GSP u Beogradu na 4.mestu u Evropi

adelaidea

Domaćin
Poruka
3.259
Al otpozadi 😄

Anketa o kvalitetu života u evropskim glavnim gradovima pokazala je, očekivano, najveće zadovoljstvo javnim prevozom u Beču, a najmanje onim u Rimu.
Screenshot_20240920-111812~2.png

https://www.euronews.com/next/2024/...r-public-transport-how-do-europes-cities-comp

Ništa ne fali GSP-u u Beogradu.
Beogradu fali metro, kad to dobije, bićemo u gornjoj trećini...
Hahahahahahha
Ja druze dozivim kulturni sol kad se cozim u BG :D druze ko da sam u Bangladesu, svi se guraju, nema samo malo, izvinite, svi negde jurcaju, ili secam se pre kad napadnu ko trolora sto trazi kartu i slicno.
Jos vam ni sedista nisu tapacirana.
A ja uvek mislio NS seljana i busu

Nije hahaha, nego je tako.

Ja druze dozivim kulturni sol kad se cozim u BG :D druze ko da sam u Bangladesu, svi se guraju, nema samo malo, izvinite, svi negde jurcaju,
Gde se bre guraju, šta pričaš?
U Beogradu autobusi idu jedan za drugim, čekaju u redu da stanu na stanicu.
To što je Beograd obično selo sa preko milion stanovnika ne bi moglo da
ispravi ni 3000 autobusa.

Jednostavno ne mogu da prođu prenatrpanim ulicama koje je projektovao neko
sa inteligencijom kišne gliste.
A svaka budala i iz Beograda i iz unutrašnjosti misli da mora da ide automobilom u centar.

Jos vam ni sedista nisu tapacirana.
Da hbt, nemaju ni spavaća kola... :mazi:

Nije hahaha, nego je tako.

Gde se bre guraju, šta pričaš?
U Beogradu autobusi idu jedan za drugim, čekaju u redu da stanu na stanicu.
To što je Beograd obično selo sa preko milion stanovnika ne bi moglo da
ispravi ni 3000 autobusa.

Jednostavno ne mogu da prođu prenatrpanim ulicama koje je projektovao neko
sa inteligencijom kišne gliste.
A svaka budala i iz Beograda i iz unutrašnjosti misli da mora da ide automobilom u centar.

Da hbt, nemaju ni spavaća kola... :mazi:
Hm, što se tiče ovoga: "Jednostavno ne mogu da prođu prenatrpanim ulicama koje je projektovao neko sa inteligencijom kišne gliste.", mislim da tu baš i nisi u pravu. Dobro, ja ne znam kako to izgleda kod vas u Beogradu, ja mogu da pričam za Zagreb, ali mislim da tu i nema baš nekakve prevelike razlike. Pričaš o prometu u centru grada. To su gradovi koji su građeni u svoje vrijeme, jednostavno nisu tad mogli biti građeni za sad. Infrastruktura grada, broj vozila, broj stanovnika je sad jednostavno prevelik i grad to ne može podnijeti, a da ne dođe do gužve. Dakle, po mom mišljenju nije kriv onaj što je pred 100 godina projektirao nekakvu ulicu u gradu. Ta je ulica tad bila funkcionalna. A to što smo mi danas lijeni pa svugdje idemo autom, nije krivica projektanta pred 100 godina. Pitanje je što i koliko mogu i današnji urbanisti napraviti. Tu trebaju nekakvi opsežni zahvati koje nije tako lako izvesti. Po meni najbolje rješenje je smanjiti broj stanovnika u tim najvećim gradovima (BG, ZG) i broj ljudi koji vozilom dolaze u grad.

