Hajde da pricamo malo o kolektivnim identitetima

Dok se Srbi dogovore sta im je kolektivni identitet to ce biti identitet lopova i kriminalaca i ubica....
Da se mi sada dogovorimo sta nam je kolektivni identitet?
Kasno je za dogovor,on vec postoji, vekovima.
Zameni tu flasu sa nekom mladom komsinicom.
Ono, jeste da sex negativno utice na ideolosku ostrinu,ali ne boj se, ima ovde dezurnih.

Da se mi sada dogovorimo sta nam je kolektivni identitet?
Kasno je za dogovor,on vec postoji, vekovima.
Zameni tu flasu sa nekom mladom komsinicom.
Ono, jeste da sex negativno utice na ideolosku ostrinu,ali ne boj se, ima ovde dezurnih.
Kako to mislis da izvedes?
To je neizvodljivo jer imas pojedinca, pa imas lokal pa imas pravni okvir pa imas drustvo pa imas drzavu, pa imas laznjak, tj naciju ili narod....

Sve to postoji , i sve je razlicito...
Kolektivni identitet roma je jedan, krimosa u zatvoru je drugi , krimosa koji nisu omirisali zatvor , treci....ovih jajara po prigradju cetvrti...

Eno gore recenice....ispod one kako to mislis da izvedes....

Hajde da se poigram malo oko personalnog identiteta, tj ono sta osoba misli za sebe..

Uzmem jednu osobu i spajam je sa drugom osobom fizicki , i ubacim crvica da moze da ima emotivnu seksualnu vezu sa tom osobom...
Sta ce biti personalni identitet tih osoba u narednih 30 dana?

Retki su koji ce zadrzati svoj licni personalni identitet....nego ce krenuti da se javlja nesto izmedju postojeceg i wannabe identiteta....pa lazna skromnost, pa hocu necu , hoce kaki nece kaki..

Nije to nista trajno niti lose, samo zbunjujuce da osoba ne moze da razjasni sebi ili drugima...zavlacenje ....
A to su 2....a zamisli sad 100, 40 , 50000....

Kako to mislis da izvedes?
To je neizvodljivo jer imas pojedinca, pa imas lokal pa imas pravni okvir pa imas drustvo pa imas drzavu, pa imas laznjak, tj naciju ili narod....

Sve to postoji , i sve je razlicito...
Kolektivni identitet roma je jedan, krimosa u zatvoru je drugi , krimosa koji nisu omirisali zatvor , treci....ovih jajara po prigradju cetvrti...

Eno gore recenice....ispod one kako to mislis da izvedes....
Ja u rovu 99'
Iza mene pazarac,
levo dokazani komunista
a desno dzeparos sa dorcola.
Cekamo "Njemce"

Ja u rovu 99'
Iza mene pazarac,
levo dokazani komunista
a desno dzeparos sa dorcola.
Cekamo "Njemce"
Uh, ebiga nije da nisam bio u slicnoj situaciji , ali ne mogu da pogodim....zavisi cak i kako sam ih pripremio i kakav sam utisak ostavio na njih....
Plus mrzim rov, on kod ljudi stvara neku vrstu straha i bezizlaznosti i mrznje....
Jeste da ti metak lakse doleti kad si susumiga po zbunju , ali nisu imali termal tada...a vala sad bez pokrivanja nista....nije u redu sta rade rusima nigde termala....sve pare sto imaju bih potrosio na to....nema veze sto te ganja i kamerom sa drona,

Da vratimo na kolektivni identitet...
Znaci personalni , lokalni , pravni , tj sluzbeni , pa drustveni , pa nacionalni ili drzavni...

Sve razliciti identiteti..

Npr moravac...pa juzni moravac, zapadni moravac, pa carapan, pa nislija, ,
Sve su to identiteti...pomalo razliciti...
Stalac, cicevac, blizu ali razlicito...jagodina paracin, blizu ali razlicito , ili cuprija izmedju...

Aleksinac nis i sokobanja, ko nebo i zemlja, totalno razlicito....Aleksinac rudarski , i pedagoska akademija i gimnazija, to oblikuje grad....sokobanja izdavanje nekretnina , gosti iz BG i vojvodine...i Nis , na neki cudan nacin filozofski grad, mozda zbog EI ko ce ga znati...jos uvek je filozofski...logican...mozda je do biblioteka....

