GRUPA "PASCHAD" iz PRistine

...sa setom se prisetih svih onih qufti... i slina krenu...
Taj ukus mi je stalno u ustima... To se ne zaboravlja... Pod hitno ustanoviti medjunarodni dan suxhuka...

Izvinite PRDJANI shto me ne beshe da doprinesem diskusiji.
Svratio mi jedan komshija sa skunk joint.
Potegoh tri dima, iskashljh dushu i padoh na kolena na ochi nisam mogao da vidim jedno dva sata.

Bilo je quftara i quftara. Dobrih. Ali Hakija je bio najzakonskiji od svih.
Manchester United za suxhuk i qufte!
Malo do njega su bili Banjaluchki qevapi u somunu.
Dobri, shema neshto stilski, novokomponovani, ali shture porcije i uvek gladan izadjesh.
Hakijinu prchvaru je prvi provalio Laza, koji je to posle shirokogrudo preneo ostalima.

Mikanoglu me tamo prvi put odveo. Gledam ja oko sebe, onaj bedni dekor, bele plochice, popucale, ali relativno chiste, kao i stolice i stolovi mushemom prekriveni.
Bele salvete na trougao vise sa stalazhe od staklenog shanka.
Na njima chinijice sa crvenu alevu papriku grubo izmlevena, kiseli krastavci, feferonke, turshije svih moguqih vrsti i obvezatni kajmak i sjenichki sir.

Vidi Mikanoglu da se neshto mrshtim, ali bodri me:
Ajtti, kazhe, ima da vidish, Laza ljuto preporuchuje ovo mesto ...

I shta bi na kraju?
Dodjoh, jedoh i proplakah.
Veni vidi vici brujalo mi je u glavi ali i na, od ljezeta, onesveshqenim nepcima.

Ostalo je istorija.

:

1.Cufte Haki Kosova + ljuta papricica
2.Pucke-loptice u sherbetu u dvoristu osnovne skole Hasam Prishtina , kod GORANCA koje je pre nego li je otvorio kiosk radio sa korpom.
3.Kadaif u sutlijashu u poslasticari Prolece, kada te znacajno pogleda u oci i kao komsiji dolije jos jednu kasiku serbeta preko kadaifa prebacenog preko zelatinske mase stirka i mleka u prahu zvanoj sutlijash
4.Sarajevski Cevapi u cevabdzinici SARAJEVA, godinama u BG ne nadjoh bolje iako ima izvikanih izbeglica koji su iste drzali u Sarajevu i bili imena.
5.BOZA u poslasticari preko puta Gimnazije Ivo Lola ....
6.Crveni klaker ispred bioskopa Omladina,ladan da to prsne oko.Najbolje je ishao posle infekcije usana navucene slanim semenkama istog prodavca

A bombice u quftari ispod stare Poste prema JNA ?

Ima cufte u KM, prve tri godine sam se gusio u njima, a posle sam presao na suxhuk ... Zig, placi i ridaj, ili osnuj Prvu Londonsku Cuftaru Ltd.

Samo jedan chovek ima na svetu koji bi imao potrebno poshtovanje za kult suxhuka a i kulinarsko umijeqe da sprovede u delo tvoju ideju.
Istom qu odmah da javim za ovu inicijativu.
Ako ne gleda fudbal odgovoriqe na poziv.

Medjunarodni dan Suxhuka?
Predlazhem da to bude 7mi Juli. Lako se pamti.

A bombice u quftari ispod stare Poste prema JNA ?

Eto vidish kako si se setio, cudima nikada kraja
Zato ne treba zatvarati ovaj forum o Paschadima.

Burek kod Djafce Safeta preko puta Rrilindije od koga su se dobijali grcevi u stomaku.
Vise puta sam u 5 ujutru, poveden nesanicom ishao kod njega na burek.
Kada sam ga jednom pitao zashto ne napravi bolji burek kao u Beogradu, on mi rece:
Moj zabrljivi prijatelju, ovako suv i prazan sa zhilavim korama koji te lupi u stomak kao kamen mozhes pojesti samo jedan, shto odgovara plateznoj moci ovdasnjeg stanovnistva..
Velika je bila goranska pamet...
Lepa je bila Sevdija

Predlazhem da to bude 7mi Juli. Lako se pamti.

