Hajde da pricamo malo o kolektivnim identitetima

Na Balkanu su etnonacionalizmi glupa stvar. Ako pogledamo genetiku, videcemo jedan buckuris haplogroupa.
Posto su Srbi, Bosnjaci, Hrvati i Crnogorci Sloveni, trebalo bi da imaju dominantnu R1a haplogrupu. Imaju je izmedju 20 i 30 posto. Dominira im I2. Kod Albanaca dominira E-V13 sa tacno 50 posto. I sada ja vas pitam, ako zelimo svi da budmo posteni, moramo se odreci 70-75 posto populacije i ispisati iz ih Srba, Bosnjaka, Hrvata i Crnogoraca, a 50% ispisati iz Albanaca.

Toliko je bilo kolonizatora i vojski na Balkanu da je svako ostavio svoj trag. Cak su i stanovnistva medjupokrajinska i medjudrzavna izmesana geografski, ne samo etnicki. Pola Bosnjaka iz Podrinja, Posavine i Tuzlanskog basena vodi poreklo direktno iz Srbije - i to Sumadije i zap. Srbije. Pola Beograda i Vojvodine su dinarski Srbi. Bosnjacko stanovnistvo Bihacke regije je poreklom iz Like. Slavonci (Srbi i Hrvati) su zapravo po regionalnom poreklu Bosanci, i to oni Bosanci iz vremena Tvrtka. Crnu Goru su kolonizovala plemena iz Hercegovine, sa Kosova i severa Albanije. Crna Gora i Herceovina su kolonizovale sve i svasta. U Dalmaciji se ne zna ko je Italijan, ko Vla', ko ovaj, ko onaj...
To je sve mogla da ispegla jugoslovenska ideja i drzava Jugoslavija, ali vec 1918. je bilo kasno. Da je formirana 30 godina ranije, moglo bi nesto d' s' uradi.

Генетика има везе са расама и антропологијом, али ти га претера

Издајници су они који раде против своје земље, спречавају њен развој, блокирају путеве, дижу револуције, желе дестабилизацију и то све за нечији рачун.

Једном речју- опозиција тј опорба у Србији!

Тако су твоји дошли на власт 1944

Dakle, posto je individualazim zapadnjacko/USA/cionisticko/reptilska propaganda; dosta je toga, vreme je za ozbiljne kolektivisticke price.

Ko vam je u zivotu najvise pretio i pljackao vas?
Mene Srbi.
Ko je najvise ubijao i silovao u vasem gradu?
Pa Srbi.
Ko je najvise urlao, zagadjivao zivotnu sredinu, trazio mito za operacije vase babe i oca, ili da vam oprosti saobracajni prekrsaj?
Opet, Srbi.

Ko je onda vas najveci naprijatelj u zivotu, Ustase, Balije, Siptari, Englezi, migranti, Ameri, ili...Srbi? :think:

Zavisi od iskustva pojedinca.

Moja baka ne voli Nemce jer su njenog oca naterali najpre preko Albanije, gde je izgubio zdravlje, a potom i u smrt kada je imala osam godina.

Moja nana je mrzela Nemce jer su joj ubili majku bombom kada je imala devet godina.

Ceo moj kraj je iskreno mrzeo NATO pakt jer nam je poginula drugarica, skupa sa majkom i sestrom od pet godina. Drugarica je imala svega petnaest.

Tesko da ces bilo koga od njih ubediti da su Srbi njima najveci neprijatelji kada moja baka, kojoj je bezmalo sto godina, i dalje posti svaki post da se priseti nemastine koju je osetila kao dete, saosecajuci se sa svim zrtvama sveta.

Isto tako ces tesko objasniti coveku iz Pirota strah Srba cije su dede klale ustase jer ustasa u pirotskom kraju bilo nije.

Kao pristojan covek ti mozes pokusati samo da razumes tudju bol ali nikada neces moci da je osetis. Nikada neces znati koliko duboko ista ide. Mozda te dubine ni sam covek nije svestan. Mozda iz njega govore generacijski strahovi.

Mozda i ti krivis Srbe jer mislis da bi neke stvari tebi bile drugacije da vlasti u Srbiji nisu povlacile poteze koji su tebe kao coveka, najcesce kao dete, obelezile.
Mozda su ti oduzele vrednost koja je u domenu emotivnog.

Zato se politika mora voditi pazljivo jer jedan metak danas nosi masu posledica sutra.

Složio bih se s Kamijem ali to ipak ne znači da treba primati u zemlju šipce, Arape, crnce i ostale mujage.

Floskula da se ljudi mogu deliti samo na dobre i loše je primenljiva kada u ponudi imaš ljude sa istog ili sličnog kulturološkog podneblja, recimo bele Evropljane, Severnoamerikance, Ruse, Australijance i sl. Tu onda njih možeš da deliš na one s kojima bi se družio i one s kojima ne bi. To isto važi i u slučaju Srba. Da ne idem sad u sitna crevca i raspravljam o kulturološkim razlikama između Vojvođana i Bosanaca.

Ali u slučaju ovih drugih ne možeš da se oslanjaš na taj kriterijum dobar čovek-loš čovek. To što su oni možda dobri i neće da te pljačkaju i terorišu ne znači da će da se suzdržavaju od puštanja svoje neslušljive muzike koju ćeš i ti morati da trpiš samo zato što živiš pored njih, ili da ih gledaš kako se šetaju okolo goli samo zato što su i u svojoj staroj domovini radili isto tako i ne žele da menjaju taj običaj.

Dakle, oni tamo, mi ovde i ograničiti kontakte na poslovne i turističke.

Moje misljenje je suprotno.

Smatram da je osnovna greska stavljati sve Srbe pod istu kapu. Mentalitet tog malenog prostora je posve drugaciji.
Ja tesko mogu razumeti ljude iz BiH, ako ikako!
Ne zbog toga sto ih ne volim vec zato sto je nase vaspitanje uvek blize prvom komsiji, ljudima sa kojima smo odrasli.
Taj grad, pa i taj neki region formira neki mikro mentalitet, obicaje i ocekivana ponasanja u slicnim situacijama.

Kada dodje covek u neku sredinu on se navikava na nepisane norme ponasanja u toj sredini.
Grk koji dodje u Nis na studije medicine i Grk koji studira japanski u Japanu na kraju imaju drugacije ponasanje a obojica su Grci.
Ljudi su prilagodljivi sundjercici.

Osnovna greska nase politike je srbovanje. Mi Srbi mislimo na srpski nacin u korist nas Srba.
Ja imam ime i prezime, ti imas tvoje, jesmo Srbi ali smo pre svega ljudi i na kraju dana je jedino vazno da li smo dobri ljudi, odnosno ljudi cija rec znaci, lojalni i odgovorni.

A ko je lojalan i odgovoran, on cini dobro sredini u koju je dosao jer siri osobine za postovanje.

Back