Hm, što se tiče ovoga: "Jednostavno ne mogu da prođu prenatrpanim ulicama koje je projektovao neko sa inteligencijom kišne gliste.", mislim da tu baš i nisi u pravu. Dobro, ja ne znam kako to izgleda kod vas u Beogradu, ja mogu da pričam za Zagreb, ali mislim da tu i nema baš nekakve prevelike razlike. Pričaš o prometu u centru grada. To su gradovi koji su građeni u svoje vrijeme, jednostavno nisu tad mogli biti građeni za sad. Infrastruktura grada, broj vozila, broj stanovnika je sad jednostavno prevelik i grad to ne može podnijeti, a da ne dođe do gužve. Dakle, po mom mišljenju nije kriv onaj što je pred 100 godina projektirao nekakvu ulicu u gradu. Ta je ulica tad bila funkcionalna. A to što smo mi danas lijeni pa svugdje idemo autom, nije krivica projektanta pred 100 godina. Pitanje je što i koliko mogu i današnji urbanisti napraviti. Tu trebaju nekakvi opsežni zahvati koje nije tako lako izvesti. Po meni najbolje rješenje je smanjiti broj stanovnika u tim najvećim gradovima (BG, ZG) i broj ljudi koji vozilom dolaze u grad.
Ma pusti Zagreb, tu su pomagali Austrougari, to je ipak pametnije urađeno od Beograda.
U Beogradu ne postoji nijedan gradski prsten, a mogli su ladno da naprave bar 2.
Shebali su Autokomandu, ono je projektovao mentalni bolesnik, Mostar je projektovao
verovatno neki njegov kolega iz Laze, ukinuli su trolejbuse na Novom Beogradu, tek
nedavno su napravili obilaznicu oko Beograda...
I onda mi neko trtomudi kako GSP ne valja i pored 1200 vozila koja saobraćaju svakodnevno...
Frankfurt ima upola manje vozila u gradskom prevozu od Beograda.
Ali zato Frankfurt ima 260 vozova na 9 linija metroa, a Beograd ima k..u ostavljenu od Đilasa...

Aha.

Pa ako ovo gore može, zašto se briše odgovor?
Pogledajte prilog 1613106
О метроу се прича већ пола века тако да још једна прича мање-више...

Метро се прави тако како се прави, копа, зида... То нећу да коментаришем.

Али коментаришем филозофију метроа у великом граду. Постоје две ствари - по потребама и инвестиционо.
По потребама је, као што му име каже, олакшати живот оних који су већ овде, да метро буде додатак на постојеће системе, да растерети саобраћај. О томе се причако дуго, дуго.
А ови садашњи причају другу причу, инвестициону. Тај метро, који ћемо добити, полази "из нигде" и завршава се "у ништа". Али неће тако бити задуго. Ови праве инвестицију како би се још пар насеља додало Београду.
Да ли је нама потребан још већи Београд? Не, ни случајно. Али је овима потребно прање пара. Похлепа појела здрав разум.

А ови садашњи причају другу причу, инвестициону. Тај метро, који ћемо добити, полази "из нигде" и завршава се "у ништа". Али неће тако бити задуго. Ови праве инвестицију како би се још пар насеља додало Београду.
Nikada i nigde nije metro pravljen zbog prigradskih naselja, pa neće ni u Beogradu.

Да ли је нама потребан још већи Београд? Не, ни случајно. Али је овима потребно прање пара. Похлепа појела здрав разум.
To je diskutabilno.
Da je tako lako oprati ili ukrasti pare preko metroa, uradio bi to Đilas.
Kao što je uradio sa mostom na Adi, čiji metar je koštao sto puta više nego
u nekim krštenim zemljama.
Hrvati sagradili skoro 3 puta duži most i to preko mora za iste pare.
2024-09-21_013002.png