Vodnik svetosavac postavlja formaciju,
dal je stvarno vazno od cijeg sam metka mogao da stradam.
Kome da se zalis?
U postu?
Pa u vojsci ti je to mnogo pre nego sto dodje do rasporeda na terenu....
Ako se postavis kao obican vojnik...uh...ne znam sta da ti kazem..

Evo secam se sedim u nekom uzanom skladistu sa celicnim resetkama i razmisljam...vec ranija sam odbio da budem u komandi stana i obicna pesadija, i veza pri pesadiji, tako da nisam bas gde te bace, i sad mozgam postoji mogucnost da mu uvale granicu tj kosare, jednog mozda uvale..imam mogucnost da budem vezista terenac specijalac glava pri korpusu, imam mogucnost da budem smenac, ono radis prepodne, zene , kafica , kao radno osoblje za armijsku oblast, ali pipavo je to , uvek neko poteze vezu za svoga, a plus se bacaju evri ko blato , 10 000e ocas posla doleti 20 000e i odleteh ja sa te pozicije na poziciju minobacaca iako nisam artiljerac...
Pa razmisljam kolika je sansa da uvale nekog na granicu, pa razmisljam sta sa tim sto sam nacuo da 5 i po nedelja imamo da postanemo antiteroristicki cistaci terena...tu nema prezivelih , mrda pucas ides dalje..
Pa razmisljam koliko mi je sposobna jedinica i koja, ova od 12 psiholoski probranih ali neiskusnih polovina, a koliko neka druga, od npr 4 clana,

To je popodne , sam sedis bez naloga i posla u tom uskom magacinu u kome nema nista, samo te celicne resetke i mozgas sta ces da radis i koja je sansa da sprovedes to u delo , a to su sve dugotrajni manevri , totalno razliciti..
Jedno je general nadlezan za korpus i diviziju , drugo je prva armijska oblast, trece je operativni stab , beogradski korpus, iako sam daleko od BG ali sve je to blizu , nista nije veza , nego je sve ja, moja reakcija i postavka prema odredjenim staresinama ili dolazak i svracanje u BG u komandu grada i operativni...

I onda moras dobro da procenis sta ce kad ce i koliko nece biti zastoja za to sto hoces..
To ti je vojska kad se izboris necim, vestinom, snalazljivoscu , nastupom, reakcijama, potezima...
I opet ako ne procenis dobro , ode sve u pm...
Da ne kazem da sam bio bez ijednog dana vikenda kuci , a da sam prvi trazio redovno, da su 3 dana posto sam otisao na redovno pozvali moje da se vratim u jedinicu da bi me poslali na kosare...ali sam ja vec prvi dan odmah posle stizanja kuci otisao na reku i bila mi prljava i posto mogu da putujem gratis, odo i nisam rekao mojima ni gde idem i bolje sto nisam, rekli bi komandi...

I tako su poslali drugog na kosare, umesto mene posle 3 dana da vrate u kasarnu i posalju , pa sam kad sam se vratio sa redovnog bio 1 od 2 vojnika u praznoj kasarni...to je kad ukljucis mozak da ti radi 500 na sat....
A radio je 500 na sat...da ne mislis da je dzabe, bar 10 puta sam sebi spasio zivot, ne mislim ovo sto nisam otisao na kosare...nego od drugih , od losih komandi , od eksplozija....

U Srbiji mozes da zivis kako ti kazu mama i tata, ja bih odavno bio mrtav....
Mozes da zivis kako je normalno i uobicajeno , ja bih odavno bio mrtav 20 tak puta...
A mozes da zivis i ovako da budes cudak, koji postavi pitanje, procenjuje da li mu prevoz nudi budala koja ne ume da vozi i uletece u makazice i odbija i uvek ima neke cudne primedbe i pitanja ali sve ima svoj razlog...

