Hajde da pricamo malo o kolektivnim identitetima

Razne Srbije, Makedonije, BiH i Albanije i jesu dno Evrope , manje-vise uvek su bile i bice. To nije kompleks ili propaganda, vec prosta cinjenica.
Daleko od toga.
Cist vazduh, zdrava hrana,cista voda...bice bolje
migranata malo u odnosu na njih, ne moraju deca da nam ginu po afganistanu, jos uvek smo mama i tata,stranci su nam u glavnom turisti...
Ako zelis pradin dzemper i letovanje na maldivima...onda smo mi na zacelju, ili si ti pod uticjem potrosackog kapitalistickog "slobodnog" sveta...

Da, upravo je to kontekst teme.

Vucic, i masa srpskih nacionalista MASOVNO pricaju jedino i samo o nekim drugim nacionalnim kolektivnim identitetima.

Bukvalno su im to glavni konteksti, glavni narativi postojanja na Krsti. I ne samo na Krsti, 95% tekstova, nastupa na televizijama, sve im je skoro pa samo i jedino to.

Ali vidimo da kada neko njihove narative okrene naglavacke, sa drugim kolektivnim nacionalnim identietom, krecu da pene.

To je jako zanimljiva pojava.
Treba Kami,prvo da ubediš Hrvate,Muslimane i Šiptare da teritorija nije važna a sa Srbima će onda ići lako.

Pogledaj romsku populaciju u Srbiji. Žive ovde vekovima, možda i više od milenijuma, a većina njih ni dan danas ne želi da se prilagodi. Drugi primer su ti ovi Arapi, Turci i Afrikanci po centralnoj i zapadnoj Evropi.
I ja se teško uklapam sa Srbima iz pasivnih krajeva ali moraš priznati da se pored njih osećaš kudikamo lagodnije nego pored ovih gorenavedenih.

Ne bih rekao da srbovanje donosi korist svim Srbima. Recimo, kakve koristi ima neki rođeni Kragujevčanin, Zrenjaninac, Paraćinac ili Vranjanac od ideje srpskog sveta koju forsiraju potomci bosanskih kolonista u Srbiji? Nikakve. Prava istina je da se kod nas guraju ideje koje bi bile od koristi jednom manjem delu Srba, možda čak i šačici njh a da cenu sprovođenja takvih ideja plaćamo svi, pa i mi koji nemamo nikakvog interesa za tako nešto.

Tako da, možda bi preciznije bilo reći da je osnovna greška naše politike u tome što služi interesima pojedinaca a ne čitavog naroda, iako se vešto krije iza atributa ''srpski'', ''nacionalni'' i sl.

No, sve to ne menja činjenicu da od prosečnih Pakistanaca, Palestinaca ili Mauritanaca ne možeš da napraviš lojalne građane Srbije, ni za godinu ni za sto godina.

Nasa vlast deli ljude na podobne i nepodobne, vredne i bezvredne, necije dete je dete za negovati a necije je za preskociti.
Na taj nacin mi nemamo kvalitet jer nam nedostaje propustanje istog. Mi sa prezirom posmatramo sopstveni narod...e, to je vec strasno.

I to ne radi samo ova vlast, bojim se da se ista greska pravi vec skoro citav vek.
Neko dodje, otme i prozove ljude neprijateljima da zabasuri otimanje. Ostavi ljude da se ne mogu prehraniti, studirati, negovati. Ova ili ona partija, uopste nije od znacaja.

Nisu krivi svi Srbi iako su neki Srbi jako krivi za situaciju u kojoj se nasla nasa zemlja. Nisu krivi ni svi Amerikanci za politiku koja donosi bombe nekoj zemlji.
Uvek su krivci ljudi koji imaju ime i prezime.
Zapadni svet nije bela zvezda Danica. Smatram da je isti prepun licemerja.
Ali ne smatram da ga valja izbegavati ili mrzeti vec ga treba posmatrati realno, sa svim vrlinama i svim manama.