Ma pusti Zagreb, tu su pomagali Austrougari, to je ipak pametnije urađeno od Beograda.
U Beogradu ne postoji nijedan gradski prsten, a mogli su ladno da naprave bar 2.
Shebali su Autokomandu, ono je projektovao mentalni bolesnik, Mostar je projektovao
verovatno neki njegov kolega iz Laze, ukinuli su trolejbuse na Novom Beogradu, tek
nedavno su napravili obilaznicu oko Beograda...
I onda mi neko trtomudi kako GSP ne valja i pored 1200 vozila koja saobraćaju svakodnevno...
Frankfurt ima upola manje vozila u gradskom prevozu od Beograda.
Ali zato Frankfurt ima 260 vozova na 9 linija metroa, a Beograd ima k..u ostavljenu od Đilasa...
Pa dobro, točno je da su Zagreb većinom projektirali strani arhitekti.
Ne znam za stanje kod vas u Beogradu. U Zagrebu koliko je meni poznato gdje vozi tramvajska linija, ne vozi autobusna. I u Zagrebu je na dosta mijesta razdvojen tramvajski promet i cestovni promet.
Recimo u Aveniji Vukovar
1000007814.jpg

I još jedna stvar, Zagreb nema metro, ali se pokušava što više potaknuti i prijevoz željeznicom s jednog kraja Zagreba na drugi.
Vlaku treba oko 42-43 minute sa jednog kraja ZG na drugi.
1000007815.jpg

Opet kažem, treba uzeti stručne ljude pa vidjeti gdje se što i kako može napraviti.

Opet kažem, treba uzeti stručne ljude pa vidjeti gdje se što i kako može napraviti.
To i ja kažem.
Ali ako računaš da je neka prosečna brzina kopanja metroa 15-20 metara na dan,
ispada da bi za godinu dana mogao da iskopaš oko 5-7km metroa.
A ova goveda ovde "kopaju" metro od 2008., pa da su počeli da kopaju
ašovima i lopatama, dosad su mogli da ga iskopaju.
Da Beograd ima metro, nikom normalnom ne bi palo na pamet da ide u uži
centar svojim automobilom.
Još ako bi na rubnim stanicama napravili ogromne parkinge koji bi bili
besplatni za korisnike javnog prevoza... ihaaaj...

Nikada i nigde nije metro pravljen zbog prigradskih naselja, pa neće ni u Beogradu.

To je diskutabilno.
Da je tako lako oprati ili ukrasti pare preko metroa, uradio bi to Đilas.
Kao što je uradio sa mostom na Adi, čiji metar je koštao sto puta više nego
u nekim krštenim zemljama.
Hrvati sagradili skoro 3 puta duži most i to preko mora za iste pare.
Pogledajte prilog 1613315
Погледај цене железничких и друмских мостова, можда уочиш неку разлику у ценама.

Ево ти, на пример, ови садашњи су предвидели цену од 250 милиона евра за мост код Винче, железнички и 2+2 друмски.

Мост на Ади је коштао око 160 милиона, сам мост (железница и 3+3 друмски). Али су приступни путеви коштали још око 260 милиона. Ђилас није успео све да заврши што се њих тиче, ови су завршили (НБГ страну) до краја.

To i ja kažem.
Ali ako računaš da je neka prosečna brzina kopanja metroa 15-20 metara na dan,
ispada da bi za godinu dana mogao da iskopaš oko 5-7km metroa.
A ova goveda ovde "kopaju" metro od 2008., pa da su počeli da kopaju
ašovima i lopatama, dosad su mogli da ga iskopaju.
Da Beograd ima metro, nikom normalnom ne bi palo na pamet da ide u uži
centar svojim automobilom.
Još ako bi na rubnim stanicama napravili ogromne parkinge koji bi bili
besplatni za korisnike javnog prevoza... ihaaaj...
Bilo je svakakvih planova i za Zagreb da se napravi metro, ali mislim da se od toga na kraju odustalo. Podzemne vode, imovinsko pravni odnosi, ne isplativost (preveliko ulaganje, premali doprinos)
Evo tu malo o tome:
https://www.nacional.hr/metro-zagreb-moze-imati-podzemnu-zeljeznicu-vec-za-desetak-godina/
A što se tiče parkiranja, ima kod nas već tako nešto.
"Grad Sisak izgradio je Park&Ride parkiralište, prvo takve vrste u Hrvatskoj. Parkiralište se nalazi u Zvonimirovoj ulici, neposredno pored željezničkog i autobusnog kolodvora i ima 109 parkirnih mjesta isključivo namijenjenih putnicima koji putovanje nastavljaju vlakom ili autobusima Auto prometa Sisak. Iako već postoje parkirališta namijenjena putnicima javnog prijevoza sisački intermodalni Park&Ride jedinstven je po tome što je jedino sredstvo plaćanja usluge parkiranja važeća prijevozna karta za vlak ili autobus te nema dodatnih troškova za korisnike Park&Ride parkirališta.
..."
https://sisak.hr/sisak-otvorio-prvo-intermodalno-parkride-parkiraliste-u-hrvatskoj/