Evo secam se sedim u nekom uzanom skladistu sa celicnim resetkama i razmisljam...vec ranija sam odbio da budem u komandi stana i obicna pesadija, i veza pri pesadiji, tako da nisam bas gde te bace, i sad mozgam postoji mogucnost da mu uvale granicu tj kosare, jednog mozda uvale..imam mogucnost da budem vezista terenac specijalac glava pri korpusu, imam mogucnost da budem smenac, ono radis prepodne, zene , kafica , kao radno osoblje za armijsku oblast, ali pipavo je to , uvek neko poteze vezu za svoga, a plus se bacaju evri ko blato , 10 000e ocas posla doleti 20 000e i odleteh ja sa te pozicije na poziciju minobacaca iako nisam artiljerac...
Pa razmisljam kolika je sansa da uvale nekog na granicu, pa razmisljam sta sa tim sto sam nacuo da 5 i po nedelja imamo da postanemo antiteroristicki cistaci terena...tu nema prezivelih , mrda pucas ides dalje..
Pa razmisljam koliko mi je sposobna jedinica i koja, ova od 12 psiholoski probranih ali neiskusnih polovina, a koliko neka druga, od npr 4 clana,

To je popodne , sam sedis bez naloga i posla u tom uskom magacinu u kome nema nista, samo te celicne resetke i mozgas sta ces da radis i koja je sansa da sprovedes to u delo , a to su sve dugotrajni manevri , totalno razliciti..
Jedno je general nadlezan za korpus i diviziju , drugo je prva armijska oblast, trece je operativni stab , beogradski korpus, iako sam daleko od BG ali sve je to blizu , nista nije veza , nego je sve ja, moja reakcija i postavka prema odredjenim staresinama ili dolazak i svracanje u BG u komandu grada i operativni...

I onda moras dobro da procenis sta ce kad ce i koliko nece biti zastoja za to sto hoces..
To ti je vojska kad se izboris necim, vestinom, snalazljivoscu , nastupom, reakcijama, potezima...
Da ne kazem da sam bio bez ijednog dana vikenda kuci , a da sam prvi trazio redovno, da su 3 dana posto sam otisao na redovno pozvali moje da se vratim u jedinicu da bi me poslali na kosare...ali sam ja vec prvi dan odmah posle stizanja kuci otisao na reku i bila mi prljava i posto mogu da putujem gratis, odo i nisam rekao mojima ni gde idem i bolje sto nisam, rekli bi komandi...

I tako su poslali drugog na kosare, umesto mene posle 3 dana da vrate u kasarnu i posalju , pa sam kad sam se vratio sa redovnog bio 1 od 2 vojnika u praznoj kasarni...to je kad ukljucis mozak da ti radi 500 na sat....
A radio je 500 na sat...da ne mislis da je dzabe, bar 10 puta sam sebi spasio zivot, ne mislim ovo sto nisam otisao na kosare...nego od drugih , od losih komandi , od eksplozija....

Mozes da zivis kako je normalno i uobicajeno , ja bih odavno bio mrtav 20 tak puta...
A mozes da zivis i ovako da budes cudak, koji postavi pitanje, procenjuje da li mu prevoz nudi budala koja ne ume da vozi i uletece u makazice i odbija i uvek ima neke cudne primedbe i pitanja ali sve ima svoj razlog...
Vojsku sam ponajvise pomenuo jer je ona slika i prilika kolektivnog identiteta.
Ima nas raznih....cudnih kao ti ili nabedjenih kao ja..i sve smo to mi.
Meni samo nije jasno sto se rasparcava na sitne delove ova nasa zgadija,kada se zna da bi za djuture dobili vise i ne bi nas mrcvarili ovoliko.
Kurti moli za jos koji mesec, godinu, toboz, zbog sto duzeg perioda normalizacije.
A zapravo je resio da se nakrade.
A ova nasa zvala izmislila litijum, iz fazona "Imam jos sta da vam ponudim".

toliki eleaborat a skoro nista receno kvalitetno i sa smislom

Vojsku sam ponajvise pomenuo jer je ona slika i prilika kolektivnog identiteta.
Ima nas raznih....cudnih kao ti ili nabedjenih kao ja..i sve smo to mi.
Meni samo nije jasno sto se rasparcava na sitne delove ova nasa zgadija,kada se zna da bi za djuture dobili vise i ne bi nas mrcvarili ovoliko.
Kurti moli za jos koji mesec, godinu, toboz, zbog sto duzeg perioda normalizacije.
A zapravo je resio da se nakrade.
A ova nasa zvala izmislila litijum, iz fazona "Imam jos sta da vam ponudim".
Vojska kao kolektivni identitet....hm...i jeste i nije..
Ja je nisam tako shvatio , a savetujem svakom da je tako ne shvati...
A delimicno da je tako shvati....ali to je zdrav pristup...
Jer kad vojski ne vidis kao kolektivni identitet nego kao institucionalni entitet, onda je to ono pravo...to jeste institucija, ali nije kolektivni identitet, jer suvise razlicitih ljudi izgradjuje taj entitet...