Medjutim, kada se sve razgoliti za mene ostaje samo jedno - ili si dobar ili nisi dobar covek.
Mislim da su Srbi u proseku dobri ljudi.
Slicno mislim i o Grcima.
Imaju puno mana ali i puno vrlina. Ne sudi se narodu koji istrajava vekovima na osnovu par decenija.
Jedva da je proslo sto godina od polaganja neverovatnih zrtava u ime rata koji nisu skrivili. Niti su koga ubili, niti su nekoga zeleli da ubiju ali cenu rata su hrabro platili jer je neko ubijen u Sarajevu, sto je coveku iz Stalaca tacno bio Mars.

Za vecinu nasih nesreca ti Srbi iz pasivnih krajeva se nikada nisu ni pitali a sada im sude kao krivcima.
U cemu se ogleda njihov greh? Oni su samo gledali da se vrate svojim kucama. Do sledece mobilizacije...i sledece, sledece...ali uvek su imali nadu da nece biti gladni jer ce posejati zito i da njihov zivot ima smisla jer su rodili decu.
I ja vidim u tome kraj ove vlasti.
Srbi su navikli da im okupiras zemlju ali geni su proradili kada neko zeli da zagadi tu zemlju da ne radja. Jer je radjanje uvek znacio spas uprkos ratu ili siromastvu.

Daleko od toga.
Cist vazduh, zdrava hrana,cista voda...bice bolje
HAHAHA... pa Balkan je van Indije i slicnih mesta najprljavija tacka na Zemljinoj kugli, cak i bez famoznog uranijuma.
migranata malo u odnosu na njih ne moraju deca da nam ginu po afganistanu, jos uvek smo mama i tata,stranci su nam u glavnom turisti...
Ako zelis pradin dzemper i letovanje na maldivima...onda smo mi na zacelju, ili si ti pod uticjem potrosackog kapitalistickog "slobodnog" sveta...
Ma Severna Koreja je najbolje mesto na svetu, kakve Norveske, Svajcarske i Islandi.

Ali ne smatram da ga valja izbegavati ili mrzeti vec ga treba posmatrati realno, sa svim vrlinama i svim manama.
Jedino sto treba jeste da se ova teritorija vec jednom integrise u taj ''zapad'' (citaj Evropu kojoj prirodno pripada, ko ne veruje nek pogleda mapu), da li sa srbadijom ili bez nje.

Nece ni ona vecito ostati bela fleka na mapi Evrope.

Poslednja izmena:
Nasa vlast deli ljude na podobne i nepodobne, vredne i bezvredne, necije dete je dete za negovati a necije je za preskociti.
Na taj nacin mi nemamo kvalitet jer nam nedostaje propustanje istog. Mi sa prezirom posmatramo sopstveni narod...e, to je vec strasno.

I to ne radi samo ova vlast, bojim se da se ista greska pravi vec skoro citav vek.
Neko dodje, otme i prozove ljude neprijateljima da zabasuri otimanje. Ostavi ljude da se ne mogu prehraniti, studirati, negovati. Ova ili ona partija, uopste nije od znacaja.

Nisu krivi svi Srbi iako su neki Srbi jako krivi za situaciju u kojoj se nasla nasa zemlja. Nisu krivi ni svi Amerikanci za politiku koja donosi bombe nekoj zemlji.
:ok:

Medjutim, kada se sve razgoliti za mene ostaje samo jedno - ili si dobar ili nisi dobar covek.
Imaju puno mana ali i puno vrlina. Ne sudi se narodu koji istrajava vekovima na osnovu par decenija.
Jedva da je proslo sto godina od polaganja neverovatnih zrtava u ime rata koji nisu skrivili. Niti su koga ubili, niti su nekoga zeleli da ubiju ali cenu rata su hrabro platili jer je neko ubijen u Sarajevu, sto je coveku iz Stalaca tacno bio Mars.
Ne znam koliko je današnji prosečan Srbin dobar čovek. Ne znam čak ni koliko neko u ovoj zemlji može da se smatra krivim za to što je loš čovek. Decenije, pa i vekovi nepravde su Srbe naučili da budu oportunisti i da ne paze mnogo na moral, na datu reč, na tuđe potrebe i interese, tuđ integritet i čast. Nekako imam osećaj da se kod nas sve smatra dozvoljenim dok se ne obelodani. Znači, možeš da kradeš u firmi kao direktor, možeš i kao radnik, možeš da varaš bračnog partnera, svašta možeš da radiš, ali pazi da niko ne sazna za to. Ako se sazna, onda si kriv, a dok niko ne zna, nisi kriv. Dalje, dozvoljeno je pričati laži o političkim protivnicima ako će to da ti donese napredovanje u partiji, dozvoljeno je spletkariti u firmi ako će to da ti donese bolje radno mesto, dozvoljeno je podmićivati i biti podmićen, zapošljavati preko veze i biti zapošljen iako si svestan da je bilo puno kandidata mnogo boljih od tebe. Ko ih šiša, snađi se pa živi.
To je slika moralne i opšteljudske propasti i ne znam koliko takav narod može da se smatra dobrim.

Za vecinu nasih nesreca ti Srbi iz pasivnih krajeva se nikada nisu ni pitali a sada im sude kao krivcima.
U cemu se ogleda njihov greh? Oni su samo gledali da se vrate svojim kucama. Do sledece mobilizacije...i sledece, sledece...ali uvek su imali nadu da nece biti gladni jer ce posejati zito i da njihov zivot ima smisla jer su rodili decu.
Srbi su navikli da im okupiras zemlju ali geni su proradili kada neko zeli da zagadi tu zemlju da ne radja. Jer je radjanje uvek znacio spas uprkos ratu ili siromastvu.
Problem sa njima je što imaju prevelik ego. To su ljudi koji uvek insistiraju da bude po njihovom i ne prihvataju da je neko bolji od njih. Svojeglavi, nagli, drski, dobri za napad, loši za odbranu.
Srbi iz RS su prinuđeni da žive u državi koju ne smatraju svojom, sa druga dva naroda koje ne vole, kao ni ovi njih. Siromašni su i nemaju mogućnosti da se izvuku iz bede jer je i čitava država tamni vilajet. Čeznu da se ujedine sa Srbijom ili da emigriraju u Srbiju da bi poboljšali svoje izglede. Da bi uspeli u životu, izmislili su priču o nekakvoj svojoj superiornosti nad Srbima iz Srbije, i potkrepljuju je takođe izmišljenim bajkama o višem nivou patriotizma u odnosu na nas ovde. Zapad im ne da da se otcepe i zbog toga ga mrze. Da bi nekako uspeli u tom ujedinjenju, potrebno im je topovsko meso. Potrebno im je i da nas ovde uvuku u svoj rat protiv Zapada, nas koje inače smatraju nižom vrstom od sebe, pa neće biti šteta i ako mi opet podnesemo tu žrtvu zbog njih, kao što su i u WW1 zapalili vatru tamo kod njih a ovde kod nas se odigrale sve borbe i svo stradanje. Pa što sad ne bi ponovili isto to? Ko kaže ne, označiti ga kao izdajnika, slabog Srbina ili kao ''ustašu iz kruga dvojke'' (seti se kako je bilo zimus''). To o čemu maštaju njihovo rukovodstvo im upravo i obećava a oni ga zauzvrat biraju iz ciklusa u ciklus. Začarani krug.
Slično je bilo i sa krajiškim Srbima. Podigli ustanak na svoju inicijativu, ne pitajući nikoga u Srbiji da li to može, da li je pametno i da li mogu da računaju na dugoročnu pomoć, pa posle kukaju što nije Srbija uletela da ih brani '95. i ispredaju bajke na temu ''Ko nas je izdao?''