Al otpozadi 😄

Anketa o kvalitetu života u evropskim glavnim gradovima pokazala je, očekivano, najveće zadovoljstvo javnim prevozom u Beču, a najmanje onim u Rimu.
Pogledajte prilog 1612874

https://www.euronews.com/next/2024/...r-public-transport-how-do-europes-cities-comp
Рим заиста има бедну метро мрежу, само три линије и неких 70ак станица, али ту су бусеви који покривају остатак мреже. Далеко су бољи од БГ.

Bilo je svakakvih planova i za Zagreb da se napravi metro, ali mislim da se od toga na kraju odustalo. Podzemne vode, imovinsko pravni odnosi, ne isplativost (preveliko ulaganje, premali doprinos)
Ma, to su izgovori kao i ovde.
Otkada je to gradski prevoz profitabilan, u kom gradu u svetu?
Ako računaš izgradnju 1km metroa sa 50 miliona evra, (neka bude
i 50% više sa svom potrebnom infrastrukturom), to je max. milijardu i po
evra za sređivanje prve faze decenijskog problema koji je svakog dana sve gori.
I još otprilike milijardu i po za drugu fazu.
A tu bi verovatno i EU učestvovala u delu troškova, plus bi dobili praktično beskamatne kredite.

Ali hbg, kakav crni metro, Rafali nam preča nabavka, šta će normalan Beograđanin
ili neko ko dolazi iz unutrašnjosti u Beograd, bez Rafala u svakodnevnom životu?
Mada, ima i to prednosti, sa Rafalima ćemo verovatno da skočimo sa 56. mesta
na 53. mesto najjačih armija sveta, možda čak i jače, nije to šala... :whistling:

A što se tiče parkiranja, ima kod nas već tako nešto.
"Grad Sisak izgradio je Park&Ride parkiralište, prvo takve vrste u Hrvatskoj.
Pa naravno, to postoji u krštenim zemljama već pedesetak godina.

Аја Јунг (Адријана Кртолица) је још 2018. године купила карте за метро.

1519312421411-IMG_6030-scaled.jpeg
Само да обавестим глупљи део нације, да она није пореклом из Босне, већ из Херцеговине.
То је као када бисмо Бачване звали Врањанцима.

Мост на Ади је коштао око 160 милиона, сам мост (железница и 3+3 друмски). Али су приступни путеви коштали још око 260 милиона.
Aha.
To po Đilasovom cenovniku.
Kilometar autoputa košta između 3 i 5 miliona evra, ako ima tunela, možda
još oko 1-2 miliona po kilometru.
Pristupne saobraćajnice za most mogu da koštaju samo manje od toga.
A ja nešto ne verujem da je izgrađeno oko 60-80km pristupnih saobraćajnica... :mazi:

Ma, to su izgovori kao i ovde.
Otkada je to gradski prevoz profitabilan, u kom gradu u svetu?
Ako računaš izgradnju 1km metroa sa 50 miliona evra, (neka bude
i 50% više sa svom potrebnom infrastrukturom), to je max. milijardu i po
evra za sređivanje prve faze decenijskog problema koji je svakog dana sve gori.
I još otprilike milijardu i po za drugu fazu.
A tu bi verovatno i EU učestvovala u delu troškova, plus bi dobili praktično beskamatne kredite.

