njenog evropskog ogranka (Finska). Autor je više monografija iz istorije kulture, arheomitologije, istorije i evolucije jezika, kontaktne lingvistike i istorije religija.

https://akademskaknjiga.com/en/zagonetka-podunavske-civilizacije-3/

Knjigu je izdala Akademska knjiga, ujedno i sponzor današnjeg predavanja o njoj.

Harald Harman je doputovao u Srbiju. Danas je bila u Knez Mihajlovoj promocija izdanja njegove nove knjige na srpskom jeziku.

ZAGONETKA PODUNAVSKE CIVILIZACIJE

image001_827x1240-2-300x450.png

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na konferenciju za novinare i predavanje poznatog svetskog lingviste i kulturologa Haralda Harmana (Harald Haarmann) na temu iz knjige ZAGONETKA PODUNAVSKE CIVILIZACIJE. Otkriće najstarije visoko razvijene kulture Evrope (Akademska knjiga 2019, prevela s nemačkog Branka Rajlić)

13. NOVEMBAR 2019, 12 ČASOVA

PRESS CENTAR UNS, KNEZ MIHAILOVA 6/III

Harald Haarmann

U poslednje vreme arheolozi pronalaze sve više dokaza da je između 6. i 4. mil. pre Hr. na Balkanu postojala visoko razvijena kultura koja je još pre Mesopotamije poznavala pismo. Harald Harman nas u ovoj knjizi prvi put detaljno upoznaje sa tom, do sada nepoznatom, i po mnogo čemu još uvek zagonetnom drevnom evropskom kulturom. On opisuje trgovačke puteve i naselja, umetnost i zanate, mitologiju i pismo podunavske civilizacije, prati njene početke na Crnom moru i pokazuje kakav je bio njen uticaj na kulture antičke Grčke i Bliskog istoka.

Harald Harman (Harald Haarmann, 1946), nemački naučnik i lingvista, živi i radi u Finskoj. Predavao je na više nemačkih i japanskih univerziteta. Član je Istraživačkog centra za višejezičnost u Briselu. Potpredsednik je Instituta za arheomitologiju (Kalifornija) i direktor njenog evropskog ogranka (Finska). Autor je više monografija iz istorije kulture, arheomitologije, istorije i evolucije jezika, kontaktne lingvistike i istorije religija.

https://akademskaknjiga.com/en/zagonetka-podunavske-civilizacije-3/

Knjigu je izdala Akademska knjiga, ujedno i sponzor današnjeg predavanja o njoj.

Ako je neko zainteresovan, a promociju propustio, može pogledati snimak.

http://presscentar.uns.org.rs/previ...-civilizacije-i-tragovima-indoevropljana.html

Back