Legenda kaže da će mnogi zapadnjaci bežati na Balkan zbog migranata kao što beže u Rusiju. :deda2:
Kad je Žerar Depardije uzimao rusko državljanstvo, na Krstarici se to predstavljalo kao razuman potez jednog poštenog i normalnog Zapadnjaka i najavljivalo da će biti još puno takvih. Ustvari, milioner je to uradio da bi plaćao manji porez. Prošlo deset godina od tada a niko posle njega nije otišao u Rusiju.

Kad je Žerar Depardije uzimao rusko državljanstvo, na Krstarici se to predstavljalo kao razuman potez jednog poštenog i normalnog Zapadnjaka i najavljivalo da će biti još puno takvih. Ustvari, milioner je to uradio da bi plaćao manji porez. Prošlo deset godina od tada a niko posle njega nije otišao u Rusiju.
Nemoj tako da im rusis Sneska, nedavaci i otadzbinoljubi vec duze vreme haluciniraju o kolonama i kolonama Evropljana kako se sele u razne Rusije, Moldavije, Gruzije, Azerbejdzane i slicne kanalizacije u potrazi za izgubljenom srecom.

Dakle, posto je individualazim zapadnjacko/USA/cionisticko/reptilska propaganda; dosta je toga, vreme je za ozbiljne kolektivisticke price.

Ko vam je u zivotu najvise pretio i pljackao vas?
Mene Srbi.
Ko je najvise ubijao i silovao u vasem gradu?
Pa Srbi.
Ko je najvise urlao, zagadjivao zivotnu sredinu, trazio mito za operacije vase babe i oca, ili da vam oprosti saobracajni prekrsaj?
Opet, Srbi.

Ko je onda vas najveci naprijatelj u zivotu, Ustase, Balije, Siptari, Englezi, migranti, Ameri, ili...Srbi? :think:

Ti si onda ozbiljan mazohista,
zašto trpiš, što se ne odseliš.

Legenda kaže da će mnogi zapadnjaci bežati na Balkan zbog migranata kao što beže u Rusiju. :deda2:
Неће,ако загусти, капиталистичка елита иде на нека удаљена острва на Пацифику и Карибима, а остали ће бити препуштени судбини и милости шеријатских судија.

Dakle, posto je individualazim zapadnjacko/USA/cionisticko/reptilska propaganda; dosta je toga, vreme je za ozbiljne kolektivisticke price.

Ko vam je u zivotu najvise pretio i pljackao vas?
Mene Srbi.
Ko je najvise ubijao i silovao u vasem gradu?
Pa Srbi.
Ko je najvise urlao, zagadjivao zivotnu sredinu, trazio mito za operacije vase babe i oca, ili da vam oprosti saobracajni prekrsaj?
Opet, Srbi.

Ko je onda vas najveci naprijatelj u zivotu, Ustase, Balije, Siptari, Englezi, migranti, Ameri, ili...Srbi? :think:
Reptilianci BRE!

Nisu krivi svi Srbi iako su neki Srbi jako krivi za situaciju u kojoj se nasla nasa zemlja.
Zanimljivo gledište: zemlja je u teškoj situaciji i za to obavezno mora biti krivca, i to upravo u samoj toj zemlji.

Problem koji ima veliki broj Srana, a posebno Druga Srbija je što se na sva gleda iz ličnog ugla i iz vremenske perspektive znatno kraće od jednog ljudskog veka: ozbiljna social science (nzm kako da nazovem nešto što je mešavina sociologije, kritičke istoriografije i geopolitićke analitike) je odavno odbacila svaki mogući determinizam, verovanja o “predodređenostima” i individualnim krivicama i zaslugama za nešto što je rezultat serije slučajnih događaja, hirova istorije i inercije velikih sistema (pogotovo onih ekonomskih).

