GRUPA "PASCHAD" iz PRistine

Vazi al' sa Macuom:

Odlazi prolece.
Placu ptice. Oci riba
pune su suza.

.

Nemoguche. Ili si ti dodao stih, ili je stamparska greska:
Drugi (srednji) stih u Haiku pesmama nikada nema tacku (nije zavrsen oblik).
Prvi stih moze da bude nezavistan (ako daje samo situaciju ili fizicki opis) Drugi i treci su
tematski vezani.
Postoje dve mogucnosti:

Prva mogucha varijanta

Odlazi prolece.
Oci riba
Pune su suza

ili

Odlazi prolece.
Placu ptice
Oci riba pune su suza
- sto je malo verovatna varijanta, obzirom da sva tri reda imaju zaokruzene misli.

Meni se chini da si ti dopisao "plachu ptice". Ako nisi, ovo je malo neobichan Haiku jer odstupa od uobicajene forme koja je Japancima svetinja.
Mozhda je i prevodilac dao sebi previse lirske slobode, ne hajuchi za kanone.

Razlog za krutost u formi nije zbog lirskog sadrzaja. Haiku je celina-trostih koja se kaligrafski ispisivala kao slika - graficka lepota znakova koji se koriste
imala je mozhda i vechu vrednost od samih rechi. Radi se o tome da kao celina, ta grafika odslikava jedno lirsko stanje (poluotvoreno, kao zen platno) a ne tri tvrdnje.

Dobro, ne zameri, preterah ga kao da sam ja napisao taj Haiku.

Poslednja izmena:
Nitko, nitko...
QUOTE]

:rtfm: Greska duso - lepo kaze: Niko,niko kao ja ... za sve pismene - pa i za tebe ili mozda samo ovih dana koristis pogresan recnik. Nema veze oprosteno ti je, super si mi ti :super:

QUOTE=accordo;6837168]:drunk:

:dontunderstand: - ovo su vase pesme

Izgleda smeshno, ali ne podcenjujmo snagu velike nuzhde - uz nju sam prochitao kapitalna dela svetske knjizhevnosti.

Pih!!! - :stink:

Shkvadra, cijenim duboko poeziju prosutu po ovoj stranici (osim Niko kao Jaove).

Paschad ZigZage Paschad :ok: ------ :rodjendan: Luki (sa zakasnjenjem al sto nas drug Lepi rece: Bolje kad tad tad!)

Ja rekoh na samom pocetku da imam nekoliko vasih starih pesama i da cu probati da ih nadjem
- i sad kad sam ih nasla, ako se kome pljuje po njima - dragi moji ovo je rad vasijeh umova pa kad niste "onda" niko vam ne brani da sada slatko navalite. Meni su drage jer su vase, a cije su tacno to vi sami znate.

:needpics:

Ja rekoh na samom pocetku da imam nekoliko vasih starih pesama i da cu probati da ih nadjem - i sad kad sam ih nasla, ako se kome pljuje po njima - dragi moji ovo je rad vasijeh umova pa kad niste "onda" niko vam ne brani da sada slatko navalite. Meni su drage jer su vase, a cije su tacno to vi sami znate.

Kad bi mi samo znali o cemu ti to pricash. bili bi svi srecni.
Izgleda da vodis neke monologe sa samom sobom. Ili su to mozda dijalozi u tvojoj glavi koje si trebala (a nisi) da vodis sa nekim od clanova paschadi.
Ja ne znam sta se desava na ovom blogu, ali svi "anonimni" koji se javljaju kao da imaju neke nerasciscene racune s paschichima, pa sad iz potaje pokusavaju (sa zakasnjenjem) da se svete.
Momci, da to niste nekome slomili srce ili upropastili devojashtvo ili momashtvo u proslosti?
Da nije bilo nekih tuznih abortusa pre cetvrt veka, o kojima sada moramo da slusamo i da nagadjamo zasto da se osecamo krivi sto nas neko ne voli?
Ne saljite slike dece na ovaj blog - to mozemo da saljemo i mejlom jedni drugima.
Pun mi je k*urac tajnovitih osoba.
"Niko kao ja" zivi u nekom uverenju da mi imamo iluzije o ponovnom muzickom stvaralastvu i da se jos palimo na ono o cemu pricamo na ovom blogu!
Ne brini se, "Niko kao ja".
Svima je ovo mala razonoda, kod kuce koristimo drugi recnik i razmisljamo o drugim
stvarima, svi smo u drugim poslovima.
Zajednicki sleng koji se povremeno javlja medju clanovima rezultat je sto nostalgije,
sto linije manjeg otpora - najlakse nam je da komuniciramo na nacin na koji smo
komunicirali onda kad smo se poznavali. Pitanje je da li se sada poznajemo.
Ali eto, drago nam je da se cujemo i da probamo da talasamo na istim duzinama.
Nikog ne boli k*urac ni za tvoje pesme ni za tvoj jed. Svako ima svoje lonce zhuci
koje ovde ne prosipa, jer ovo je drustvo prijatelja, a ne neprijatelja.
Prema tome, da se ti lepo nosish sa ovog bloga, biche svima lepshe.