Ja sam morao da se snalazim i koristim fizicku snagu kao osnov za pretnju da bih zadrzao distancu , pazi distancu prema jednom silovatelju svoje strine i to na sahrani stricu, u CG, ne znam uopste sta ce biti u glavi toj zeni od 35 godina , em stric umro mlad em dodje mu sinovac i zaskoci strinu na nocenju , nocobdenje, ne znam termin...

Ali dobro to su sve neke pojedinacne figure a od nas se trazi da se postavimo prema tome kao da je u pitanju kkolektiv..

I eto ti glavnog pitanja za tebe....
Glavno
Kad treba da pojedinacne reakcije shvatamo kao pojedinacne a kad kao kolektivni identitet....da li uvaziti misljenje svih ostalih koji bi svasta ukljucili u kolektivni identitet, jer im fali svoj ili da kao ja drzimo to odvojeno i odvojeno od institucionog i onda kreiram svoj kolektivni identitet...ne moj kao ja, nego sam ja uzeo te pojedince i spajao one osobine u kolektivne koje ce mi odgovarati , zajednistvo, vestinu , uveo da niko ne sme da ostavi saborca na terenu, ja licno platio 2 nedelje pritvora zbog toga sto nisam hteo da ostavim klasica na terenu...rizik ali nekad moras tako...nije nesto strasno nije smrtna ugrozenost, ali je dobar primer kako se pravi kolektivni identitet, ja sam ulozio 2 nedelje pritvora u to, tamo gde drugi nemaju ni volje ni mudanca...za nekog ko mi nije ortak ali mi je clan tima..
Mogao sam da ga ostavim tamo , i vratim se sa vozilom za 5h ....

Vojska kao kolektivni identitet....hm...i jeste i nije..
Ja je nisam tako shvatio , a savetujem svakom da je tako ne shvati...
A delimicno da je tako shvati....ali to je zdrav pristup...
Jer kad vojski ne vidis kao kolektivni identitet nego kao institucionalni entitet, onda je to ono pravo...to jeste institucija, ali nije kolektivni identitet, jer suvise razlicitih ljudi izgradjuje taj entitet...
Suvise razlicitih ljudi - kolektiv nacije.
Ja sam morao da se snalazim i koristim fizicku snagu kao osnov za pretnju da bih zadrzao distancu , pazi distancu prema jednom silovatelju svoje strine i to na sahrani stricu, u CG, ne znam uopste sta ce biti u glavi toj zeni od 35 godina , em stric umro mlad em dodje mu sinovac i zaskoci strinu na nocenju , nocobdenje, ne znam termin...

Ali dobro to su sve neke pojedinacne figure a od nas se trazi da se postavimo prema tome kao da je u pitanju kkolektiv..

Glavno
Kad treba da pojedinacne reakcije shvatamo kao pojedinacne a kad kao kolektivni identitet...
Samo jedan covek sa ovih prostora je uspeo da izjednaci licni i kolektivni identitet.
Epilog znas.
Gledas ga svaki dan.
.da li uvaziti misljenje svih ostalih koji bi svasta ukljucili u kolektivni identitet, jer im fali svoj ili da kao ja drzimo to odvojeno i odvojeno od institucionog i onda kreiram svoj kolektivni identitet...ne moj kao ja, nego sam ja uzeo te pojedince i spajao one osobine u kolektivne koje ce mi odgovarati , zajednistvo, vestinu , uveo da niko ne sme da ostavi saborca na terenu, ja licno platio 2 nedelje pritvora zbog toga sto nisam hteo da ostavim klasica na terenu...rizik ali nekad moras tako...nije nesto strasno nije smrtna ugrozenost, ali je dobar primer kako se pravi kolektivni identitet, ja sam ulozio 2 nedelje pritvora u to, tamo gde drugi nemaju ni volje ni mudanca...za nekog ko mi nije ortak ali mi je clan tima..

E sad, , sad ja mogu da pricam sa tobom kako se gradi kolektivni identitet, ali opet stoji pitanje, da li ga graditi...