Ali hbg, kakav crni metro, Rafali nam preča nabavka, šta će normalan Beograđanin
ili neko ko dolazi iz unutrašnjosti u Beograd, bez Rafala u svakodnevnom životu?
Mada, ima i to prednosti, sa Rafalima ćemo verovatno da skočimo sa 56. mesta
na 53. mesto najjačih armija sveta, možda čak i jače, nije to šala... :whistling:

Pa naravno, to postoji u krštenim zemljama već pedesetak godina.
A što ja znam, gle Zagreb nije baš nešto prevelik grad, 770 tisuća stanovnika, sa okolinom oko 1.1 milijun. E sad, koliko treba uložiti da bi se tako nešto napravilo i održavalo, to je pitanje. Ni HŽ nam baš nije u nekom najboljem stanju. Ne znam možda bi ipak bilo bolje nekako probati organizirati ovaj sad promet, tramvaji, bus i HŽ kroz Zagreb.
Opet kažem, ne znam kakvo je stanje u BG, ali recimo ovo što ste napravili da ovim vlakom "Soko" to je mislim dobra stvar. Povezali ste dva najveća grada sa brzom vezom, kod vas to ima smisla, kod nas nema zbog broja stanovnika, udaljenosti i terena.
Rafali, nama su trebali, to mislim da smo mi napravili dobru stvar, a vi, to je sad pitanje. Nama je prijetilo gašenje tog vida vojske, a ako nećeš imati svoje, moraš platiti drugoga da ti čuva nebo. Vaši MiG-ovi mogu još 10 godina izdržati, možda ste mogli još malo čekati, ali dobro, što je tu je.
Taj parking je OK, mnoge stvari već imaju, treba ih samo "preslikati", ne treba izmišljati toplu vodu.

Rafali, nama su trebali, to mislim da smo mi napravili dobru stvar, a vi, to je sad pitanje.
Ma kakva potreba za Rafalima, niti to nešto bitno menja u našoj vojnoj snazi,
niti nam je to trebalo.
Rafali su nabavka iz čisto političkih razloga. ni manje ni više od toga.
Kupili smo preskupe avione, dobićemo (u najboljem slučaju) osrednje naoružanje
uz njih, koštaće nas održavanje i redovni letovi kao Svetog Petra kajgana.
A za koji moj?
Srbija ima Sever-Jug ili Istok-Zapad jedva nešto preko 400km. šta će nam Rafali za to?
To je kao kad bi kupio Lamborghini da ga voziš po dvorištu... :mazi:

Ma kakva potreba za Rafalima, niti to nešto bitno menja u našoj vojnoj snazi,
niti nam je to trebalo.
Rafali su nabavka iz čisto političkih razloga. ni manje ni više od toga.
Kupili smo preskupe avione, dobićemo (u najboljem slučaju) osrednje naoružanje
uz njih, koštaće nas održavanje i redovni letovi kao Svetog Petra kajgana.
A za koji moj?
Srbija ima Sever-Jug ili Istok-Zapad jedva nešto preko 400km. šta će nam Rafali za to?
To je kao kad bi kupio Lamborghini da ga voziš po dvorištu... :mazi:
Pa iskreno, ja jedini razlog u vašoj kupovini Rafala vidim u tome što smo ih mi kupili, pa da vi imate "bolje" i novije. Nabavili smo HIMARS i evo danas čitam da je Vučić rekao da Srbija kupuje nešto bolje od HIMARS-a.
https://www.politika.rs/sr/clanak/6...-specijalno-za-vojsku-oruzje-jace-od-Hajmarsa
Iskreno, mislim da on ima nekakve komplekse.

Back