Prijtelju ZIG

Kada smo vec kod datuma, na jedan davni 29 novembar, najlepsi praznik na svetu,
odosmo ti nas dvojica na caj iza poshte.Znas onu cajdzinicu iza poshte sa nesrazmerno velikim dvorishtem, mislim da je tu nekada bila neka tombola.
29 novembar je bio najlepsi praznik, daleko bolji od nove godine i prvog maja.
Nova godina je bila previse zahtevna i obicno pokrivena booze-om i ljubavnim neuspesima a prvi maj previshe blizu kraja skolske godine kada je trebalo popravljati ocene.
Elem, ubismo ti me po desetak odvratnogorkoslatkih tekucina u cajdzinici u kojoj se dim mogao seci nozem, pricasmo dugo o muzici i zenama.
Kuci sam otishao sa krugovima znoja ispod pazuha i ocima kao petobanke.....
Vidim da si u nedostatku chaja presao na lakshe relaksitive???

Haki Kosova nas je uvek dočekivao sa setom u očima i tako nas i ispraćao.Tačno je da nikad nije imao više od dvoje gostiju i to kad je radio sa ženom, neki put sa nekim od svoje dečice.Enterijer je bio sumnjivog kvaliteta u skladu sa gostima.Malo niže je bila kafana (mislim da se zvala Pastrmka), pa se neki put kombinovao izlazak između ova dva ugostiteljska objekta.

Mislim da ni najnovija DNK analiza nije u stanju da utvrdi kakav je sastav tadašnjih ćufti bio.Bile su jeftine, jako začinjene, a potpuno bezopasne za konzumiranje.Postoji onaj vic o gorancu koji na samrti prenosi tajnu svojoj deci kako se prave ćufte pa kaže:"Deco, ćufte mogu i od meso da se prave..."

Haki Kosova nas je uvek dočekivao sa setom u očima i tako nas i ispraćao.Tačno je da nikad nije imao više od dvoje gostiju i to kad je radio sa ženom, neki put sa nekim od svoje dečice.

Cesto se ukljucivao u nashe razgovore a sve ih je pazljivo slushao.Mislim da je znao za sve moje nesretne ljubavi koje sam oplakivao uz cufte i pivo.
Nego secas li se kada je Paschad svirala vec pomenuti maskenbal u Bozuru.
Zaradio se neki novac te je drustvo otishlo na zeljeznicku stanicu pilo, jelo kuvana jaja i gadjalo se sudzukom.

Kuvana Jaja iz bifea na zheleznickoj stanici, u sred leta farbana jos od uskrsa....:super:

Poslednja izmena:
Kafana se stručno zvala "Restoran društvene ishrane" gde smo često obitavali jer u sitne sate nije baš bilo puno mesta gde si mogao na miru da dočekaš zoru.Ni ovo nije bilo to mesto.Zbog čestih tuča ja i Joka smo više puta premeštali nameštaj u sigurne prostorije iza šanka te nastavljali da gledamo tuče koje su ličile na one iz filma "Dobar, loš, zao" i sl. Obavezno se naručivala riba (u konzevi), kuvana jaja, od uskrsa ili ranije.Ova koja su bila od ranije nije trebalo kuvati. I uz to je išla i Vegeta.Kad tu masu sjediniš bilo je neophodno sačekati par trenutaka,oko 20 minuta, da bi se postigao željeni efekat. Na kraju poslužiti hladno... i prijatno!

Haki Kosova nas je uvek dočekivao sa setom u očima i tako nas i ispraćao ...

Aha, Drino tebe sam te chekao!
Ti si oduvek bio veliki maraklija i ljubitelj milih nam ugostoteljskih establishmenta, kao i kredibilni komentator klope, kao i enterijera.