I tebi, veruj mi.

Poslednja izmena:
Nemoguche. Ili si ti dodao stih, ili je stamparska greska:
Drugi (srednji) stih u Haiku pesmama nikada nema tacku (nije zavrsen oblik).
Prvi stih moze da bude nezavistan (ako daje samo situaciju ili fizicki opis) Drugi i treci su
tematski vezani.
Postoje dve mogucnosti:

Prva mogucha varijanta

[
Dobro, ne zameri, preterah ga kao da sam ja napisao taj Haiku.

Ma k'o ti zamera. Interpunkcija u haiku poeziji se kod nas obilato koristi. U originalu interpunkcije nema nigde i nikada. Ali si u pravu da ova pesma odskace od drugijeh. Vrlo verovatno je da se prevodilac malo zaneo, ali verovatnije je da je bilo tesko verodostojno prevesti. A i Petar Vujicic, koji je najvise skupljao haiku poeziju kod nas ne zna ni rec japanskog pa je ovo prevodio sa drugih jezika. Kad rece "mora da sam ja dodao", zar ti se ne cini da je Paschad institucija u svom opusu dotakla i haiku poeziju i da su postojali neki stihovi. Ne mogu da se setim tacno, verovatno je bilo pokusaja pa se odustalo. Ostao bi valjda neki zapis. Mozda je to bilo u JMŽ-u ali taj "magazin žajebancije" izgleda nikada nece biti pronadjen.

Ja rekoh na samom pocetku da imam nekoliko vasih starih pesama i da cu probati da ih nadjem
- i sad kad sam ih nasla, ako se kome pljuje po njima - dragi moji ovo je rad vasijeh umova pa kad niste "onda" niko vam ne brani da sada slatko navalite. Meni su drage jer su vase, a cije su tacno to vi sami znate.

Ako su ti drage a ti ih cuvaj i citaj ih svako vece.
I niko ovde ne pljuje po pesmama ( iako ima podosta razloga), cak su ovde dobronamerni ljudi pokusali da brane pravo svakoga da pise i u svojoj dobroti ( prenaglasenoj u ovom slucaju) pokusavali da nadju i nesto dobro u tim pesmama. Ovde se radi o tebi i o tome da si zalutala na ovaj forum. Ako nisi primetila ovde se ljudi "pljuju" samo u nekadasnjem zajebantskom stilu, nikad zlonamerno. Paschad je jedna jaka institucija stvarana dugo k'o engleski parlament:) i ako nisi deo nje ne mozes ni da je razumes.

Citirao bih na kraju jednog umetnika, zaboravih mu ime trenutno:

"Svako ima svoje lonce zhuci
koje ovde ne prosipa, jer ovo je drustvo prijatelja, a ne neprijatelja".

Poslednja izmena:
Prijatelji moji!Da samo znate kako mi srce place za knjigama.Ovaj stari i vrlo bogat jezik ne naucih,engleski...onoliko koliko moze da se nauci za tri meseca provedenih u Engleskoj pre 20god.Maternji...samo kad nekom pozelim sretan put u P.M.Pa prijatelji ne morate mi slati Vukovog "Crvenog Bana",niti Sekspira ali ostalo cu rado primiti.Unapred zahvalan.Iste vracam cim procitam.I jos ,ko to ima nesto protiv citanja u WC-u?To je moje najdraze mesto za meditaciju.Citas,zadrzavas lepo a istovremeno izbacujes lose i smrdljivo.Savrsen nacin ciscenja duha i tela.Ja se retko javim,al' kad se javim kazem malo i glupo.

Srecan ti sinu rodjendan,druze moj stari. Moj predlog za rodjendanski poklon je :daj Luki Aquilu jer sa utrnulim dupetom od sedenja pored kompa ne verujem da mozes da se popnes na isti.:rotf:

Ajtti Ahileas! Shibam ja Aqilu ne sekiraj se ti, ali samo kada je vreme suvo, shto se nazhalost na ovom pustom ostrvu chesto i ne dogadja.