Kako bi smo mogli da racionalno objasnimo opšte uverenje za predstavu da postoji neki krivac za to što je Srbija siromašna i slaba (iz ova dva je proizašlo baš sve što se dešavalo devedesetih - na iole snažnu državu se baš i ne kreće samo zato što je nekom u Stejt Departmentu recimo zapala Evropa a ne Bliski istok a on ima neku potrebu da pokreće vojne intervencije), kad se uzme u obzir da je od proterivanja Turaka Srbija višestruko siromašnija od evropskog proseka?

Jedva da je proslo sto godina od polaganja neverovatnih zrtava u ime rata koji nisu skrivili. Niti su koga ubili, niti su nekoga zeleli da ubiju ali cenu rata su hrabro platili jer je neko ubijen u Sarajevu, sto je coveku iz Stalaca tacno bio Mars
Ovo sam morao da izdvojim: ne želim da skrećem diskusiju niti da otvaram polemike ali stav nenemačke zapadne istoriografije (francuska, britanska i američka) je da su sve teorije o Sarajavskom atentatu kao nekakvom “uzroku” Prvog svetskog rata samo naknadna nemačka konstrukcija, i to jedna od mase njih koje je Vajmarska Nemačka fabrikovala na veliko preko posebnog odeljenja svog ministarstva spoljnih poslova (Kriegsschuldreferat - referat za ratnu krivicu) još u vreme pregovora u Versaju, a i posle toga.

U Nemačkoj je inače svako pominjanje bilo kakve nemačke krivice/zasluge za izbijanje Prvog svetskog rata socijalni tabu, bez obzira na to što je Šlifenov plan zahtevao odlučujući napad na Francusku pa posle njenog sloma obrušavanje na Rusiju u maksimalno kratkom roku i što postoje pisane procene nemačkog generalštaba iz krize povodom srpske pobede u Prvom balkanskom ratu 1912. da Nemačka u tom trenutku nije bila spremna za rat, i da će joj trebati dve godine da se dovrše pripreme, a da će se posle toga imati mogućnost od 2-3 godine da se vodi uspešan ofanzivni rat - procene koje ke dobio Vilhelm II su predviđale bi do 1917. Rusija dovoljno vojno ojačala da bi čak i sama bila jača od Nemačke, tj da bi već tada bilo nemoguće da Nemci bilo sami bili u savezu sa Austrougarskom i čak i Italijom (tada su obe bile preslabe i nerazvijene i za udruženu akciju dva na jednog protiv Francuske) savladaju savez Francuske i Rusije. 1914-te je Kajzer imao procene da je nastupio trenutak za nemačku Weltpolitik, ali da se prilika mora iskoristiti za godinu-dve ili će šansa za uspostavljanje dominacije nad Evropom propasti.

Što se tiče K und k i Srbije, još krajem XIX veka je predviđana aneksija Srbije milom ili silom, a pred aneksiju Bosne i Hercegovine 1908-me se u Beču sa bugarskim Ferdinandom I otvoreno pregovaralo o modalitetima podele Srbije. Inače, K und k deo Srbije je trebalo da pripadne trijalističkoj Velikoj Hrvatskoj.

63F798CB-C2F8-4905-ABDA-E4F0A3FEEBA2.png

Тако су твоји дошли на власт 1944
Не, тако су разне Ћуте, Муте, Ђиласи, и остали дошли на власт 1944. године.

Тако њихови идеолошки и биолошки потомци желе данас да дођу на власт и сруше легитимно изабрану власт у Србији. Несвесно си на њиховој страни...нажалост...

Не на Балкан, већ у Србију. Тарабићи су то прорекли. У Европи ће завладати ратови и економска нестабилност, једино ће у Србији бити Мир и Стабилност. То се поклапа са владавином Госпибима Александра Вучића и Сербске Напредне Странке, Србија је сада најстабилнија држава на Балкану.
Сви ће кренути да беже овде.

Back