Zhare, objekte koji su tochili 'odvratnogorkoslatke' zift crne tekucine smo dosta chesto poseqivali. Ne shto smo ih neshto voleli veq shto je bilo super jeftino.
Kao bogom dano za besposlichare sa ultra niskim budzetom poput nas.
Prebrojali bismo pare i kada bismo ustanovili da nemamo dovoljno za po pivo kod Gjanija onda qaj bi bio taj.
Pushio se uglavnom 57, York i Opatija (Lord mi je uvek bio odvratan).

1.Cufte Haki Kosova + ljuta papricica.Ja sam ih zvao cufte shiptarushe, i to tretirao kao brend
2.Pucke-loptice u sherbetu u dvoristu osnovne skole Hasam Prishtina , kod GORANCA koje je pre nego li je otvorio kiosk radio sa korpom.
3.Kadaif u sutlijashu u poslasticari Prolece, kada te znacajno pogleda u oci i kao komsiji dolije jos jednu kasiku serbeta preko kadaifa prebacenog preko zelatinske mase stirka i mleka u prahu zvanoj sutlijash
4.Banjalucki Cevapi u cevabdzinici sa kaubojskim stolicama i ogledalima, godinama u BG ne nadjoh bolje iako ima izvikanih izbeglica koji su iste drzali u Bosni i bili imena.
5.BOZA u poslasticari preko puta Gimnazije Ivo Lola ....
6.Crveni klaker ispred bioskopa Omladina,ladan da to prsne oko.Najbolje je ishao posle infekcije usana navucene slanim semenkama istog prodavca

Sve do u dlaku tachno. Onaj stirak je ustvari PELTE sa malo mleka u prahu,
a Goranac kod Aca Marovic skole, iliti GORCHE, imao je i "ribice"" i "pevce" -
secher u boji, kao , "jagodice" - crvene i crne. Taj lik je ostao u kolektivnoj svesti
Pristinskim generacijama rodjenim 61-70..
Pitam se kako se zvao.

Jedan dodatak.
u "Prolechu" - ako mislish na onu poslasticarnicu do stare robne kuce, bio je - ne kadaif, nego
GRCHKE BAKLAVE preko sutlijasha, i josh neshto:!!! KACHAMAK!!!--
U VELIKOJ CASHI _ TEGLI ZA BOZU_OD POLA LITRA_ SLADOLED SA SHAMPITAMA!!!

Poslednja izmena:
Velika je bila goranska pamet...
Lepa je bila Sevdija

Ostra je dijeta kojoj se podvrgavam. Mozda bih tu i tamo i mogao da pojedem koju golu cuftu , bez pitarke?? Kako izdrzati ??
Zato mi price o cuftama i suxhuku izazivaju grc slican onom opisanom pri pomenu Djafcetovog bureka.

Nesto me drugo interesuje. Zasto goranci nikad nisu prosirivali firmu i aktivnosti. I kada zaradjuju milijarde, nabiju se u onu prcvarnicu i grade (u najboljem slucaju) kucu u Brodu. Nikad ne otvaraju 2. i 3. radnju ili ispostave u drugim gradovima. U protivnom, do sada su mogli osvojiti Europu. Zig, hitno uradi nesto.

Poslednja izmena:
Ima cufte u KM, prve tri godine sam se gusio u njima, . Zvecanska filijala je neprevazidjljiva, preporucam.

Cesto donosim cufte u BG .

Samo citam ovo o cuftama, i reci nema da se javim, samo slinim i placem. Soul, mnogo si mi pao u ocima. Sto ne donese jednom cufte na ovu stranu da ih zajedno podgrevamo. A tu nedaleko od mene u radnjici dobijaju svakodnevno pa par puta vruce pitarke. Ja ih onako tuzan cesto jedem prazne a cufte zamisljam. I da znas da mi ponekad uspe da dozovem ukus, samo sto moram da proguravam vodom suhu pitarku da se ne zagusim u naletima secanja.