Evo jedna sunchana slichica mladog slavljenika pored makine. Shalje vam svima najtoplije pozdrave.

Objasnih mu koliko sam mogao smisao ovog bloga, ko su protagonisti i chinjenicu da se nismo rodili matori veq da smo i mi nekada bili u cvatu mladosti kao i on sada.

DBF, dobro je chuti od tebe. Javio si se, znachi zhiv si :)

PG, zar ne mislish da si bio malo preoshtar sa Niko kao Ja?
Zar je bitno shto on (ili ona) ne kopcha nashe zavitlavanje?

Nastavio bih ali evo dodjoshe mi neki drugari pa qu nastaviti kasnije kako treba.

Prilozi

• Luka Aquila.jpg
    Luka Aquila.jpg
    50,5 KB · Pregleda: 20
Ma nije preostar.

Zavisi od toga sta si isprojektovao na NITKOA (sto rece Zabrljivko onomad). Da li je to nezlobiva drugarica iz srednje skole koja blago ironise, ili je neshvaceni pesnik-posetilac koji je video priliku da ubaci malo svoje poezije na forum, ili je jedan iz grupe koja se vec ubacivala ne prethodnim stranicama ?

Mogu li da podsetim da ste me ostro kritikovali na prethodnim stranama zbog pristupa koji je slican ovom koji vi sada imate ?

Citam vas vec neko vreme pa ne izdrzah da se javim:

Ako ste hteli zatvoren forum zasto se niste prijavili na takav?
Ako je forum javan ne mozete ocekivati da svi koji se jave budu iz kruga vaseg drustva i vama po meri???
Upravo neki od vas svo vreme vode svoje monologe a drugima to brane.
Forum je naravno otvoren za sve, ali je ono pre svega bila reakcija na neke provokacije.

Ja sam dosao do zakljucka da vam smeta vrucina. O'ladite, bre, ljudi! Pa sta i ako ono sve nisu bile brandirane tvorevine znamenitom markom PASCHAD? Priznali ste i sami da je u toj poeziji (dobro, "poeziji") bilo zanimljivih delova... al sad kao vrsni poznavaoci vlastitog lika i dela valjda se niste definitivno prepoznali. Zar je to razlog da nekoga terate sa ovog foruma?

Ajd sad novi krug - mozemo o provokaciji kao takvoj. A moze i sujeta. Ponovo!

Da ste bili cistokrvni rokeri, pa da vam kazem: Alo, MIR, LJUBAV... jeste li zaboravili? Ali, posto to samo bejase tzv katunarski rok, onda - nista!

Ako je forum javan ne mozete ocekivati da svi koji se jave budu iz kruga vaseg drustva i vama po meri???

Zdravo Krunoslave, komentar na mestu.
Drago mi je da nas chitash, i ako imash shta nadahnuto reqi pridruzhi nam se.
Nazhalost ne mozhemo te ponuditi pivom i dzointom za dobrodoshlicu.
Ovaj blog, koliko ja znam, NIJE zatvorene prirode.
Prdim Glasno je pametan momak ali eto s'vremena na vreme ume da nas podseti da ima tanke nerve.

Nikovu poeziju neshto ne mirishem, a ni njegove komentare.
Ali ne mozhe se opovrgnuti da se radi o nekom vedrom, pa chak i simpatichnom karakteru.
Reqi mu (joj) "Nikog ne boli k*urac ni za tvoje pesme ni za tvoj jed" blago recheno nije na mestu.

PG, izgleda da te LONAC ZHUCHI mnogo muchi.
Ligthen up dude! :arrow:

Poslednja izmena:
Ajd sad novi krug - mozemo o provokaciji kao takvoj. A moze i sujeta. Ponovo!
Da ste bili cistokrvni rokeri, pa da vam kazem: Alo, MIR, LJUBAV... jeste li zaboravili? Ali, posto to samo bejase tzv katunarski rok, onda - nista!

...Prdim Glasno je pametan momak ali eto s'vremena na vreme ume da nas podseti da ima tanke nerve.

Forum je uplovio u svoju monotono letnju fazu, traje eto vec tri meseca i monogo se teksta,slika i muzike vec ispucalo.Sada nastaje problem sta dalje???
Glavna zabava proterivanje nepozvanica i nepoznanica je trenutno aktuelna.
Gubi se zalet secanja, sve se vishe okrecemo svakodnevnim temama, koje ja mislim ne treba izbegavati.Normalno da necemo da napravimo mojisudrugovitralalamomciikadsepuca atmosferu.Neka ide kako ide..
Manje-vishe se svako ponasha kao i nekada, niko se nije mnogo promenio osim ZIGG-ja koji je nekada bio roker sportskog duha a sada se odao porocima....

