Pogledaj romsku populaciju u Srbiji. Žive ovde vekovima, možda i više od milenijuma, a većina njih ni dan danas ne želi da se prilagodi. Drugi primer su ti ovi Arapi, Turci i Afrikanci po centralnoj i zapadnoj Evropi.
I ja se teško uklapam sa Srbima iz pasivnih krajeva ali moraš priznati da se pored njih osećaš kudikamo lagodnije nego pored ovih gorenavedenih.
Ne bih rekao da srbovanje donosi korist svim Srbima. Recimo, kakve koristi ima neki rođeni Kragujevčanin, Zrenjaninac, Paraćinac ili Vranjanac od ideje srpskog sveta koju forsiraju potomci bosanskih kolonista u Srbiji? Nikakve. Prava istina je da se kod nas guraju ideje koje bi bile od koristi jednom manjem delu Srba, možda čak i šačici njh a da cenu sprovođenja takvih ideja plaćamo svi, pa i mi koji nemamo nikakvog interesa za tako nešto.
Tako da, možda bi preciznije bilo reći da je osnovna greška naše politike u tome što služi interesima pojedinaca a ne čitavog naroda, iako se vešto krije iza atributa ''srpski'', ''nacionalni'' i sl.
No, sve to ne menja činjenicu da od prosečnih Pakistanaca, Palestinaca ili Mauritanaca ne možeš da napraviš lojalne građane Srbije, ni za godinu ni za sto godina.
Nasa vlast deli ljude na podobne i nepodobne, vredne i bezvredne, necije dete je dete za negovati a necije je za preskociti.
Na taj nacin mi nemamo kvalitet jer nam nedostaje propustanje istog. Mi sa prezirom posmatramo sopstveni narod...e, to je vec strasno.
I to ne radi samo ova vlast, bojim se da se ista greska pravi vec skoro citav vek.
Neko dodje, otme i prozove ljude neprijateljima da zabasuri otimanje. Ostavi ljude da se ne mogu prehraniti, studirati, negovati. Ova ili ona partija, uopste nije od znacaja.
Nisu krivi svi Srbi iako su neki Srbi jako krivi za situaciju u kojoj se nasla nasa zemlja. Nisu krivi ni svi Amerikanci za politiku koja donosi bombe nekoj zemlji.
Uvek su krivci ljudi koji imaju ime i prezime.
Zapadni svet nije bela zvezda Danica. Smatram da je isti prepun licemerja.
Ali ne smatram da ga valja izbegavati ili mrzeti vec ga treba posmatrati realno, sa svim vrlinama i svim manama.
Medjutim, kada se sve razgoliti za mene ostaje samo jedno - ili si dobar ili nisi dobar covek.
Mislim da su Srbi u proseku dobri ljudi.
Slicno mislim i o Grcima.
Imaju puno mana ali i puno vrlina. Ne sudi se narodu koji istrajava vekovima na osnovu par decenija.
Jedva da je proslo sto godina od polaganja neverovatnih zrtava u ime rata koji nisu skrivili. Niti su koga ubili, niti su nekoga zeleli da ubiju ali cenu rata su hrabro platili jer je neko ubijen u Sarajevu, sto je coveku iz Stalaca tacno bio Mars.
Za vecinu nasih nesreca ti Srbi iz pasivnih krajeva se nikada nisu ni pitali a sada im sude kao krivcima.
U cemu se ogleda njihov greh? Oni su samo gledali da se vrate svojim kucama. Do sledece mobilizacije...i sledece, sledece...ali uvek su imali nadu da nece biti gladni jer ce posejati zito i da njihov zivot ima smisla jer su rodili decu.
I ja vidim u tome kraj ove vlasti.
Srbi su navikli da im okupiras zemlju ali geni su proradili kada neko zeli da zagadi tu zemlju da ne radja. Jer je radjanje uvek znacio spas uprkos ratu ili siromastvu.