A secam se vrlo dobro kako smo jeli cufte kad smo isli u osnovnu skolu. Ja sam bio u skoli Vladimir Nazor i tamo pri vrhu ulice bila je jedna fantasticna cuftara, da me ubijes ako se secam kako se zove. Za veliki odmor trosili smo sve pare na cufte. A kad skola zavrsi, vracajuci se kuci nismo mogili da odolimo gledajuci kako rostilj majstor nabacuje gomiletine, citavo brdo cufti u cosak rostilja. No, zbog nedostatka para morali smo znacajno da svedemo porciju. Pa bi uzimali pola pitarke i jednu cuftu, dobro zacinili solju i tucanom paprikom, pa kruzili oko nje i gusili se u lebu sve dok ne dodjemo do slasnog poslednjeg zalogaja. Vrlo cesto mi je vise prijalo kad sam tako jeo nego kad mi je pitarka bila puna cufti.

Poslednja izmena:
Dragi prijatelji...
...rechi su jadne da iskazhu moju bol i zhal zbog nemanja realnih uslova da se degustiraju ovogodishnja ostvarenja chuvenih Prishtevachkih kebab majstora... od kojih mnogi i nisu vishe sa nama............ Slava im...........
No, iskreno se nadam da je tajna receptura, drzhana u glavi, (...kasnije su krenuli part.. filmovi, i industrijska shpijunazha..) opet aktivirana........ Imam vrlo jaku vezu u Prishtini, ( ...umeshan sam vrh UN, OSCE, WFP...kao i legalne i paralelne institucije vlasti...) koju chu netom iskoristiti, za nabavljanje odredjene kolichine suxhuka i qufti, (...za potrebe rituala, u chast dana suxhuka...)...
O detaljima obreda bichete obaveshteni preko ovog foruma i sredstava javnog informisanja... Ovi koji se ustruchavaju, nemushto navodechi zdravstvene razloge, ne shvataju isceliteljsku moch suxhuka i qufti... Sto rakao nash drug Shile -"Ovo slino lechi...", kraj citata...
Da skratim, bozhansko jelo, ambrozija, bez dvojbe SUXHUK, u svim oblicima, mozhe i na tiganju, mada se to u nekim krajevima tretira kao svetogrdje... U zemljama trecheg sveta chak prete odsecanjem ruke koja ne smrdi na suxhuk........ Moj brat kazhe da su moral da prodaju auto, u gepeku se donelo 10 kg u plastichnom xhaku iz Prishtine, sve se zhivo usmrdelo... Ja sam hteo da spavam u kolima..
O pichu se vode zhuchne rasprave...

Posebno bi se osvrnuo na jedan fenomen, koji pretenduje na listu svetskih misterija...
Da lije neko od Vas, ikada u zhivotu, video zrno pirincha u sutlijashu????????? Normalno, ne....... E, u tome je bila tajna proizvodnje ove magichne poslastice, chiji sastav je tajna mnogim saremenim alhemicharina...
Koristechi veze, pre svega, a i dugogodishnje prijateljstvo sa Brkom, Djurom i Lepim, ( prva lokacija izmedju Ivo Lola i Tehnichke, a posle Iza Pozorishta prema Slo... Sportu0... saznao sam delich tajne...
Naime, Zrno pirincha vezano koncem vrti se iznad meshavine vode i mleka... Meshavina ponukana poslasticom se propinje da dostigne vishu instancu u razvoju (... Evolucija, ...Miki Vasich, 1990....) i to postizhe pretvarajuchi se u masu named sutlijash...
Zrnce, s' koncem naravno, se odlazhe na sigurno, suvo i hladno mesto, do sledecheg obreda transformacije...
Nije dragi prijatelji bilo bitno shta je unutra, kadaif, tulumba, baklava... bitno da je unutra
Br.1 i Homer na splavu........ Normalno Homer vesla.......... U trenutku podizhe glavu i oslushkuje............... -"Kopno je blizu",............. Muk........... Br. 1 kazhe.......-"Slijepac je izumio radar".................

Elem, prdim glasno je na source pa mu je lako... Tako je PELTE ili PELAT od shtirka i mleka sa suvim grozhdjem i orasima, jede se sa taan alvom ( Taan familija Susama) u proizvoljnom odnosu... A niko ne pomenu cheten alvu, belu, o koju se mnogi zubi polomishe...
Dozvolite mi jednu ispravku... nije klaker nego kraker, moj deda imao u Prishtini "Fabriku Sode i Krakera", named zbog mashne Krack & Krack...

Poslednja izmena:

Back