Forum je uplovio u svoju monotono letnju fazu, traje eto vec tri meseca i monogo se teksta,slika i muzike vec ispucalo.Sada nastaje problem sta dalje???
Glavna zabava proterivanje nepozvanica i nepoznanica je trenutno aktuelna.
Gubi se zalet secanja, sve se vishe okrecemo svakodnevnim temama, koje ja mislim ne treba izbegavati.Normalno da necemo da napravimo mojisudrugovitralalamomciikadsepuca atmosferu.Neka ide kako ide..
Manje-vishe se svako ponasha kao i nekada, niko se nije mnogo promenio osim ZIGG-ja koji je nekada bio roker sportskog duha a sada se odao porocima....

Ja znam sta cu dalje.

Krunoslave, dobrodosao ti na blog.
Ja sam tvorac inkriminiranog teksta o monolozima i upotreba direktnih i ostrih reci mi je navika kada nemam nerava za diplomatiju.
No, da objasnim:
Kada se ti javis trezvenom primedbom to nikome ne smeta,(cak moram da ti dam za pravo) ali kada se neko ubacuje pod parolom "ma ja vas znam, ali vi mene ne znate, ali hochu da znate da ja vas znam a vi mene neznate a ja znam sta ste vi bili a vi i dalje umishljate....." - dodje mi da popi*zdim.
Kada neko na blogu stalno vrti da smo bili niko i nishta a da ustvari umisljamo da smo rokeri a u stvari smo matore drtine - pa josh i dalje visi na blogu da nam to dokazuje
nekom svojom poezijom - jos me vishe izludjuje jer shvatam da imam posla sa slucajem.

Da ponovim: niko na ovom blogu ne sanja da je roker - sem Zig Zaga, o cijim aktivnostima
ne znam. Svi smo ljudi u srednjim godinama, vrlo svesni toga sta smo i ko smo, imamo svoje privatne zivote.
Razlog ovog okupljanja je chaskanje sa prijateljima uz prisechanja.
Pola od tih prisechanja je dobilo u masti lepshi oblik od onoga sto se zaista nekad desavalo ali to nikome ne smeta, jer se zabavljamo.
Nikome ne smeta, sem nekim "poznavaocima realnosti" koji to mudro pokusavaju da nam dokazuju.
I umesto da traze neki pozitivan razlog za socijalizovanje ukljucuju se u debate potpuno somnabulo, sa idejom da che da nas "dovedu u pamet" i dokazhu nam da "zivimo van realnosti" - verovatno zamishljajuchi da smo
imbecili koji sebe josh vide kao Titove rokere i sedamnaestogodishnjake skojevce.

Ako je glavni razlog takvih za pristup blogu da nam sole pamet da je "uzaludno blebechemo jer imamo po 45 godina a toga nismo svesni pa ce oni da nas osveste",
onda stvarno zamishljam koliko im je prazan zivot i koliko zivotnog iskustva imaju.

Ovo nije politicki blog.
Ko kritikuje neka kritikuje kako god hoche ali ne u "rukavicama" i u maniru palanackih aluzija uvijenih u dvosmislice sa osmehom.
Neutro, ovo se odnosi i na tebe. Pocnes recenicu pozitivno, da bi onda "lukavo" poslao asocijaciju. Stalno potencirash neku sujetu - je li to tema o kojoj volish da chitash?

I da zavrsim:

Zig - Zag, okani se malo teorija sta mene muchi. Mozesh da gradish imidz pozitivca i bez prozivanja mog korisnickog imena.

Poslednja izmena:
Neutro, ovo se odnosi i na tebe. Pocnes recenicu pozitivno, da bi onda "lukavo" poslao asocijaciju. Stalno potencirash neku sujetu - je li to tema o kojoj volish da chitash?

.

Pa, konacno si ukapirao! Da nema sujete ne bi bilo ni umetnosti. Sto veca sujeta, valjda velicanstvenija umetnost. A toliko ste sujetni da ste prosto grandiozni, po umetnosti mislim, umetnici dragi. Bas bi bilo dosadno da niste.
A sto potenciram sujetu?... Hm, pa valjda da bi ti ogluveo od vlastitog prdeza.
Meni se bas svidja ovaj Niko kao Ja. I mislim da je musko.
Haugh, Zabrljivko, care!

Back