Ja nisam lud da namecem lazni identitet, kad vidim da su svi lopovi , a ja da im izgradjujem identitet da su svi posteni iako bi neke mozda i prevario pa bi se potrudili da budu posteni , ali stvarati lazni identitet to je kao kad deci pricas lazne price...

To donosi obicno na kraju veliko razocaranje..

Ovi ostali nece razumeti nista od ovoga sto pisem za njih je to spansko selo...
Zamisli biranje sta ce da ti bude identitet, pa ovde se ljudi uce da im je karakter urodjen i da ne mogu da ga menjaju nikako , nego ako si lud lud si , ako si prek i bahat onda si prek i bahat i slicno...

Glavno
Kad treba da pojedinacne reakcije shvatamo kao pojedinacne a kad kao kolektivni identitet....da li uvaziti misljenje svih ostalih koji bi svasta ukljucili u kolektivni identitet, jer im fali svoj ili da kao ja drzimo to odvojeno i odvojeno od institucionog i onda kreiram svoj kolektivni identitet...ne moj kao ja, nego sam ja uzeo te pojedince i spajao one osobine u kolektivne koje ce mi odgovarati , zajednistvo, vestinu , uveo da niko ne sme da ostavi saborca na terenu, ja licno platio 2 nedelje pritvora zbog toga sto nisam hteo da ostavim klasica na terenu...rizik ali nekad moras tako...nije nesto strasno nije smrtna ugrozenost, ali je dobar primer kako se pravi kolektivni identitet, ja sam ulozio 2 nedelje pritvora u to, tamo gde drugi nemaju ni volje ni mudanca...za nekog ko mi nije ortak ali mi je clan tima..
Nemoj da mislis da ti pametujem.
Drzim da si inteligentan.
Ali ne mozes u istu vrecu stavljati kolektivni identitet i personalni.
Pogresno.
Svi nasi identiteti cine kolektivni.

Uzmi saku vode iz mora i reci mi dal se more promenilo?

E onda ne kontrolises svoju sudbinu nego ides nizvodno i onda sta te zadesi....
Ja sam nateran jer da nisam ukljucio svoju reakciju bio bih mrtav neki 10 dan , zbog nemara....to je okidac...posle toga ti je jasno da si na putanji svoj identitet koji bira kako ce da zajasi i kako da formira kolektivni identitet.......nateran da iskocis iz tih sablona...

Mozda sad pusti temu da ide na profesionalne izbore, da li ici putanjom najvece plate, najbrzeg napredovanja, ili najcesce promene tima ili na poziciju koja moze da donese prodor na mesto koje zelis...
Da ne pominjem najcescu gresku , ljudi biraju ono mesto koje je najvise placeno a da ne mogu da ga bez stresa obavljaju, a dobiju ponudu za njega.....sa druge strane, oni koji mogu laganica da obavljaju taj posao ne dobijaju u to vreme tu ponudu zato sto neki hr ili sef misli da je po starini moguce da ta druga osoba obavlja taj posao bez stresa i muke..

Rekoh ona to ne moze, dok osoba B moze...i tako nastaju problemi u firmama...ali su takodje primeri identiteta kolektivnog...

Poslednja izmena:
E onda ne kontrolises svoju sudbinu nego ides nizvodno i onda sta te zadesi....
Ja sam nateran jer da nisam ukljucio svoju reakciju bio bih mrtav neki 10 dan , zbog nemara....to je okidac...posle toga ti je jasno da si na putanji svoj identitet koji bira kako ce da zajasi i kako da formira kolektivni identitet.......nateran da iskocis iz tih sablona...
Mislim da kapiram sta zelis da istaknes.
Ne moze, procentualno,u velikoj meri biti lopova, secikesa, muljatora a da krajnji identitet ne bude zaprljan.
I da, licna promisljenost jaca tvoj licni identitet i trebalo bi da se odrazi i na kolektivni.

Spreman sam da podržim Vučića, ali samo pod jednim, zdravorazumnim i prirodnim, uslovom:

da iz vlasti, sistema upravljanja, vojske, policije i, naročito, iz sistema obrazovanja zakonom zabrani najezda razvratnih peedera i širenje odvratne bolesti koja se naziva pederastija, u Bibliji je za takve razvratnike zaprećena smrtna kazna kamenovanjem, i da se, na isti način, kao što je to učinila Ruska Federacija, za sledećih 100 godina zabrane sva javna okupljanja tih bezumnih satanista i sejača svakolikog zla ...
✍

Back